Home » Artikelen » Mondkapjes maken of kopen dit moet je weten

Mondkapjes maken of kopen, dit moet je weten!

Door:

Redactie Ouders Online

Terwijl de halve wereld verplicht was een mondkapje te dragen, bleef heel Nederland zonder gezichtsbedekking over straat lopen. Maar ook wij kunnen er niet meer onderuit. Tenminste, als je met het openbaar vervoer reist. Dus dat wordt mondkapjes maken of kopen. Maar welke zijn geschikt en aan welke eisen moet een goed mondkapje voldoen?  

mondkapjes maken of kopen

Mondkapjes, waarom nu wel?

In het straatbeeld van China zijn de mondkapjes bijna niet meer weg te denken, hier in Nederland word je (vooralsnog) een beetje raar aangekeken als je met mondkapje over straat loopt. Maar dat gaat veranderen. Lange tijd gaf het RIVM aan dat mondkapjes niet nodig zijn, zeker niet zolang we de 1,5 meter afstand tot elkaar konden bewaren.

In Nederland werden mondkapjes dus niet verplicht, een afspraak waarbij veel andere landen de wenkbrauwen voor ophaalden. Zij vonden dat mondkapjes wel degelijk een bijdrage leverden om het virus zo min mogelijk te verspreiden. Nederland deed er lange tijd niet aan mee. De belangrijkste reden was dat het juiste mondkapje wel wat bescherming biedt, maar als het verkeerd wordt gebruikt werkt het de verspreiding juist in de hand. Je raakt bijvoorbeeld je mondkapje aan en gaat daarna met die hand aan spullen zitten of je draagt het mondkapje de hele dag waardoor het niet echt meer werkt. Daarnaast gaan mensen denken dat ze met een mondkapje op goed beschermd zijn en vergeten ze even afstand te nemen.

Afstand houden, handen wassen en hoesten/niezen in je elleboog werkt nog altijd het beste en daarom is een mondkapje niet nodig. Waarom moeten we er nu toch aan geloven? De belangrijkste reden waarom we in het openbaar vervoer mondkapjes moeten dragen is omdat de andere (meer efficiënte) manieren om verspreiding te voorkomen, niet altijd goed ingezet kunnen worden als je reist. De belangrijkste hiervan is: afstand houden. Daarom is een beetje extra bescherming wel handig en dat biedt een mondkapje. Een wondermiddel is het niet, volgens het RIVM biedt een mondkapje 5 tot 10% meer bescherming. Maar goed: alle beetjes helpen. Om het meeste uit jouw mondkapje te halen is het belangrijk dat het van de juiste materialen is gemaakt en dat je het op de juiste manier gebuikt. En vergeet daarbij nooit dat afstand houden nog steeds het allerbelangrijkste is, een mondkapje vervangt dit niet en is zelfs minder effectief.

Wat is het verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes?

Allereerst is het belangrijk dat je weet dat als je reist met het openbaar vervoer je een niet-medisch mondkapje moet dragen. De medische mondkapjes zijn hoog nodig in ziekenhuizen en daarom niet voor consumenten bedoeld. Wat is dan eigenlijk het verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes? Medische mondkapjes voldoen aan strenge Europese kwaliteitseisen en zijn alleen geschikt voor in de zorg. Niet-medische mondkapjes moeten voldoen aan een stuk minder eisen en zijn er vooral op gericht dat je anderen minder snel kunt besmetten.

Mondkapje maken of kopen, aan deze eisen moet het voldoen

Zomaar even een sjaal of zakdoek omknopen is helaas niet genoeg. Het moet namelijk heel goed aansluiten op je gezicht en er mogen geen gaten inzitten. Het is de bedoeling dat jouw speeksel bij jou blijft en niet terecht komt bij iemand anders. Je moet dus echt een mondkapje dragen en deze kun je kopen bij bijvoorbeeld de Kruidvat en binnenkort zijn ze ook verkrijgbaar bij de Etos en de Hema. Ben je op zoek naar wasbare mondkapjes of bestel je ze liever online? Hier vind je wasbare mondkapjes en met vervangbare filters. Maar als je Googelt op ‘mondkapjes kopen’ kom je zo op nog tientallen andere websites die ze verkopen. Van simpele wegwerpvarianten tot stijlvolle mondkapjes met print. Zorg er altijd voor dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht en dat het je speeksel goed tegenhoudt.

