Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie

27 mei 2020

Alles over zonnebrand + de 5 best geteste merken

De lente stelt ons niet teleur en de zon schijnt rijkelijk. De zon staat voor buitenspelen, zwemmen en vitamine D. Maar ook voor verbranding, een zonnesteek en zonneallergie. We weten allemaal dat insmeren super belangrijk is, vooral bij jonge kinderen, maar hoe zat het ook alweer? Wij vroegen twee dermatologen naar de kracht van de zon en het belang van goede zonbescherming. Onderaan het artikel vind je de vijf best geteste zonnebrand merken voor kinderen.

De feiten liegen er niet om. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en neemt schrikbarend toe. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door te veel uv-straling. Iedere keer verbranden door de zon kan de kans op huidkanker vergroten. Deze ellende voorkomen begint bij goede zonbescherming bij jonge kinderen.

Is de zon dan zo schadelijk?

Natuurlijk niet. Maar het kan wel schadelijk zijn als je onvoldoende beschermd bent in de zon. Dermatoloog dr. Elian Brenninkmeijer: “Onze huid herinnert zich elke straal vanaf onze geboorte tot nu. Daarbij is een kinderhuid nog niet gewend aan de zon en de celdeling gaat bij kinderen sneller. Wist je dat verbranding op jonge leeftijd de kans vergroot op huidkanker op latere leeftijd? Een kinderhuid heeft namelijk onvoldoende tijd om te herstellen na verbranding. Bij verbranding ontstaan in de huidcellen littekens. Deze littekens dragen kinderen hun leven lang mee. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Goede zonbescherming is daarom bij kinderen heel belangrijk.”

Vitamine D en zonnebrand

We weten allemaal dat vitamine D belangrijk is voor kinderen. Kinderen tot 4 jaar hebben daarom extra vitamine D nodig voor de opbouw van botten en tanden. Dan zou je toch zeggen dat het juist goed is om iedere dag onbeschermd in de zon te zitten, zodat het lichaam zelf voldoende vitamine D kan aanmaken? Dr. Elian Brenninkmeijer: “Ons lichaam maakt vitamine D aan zodra we in de zon zijn. Er is veel onduidelijkheid over de invloed van zonnebrandcrème op de aanmaak van vitamine D. Om je dagelijkse hoeveelheid vitamine D te halen is het echt voldoende om dagelijks 15-30 minuten onbeschermd met je handen en gezicht in de zon te zijn. Dit geldt ook voor de meeste kinderen. Het is niet zo dat hoe meer zonlicht je huid krijgt, hoe meer vitamine D er wordt aangemaakt.”

Hoe vaak met zonnebrand smeren?

Smeer jij je kinderen net zo vaak in als jezelf? Vaak wordt gedacht dat kinderen vaker ingesmeerd moeten worden en met een hogere factor. Dermatoloog Stijn Kouwenhoven legt uit hoe het zit. “Ik denk niet dat het persé zo is dat kinderen vaker ingesmeerd moeten worden dan volwassenen. Door het gedrag van kinderen blijft de zonnebrandcrème minder lang zitten. Na ieder plons in de zee of in het zwembad zal er opnieuw gesmeerd moeten worden. Volwassenen die zich net zo gedragen als kinderen zouden zich dus even vaak moeten insmeren! Volwassenen en kinderen kunnen even goed verbranden. Wel is het zo dat het bij kinderen nog belangrijker is om goed te smeren en zonverbranding te voorkomen. Hiervoor zijn 2 redenen.            

  1. Het DNA van kinderen deelt sneller dan van volwassenen. Bij kinderen zijn er dus veel meer cellen in deling, waardoor het DNA nóg makkelijker bereikt wordt door UV-stralen en daardoor sneller voor schade kunnen zorgen.
  2. Kinderen hebben nog een heel leven voor zich om uiteindelijk huidkanker te krijgen. Iemand van 90 die verbrandt in de zon, zal waarschijnlijk niet meer lang genoeg leven om van die zonverbranding nog huidkanker te krijgen. Een klein kind dat verbrandt, heeft misschien nog wel 100 jaar de tijd om huidkanker te ontwikkelen ten gevolge van die verbranding; een veel grotere kans dus.”

Smeren met zonnebrand factor 30 of 50?

Hoe zit het met de factor in zonnebrand? Is factor 30 voldoende of toch liever factor 50? “Mijn voorkeur heeft een zonnecrème speciaal voor kinderen met een voldoende hoge factor, SPF 50 of SPF 50+, bij voorkeur waterresistent en met fysische zonnefilters. De kracht van bescherming zit hem met name in de herhaling: elke 2 uur ruim voldoende smeren!”, aldus Dr. Elian Brenninkmeijer. Zorg er daarnaast altijd voor dat de zonnebrand een UVA én UVB filter heeft voor een optimale bescherming. Is je kind toch verbrand na een middag in de zon? Dan kan het koelen van de huid de pijn wat verlichten. “Koelen of aftersun is symptoombestrijding, het helpt helaas niets tegen de opgelopen huidschade. Uiteraard zorgen aftersun en koelen wel voor wat comfort na een verbranding en minder uitdroging van de huid.”, zo legt Dr. Stijn Kouwenhoven uit.

