Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

13 januari 2020

Goede kinderschoenen kopen: hier kun je op letten

Goede kinderschoenen kopen voor jouw kleintje is heel belangrijk. Te grote of te kleine schoenen hebben een negatief effect op de ontwikkeling van de voetjes. Waar kan je op letten als je schoenen koopt voor een baby, dreumes of peuter? In dit artikel lees je belangrijke tips per leeftijdsfase!

Of je kind nu 1,5 jaar of 6 jaar oud is, het is altijd belangrijk dat je kind rondloopt in de juiste schoenen. Dit hoeven echt geen schoenen te zijn van 100 euro, als ze maar voldoen aan een paar eisen zijn ze goed. Wij vroegen twee podotherapeuten om hun tips bij het kopen van goede kinderschoenen.

Algemene tips voor goede kinderschoenen kopen

Onderstaand wat belangrijke tips voor de beste kinderschoenen:

  • Zorg voor de juiste schoenmaat zowel in de lengte als in de breedte. 
  • Ga niet standaard uit van een bepaalde schoenmaat, die kunnen namelijk verschillen per merk.
  • Kies voor schoenen die gemaakt zijn van materialen die ademen, zoals leer.
  • De schoenen moeten het voetje goed omsluiten.
  • Het is belangrijk dat je kind de tenen goed kan spreiden en bewegen.

Goede kinderschoenen merken

Zolang de kinderschoenen die je koopt voldoen aan de genoemde eisen in dit artikel, dan zit je goed. Wil je toch snel goede kinderschoenen vinden, kies dan voor de onderstaande merken:

  • Shoesme: Shoesme is een Nederlands merk die zich gespecialiseerd heeft in kinderschoenen. Voor elke leeftijd maken zij gepaste schoentjes die aansluiten op de ontwikkeling.
  • Piedro: Piedro ontwikkelt schoenen die qua pasvorm optimaal aansluiten op de voeten van jouw kind. Zij werken niet alleen met lengtematen, maar ook met breedtematen.
  • Twins & Trackstyle: ook dit merk biedt schoenen aan die variëren in breedtematen zodat ze geschikt zijn voor kinderen met brede en smalle voeten.
  • Scapino schoenen met Dr. Visser keurmerk: Scapino heeft speciale kinderschoenen ontwikkeld die zijn voorzien van het Dr. Visser keurmerk. Dr. Visser is een orthopedisch chirurg die Scapino adviseert in het maken van kinderschoenen die de ontwikkeling van de voetjes bevorderen en optimaal draagcomfort bieden. Nog een voordeel: de schoenen hebben een leuk prijsje!

Veel gemaakte fouten bij kinderschoenen kopen

Het komt geregeld voor dat ouders te grote schoenen of te kleine schoenen kopen. Dit is absoluut funest voor die kleine voetjes. ‘De fout die veel ouders maken is dat soms het uiterlijk van de schoen boven de pasvorm gaat.’ Zegt Marijke Imming, podotherapeut bij Podotherapie Avante. ‘Tevens moeten ouders er rekening mee houden dat de maatvoering bij ieder merk kan verschillen. Wat ik vaak hoor in de praktijk is dat ouders het lastig vinden te bepalen of het type zool van een schoen qua stijfheid past bij de groeifase van het kind. Er moet meer en beter gekeken worden naar de manier van lopen. Een schoen kan goed passen bij de voet, maar dit wil nog niet zeggen dat het goed bij het kind past. Sommige kinderen zijn gebaat bij een soepele zool, anderen bij een stijve zool.’

Helen de Vries, podotherapeut bij fysiotherapie - podotherapie Bottendaal vult aan: ‘Bij aanschaf zie je vaak dat ouders voor te ruime schoenen kiezen om schoenen op de groei te kopen. Begrijpelijk maar voor de voeten van het kind niet goed natuurlijk. Als de schoenen niet goed aansluiten om de hielen gaan de voeten schuiven en is de kans groot dat de voet verzwikt.’

Stevige zool of flexibele zool?

Helen de Vries: ‘Bij jonge kinderen is soepel schoeisel dat de natuurlijke ontwikkeling van kindervoeten ondersteunt belangrijk. Bij (oudere) kinderen met een afwijkende voet zoals een platvoet zijn stevige schoenen juist weer beter.’ Jonge kinderen moeten leren dat ze hun voetjes goed afwikkelen, dat gaat beter in een schoen met een flexibele zool. Een harde schoenzool kan een verkeerd looppatroon veroorzaken.'

Juiste maat kinderschoen bepalen

Hoe bepaal je nu de juiste maat kinderschoen? Dat kun je het beste doen door de voeten op te meten of beter: op te laten meten in een goede schoenenwinkel. Helen de Vries: ‘De voeten van kinderen tussen 1 en 12 jaar kunnen soms wel 2 tot 3 maten per jaar groeien. Meet daarom ook 2 tot 3 keer per jaar de voeten van je kind opnieuw op. Belangrijk is dat kinderschoenen goed passen. Dat ze met name voor bij de tenen ruim genoeg zijn voor de ontwikkeling van de voet en bij de hielen en enkels goed aansluiten.’

