Home » Artikelen » Coronavirus en zwanger belangrijke antwoorden

Coronavirus en zwanger, belangrijke antwoorden

Door:

Redactie Ouders Online

De blijdschap van je zwangerschap wordt wel een beetje de kop ingedrukt door het coronavirus. In plaats van te genieten van dit kleine wonder, maken veel vrouwen zich heel veel zorgen. Wat voor invloed heeft het coronavirus op zwangere vrouwen en wat als je besmet raakt tijdens je zwangerschap? Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen.

Coronavirus en zwanger

Is het coronavirus extra gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Het antwoord hierop is ‘nee’. Het RIVM zegt: ‘We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Met de gegevens die we nu hebben, lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken.’

De kans op een vroeggeboorte is wel mogelijk iets verhoogd, maar het is niet duidelijk of de vroeggeboortes die hebben plaatsgevonden bij besmette vrouwen spontaan waren of gelinkt aan het coronavirus. Als je koorts hebt (boven 38 graden) is het altijd verstandig je huisarts te bellen.

Bron: RIVM

Kun je jouw baby besmetten tijdens en na de zwangerschap?

Tot op heden lijkt het erop dat het coronavirus bij zwangere vrouwen niet overgedragen kan worden op de ongeboren baby. Ze zijn wel een beetje voorzichtig met deze stellingen omdat er nog niet veel onderzoek naar gedaan is. Dat komt omdat het virus onbekend is, we moeten het dus doen met de gegevens die artsen de afgelopen maanden hebben verzamelt bij zwangere vrouwen die besmet waren.

Er zijn zwangere vrouwen onderzocht en hieruit bleek dat het virus niet in het vruchtwater zat en ook niet in het navelstrengbloed of keel van de pasgeboren baby. Daarom weten ze dat het virus tijdens de zwangerschap niet is overgedragen. Ook is het virus niet in moedermelk gevonden, dus kun je gewoon borstvoeding geven. Wil je dit doen, dan moet je wel strenge voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat je jouw kind besmet. Bespreek dit met je kraamverzorgster of verloskundige, zij weten hoe je dit op een veilige manier kunt aanpakken.

Dit betekent overigens niet dat je jouw baby niet kunt besmetten, want dat kan na de geboorte wel. Het coronavirus verspreidt zich door overdracht van speeksel bijvoorbeeld door praten, hoesten, niezen en (wat je als moeder heel veel zal doen) kusjes geven. Dus zodra je jouw baby knuffelt en kust, kun je jouw kleintje besmetten en dat is natuurlijk het laatste dat je wilt. Overleg heel goed met je kraamverzorgster en verloskundige hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ook met betrekking tot borstvoeding. Borstvoeding is en blijft heel belangrijk, daarom zal je hierin goed ondersteund worden. 

Hoe gevaarlijk is het coronavirus voor baby`s?

Vooralsnog is het heel lastig om hier antwoord op te geven omdat wetenschappers nog niet de kans hebben gekregen dit goed te onderzoeken. Tot op heden is het virus slechts bij enkele baby’s vastgesteld waarvan één van de baby’s besmet was door lichamelijk contact met besmette moeder en oma. Bij de andere baby is de oorzaak onbekend. De baby’s zijn er niet aan overleden en zijn dus gewoon genezen.

Aangepaste zorg voor zwangere vrouwen door verloskundigen

Ook verloskundigen hebben maatregelen genomen om besmettingen tegen te gaan. Het coronavirus heeft dus best wat invloed op zwangere dames en het verloop van hun zwangerschap. Zo zullen bij de meeste vrouwen geen controles meer plaatsvinden tussen de 16de en 27ste week van de zwangerschap, met uitzondering van de 20 weken echo. Pretecho’s worden ook niet uitgevoerd, hoe graag je ook het geslacht wilt weten.

Heb je wel een controle dan moet je alleen komen, je partner en kinderen mogen dus niet mee. Dit is heel vervelend, want zo kun je de zwangerschap niet met elkaar delen. Het is heel begrijpelijk dat je hier moeite mee hebt, maar weet ook dat verloskundigen wat dat betreft met hun rug tegen de muur staan. Ze moeten deze regels opvolgen. Je kunt wel videobellen met je partner zodat hij/zij er toch een beetje bij is.

Of je in het ziekenhuis moet bevallen of thuis is afhankelijk van het beleid van je verloskundige of het ziekenhuis in jouw regio. In principe moeten ziekenhuizen hun deuren openhouden voor vrouwen die daar willen bevallen, maar het is altijd goed dit te controleren. Je hoeft ook niet bang te zijn om te worden besmet in een ziekenhuis, hier zijn strenge maatregelen genomen om dit te voorkomen. Ben je besmet, dan wordt er doorgaans geadviseerd om in het ziekenhuis te bevallen. Dames die niet besmet zijn mogen thuis bevallen.

Dit moet je doen om besmetting tijdens zwangerschap te voorkomen

Om veel problemen voor te zijn is het natuurlijk verstandig om te voorkomen dat je besmet raakt. Volg daarom alle adviezen op:

  • Was vaak je handen met zeep en droog ze af met een papieren doekje.
  • Raak zo min mogelijk je ogen, neus of mond aan.
  • Nies in je elleboog.
  • Houd ALTIJD minstens 1.5, liefst nog 2 meter, afstand van mensen, zeker als ze niezen of hoesten.
  • Geef niemand een hand.
  • Blijf zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd sociale contacten.
  • Ga niet ergens naar toe waar veel mensen zijn.

Coronavirus en zwanger, hoe weet ik of ik besmet ben?

Als je een keer moet niezen betekent dat niet dat je het coronavirus hebt tijdens je zwangerschap. Het kan ook hooikoorts zijn of je hebt een ander virus te pakken (het schijnt dat er ook nog een ‘normaal’ griepvirus rond gaat, lekker dan).

Het is een beetje lastig te bepalen of je het coronavirus hebt nu je zwanger bent. De symptomen variëren tot lichte klachten zoals verkouden zijn en keelpijn, tot koorts en kortademigheid. Bekijk hier de hele lijst met symptomen. Zolang je geen koorts hebt hoef je jezelf geen zorgen te maken, blijf wel thuis en vermijd contact met andere mensen tot je 24 uur klachtenvrij bent. Heb je koorts, bel dan even met je huisarts.

Lees ook onze andere artikelen over zwangerschap zoals:
- Pijnbestrijding tijdens de bevalling
- Meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes per trimester

Redactie Ouders Online

Meer over

Lees verder