Home » Artikelen » Alles over de eerste bh van je dochter

Alles over de eerste bh van je dochter

Door:

Redactie Ouders Online

Waar je dochter vroeger nog in haar luier over het gras rende, begint haar lichaam nu vrouwelijke kenmerken te vertonen. Misschien voelt ze zich daardoor niet meer prettig, je ziet beginnende bollingen door haar shirt of lopen/sporten doet pijn… Het is tijd voor haar eerste bh. Maar hoe pak je dat aan, waar moet je op letten en hoe voorkom je dat het gesprek erover ongemakkelijk wordt?

Alles over de eerste bh van je dochter

Vanaf wanneer? Eerste bh of topje?

Wanneer heb je een bh nodig en wanneer is een topje oke? Tot de tijd dat de borsten van je dochter zich beginnen te ontwikkelen, is een topje prima. Maar op een gegeven moment is de steun van een bh niet alleen prettig, maar ook nodig. Zeker als je haar borsten door haar shirt begint te zien. Wanneer dit precies is, is voor elke vrouw anders. Niet alleen haar eigen ontwikkeling, ook die van haar vriendinnen en klasgenoten speelt mee. Hebben alle meiden in de klas al een bh? Dan wil zij er waarschijnlijk ook een. Jij kent je dochter het beste, dus kijk vooral wanneer het voor haar goed is.

Zo voorkom je dat het een ongemakkelijk gesprek wordt

(Pre)pubers vinden praten met hun ouders over alle ontwikkelingen niet altijd even makkelijk. Is het tijd voor een eerste bh? Doe daar dan zo normaal mogelijk over. Want dat is het ook. Het hoort bij het vrouw worden en vrouw zijn. Hoe minder ongemakkelijk jij erover doet, hoe groter de kans dat je dochter jou erbij betrekt. Voorkom verkleinwoorden en ga niet te diep op het onderwerp in. Dus ga erover in gesprek en vraag je dochter of ze binnenkort samen met jou een bh wil gaan kopen en plan dat dan ook meteen samen in.

Bh kopen met je dochter

Niet alleen voor je dochter, ook voor jou is de eerste beha kopen een bijzonder moment. Hoe je dit doet, in een (lingerie)winkel of online - dat kun je het beste van je dochter af laten hangen. Sommige meiden vinden het lastig om samen een lingeriewinkel in te lopen, maar ze willen ook wel weer horen waar ze op moeten letten. Gelukkig heb je tegenwoordig de keuze. Is een lingeriewinkel een te grote stap? Loop dan eens samen de H&M in zodat je dochter makkelijk verschillende modellen en maten kan passen. Kijk vooral waar je dochter zich het fijnst bij voelt.

Aandachtspunten:

  • Koop een bh die lekker zit. Groeiende borsten kunnen wat gevoeliger zijn, dus dit is extra belangrijk.
  • Zorg dat de bh goede ondersteuning geeft. Veel meiden beginnen met zachte cups of met een bh zonder beugel.
  • Dingen waar je zelf van gruwelt, kan je dochter heel mooi vinden. Laat haar zelf kiezen en een eigen stijl ontwikkelen.

Eerste bh: welke maat?

Het cijfer in de bh maat staat voor de omtrek van de borstkas, onder de borsten. De letter achter die cijfers geven de grootte van de borsten aan. In een lingeriewinkel kunnen ze dit in alle rust voor je dochter opmeten. Ze kijken dan ook welk model bij haar borsten past en weten goed wat er allemaal in de winkel hangt. Shopt jouw dochter liever online voor haar eerste bh? Hier kun je samen haar bh-maat berekenen.

Tips voor vaders

Ook voor vaders is het een grote stap als je dochter ‘ineens’ aan een bh toe is. Je kleine meisje wordt nu echt al groot. Daarom ook een aantal tips voor vaders.

  1. Ben jij degene die een bh met je dochter koopt? Laat haar maten opmeten bij een lingeriezaak, zodat je dochter de juiste maat krijgt. Een verkeerde maat bh is niet prettig en niet goed voor de ontwikkeling.
  2. Voor ouders is het even wennen dat hun dochter groot wordt. En dat is prima. Maar maak het niet ongemakkelijk voor je dochter - ze wordt immers groot en wil ook zo behandeld worden.
  3. Maak geen flauwe grapjes over mierentietjes, bazinga’s, erwten, plankjes, etc. Niet grappig, het doet geen goeds voor haar zelfvertrouwen en het is gewoon niet leuk. Niet doen dus. Ook niet uit ongemakkelijkheid!

You've got this!

We kunnen je een hoop informatie geven over het kopen van een eerste bh, maar welke bh of welke manier van kopen het best past… Dat weet jij als ouder het best. Jij kent immers de ‘wie’ in dit verhaal als best. Jullie gaan een nieuwe fase in. En net als voor alle andere fases waar jullie eerder doorheen zijn gekomen, geldt ook hier: informatie verzamelen is goed, maar vergeet je moeder- of vadergevoel niet. You’ve got this!

Redactie Ouders Online

Meer over

Lees verder