Home » Artikelen » Kinderen minder vatbaar voor corona blijkt uit onderzoek

Kinderen minder vatbaar voor corona, blijkt uit onderzoek

Door:

Redactie Ouders Online

Wereldwijd zijn onderzoekers druk bezig in kaart te brengen wat de gevolgen van corona zijn voor kinderen en tot nu toe komen ze tot de conclusie dat kinderen er minder vatbaar voor zijn, er minder ziek van worden en het ook bijna niet verspreiden. Wat een opluchting! Lees hier wat wetenschappelijke informatie over kinderen en hoe zij minder vatbaar zijn voor corona.  

 

Kinderen en corona

Kinderen weer naar school. Maar toch zorgen over corona

Op dinsdag 21 april maakte het kabinet bekend dat kinderen vanaf 11 mei weer naar school mogen. Er lijkt een zucht van verlichting door Nederland te gaan: eindelijk mogen de kinderen weer lekker naar school of naar de opvang. Eindelijk wat meer structuur en rust. Maar tegelijkertijd voelt het ook vreemd om je kind ‘de wereld in te sturen’ terwijl het coronavirus nog heerst. Loopt je kind geen gevaar?

Natuurlijk zijn er altijd risico’s, maar de reden dat de overheid kinderen onder de 12 jaar al naar school en de opvang laat gaat, is deels omdat blijkt dat kinderen minder vatbaar zijn voor corona dan volwassenen.

Wereldwijd valt het op: kinderen zijn minder vatbaar voor corona

Uit onderzoeken verricht in onder andere China en de VS komt naar voren dat kinderen minder vaak en minder ernstig ziek worden van het coronavirus dan volwassenen. In de grootste studie die werd uitgevoerd onder 2143 kinderen, had slechts 90% geen of slechts lichte of matige symptomen na besmetting. Ongeveer 5,2% van de kinderen werd wel ernstig ziek. Bij 0,6% van de kinderen was de situatie zelfs kritiek, toch is er geen enkel kind uit deze groep overleden door de ziekte.

Gegevens uit 45 internationale publicaties, verschenen tussen 1 januari 2020 tot en met 18 maart 2020 toonden aan dat in Nederland nog niemand onder 55 jaar is overleden aan corona. Wereldwijd gezien zijn er twee kinderen onder de 20 jaar eraan overleden.

Het Amerikaanse RIVM, de CDC, komt ook met bemoedigende resultaten. De CDC verrichtte een uitgebreid onderzoek kwam tot de conclusie dat kinderen inderdaad minder vatbaar zijn voor corona en minder erg ziek worden. Van de 2500 kinderen die corona hadden, werd (zover bekend) 127 opgenomen in het ziekenhuis. Vijftien van hen moest opgenomen worden op de IC. Van deze kinderen had bijna elk kind een onderliggende aandoening.

Ook uit een studie uit IJsland, onder 9000 personen bleek dat maar weinig kinderen besmet werden. De personen die werden onderzocht hadden een verhoogd risico corona te krijgen, zij waren bijvoorbeeld in contact geweest met iemand die het had of waren in een land geweest waar het heerste. Van de 9000 raakte 1221 (13,3%) besmet, waarvan slechts 6,7% kinderen waren onder de 10 jaar.

Lopend onderzoek RIVM over of kinderen vatbaar zijn voor corona

Het RIVM heeft een groot onderzoek ingesteld naar de effecten van het coronavirus op kinderen. Het instituut wil 100 gezinnen onderzoeken en bekijken of en hoe kinderen besmet raken. Momenteel hebben ze er meer dan de helft onderzocht en kan er al wat meer gezegd worden. Jaap van Dissel, RIVM-baas, gaf tijdens de persconferentie aan dat het erop lijkt dat kinderen geen verspreider zijn van het virus binnen huishoudens. Ze kunnen wel besmet raken door hun ouders, volwassenen verspreiden het virus dus wel. Om die reden worden basisscholen ook niet gezien als besmettingshaarden.

De gevolgen van een besmetting bij kinderen zijn meestal veel minder ernstig dan bij volwassenen en er zijn maar weinig kinderen die opgenomen worden in het ziekenhuis. Toch is het RIVM nog voorzichtig met conclusies trekken omdat het onderzoek nog niet is afgerond. Ze kunnen daarom ook nog niet een goed advies geven of de scholen open moeten of niet, maar er zijn wel aanwijzingen dat dit zonder grote gevaren kan. Louis Bont, kinderarts-infectioloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht: ‘Dit onderzoek geeft voor het eerst aan dat niet alleen het risico op ernstige ziekte in geval van een infectie met het coronavirus verlaagd is bij kinderen, maar wellicht ook het risico op de infectie zelf. Dat past bij onze ervaring: nog steeds is er in het WKZ geen enkel kind met Covid-19 opgenomen.’

Hoe komt het eigenlijk dat kinderen minder vatbaar voor corona lijken? Louis Bont: ‘Hiervoor moet een fundamentele biologische reden voor zijn, maar we hebben nog geen idee wat de verklaring hiervoor zou kunnen zijn.’

Hop naar school dan maar?

Goed, het lijkt wel behoorlijk duidelijk: kinderen zijn minder vatbaar voor corona, maar helemaal safe zijn ze dus niet. In verhouding raken maar weinig kinderen besmet, maar dit aantal is niet nul en dat is voor veel ouders toch nog wel een moeilijk puntje. Wellicht dat je zelf mag besluiten of je kind naar school gaat of niet Dat zou je even moeten overleggen met de school.

Heel veel sterkte van heel het team van Ouders Online!
Bronnen
HuisartsVandaag
RIVM
Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde van 17 april 2020

Redactie Ouders Online

Naschrift: 

Meer over

Lees verder