Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
De eerste periode met een baby na de bevalling is een intense tijd. De hormonen razen door je lijf, je lichaam is nog volop aan het herstellen en er komt ineens een heleboel op je af. Hoe breng je eigenlijk de borstvoeding op gang? Hoe vaak moet jouw baby in bad? Slaapt jouw baby wel genoeg? En zijn die geluidjes wel normaal? Gelukkig sta je er in deze periode niet alleen voor. Een kraamverzorgster begeleidt je in deze nieuwe fase van jullie leven. Maar wat doet de kraamzorg precies en wat kan je verwachten van een kraamverzorgster?
Na de komst van jouw baby kun je wel wat ondersteuning gebruiken. Zowel voor jezelf als voor de zorg van jouw baby. Gelukkig hebben we in Nederland recht op kraamzorg. Dit is goed geregeld vanuit de basisverzekering en geeft je recht op minimaal 8 dagen hulp in huis. Heb je een zware bevalling gehad of moeite met de borstvoeding? Dan kun je aanspraak maken op 10 dagen kraamhulp.
De basisverzekering vergoedt het merendeel van de kosten van je kraamzorg, maar er geldt wel een eigen bijdrage per uur. Deze eigen bijdrage wordt door veel verzekeraars vanuit een aanvullende verzekering vergoed. Let hier dus op voordat je een nieuwe zorgverzekering kiest.
Kraamhulp regel je al tijdens jouw zwangerschap. Je hebt zelf de keuze voor een organisatie en aan de hand van een intakegesprek maak je kennis met elkaar en kun je zien of er een klik is. Meestal vindt dit gesprek in het laatste trimester van jouw zwangerschap plaats, maar ruim daarvoor zal de kraamzorg al moeten worden aangevraagd. Zo weet je zeker dat alles op tijd geregeld is.
Een kraamverzorgster is er om zowel moeder als kind te helpen na de geboorte. Ze geeft advies en helpt bij jouw herstel, maar ze is er ook om jou en jouw partner het nodige te leren over de verzorging van jullie baby. En ben je van plan om thuis te bevallen? Dan is de kraamverzorgster hierbij om te assisteren.
Soms kan er nog wel eens verwarring ontstaan over de taken van de kraamverzorgster. Wat kun je nu eigenlijk wel vragen aan haar en wat valt juist niet onder haar takenpakket? Wat doet een kraamverzorgster precies? Voor het gemak vind je hieronder een overzicht van wat je mag verwachten van jouw kraamverzorgster:
De kraamverzorgster is meer dan een hulp in huis. Met haar expertise en ondersteuning zorgt ze voor een stabiele en comfortabele start voor zowel jou als je baby.
Zorg dat je goed voorbereid bent op jouw kraamtijd met De Postpartumbox, een box met 14 producten waardoor je sneller herstelt en meer kan genieten van je baby!
De kraamverzorgster is geweldig voor de essentiële zorg en tips, maar er zijn grenzen aan haar taken. Hier zijn wat dingen die je niet van haar kunt verwachten:
Het is slim om tijdens het intakegesprek duidelijk te vragen wat je wel en niet kunt verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je zorgeloos genieten van de eerste dagen met je baby.
Waarschijnlijk wordt dit uitgebreid besproken tijdens het intake gesprek dat je met de kraamzorg organisatie hebt, maar het is belangrijk om je voor te bereiden op de kraamweek en de komst van de kraamzorg. Dit zijn enkele dingen waar je op kunt letten: