Home » Agenda » Tv de leefwereld van 4 jarigen

TV | De leefwereld van 4-jarigen

Het geheime leven van 4-jarigen, vanaf 20 februari elke maandag op tv: op NPO 1 om 22.05 uur.

Nieuwsgierig, vindingrijk, bomvol energie en regelmatig eigenwijs: het leven van een 4-jarige zit vol verrassingen. Hoe vinden ze hun plek, hoe sluiten ze vriendschappen, hoe bereiken ze hun doelen en hoe gaan ze om met teleurstellingen?

In het nieuwe EO-programma Het geheime leven van 4-jarigen krijgen we een persoonlijk kijkje in de leefwereld van deze leeftijdsgroep.

Kinderdagverblijf

Het programma speelt zich af in en rond een kinderdagverblijf. In elke aflevering worden acht 4-jarigen gevolgd die in achtergrond, gezinsherkomst en ontwikkelingsniveau van elkaar verschillen. Wat gebeurt er wanneer ze met elkaar spelen? Hoe reageren ze wanneer ze worden uitgedaagd in vrolijke spelletjes of wanneer ze aan het denken worden gezet in één van de opdrachten? Lukt het ze bijvoorbeeld om een marshmellow te laten staan als ze weten dat ze daarvoor worden beloond? De beelden zijn grappig, verbazingwekkend en regelmatig ontroerend.

Spiegel

In Het geheime leven van 4-jarigen passeren onderwerpen als veiligheid, leiderschap, leven en dood, fantasie, en de verschillen tussen jongens en meisjes de revue. De kinderen zoeken aansluiting, voelen zich soms onbegrepen, sluiten vriendschappen, onderhandelen, vieren feest en werken samen.

Het programma is niet alleen leuk voor ouders, maar ook leerzaam en interessant voor andere volwassenen, met of zonder kinderen. "Veel situaties zijn herkenbaar; ook in ons leven," zegt eindredacteur Nanette Zonnenberg. "De kinderen houden ons – hoe jong ze ook zijn – een spiegel voor."

Analyse

Meerdere camera's en audiozenders registreerden het gedrag van de 48 kleuters. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont en pedagoog Minchenu Maduro keken mee tijdens de opnames, en voorzien de beelden van deskundig commentaar.

Ze duiden het gedrag van de kinderen op verfrissende, humoristische wijze en verklaren vanuit wetenschappelijk kader wat het gedrag van de 4-jarigen over hun toekomstperspectief zegt.

Het geheime leven van 4-jarigen
20 februari t/m 27 maart (6 afleveringen)
elke maandag, op NPO 1, om 22.05 uur