Home » Artikelen » Doe mee met de huilweek

Doe mee met de huilweek!

Door:

Lianne van Rijnsbergen

Iedereen weet dat baby's huilen, de meeste al vanaf de geboorte, de ene baby meer dan de andere baby. Soms weet je als ouder waarom je baby huilt, maar vaak ook niet. Lees meer over de reden dat baby's huilen én meld je aan voor de 7-daagse gratis online huilweek van Lianne van Rijnsbergen!

Lianne van Rijnsbergen

Mijn naam is Lianne van Rijnsbergen, trainer en coach gespecialiseerd op het gebied van huilen en hechten. In mijn praktijk help ik ouders bij huilproblematiek en geef ik trainingen op kinderdagverblijven en aan kraamzorgorganisaties. Mijn grootste drijfveer is om meer bewustzijn te creëren over het thema huilen. Toen mijn dochters werden geboren (1997/2001) heb ik veel op gevoel gedaan, maar als ik toen had geweten wat ik nu over huilen en hechten weet, had ik het heel anders gedaan. Het is mijn missie om iedere ouder en professional te informeren over waarom baby’s huilen, zodat zij het kindje precies kunnen geven wat het nodig heeft.

Waarom huilen baby’s?

Baby’s huilen om iets kenbaar te maken, omdat dat hun enige communicatiemiddel is, samen met hun lichaamstaal. Je kunt het huilen in twee verschillende soorten indelen: behoefte huilen en emotie huilen (of herinneringshuilen). Bij behoefte huilen geeft de baby een behoefte aan en zodra deze behoefte vervuld is, stopt de baby met huilen. Denk hierbij aan honger, een vieze luier, moe zijn en dicht bij jou willen zijn. Als deze behoeftes vervuld zijn, stopt je baby met huilen.

Maar soms heb je alles gedaan en stopt je kindje niet met huilen en kan er sprake zijn van emotioneel huilen of herinneringshuilen. Emotioneel huilen kan betekenen dat jouw baby indrukwekkende gebeurtenissen heeft meegemaakt en deze alsnog wil verwerken. Hij of zij wil de herinnering verwerken door middel van huilen.

Denk hierbij aan alles wat indrukwekkend kan zijn rondom zijn of haar:

  • conceptie (bijvoorbeeld IVF, niet gewenst zijn)
  • zwangerschap (bijvoorbeeld stress door het overlijden van een naaste, een eerdere miskraam)
  • geboorte (bijvoorbeeld keizersnede, inleiding)
  • de periode net daarna (bijvoorbeeld couveusetijd, niet meteen bij mama op de buik)

Soms zijn de herinneringen klein, maar soms zijn ze zo groot en is het zo heftig geweest, dat het huilen bijna niet aan te horen is en moeders vertellen mij dat ze totale paniek zien bij hun baby. Mijn ervaring is dat moeders gelijk hebben en precies weten dat er iets speelt bij hun baby, maar daar vaak net niet de vinger op weten te leggen, omdat het om emoties gaat en daar nog te weinig aandacht voor is.

Huilbaby’s

'Een lastige baby of een baby met last', is een mooie uitspraak van een collega van mij uit België. Mij hoor je nooit meer zeggen dat een baby en of ouder kindje lastig is. Want als je teruggaat naar hun start dan zijn daar altijd indrukwekkende gebeurtenissen geweest, die nog niet verwerkt zijn. Ze hebben het dus altijd lastig met iets dat eerder is gebeurd (mits alle andere fysieke klachten zijn uitgesloten natuurlijk). Als we daar meer inzicht in krijgen, samen met hoe we nog meer liefdevol om kunnen gaan met huilen bij baby's, dan geven we ze een geweldige start op het emotionele vlak. Dat zorgt voor rust in het lichaam van je kindje. Dit vraagt ook van ouders dat ze durven stilstaan bij het huilen. Dat zou kunnen betekenen dat het huilen ook triggers kan oproepen bij de ouders zelf, vanuit hun vroege jeugd. Dat is niet erg, maar soms wel spannend omdat het zou kunnen dat je dat niet kent. Wij als ouders en professionals kunnen onze baby’s enorm helpen om deze oude stress te ontladen. Hoe mooi is dat!

Wat kun je doen?

Verdiep je in het verhaal van je kindje, kijk wat hij of zij beleefd heeft vanaf de conceptie tot nu toe. En ga eens onderzoeken hoe jij op het emotioneel huilen reageert van je kindje en vooral wat je geneigd bent om te doen (speentje geven, schudden, zachtjes wiegen, inbakeren, afleiden van het huilen door te zeggen dat ze niet hoeven te huilen). Kijk eens of het lukt om een keer helemaal niets te doen en ga dan bij jezelf na wat dat bij jou zelf oproept.

De 7-daagse huilweek

Lijkt het je fijn om een week lang geïnspireerd te worden over dit thema door mij en andere ouders? Schrijf je dan in voor de GRATIS 7-daagse huilweek. De huilweek is van 15 april t/m 21 april. Tijdens deze week ontvang je iedere dag een inspirerende quote, een opdracht en is er de mogelijkheid tot het delen van je ervaringen en vragen met gelijkgestemden in een besloten Facebook groep. Er zal ook een vragenuurtje zijn die week, waar ik de meest voorkomende vragen zal beantwoorden van de deelnemers van deze huilweek. Doe je mee? 

Lianne van Rijnsbergen

Trainer/coach gespecialiseerd op het gebied van huilen en hechten.

Meer over

Lees verder