Home » Artikelen » Mogen kinderen buitenspelen

Mogen kinderen buitenspelen?

Door:

Redactie Ouders Online

Samen hele dagen binnen zitten is natuurlijk verschrikkelijk, je kinderen moeten hun energie kwijt kunnen (anders blijft je huis niet heel) dus is het fijn als ze buiten kunnen spelen. Als je een tuin hebt kom je al een eind, maar mocht die ieniemienie zijn of mocht je er geen hebben, dan moet je toch echt je eigen terrein af. Mag dat wel? Mogen kinderen (alleen) buiten spelen. En mag dat ook met vriendjes? Lees hier het antwoord!

 

Kinderen buitenspelen

Mogen kinderen (alleen) buitenspelen?

Het antwoord hierop is: kinderen onder de 12 jaar mogen buitenspelen, ze mogen zelfs naar de speeltuin. Ze mogen niet ​alleen buitenspelen, maar altijd onder begeleiding van een ouder of voogd. Let er wel altijd op dat de groep niet te groot wordt. Vanuit de richtlijnen is geen getal genoemd over een maximaal aantal kinderen bij elkaar. Gebruik gewoon je gezonde verstand.

Goed nieuws! Vanaf nu mogen kinderen onder de 12 jaar ook weer samen sporten! Zit je kind niet bij een sportvereniging, dan mag je altijd vragen of hij met bepaalde activiteiten mee mag doen.

Moeten kinderen afstand houden?

Het liefst houdt iedereen zoveel mogelijk afstand, maar dat is soms heel lastig te bereiken met kinderen. Probeer je kind zoveel mogelijk afstand te laten houden, maar mocht dat niet lukken en er komt een politieagent voorbij, dan zal je er geen boete voor krijgen. Begeleiders boven de 12 jaar moeten wel afstand houden.

Wanneer mogen kinderen onder de 12 jaar niet buitenspelen

Soms mogen kinderen niet buitenspelen, ook al zijn ze onder de 12 jaar en dat is wanneer je kind gezondheidsklachten heeft. Ook al zijn de klachten heel licht: houd je kind uit de buurt van anderen. Bij de volgende klachten moet je kind dus helaas binnen blijven:

  • Verstopte neus of loopneus;
  • Hoesten;
  • Kuchen;
  • Keelpijn;
  • Koorts;
  • Benauwd zijn.

Je kind mag weer buitenspelen als hij of zij 24 uur lang klachtenvrij is. Is iemand anders in het gezin ziek (dus gezondheidsklachten én 38 graden koorts), dan moet het hele gezin in quarantaine totdat iedereen 24 uur klachtenvrij is.

Mogen kinderen ouder dan 12 jaar buitenspelen?

Voor pubers gelden (helaas) andere regels. Zij mogen alleen samenkomen als de groep niet groter is dan 2 personen, tevens moeten zij wel 1,5 meter afstand houden. Als dit niet gebeurd riskeert je kind een boete. Gelukkig mogen jongen wel weer buiten sporten bij een sportclub (maar dus nog niet zelf in het park). Ook voor jongeren geldt dat ze binnen moeten blijven als ze de volgende gezondheidsklachten hebben: kuchen, hoesten, benauwd zijn, keelpijn, koorts of verkouden.

Mogen kinderen buitenspelen bij het strand of in het bos?

In principe mag dat wel, maar het probleem is dat veel mensen dit willen doen en het daardoor te druk is en er onmogelijk voldoende afstand gehouden kan worden. Daarom is het algemeen advies om niet te gaan of ga op een tijdstip waarop het niet druk is. Bijvoorbeeld 8 uur ’s ochtends. Wordt het drukker, ben dan verstandig en ga naar huis.

Is het bos bij jou in de buurt nooit druk, dan kun je wel gaan. Gebruik altijd je gezonde verstand en stel de gezondheid van je gezin en die van anderen altijd op één zodat jij geen bijdrage levert aan de verspreiding van corona.

Algemene tips om de kans op verspreiding van corona te verkleinen

Ook al mogen kinderen buitenspelen het is altijd goed om de hygiëne niet uit het oog te verliezen. Was daarom regelmatig de handen van je kind, zeker als je kind buiten is geweest. Zorg er ook voor dat de 1,5 meter afstand zoveel mogelijk wordt bewaard, zeker tot andere volwassenen (ook al is het die aardige vader van haar beste vriendinnetje). Pubers moeten altijd afstand bewaren ook tot elkaar. Let er daarbij op dat het virus ook via objecten verspreid kan worden. Leen dus niet zomaar elkaars telefoon of tablet!

Waarom mogen kinderen onder de 12 jaar buitenspelen en oudere kinderen niet?

Eigenlijk lijkt het totaal niet eerlijk, waarom mogen kinderen jonger dan 12 jaar wel buitenspelen zonder echt afstand te bewaren en jongeren niet? Dat komt omdat het schijnt dat jonge kinderen het virus niet zo verspreiden en er minder vatbaar voor zijn. Lees er meer over in ons artikel Kinderen minder vatbaar voor corona, blijkt uit onderzoek.

Bron:
Rijksoverheid

Redactie Ouders Online

Meer over

Lees verder