Home » Agenda » Tv kiloknallers over kinderen met obesitas

TV | Kiloknallers - over kinderen met obesitas

Hoe is het om te zwaar te zijn? De 8-delige kinderserie Kiloknallers duikt in het leven van vijf kinderen tussen 10 en 13 jaar met obesitas. Van zondag 15 januari t/m zondag 5 maart.

Lieke, Naomi, Nick, Mathilde en Mohamed laten een jaar lang hun leven zien, inclusief hun worstelingen en overwinningen, hun zoektocht naar de feiten en de fabels en het gevecht tegen de vooroordelen.

Lieke (10, Breda) is al vanaf jonge leeftijd bij meer dan honderd diëtisten en dokters geweest - voor haar gevoel. Ze is er helemaal klaar mee. Het liefst wil ze nóóit meer diëten, maar vooral blij worden met zichzelf. Want zoals Lieke zegt: "Je bent mooi zoals je bent."

Naomi (11, Gameren) is nog maar net met haar gewicht bezig. Dat moest ook wel, want de schooldokter sloeg alarm, al kwam dat niet als een verrassing. Samen met haar moeder leert ze meer en meer over gezonde voeding, nu ze naar de voedselbank gaan. Maar oude gewoontes zijn moeilijk af te leren. En dat gaat niet zonder slag of stoot.

Mohamed (11, Amsterdam) is al jaren tevergeefs bezig met afvallen. Op een gegeven moment werd hij zelfs weggestuurd bij het ziekenhuis, omdat hij te zwaar werd. "Hoe hebben die dokters ooit hun diploma gehaald?", denkt Mo. Alles wat hij wil is niet meer gepest worden en net zo lang en hard kunnen rennen als zijn vrienden. Dun worden hoeft helemaal niet; mollig is meer dan prima!

Mathilde (13, Rotterdam) worstelt al vanaf de kleuterschool met haar gewicht. Vanaf haar 9e zet haar hele familie alles op alles om Mathilde op een gezond gewicht te krijgen. Maar ondanks dat, winnen de eetbuien het gevecht regelmatig. En zo'n broer die alles kan eten zonder ook maar één gram aan te komen, helpt ook niet bepaald mee. Hoe kan dat toch?

Nick (11, Almere) was altijd al te zwaar en heeft het erg moeilijk met de scheiding van zijn ouders, wat zich uit in zijn eetgedrag. Hoewel hij enorm graag wil afvallen, twee keer per week traint, en hij als een echte fanatiekeling dagelijks zijn oefeningen doet, blijft de strijd tegen de kilo's zwaar.

Kiloknallers
8-delige kinderserie
van zondag 15 januari t/m zondag 5 maart
om 9.25 uur bij de VPRO op NPO Zapp
www.vpro.nl/kiloknallers