Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Tijdens je zwangerschap kun je te maken hebben met allerlei kwaaltjes en pijnen. Ochtendmisselijkheid, bekkenpijn, vermoeidheid, brandend maagzuur: geen pretje als zwangere. Ook kun je last krijgen van harde buiken tijdens de zwangerschap. Vooral aan het eind van het tweede trimester en in het derde trimester komen harde buiken voor. Hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen? We delen het in dit artikel.
Heb je regelmatig last van een harde en gespannen gevoel in je buik, alsof de buik uit het niets een harde bal wordt? Dan is de kans groot dat je last hebt van harde buiken. Het is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap, maar het kan een onaangenaam gevoel zijn en zelfs wat zorgen geven.
Harde buiken worden ook wel Braxton Hicks contracties of valse weeën genoemd. Het is een normaal verschijnsel tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Je baarmoeder is eigenlijk een grote spier en tijdens harde buiken trekt deze spier zich samen. Dit zorgt letterlijk voor een harde buik en misschien zelfs wel voor een onaangenaam gevoel. Gelukkig trekt dit gevoel ook vanzelf weer weg. Meestal duren harde buiken slechts enkele minuten, maar het gevoel kan ook langer aanhouden.
Braxton Hicks contracties komen vooral in het tweede en derde trimester van de zwangerschap voor. Naar mate de uitgerekende datum dichter bij komt, kunnen ze toenemen in frequentie en in intensiteit.
Er zijn veel factoren van invloed op het ontstaan van harde buiken. De samentrekkingen van de baarmoeder wordt onder andere beïnvloed door lichamelijke activiteiten, stress, vermoeidheid, darmactiviteit, een volle blaas, seks en bewegingen van de baby. Vaak is het een teken van te veel inspanning en geeft het lichaam aan dat het tijd is om rust te nemen.
Hoe vervelend harde buiken ook zijn, ze hebben wel nut tijdens de zwangerschap. Door middel van deze oefenweeën kan de baarmoeder zich namelijk voorbereiden op de echte weeën tijdens de bevalling.
Het is niet vreemd dat je als zwangere vrouw bang bent dat de weeën zijn begonnen als je last hebt van harde buiken. Het is tenslotte het samentrekken van de baarmoeder. Toch zijn er verschillen tussen harde buiken en weeën.
Bij weeën wordt de baarmoeder aangespannen om ontsluiting te creëren. Bij een harde buik is dit niet het geval. Ook is er verschil tussen de duur en de regelmaat van weeën en harde buiken. Weeën komen regelmatig terug en bouwen op qua intensiteit. Harde buiken komen onregelmatig voor en bouwen niet op qua intensiteit. Bovendien horen harde buiken niet pijn te doen.
Een harde buik hoort bij de zwangerschap, maar vervelend is het wel. Gelukkig kun je het ongemak van harde buiken verminderen. Met deze tips kun je de klachten verminderen en zelfs de frequentie van harde buiken verlagen:
Wanneer jouw harde buiken regelmatig terugkeren, pijn doen of gepaard gaan met vochtverlies of bloedverlies is het belangrijk om direct contact op te nemen met de verloskundige. Ook als de harde buiken niet overgaan met bovenstaande tips, of heel vervelend voelen en vaak voorkomen, kan een bezoekje aan de verloskundige helpen. Een blaasontsteking kan namelijk ook zorgen voor harde buiken, en veel pijn en ongemak, en dit kunnen ze bij de huisarts of de verloskundige eenvoudig controleren. Neem contact op met een deskundige als je twijfelt, want ze stellen je ook graag gerust om de zorgen weg te nemen.