22 maart 2020

10 tips voor leuke actieve dingen om te doen thuis

Misschien komen na een week quarantaine de muren al op jullie af. Het nadeel is dat er voorlopig geen verandering zal komen in de situatie. Daarom kun je er maar beter het beste van maken. Hoe? Door deze tips te lezen vol leuke én actieve dingen om thuis te doen!

Leuke actieve dingen om te doen thuis

Misschien ben je er nu meer dan ooit tevoren achtergekomen dat kinderen hun energie kwijt moeten. Bijvoorbeeld omdat je zoontje niet stopt met rondjes rennen of omdat je kinderen ’s avonds niet kunnen slapen omdat ze nog vol met energie zitten. Geef jezelf wat rust en zorg eerst voor wat leuke lichamelijke activiteiten voor jou en je kids. Na deze inspanning kunnen jullie met zijn allen even met de beentjes omhoog: Welverdiend!

1. Parcours uitzetten

Met name peuters en kleuters vinden het geweldig om te klimmen en te klauteren. Op zich kun je nog naar de speeltuin, maar mocht je niet willen dat je kinderen aan dat speelrek vol bacteriën hangen, dan kun je ook zelf een parcours in huis opzetten. Dat is echt veel makkelijker dan je in eerste instantie zou denken. Maak er een thema van (grond is lava!) en laat je kind door de woonkamer en tuin springen op vlakken/kussens/matjes over stoelen en banken heen. Hier een gaaf voorbeeld van een parcours.

2. Creëer wat groene vingers

Word je nog niet zo blij als je naar je tuin kijkt? Aangezien je dat uitzicht voorlopig nog wel hebt, is het nu een mooie tijd om je tuin wat onder handen te nemen en waarom zou je dat niet samen met je kids doen? Kinderen vinden het vaak geweldig om mee te helpen in de tuin. Men neme een schep en wat aarde en je hebt er geen kind meer aan. Plant samen wat plantjes, bloemetjes of boompjes of laat de kids het onkruid eruit trekken. 

3. Klussen en poetsen

Grote voorjaarsschoonmaak here we come! Gooi de ramen en deuren open en maak je huis weer helemaal spik en span! Denk aan samen gezellig wassen, poetsen of misschien heb je nog wat klusjes liggen die gedaan kunnen worden? Ramen zemen? Schilderwerk? The time is now!

4. Sporten buitenshuis

Er zijn veel ouders die deze tijd aangrijpen om een fijn sportschema op te stellen. Leuke actieve dingen om te doen thuis hoeven echt niet spectaculair te zijn, het kan heel eenvoudig. Oké, onderstaande sportactiviteiten zijn niet allemaal letterlijk ‘thuis’, maar je kunt ze nu wel makkelijk uitvoeren. Zoals:

 • Hardlopen: misschien is het tijd om je goede vriendin Evi er weer bij te halen en het hardlopen weer langzaam op te bouwen. Of je gebruikt een ander hardloopschema. Zolang we nog naar buiten mogen, moet je de kans maar pakken.
 • Een sportparcours buiten opzetten kan natuurlijk net zo goed als binnen! Leg een hoepel op de grond waar je in en uit moet springen, een minuut lang springtouwen en een kleine zak zand 5x optillen. Zomaar wat ideetjes voor een outdoor sportsessie, wees creatief met wat je al in de schuur hebt liggen.
 • Speel voor sportinstructeur voor je kind(eren) en je partner. Bereid een paar oefeningen voor en je hebt je eigen bootcamp in de tuin.
 • Fietsen: dit kan natuurlijk gewoon op straat, door de natuur of je gaat lekker op je mountainbike.
 • Skaten: hebben jullie nog wat skates die stof liggen te vangen in de schuur? Tijd om die er weer eens bij te halen.
 • Gezinstrefbal, dus trefbal spelen met je gezin. Werkt natuurlijk alleen met wat grotere gezinnen en met kinderen die wat ouder zijn.

