Home » Artikelen » Op deze plekken moet je nu een mondkapje dragen

Op deze plekken moet je nu een mondkapje dragen

Door:

Redactie Ouders Online

Naast het openbaar vervoer, zijn mondkapjes vanaf nu ook in winkels en openbare ruimtes het advies. Waar zijn mondkapjes verplicht? Hoe draag je een mondkapje én welke kun je het beste aanschaffen? Je leest het hier. 

mondkapjes maken of kopen

Mondkapjes, waarom nu wel?

Lange tijd gaf het RIVM aan dat mondkapjes niet nodig zijn, zeker niet zolang we de 1,5 meter afstand tot elkaar konden bewaren.

In Nederland werden mondkapjes dus niet verplicht, een afspraak waarbij veel andere landen de wenkbrauwen voor ophaalden. Zij vonden dat mondkapjes wel degelijk een bijdrage leverden om het virus zo min mogelijk te verspreiden. Nederland deed er lange tijd niet aan mee. De belangrijkste reden was dat het juiste mondkapje wel wat bescherming biedt, maar als het verkeerd wordt gebruikt werkt het de verspreiding juist in de hand. Je raakt bijvoorbeeld je mondkapje aan en gaat daarna met die hand aan spullen zitten of je draagt het mondkapje de hele dag waardoor het niet echt meer werkt. Daarnaast gaan mensen denken dat ze met een mondkapje op goed beschermd zijn en vergeten ze even afstand te nemen.

Afstand houden, handen wassen en hoesten/niezen in je elleboog werkt nog altijd het beste. Waarom moeten we er nu toch aan geloven? De belangrijkste reden waarom er nu wel wordt geadviseerd om in openbare ruimtes mondkapjes te dragen is omdat de andere (meer efficiënte) manieren om verspreiding te voorkomen, niet altijd goed ingezet kunnen worden. De belangrijkste hiervan is: afstand houden. Daarom is extra bescherming wel handig en dat biedt een mondkapje. Een wondermiddel is het niet, volgens het RIVM biedt een mondkapje 5 tot 10% meer bescherming. Om het meeste uit jouw mondkapje te halen, is het belangrijk dat het van de juiste materialen is gemaakt en dat je het op de juiste manier gebuikt. En vergeet daarbij nooit dat afstand houden nog steeds het belangrijkste is, een mondkapje vervangt dit niet en is zelfs minder effectief.

In welke ruimtes is een mondkapje verplicht?

Mondkapjes zijn verplicht in:

 • het openbaar vervoer;
 • touringcars;
 • vliegtuigen.

In welke ruimtes wordt een mondkapje aangeraden?

In alle openbare binnenruimtes wordt aangeraden om een mondkapje te dragen. Zodra je weer naar buiten loopt, kun je het mondkapje weer afzetten. Ben je aan het winkelen en loop je winkels in en uit? Houd dan je mondkapje ook op straat op. Door het op- en afzetten van je mondkapje raak je namelijk telkens met je handen het mondkapje aan. In deze ruimtes wordt een mondkapje aangeraden:

 • winkels, supermarkten, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations;
 • restaurants, cafés, theaters, bioscopen en concertzalen, hierbij kun je het mondkapje afdoen zodra je op je plek zit en weer opzetten bij vertrek (of een toiletbezoek);
 • bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.

Wat is het verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes?

Op alle plekken moet je een niet-medisch mondkapje dragen. De medische mondkapjes zijn hard nodig in ziekenhuizen en daarom niet voor consumenten bedoeld. Wat is dan het verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes? Medische mondkapjes voldoen aan strenge Europese kwaliteitseisen en zijn alleen geschikt voor in de zorg. Niet-medische mondkapjes moeten voldoen aan een stuk minder eisen en zijn er vooral op gericht dat je anderen minder snel kunt besmetten.

Mondkapje maken of kopen, hier moet een mondkapje aan voldoen

Zomaar even een sjaal of zakdoek omknopen is helaas niet genoeg. Het mondkapje moet namelijk heel goed aansluiten op je gezicht en er mogen geen gaten in zitten. Je moet dus echt een mondkapje dragen. Mondkapjes voor eenmalig gebruik kun je tegenwoordig in veel winkels kopen. Deze mondkapjes moet je dus weggooien zodra je hem op hebt gehad. Dit is best een dure oplossing en niet zo milieuvriendelijk. Koop je eenmalige mondkapjes liever online? Dan kun je ze hier bestellen.

Wasbare mondkapjes

Ben je op zoek naar wasbare mondkapjes? Er zijn de afgelopen maanden steeds betere mondkapjes op de markt gekomen, je vindt hier een overzicht met allerlei verschillende wasbare mondkapjes.

De belangrijkste eisen voor een goed mondkapje:

 • Het moet goed aansluiten op je gezicht (één van de belangrijkste)!
 • Het is gemaakt van stoffen die je huid niet irriteren. 
 • Het beste is meerdere lagen te gebruiken, bijvoorbeeld meerdere lagen katoen of een combinatie van katoen en polypropyleen, die laatste stof zit in microvezeldoekjes en heeft de eigenschap spetters beter op te nemen. Zorg er wel voor dat je er nog doorheen kunt ademen!
 • Maak je zelf een mondkapje, was de stof dan eerst op 60 graden zodat alle chemische stoffen eruit zijn.

Mondkapje maken, zo doe je dat

Natuurlijk kun je ze ook zelf maken, scheelt je weer wat kosten en daarnaast kun je ze hergebruiken (wel na gebruik wassen op minimaal 60 graden). Om te beginnen pak je een stof die je huid niet irriteert, zoals katoen, en was je deze eerst op 60 graden. De overheid heeft een document in elkaar gezet waarin staat hoe je het best een mondkapje kunt maken. Het enige dat je nodig hebt is een stuk stof, elastiek, naald en draad of een naaimachine.

Op YouTube staan ook tal van voorbeelden hoe je zelf een mondkapje maakt. Let er wel op dat niet alle mondkapjes dezelfde bescherming bieden. Hieronder een voorbeeld voor een zelfgenaaid mondkapje en een mondkapje van een sok met een koffiefilter als extra filter en bescherming.

Mondkapje gebruiken, dit is de juiste manier

Een mondkapje maken of kopen is de eerste stap maar als je het niet op de goede manier gebruikt, werkt het totaal niet. Het is dus echt belangrijk dat je de onderstaande instructies opvolgt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 • Was eerst je handen voor het opzetten en was ze ook als je het mondkapje hebt afgezet.
 • Zorg dat het mondkapje je mond, neus en kin goed bedekt.
 • Raak het mondkapje nadat je het hebt opgezet niet meer aan tot je het echt afzet. In de tussentijd je mondkapje niet meer aanraken, anders komen de bacteriën uit je mond op je handen en kun je het virus alsnog overdragen.Wil je het kapje afzetten, pak dan alleen het elastiek beet.
 • Mondkapjes moet je niet langer dan 3 uur dragen. Ga je met het openbaar vervoer dan zet je op de terugreis dus een nieuw mondkapje op en hergebruik je niet het kapje van de heenreis.
 • Na gebruik gooi je het kapje weg of bewaar je het in een afgesloten bakje apart van een eventueel schoon mondkapje. Het schone of nieuwe kapje bewaar je ook in een schoon afsluitbaar bakje of zakje.
 • Heb je een wasbaar mondkapje, was het thuis dan op 60 graden en reinig je handen nadat je het in de was hebt gegooid.

Redactie Ouders Online

Meer over

Onderwerpen: 

Lees verder