Home » Artikelen » Elk verhaal helpt

Elk verhaal helpt

Door:

Redactie Ouders Online

Ruzie bij de buren met hysterisch huilende kinderen, of een vriendje dat wel érg vaak hongerig langskomt. Iedereen twijfelt wel eens of het bij een ander thuis wel goed gaat, en vooral of je dan in actie moet komen of niet.

Door verhalen te delen, kun je anderen op weg helpen om stappen te ondernemen. Daarom is de campagne 'Elk verhaal Helpt' gestart.

Hieronder een voorbeeld. Daarna een korte uitleg om zelf mee te doen.

Schreeuwende ruzies uit frustratie

Mijn dochtertje van 7 kwam laatst geschrokken naar me toe. Ze had bij een vriendinnetje gespeeld, toen haar vader boos thuiskwam. Hij begroette de meisjes en liep naar de moeder die boven zat. Na een tijdje begon hij te schreeuwen tegen de moeder, en riep dingen die je (volgens mijn dochter) niet mag zeggen tegen iemand anders. Ook hoorde ze stoelen omvallen. Het vriendinnetje zei dat zulke ruzies vaak voorkwamen bij haar thuis.

Mijn eerste ingeving was: jij gaat daar niet meer spelen. Later dacht ik aan haar vriendinnetje, zij maakt dit vaker mee. Zo sneu. Ik heb er lang over nagedacht en erg getwijfeld. Uiteindelijk ben ik toch naar die moeder gegaan om te vragen hoe het met haar gaat. Ik heb haar benadrukt dat ik me nergens mee wil bemoeien, maar dat als ze een luisterend oor nodig heeft, ze altijd naar mij toe kan komen.

De eerste weken ontweek die moeder mij angstvallig. Ik baalde dat ik mij ermee had bemoeid. Maar na een paar weken kwam ze ineens naar mij toe. Overstuur vertelde ze dat haar man waarschijnlijk zijn baan zou verliezen door een reorganisatie en daardoor enorm gefrustreerd thuis kwam elke dag. Heftige ruzies waren eerder de regel dan uitzondering. Ze benadrukte dat haar dochtertje er geen last van had, omdat ze nooit in de kamer stond als er ruzie was.

Ik heb haar uitgelegd dat dat volgens mij echt niet zo werkt. Haar dochter hoort elke dag geruzie en dat is echt heel heftig voor zo'n kleintje. Na lang praten begon ze dat ook in te zien en ze beloofde mij er met haar man over te praten. Mijn dochtertje ging vorige week weer bij haar vriendinnetje spelen en vertelde dat het gezellig was en dat de vader ook niet zo naar deed. Ik weet niet precies hoe de situatie daar nu is, maar ik ben blij dat ik toch het gesprek ben aangegaan.

Herkenbaar?

Heb jij ook wel eens in zo'n situatie gezeten? Veel mensen weten niet wat ze in dit soort gevallen moeten doen. De verhalen van anderen kunnen daarbij helpen. Daarom is de Rijksoverheid de campagne 'Elk verhaal helpt' gestart. Hoe meer mensen vertellen wat zij hebben gedaan, hoe beter. Want elke situatie is anders, en ieder mens is anders.

Meedoen

Deel je persoonlijke ervaring op ons forum, in de (tijdelijke) rubriek 'Elk verhaal helpt'. Wat was de situatie? En hoe ben je ermee omgegaan?

De verhalen zijn alleen bedoeld om hier te delen, om anderen op weg te helpen. Ze worden voor geen enkel ander doel gebruikt.

  • Ga naar het forum – Elk verhaal helpt
  • Start voor een nieuw verhaal een nieuwe discussie
  • Plaats eventuele reacties ("Herkenbaar verhaal! Zo heb ik dit zelf toen opgelost") onder de topic-starter

Redactie Ouders Online