Home » Artikelen » Ga aan de slag met seksuele opvoeding doe jij mee

Ga aan de slag met seksuele opvoeding - doe jij mee?

Door:

Redactie Ouders Online

Wist je dat een gezonde seksuele ontwikkeling kinderen helpt om weerbaarder te zijn voor nare seksuele ervaringen? En dat is nogal belangrijk in de wereld waarin we leven. De seksuele ontwikkeling van kinderen is een belangrijke basis voor hun verdere leven: ze leren zichzelf en hun lichaam kennen, grenzen aangeven, de grenzen van anderen respecteren en alles over weerbaarheid, intimiteit en seksualiteit. Daarom is seksuele opvoeding belangrijk. Om ouders en hun kinderen hier verder in te helpen, doen Movisie en de Universiteit Utrecht onderzoek naar de seksuele opvoeding van kinderen: je vindt het onderzoek hier.

Onderzoek seksuele opvoeding

Seksuele opvoeding: hoe doe je dat?

Seksuele opvoeding: wat is het precies, wanneer begin je ermee en hoe ga je om met bepaalde onderwerpen of situaties? Seksualiteit hoort bij het leven, al vanaf jonge leeftijd. Toch kan het onderwerp ongemakkelijk voelen. Het bespreekbaar maken maakt je kind weerbaar. Maar hoe pak je dat aan? Hoe maak je het bespreekbaar? Welke woorden gebruik je op welke leeftijd? Waar begin je? Door mee te doen aan het onderzoek over seksuele opvoeding krijg je meer inzicht in wat jij al wel en niet doet, welke thema's onder seksuele opvoeding vallen en hoe jij met bepaalde situaties omgaat. Waarschijnlijk ben je al meer met seksuele opvoeding bezig dan je zelf denkt!

Deel jouw ervaringen

Zorg jij voor een of meerdere kinderen en vraag je je wel eens hoe je de seksuele opvoeding van je kind het best kunt aanpakken? Doe dan mee met dit onderzoek van de Universiteit Utrecht en Movisie. Door inzicht te krijgen in de ervaringen van ouders, willen de onderzoekers ouders helpen om nare seksuele ervaringen van kinderen te voorkomen en bijdragen aan bewustwording van een positieve seksuele ontwikkeling.

Meedoen is anoniem en met de onderzoeksresultaten wordt er gekeken hoe jouw ervaringen en behoeftes vertaald kunnen worden naar hulpmiddelen. Je vindt het onderzoek hier.

Waarom meedoen? Dit win je ermee!

Het onderzoek kan je veel inzicht geven in je eigen visie op seksualiteit en seksuele opvoeding. De thema’s die besproken worden, zijn namelijk heel breed: van lichaamsbeeld tot verliefdheid tot grenzen aangeven. Het onderzoek is gericht op ervaringen van ouders en wat je daarbij kan helpen. Gaat het al goed of zijn sommige dingen lastig? Daarnaast helpt het je om inzicht te krijgen in het belang van (seksuele) weerbaarheid van kinderen. Kristin Janssens, projectleider bij Movisie: “We kunnen er niet omheen dat kinderen en jongeren te maken krijgen met situaties die helemaal niet leuk zijn op het gebied van seksuele ontwikkeling. Veel kinderen hebben negatieve seksuele ervaringen. We denken dat we daar als samenleving iets in te doen hebben. Dat is waarom we het onderzoek doen: bijdragen aan de positieve seksuele ontwikkeling, maar juist ook negatieve ervaringen voorkomen.”

Gratis e-book

Door mee te doen aan het onderzoek ontvang je gratis het e-book van Naomi Maakt Bespreekbaar met daarin tips om met je kind te praten over seksualiteit. Daarnaast kun je een cadeaubon winnen of een videocursus over kinderen en seksualiteit om er thuis mee aan de slag te gaan. De eerste 50 deelnemers ontvangen gegarandeerd een cadeaubon naar keuze!

Voor wie is het onderzoek?

We zoeken ouders met kinderen van 0 tot 18 jaar. Alle ouders zijn welkom om mee te doen aan het onderzoek! We zouden het dan ook geweldig vinden als je dit onderzoek wilt doorsturen naar andere ouders in jouw netwerk.

Wat is seksuele opvoeding eigenlijk?

Seksuele opvoeding gaat over meer dan uitleggen aan je kind wat seks is. Het gaat ook over thema’s zoals:

 • het ontdekken van je eigen lichaam,
 • verschil jongens/meisjes,
 • waar baby’s vandaan komen,
 • regels rondom bloot en intimiteit,
 • masturbatie en zaadlozing,
 • verkering en verliefdheid,
 • eerste seksuele ervaring,
 • anticonceptie,
 • zwangerschap,
 • SOA,
 • seksuele voorkeur zoals homoseksualiteit, biseksualiteit, transgendergevoelens,
 • weerbaarheid en grenzen,
 • ongewenste seksuele ervaringen.

Je kunt met seksuele opvoeding al beginnen zodra je kind een baby of peuter is. De beginselen zijn uitleggen wat de verschillen zijn tussen jongens en meisjes en hoe onze geslachtsdelen heten. Ook kun je vanaf de peuterleeftijd al aan de slag met grenzen aangeven: zo wil hij misschien niet altijd geknuffeld worden of vindt een ander kindje het niet leuk om ongevraagd kusjes te krijgen. Zo heeft seksualiteit op iedere leeftijd een andere rol en betekenis.

Resultaten

De resultaten worden besproken in een adviesgroep. In deze adviesgroep zitten verschillende experts vanuit belangrijke organisaties zoals de GGD, Rutgers, Naomi maakt bespreekbaar, maar ook ouders zelf. Vind jij dit ook zo’n belangrijk onderwerp en zou je willen deelnemen in de adviesgroep? Meld je dan aan! Dat kan hier.

De uiteindelijke resultaten worden verwerkt in een onderzoeksrapport en de resultaten zullen ook via Ouders Online gedeeld worden.

Redactie Ouders Online

Meer over

Lees verder