Een lekker zomers kleurtje

Zo lang je niet verbrandt, is er niets aan de hand toch? Helaas werkt dit toch niet helemaal zo. “Het bruinen van de huid is een beschermingsreactie tegen de beschadiging van het DNA. Als de huid door de zon bruin is geworden, is er dus ook altijd schade aan cellen of DNA gebracht. Een gebruinde huid is dus in feite ook een zonbeschadigde huid.”, zo legt Dr. Elian Brenninkmeijer uit. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je huidkanker ontwikkelt als je snel een kleurtje krijgt in de zomer. Dr. Stijn Kouwenhoven: “Het beste is toch om rustig, geleidelijk aan een beetje bruin te worden in de lente en de zomer, zonder te verbranden. De meeste vormen van huidkanker ontstaan door verbranden. En veel buiten zijn en daardoor een licht gebruinde huid krijgen beschermt ook tegen bepaalde varianten van huidkanker. Het gaat erom dat je ervoor zorgt dat je huid goed beschermd blijft.” Dus ben jij een zonliefhebber en ben je graag met je gezin op het strand? Smeren, smeren en nog meer smeren dus!

Lichte of donkere huidskleur? 

Voorop staat dat het altijd belangrijk is om je kind in te smeren met zonnebrand. Wel is het zo dat het verschil maakt welk huidtype je kind heeft. Kinderen met huidtype 1 en 2 (lichte huid) verbranden sneller dan kinderen met huidtypes 3, 4, 5 of 6. Dat betekent dat kinderen met een een huidtype 3 of hoger minder snel verbranden. Dat wil niet zeggen dat je ze niet hoeft in te smeren. Ook de huid van kinderen met een getinte huidskleur moet goed beschermd worden tegen uv-straling. Wil je weten welk huidtype jij of je kind hebt? Je vindt het hier.

Hoe lang blijft zonnebrand goed?

Is die fles zonnebrand met factor 50 van de zomer in 2019 nog goed? Om hierachter te komen moet je op twee dingen letten, zo lezen we op de website van het Rode Kruis:

  • Op de fles staat een houdbaarheidsdatum, te herkennen aan 12M of 24M. Dit staat voor het aantal maanden dat de zonnebrand houdbaar is. Belangrijk detail: dit gaat om de crème en niet om de factor.
  • De werking van de factor van de zonnebrand neemt wel af na verloop van tijd. Een factor 30 zonnebrand biedt na een jaar ongeveer nog als factor 25 bescherming. Wil je de zonnebrand na een jaar nog gebruiken? Ga er dan vanuit dat de factor gehalveerd is in werking, dan zit je altijd goed. Dat betekent dus wel 2x zo vaak smeren omdat het een lagere beschermingsfactor heeft.

Beste zonnebrand 2021

Je wilt natuurlijk het beste voor je kind en zeker weten dat hij goed beschermd de zon in gaat. Wat is de beste zonnebrand van 2021? Wij helpen je in de zoektocht!

Dit is de best geteste zonnebrand van 2021

Biodermal Zonnespray SPF 50+

Biodermal Zonnespray SPF 50+ voor kinderen is als beste getest door de Consumentenbond in 2020. De spray bevat zowel UVA- als UVB-filters en is geschikt voor de gevoelige kinderhuid. Hij beschermt ook in het water en tijdens spelen in het zand. Ook een groot pluspunt is dat de spray gebruikt kan worden op een natte huid! Komt je kind het water uit? Dan kun je hem dus meteen weer insmeren. De zonnespray zorgt ook meteen voor een zacht huidje door de vochtinbrengende ingrediënten. Je bestelt hem hier!

Natuurlijke zonnebrand

Ben je op zoek naar een zonnebrand met natuurlijke ingrediënten? Steeds meer merken produceren duurzame zonnebrandproducten, met eerlijke, natuurlijke en biologische ingrediënten. Zo weet je zeker dat er geen allergische reactie kan ontstaan op de huid van je kind én het is nog eens beter voor het milieu. Want al die zonnebrand die weer van ons afspoelt, komt direct in de zee terecht. We geven je een paar tips!

Naïf zonnebrand

Naïf staat bekend om haar natuurlijke producten. In de Naïf zonnebrand voor baby’s en kinderen zit jojobaolie en zinkoxide die de huid beschermen en voeden. De zonnebrand laat geen witte waas achter en doet geen schade aan milieu of koraal door de natuurlijke ingrediënten. Je bestelt Naïf zonnebrand voor kinderen hier.

Lovea Bio Kids

Lovea Bio Kids is een 100% natuurlijke zonnebrand met een mineraal zonnefilter op basis van titaniumdioxide. De spray beschermt tegen UVA- als UVB- straling. De zonnebrand is waterbestendig en zonder parfum, parabenen of nanodeeltjes. Je bestelt de Lovea Bio Kids zonnespray hier!

Ladival

Ladival is een zonnebrand zonder onnodige toevoegingen en bestaat alleen uit eerlijke ingrediënten die de huid beschermen, verzorgen en verzachten. Het is een waterbestendige spray speciaal voor de gevoelige huid. De zonnebrand is vrij van parabenen, kleur- en conserveringsstoffen, parfums of emulgatoren. Je bestelt de Ladival zonnebrand hier.

Budgettip!

Goede zonnebrand hoeft niet duur te zijn.

Zwitsal Zonnecrème SPF50+

Zwitsal Zonnecrème is een verzorgende en waterresistente zonnecrème met factor 50. De zonnebrandcrème met UVA en UVB filter is vrij van parfum en geschikt voor de gevoelige huid. Je bestelt de zonnebrand hier voor €11.99!