Geen zin of tijd om naar een schoenenwinkel te gaan, dan kun je de voeten van je kindje ook zelf opmeten. Zet de voetjes op een vel papier en omtrek ze met een pen of stift. Meet de afstand tussen de grote teen en hiel van beide voeten. Ga vervolgens uit van de grootste voet. Mocht je kind niet stil kunnen staan, dan kun je ook een meetmaatje aanschaffen. Heel handig in gebruik!

Marijke Imming: ‘Om te controleren of ook de breedte van de schoen goed is zou er gekeken kunnen worden of de binnenzool los zit. Door deze uit de schoen te halen en het kind erop te laten staan kan worden bepaald of zowel de lengte als de breedte goed passend zijn.’

Er zijn diverse matentabellen in omloop die aangeven op welke leeftijd kinderen gemiddeld gezien een bepaalde schoenmaat hebben, maar deze tabellen zijn niet altijd accuraat. Je kind kan bijvoorbeeld wat grotere of kleinere voeten dan normaal hebben. En daarnaast verschilt het heel erg per merk hoe groot een bepaalde maat is. Het beste is dus altijd schoenen passen in de schoenenwinkel. Ga je toch online bestellen, zorg dan dat je weet hoe groot de voetjes van je kind zijn, houd rekening met 1 centimeter groeiruimte en bekijk vervolgens de online matentabel van het schoenenmerk.

Hoe zit het met goede kinderschoenen doorgeven?

Kun je de schoenen van een oudere broer of zus doorgeven aan je jongere kindje? Podotherapeut Helen de Vries ziet daar geen probleem in: ‘Het is geen probleem om gedragen schoenen van oudere broers of zussen door te geven aan de jongere broer of zus mits de schoenen niet versleten zijn, de voeten van de kinderen ongeveer dezelfde vorm hebben en de oudste geen last heeft van bijvoorbeeld voetschimmel of andere voetinfecties.’

Schoenen kopen via marktplaats is een minder goed idee, je weet immers niet wie de schoenen heeft gedragen en hoe de schoenen geleden hebben.

Hoeveel groeiruimte bij kinderschoenen

Als je de lengte van de voetjes weet, dan moet je nog rekening houden met de groeiruimte. Koop dus geen schoenen die precies dezelfde afmeting hebben als de voetjes. De groeiruimte die je aan kunt houden is ongeveer 1 centimeter (mag iets meer of minder). Je kunt ook je duim gebruiken. Wanneer je kind de schoenen aan heeft, controleer je bij de punt hoeveel ruimte er nog over is. Dit moet ongeveer een duimbreed zijn.

Kinderschoenen

Welke kinderschoenen kopen voor welke leeftijd?

Onderstaand een korte uitleg over de beste kinderschoenen voor baby’s, een dreumes of een peuter en oudere kinderen.

Goede babyschoenen

Hoe schattig die hele kleine babyschoentjes ook zijn, je hoeft je kleintje echt nog geen schoentjes aan te trekken. Integendeel: laat de voetjes lekker vrij, dat ligt veel lekkerder. Baby’s kunnen zo ook beter met de voetjes spelen en ze uitgebreid bekijken. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling. Wanneer baby’s gaan staan en de eerste wankele stapjes zetten, rennen veel ouders al naar de schoenenwinkel. Maar ook dan zijn kinderschoenen nog niet nodig. Je baby of dreumes kan het beste grip op de vloer krijgen op blote voetjes of, wanneer de vloer koud is, met sokjes aan die een antislip hebben.

Schoenen voor dreumes

Een dreumes (kinderen vanaf 1 jaar) begint vaak al te staan en sommige kunnen al rap echte stapjes zetten. Zoals eerder beschreven heeft je kind het beste grip op blote voeten of met antislip sokjes aan. Laat je dreumes in huis daarom gewoon lekker op blote voetjes lopen. De eerste echte schoentjes hebben kinderen pas nodig wanneer ze een paar weken zelfstandig kunnen lopen. Geschikte schoenen voor deze kleine ontdekkers hebben een flexibele zool, zodat je kindje de voeten goed afrollen. Daarnaast is het belangrijk dat de schoen gemaakt is van natuurlijk materiaal (zoals leer).

Schoenen voor een peuter en oudere kinderen

Kan je kindje goed lopen, dan zijn goede kinderschoenen heel belangrijk, vooral als je kleintje ook buiten gaat rondlopen. Kies dan voor stevige schoenen met een flexibele zool. Bijvoorbeeld een flexibele rubberen zool. De schoenen moeten de voetjes goede ondersteuning bieden. Zorg er daarnaast voor dat de schoenen licht zijn en een ruime instap hebben zodat je ze makkelijk kunt aantrekken.

Marijke Imming, podotherapeut: ‘Let erop dat stiksels of naden niet op de hoogte van het buigpunt van de schoen zitten en dat ze aan de binnenzijde niet voelbaar zijn. Dit draagt bij aan het loopcomfort van het kind.’