Natuurlijk kun je ze ook zelf maken, scheelt je weer wat kosten en daarnaast kun je ze hergebruiken (wel na gebruik wassen op minimaal 60 graden). De belangrijkste eisen voor een goed mondkapje:

  • Het moet goed aansluiten op je gezicht (één van de belangrijkste)!
  • Het is gemaakt van stoffen die je huid niet irriteren. Het RIVM adviseert katoen, bijvoorbeeld een theedoek, t-shirt of kussensloop.
  • Het beste is meerdere lagen te gebruiken, bijvoorbeeld meerdere lagen katoen of een combinatie van katoen en polypropyleen, die laatste stof zit in microvezeldoekjes en heeft de eigenschap spetters beter op te nemen. Zorg er wel voor dat je er nog doorheen kunt ademen!
  • Maak je zelf een mondkapje, was de stof dan eerst op 60 graden zodat alle chemische stoffen eruit zijn.

Mondkapje maken, zo doe je dat

Om te beginnen pak je dus een stof die je huid niet irriteert, zoals katoen en was je eerst op 60 graden. De overheid heeft een document in elkaar gezet waarin staat hoe je het best een mondkapje kunt maken. Het enige dat je nodig hebt is een stuk stof, elastiek, naald en draad of een naaimachine.

Op YouTube staan ook tal van voorbeelden hoe je zelf een mondkapje maakt. Let er wel op dat niet alle mondkapjes dezelfde bescherming bieden. Hieronder een voorbeeld voor een zelfgenaaid mondkapje en een mondkapje van een sok met een koffiefilter als extra filter en bescherming.

 

Stijlvol mondkapje kopen

Koop je liever geen mondkapjes voor eenmalig gebruik maar ben je ook niet handig met de naaimachine? Dan kun je ervoor kiezen om handgemaakte mondkapjes te kopen in verschillende designs. Deze kun je in de wasmachine doen en zijn vaak voorzien van meerdere lagen. Kijk bijvoorbeeld eens op MOM atelier voor een groot aanbod van handgemaakte mondkapjes. Leuk detail: ze maken mondkapjes voor kinderen en volwassenen, zodat de hele familie met elkaar matcht.

 

Mondkapje gebruiken, dit is de juiste manier

Een mondkapje maken of kopen is de eerste stap maar als je het niet op de goede manier gebruikt, werkt het totaal niet. Het is dus echt belangrijk dat je de onderstaande instructies opvolgt om de verspreiding van corona tegen te gaan.

  • Was eerst je handen voor het opzetten en was ze ook als je het mondkapje hebt afgezet.
  • Zorg dat het mondkapje je mond, neus en kin goed bedekt.
  • Raak het mondkapje nadat je het hebt opgezet NIET meer aan tot je het echt afzet. Tussentijds dus afblijven anders komen de bacteriën uit je mond op je handen en kun je het virus alsnog overdragen als je dingen aanraakt. Wil je het kapje afzetten, pak dan alleen het elastiek beet.
  • Mondkapjes moet je niet langer dan 3 uur dragen. Ga je met het openbaar vervoer dan zet je op de terugreis dus een nieuw mondkapje op en hergebruik je niet het kapje van de heenreis.
  • Na gebruik gooi je het kapje weg of bewaar je het in een afgesloten bakje apart van een eventueel schoon mondkapje. Het schone of nieuwe kapje bewaar je ook in een schoon afsluitbaar bakje of zakje.
  • Heb je een wasbaar mondkapje, was het thuis dan op 60 graden en reinig je handen nadat je het in de was hebt gegooid.

Redactie Ouders Online

Meer over

Onderwerpen: 

Lees verder