18 mei 2020

15 tips om je kind meer groenten te laten eten

Je bent niet de enige ouder die ermee worstelt: veel kinderen besluiten (soms van de een op de andere dag) dat ze (bepaalde) groenten niet meer willen eten. Daar zit je dan met je gekookte maaltje. En met een probleem: je wilt toch dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. We kennen het! Lees daarom onze tips zodat je binnenkort weer een alleseter aan tafel hebt zitten!

Mijn kind eet geen groenten

We willen het liefst dat onze kinderen iedere dag alle vitamines binnenkrijgen die ze nodig hebben. Maar kinderen zijn nu eenmaal wezentjes met een eigen wil én smaak. En die smaak wil ook nog wel eens veranderen door de jaren heen. Baby’s accepteren over het algemeen de meeste hapjes die je aanbiedt. Lekker vinden is dan weer een tweede. Daarom is het belangrijk om een smaak meerdere keren aan te bieden zodat je baby eraan went. Maar dan komt de peuterpuberteit. De nee-fase, wil ik niet, doe ik niet en ga zo maar door. Vaak gaat deze fase gepaard met het weigeren van bepaalde soorten eten. Maar ook kleuters en oudere kinderen hebben er een handje van om ‘ineens’ te besluiten iets niet meer te willen eten. En gek genoeg is dat bijna altijd groenten. Hoe houd je het gezellig aan tafel als je kind geen groenten eet?

Hoeveel groenten eet een kind?

Laten we beginnen met een handig feitje. We denken namelijk vaak dat kinderen meer groenten nodig hebben dan ze willen opeten. Kinderen tussen de 1 en 3 jaar hebben 50 tot 100 gram groente nodig per dag en kinderen vanaf 4 jaar tussen de 100 en 150 gram. Om je een beeld te geven: een bloemkoolroosje weegt zo’n 25 gram, 1 tomaat weegt 100 gram en een reepje paprika weegt 20 gram. Zo kom je er dus al sneller aan dan je denkt.

 

Tips als je kind geen groenten wil eten

Met deze tips zorg je ervoor dat er weer een ontspannen sfeer in huis komt als je kind geen groenten wil eten.

  • Zorg voor veel kleur op het bord van je kind. Kinderen zijn gek op kleurtjes en het werkt nu eenmaal uitnodigend. Daarnaast kan je jouw kind zelf laten kiezen waar hij zin in heeft in plaats van dat hij het gevoel heeft geen keuze te hebben (en wat hij laat liggen, eet je zelf op - zo kom jij ook weer eenvoudiger aan je groenten intake). Leg naast wat pasta of aardappeltjes ook 2 reepjes paprika, een stronkje broccoli, een snackworteltje en twee cherrytomaatjes op het bordje. Dit heet ook wel een monkeyplatter en werkt vaak goed voor kieskeurige kids. Voor meer inspiratie voor kleurrijke monkeyplatters kun je ook eens op Pinterest kijken.
  • Presenteer het avondeten een keer totaal anders! Bijvoorbeeld als een soort taart of toren. Stapel al het eten op elkaar. Rijst of aardappels onderop, daar bovenop wat vlees of vis en daarop weer allerlei groenten. Dat is gek eten!
  • Versier het eten. Doe leuke prikkers van prinsessen of parapluprikkers in plaats van bestek om mee te eten of koop oogjes om het eten tot leven te laten komen. Zo maak je van groenten eten weer een feestje. 
  • Wees creatief met het inrichten van het bord. Maak een gezichtje van de groenten bijvoorbeeld!
  • Kinderen hebben aan het eind van de dag vaak al flinke honger en eten dan het liefst meteen pasta of iets anders dat vult. Geef ze vast vooraf wat groenten terwijl ze wachten tot het eten klaar is, zoals snackgroenten met een mayonaisedip.
  • Probeer heel wat anders. Eet je kind nooit paprika? Probeer eens bleekselderij. Koop groenten die je kind nog nooit gegeten heeft (dus ook geen negatieve associatie mee heeft) en geef het een leuke naam of snijd het in een leuke vorm. Bijvoorbeeld plakjes courgette snijden in sterren.
  • Doe een spelletje ‘smaken omschrijven’. Met bijvoorbeeld een paar olijven, komkommer, bleekselderij, artisjok, mais. Doe om de beurt een theedoek om en probeer te omschrijven wat de verschillende smaken zijn. Zo proeft je kind ook eens wat anders.
  • Laat je kind helpen met koken. Kinderen vinden het geweldig als ze zelf iets gemaakt hebben. En na hard werken met een geslaagd resultaat zijn ze eerder geneigd om een hapje te nemen.
  • Laat je kind zelf kiezen wat hij wil eten. Soms kan het heel simpel zijn. Laat hem één groente kiezen per maaltijd voordat je begint met koken. Is dat een totaal andere groente dan op het menu staat? Geeft niets! Maak het dan voor erbij. Door je kind een keuze te geven zal hij het ook eerder opeten.
  • Sommige kinderen houden meer van rauwe groenten of afgekoelde groenten. Probeer daar ook eens verschillende dingen in uit. Je kunt meer groenten rauw eten dan je denkt (bijvoorbeeld een salade van andijvie of witlof in plaats van gekookt).
  • Houd het luchtig. Ga geen strijd aan maar zorg voor een gezellig moment. En probeer eens wat geks zo nu en dan: halverwege de maaltijd iedereen van plek wisselen! Of een keer allemaal eten zonder bestek. Juist door van de maaltijd een leuk moment te maken, haal je de focus weg van dat je kind geen groenten wilt eten.
  • Als je een gerecht maakt met los aardappels, groenten, vlees, bied dan van alle drie weinig aan op het bord. Geef pas meer pasta of rijst als je kind eerst van alles iets geproefd heeft.
  • Geef een groot bord met weinig eten, dan krijgt je kind het gevoel dat het haalbaar is om zijn bordje leeg te eten en lijkt het niet op een enorme hoeveelheid.
  • Verwerk groenten in ander eten, zoals een pannenkoek met spinazie of biet (roze!), pastasaus met verborgen groenten of muffins met groenten erin (zoals wortel of zoete aardappel, maakt het ook nog lekker zoet!). Ook in een smoothie of sapje kan je makkelijk wat groenten verstoppen. De meeste kinderen walgen al bij het idee van een groen drankje, maar rode biet geeft bijvoorbeeld een mooie kleur aan het sapje, net zoals wortel. Als je die ingrediënten samen met wat zoet fruit in een slowjuicer of blender maakt, heb je een gezond en voedzaam drankje. Hallo vitaminebommetje! 
  • Is je kind al iets ouder? Neem hem dan mee naar de supermarkt om zelf mee te beslissen welke groenten jullie kopen. Zo kun je ook van het moment gebruik maken om wat te vertellen over waar verschillende groenten vandaan komen en hoe ze groeien. Zin in een ander uitje? Neem hem dan eens mee naar een boerderij waar ze ook hun groente verkopen in een winkeltje (als je in Google zoekt op boerderijwinkel, zie je al gauw waar ze bij jou in de buurt zijn). Vraag bij de boer of jullie eens een rondleiding mogen zodat hij meer kan vertellen over hoe de groenten die wij eten groeien. Dat maakt het ineens een stuk interessanter!

Heb jij nog andere tips om je kind meer groenten te laten eten? Laat het ons weten in de reacties!

 

Niets meer missen?

Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste topics? Meld je hier aan en ontvang iedere twee weken onze inspiratiemail in je inbox!