5. Complete workout voor het hele gezin

Lange leve het digitale tijdperk waar we overladen worden met apps en dus ook fitnessapps. Denk je weinig te kunnen bewegen nu je thuis zit, think again, want er zijn heel veel apps of websites  met workouts voor thuis die je prima met je kinderen kunt doen. Het enige wat je nodig hebt is ongeveer 2m2 en je kunt aan de slag. Bij veel varianten heb je niet eens materialen nodig (behalve een matje) en anders kun je altijd nog met flessen water aan de slag. Je kunt kiezen uit korte workouts van 7 minuten of je gaat een stapje verder. Trouwens: ook op YouTube kun je tal van workout video’s vinden.

Sommige apps zijn gratis, voor anderen moet je voor betalen. Die laatste bevatten dan wel complete workoutschema’s en soms zelfs nog met weekmenu’s en recepten. Heel geschikt voor diegene die het serieus willen aanpakken. Hier een paar apps en YouTube kanalen die je zou kunnen bekijken, maar geloof ons: er zijn er veel meer en dus is er daarom altijd wel eentje die bij jou en je gezin past. Je kunt ook zoeken op 'family excercise' of 'kids excercise' en het aanbod is enorm.

 • SugarySixpack (gratis op YouTube en Instagram, heeft ook een betaalde app met workoutschema’s en recepten)
 • Sweat (betaalde app) misschien wel één van de meest bekende fitnessapps voor vrouwen, inclusief workoutschema’s, dagmenu’s en heel veel recepten.
 • FitOnn (gratis) staat vol met verschillende soorten workouts van High Intensity Training tot yoga en pilates.
 • POPSUGAR op YouTube (gratis) honderden gratis workouts.
 • Fitchannel: app en website met diverse workouts voor de spieren of ga lekker dansen. Dit is wel betaald.

Maar zoals gezegd: er is echt veel meer. Zoek en gij zult vinden!

6. Verstoppertje

Ach, waarom zou je jouw kinderen niet blij maken met verstoppertje spelen, elke kleuter vindt dit geweldig om te doen. Wie niet weg is, is gezien!

7. Laserquest

Maak het spannend voor je kinderen en span door je thuis wat touwen die zogenaamd laserstralen zijn. Je kinderen moeten bij de schat komen zonder de touwen aan te raken. Gegarandeerd succes!

8. Stieken of touwtje springen

Bijna niets is zo vermoeiend als springen, dus als je kids echt wat energie kwijt moeten: laat ze springen. Ken je 'stieken' nog? Zo'n lange stiek die je tussen twee spelen spant of met twee andere mensen speelt? In - op - uit.. Nou goed, hier een filmpje met instructies. Waarschijnlijk kennen je kinderen het ook nog wel. Vergeet niet om de afstand steeds kleiner te maken. Eerst moeten de anderen de voeten wijd zetten en dan steeds dichterbij elkaar. Ook leuk voor ouders! Behalve stieken kun je ook nog touwtje springen. Wie kan het meeste in 1 minuut?

9. Croquet

Heb je een tuin? Dan is het super leuk om croquet met je kinderen te spelen. Goed voor de motoriek! Tegenwoordig heb je de meest leuke croquetsetjes te koop waarmee je kinderen urenlang plezier kunnen hebben! 

10. Tenten bouwen

Elk kind vindt het geweldig om tenten of hutten te bouwen. Of dit nu in huis is of in de tuin: ze raken er niet op uitgekeken. Het enige dat je nodig hebt is wat lakens en een tafel of stoelen. Jullie kunnen er ook een indoor campingavontuur van maken inclusief tuinstoelen, blikjes fris, en frietjes of je maakt er meteen een bbq van als het weer het toelaat.

Bekijk ook 5x de leukste spelletjestips voor thuis en 5x educatief speelgoed voor je kind!