28 augustus 2016 door Ferdy Cornelissen

Basisinformatie: overlijdensrisicoverzekering (ORV)

De onderstaande informatie wordt u aangeboden door Independer, een onafhankelijk dienstverlener die vergelijkingen van financiële producten aanbiedt.

Met een overlijdensrisicoverzekering - of kortweg ORV - voorkom je dat je nabestaanden in financiële problemen komen als je komt te overlijden. Als je een partner hebt, en één van jullie beiden overlijdt, wordt de achterblijvende partner ineens met hoge kosten opgezadeld, die hij of zij misschien niet alleen kan dragen. Denk bijvoorbeeld aan: de hypotheek of de huur, en de kosten voor de kinderen.

Je sluit een overlijdensrisicoverzekering altijd af voor een bepaald bedrag en een bepaalde periode, bijvoorbeeld 30 jaar. Alleen als je binnen deze periode overlijdt, wordt het geld uitgekeerd.

Drie vormen

Een overlijdensrisicoverzekering kent drie vormen, waarbij de hoogte van de uitkering in de loop van de tijd het verschil maakt:

  • gelijkblijvend - met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering ben je de gehele looptijd voor een vast bedrag verzekerd. Het bedrag dat bij overlijden wordt uitgekeerd, is dus altijd hetzelfde;
  • lineair dalend - het bedrag dat wordt uitgekeerd, wordt jaar na jaar gelijkmatig (lineair) minder. Deze verzekeringsvorm wordt vaak afgesloten als je denkt dat je in de loop der tijd steeds minder extra geld nodig zult hebben;
  • annuïtair dalend - het bedrag dat wordt uitgekeerd, daalt ieder jaar, en ieder jaar wat meer. Deze verzekeringsvorm wordt vaak afgesloten bij hypotheken waarvan de kosten eveneens steeds sterker dalen. (Houd bij 'de kosten' niet alleen rekening met de hypotheekkosten zelf, maar ook met de hypotheekrenteaftrek).

Op de website van Independer lees je meer over de vormen van een overlijdensrisicoverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering soms verplicht

Wanneer je een huis koopt en daar een hypotheek voor afsluit, verplichten de meeste hypotheekverstrekkers je om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Zo heeft de hypotheekverstrekker zekerheid dat de hypotheek volledig wordt afgelost.

De overlijdensrisicoverzekering wordt dan verpand aan de hypotheekverstrekker. Dat betekent dat het geld dat bij overlijden wordt uitgekeerd, direct naar de hypotheekverstrekker wordt overgemaakt.

Niet gezond? Hogere premie

Mensen die volledig gezond zijn, betalen een lagere premie voor een overlijdensrisicoverzekering dan mensen die minder gezond zijn. Ook rokers betalen meer premie. In het ergste geval kan een verzekeraar je zelfs weigeren.

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering moet je een medische verklaring (vragenlijst) invullen. Op basis daarvan beslist de verzekeraar of hij je accepteert of niet. Als het verzekerde bedrag hoger is dan € 250.000,- mag de verzekeraar ook een medische keuring laten doen. De kosten daarvan worden betaald door de verzekeraar.

Veel premieverschillen tussen overlijdensrisicoverzekeringen

Overlijdensrisicoverzekeringen verschillen sterk in premie. Terwijl de voorwaarden overal bijna gelijk zijn. Het loont dus de moeite om verschillende verzekeringen te vergelijken.

Let op: wanneer je een hypotheek afsluit, biedt de hypotheekverstrekker meestal ook een overlijdensrisicoverzekering aan. Maar dat is doorgaans niet de voordeligste, en je bent niet verplicht om dat aanbod te accepteren. In dat geval loont het dus ook de moeite om verschillende verzekeringen te vergelijken.

Meer informatie

Zie: overlijdensrisicoverzekeringen op de website van Independer.