Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

4 maart 2022

Babykwaaltjes – babyacne

Babyacne: net als je baby een beetje bij begint te trekken van de geboorte en de misschien wel heftige bevalling, springen er ineens allemaal bultjes en puistjes in het gezicht van jouw kleintje. Waar komt dit door en wat kun je eraan doen? 

Babyacne met mee-eters: acne neonatorum

Baby acne (acne neonatorum) wordt in de wandelgangen door artsen ook wel neonatale acne genoemd. Deze vorm is zeker niet zeldzaam en komt voor bij ongeveer 20% van alle baby’s tussen de nul en acht maanden. Jongens krijgen het vaker dan meisjes. Veel baby’s ontkomen er dus niet aan en krijgen binnen twee tot vier weken na de geboorte last van vlekjes, bultjes en puistjes. Typisch voor echte baby acne zijn de mee-eters. Bij andere vormen van puistjes en bultjes ontbreken deze. Heeft jouw baby dus zichtbare mee-eters en puistjes? Dan heeft jouw kindje acne.

De oorzaak en behandeling baby acne

De oorzaak van baby acne is nog niet helemaal bekend, hoewel lang gedacht werd dat het iets met voeding of de vette borstvoeding te maken zou hebben, is dit niet het geval. Wel wordt gedacht dat baby acne ontstaat door de hormonen van de moeder. Deze worden al in een vroeg stadium via de placenta doorgegeven. Deze hormonen kunnen in combinatie met de aanmaak van talgklieren voor een onrustige huid zorgen.

Baby acne zonder mee-eters: neonatale cephale pustolose

Een variant van baby acne is neonatale cephale pustolose. In de tweede of derde week na de geboorte ontstaan er bultjes en puistjes. Het verschil met acne neonatorum is dat er geen mee-eters zijn. Deze vorm van acne wordt vaak verward met de 'echte' babyacne en komt ook vaker voor. Je kunt de twee vormen dus goed van elkaar onderscheiden door de aan- of afwezigheid van mee-eters. 

Oorzaak en behandeling neonatale cephale pustolose

Een oorzaak voor neonatale cephale pustolose is niet bekend, echter vermoedt men dat het gaat om de veel voorkomende gisten op de huid van een baby en er dus een gistinfectie ontstaat. Deze vorm van baby acne gaat binnen een aantal weken (soms maanden) vanzelf weer over en kun je het best met rust laten. Mocht het lang aanhouden of verergeren, kan een behandeling met een anti-gist créme helpen.

Baby acne tips

Hoewel je het waarschijnlijk niet zo mooi vindt en je liever een baby wilt met een puntgaaf huidje is er helaas weinig te doen aan baby acne. Meestal verdwijnen de bultjes en puistjes binnen een aantal weken.

De beste tip? Probeer er in de tussentijd niet aan te komen. Knijp de puistjes en bultjes niet uit en gebruik geen belastende zeep voor het gezichtje. Het herstellend vermogen van de huid van je baby is groot, de bultjes zullen in de meeste gevallen geen littekens achter laten. Doen ze dit toch, dan zullen ook deze met de tijd vanzelf vervagen.

ENT, net even anders dan baby acne

Erythema neonatorum toxicum, ook wel borelingboutons genoemd, komt heel veel voor bij baby’s. Bijna de helft van alle baby’s krijgt dit binnen een aantal dagen na de geboorte. Het zijn wit/gele bultjes die heel vast aanvoelen, meestal met rode ondergrond. Ze komen voor op de hals en schouders (en soms zelfs op het hele lijfje) en verschillen daarin dus van baby acne, dat alleen op het gezicht (en soms in de nek) optreedt. De bultjes verdwijnen vanzelf weer na ongeveer 10 dagen. Ook als de bultjes langer aanhouden (soms wel maanden) hoef je je geen zorgen te maken, deze vorm gaat vanzelf weer over en hoeft niet behandeld te worden.

Baby acne of koemelk allergie?

In sommige gevallen wordt er gedacht aan baby acne, terwijl er eigenlijk sprake is van koemelkallergie. Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij baby’s. Bij een baby met koemelkallergie ontstaan bultjes en pukkeltjes die kunnen lijken op baby acne. Het verschil met baby acne is dat er snel korstjes op de bultjes komen. Daarnaast heeft je baby echt jeuk op deze plekjes. Ook kan er eczeem ontstaan. Een baby met koemelkallergie heeft daarnaast veel krampjes en vaak diarree.

Wanneer ga je naar de dokter?

Met baby acne hoef je niet naar de dokter, het verdwijnt vanzelf en kan geen kwaad. Twijfel je aan de aandoening en ontstaan er bijvoorbeeld gele korstjes rondom de neus ga dan wel even langs een arts. Het kan wijzen op krentenbaard.

Lees ook: