Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

22 mei 2020

Reflux bij je baby

Heel veel baby’s hebben last van reflux. Naar schatting is dit ongeveer 1 op de 10 baby’s. Lees hier wat reflux precies is, welke symptomen het heeft en tips om de klachten van reflux bij je baby te verminderen.

 

Wat is reflux bij je baby?

Reflux betekent ‘terugstromen’. Het houdt letterlijk in dat de inhoud van het maagje terugstroomt naar de slokdarm na een voeding. De medische term is gastro-oesofageale reflux. ‘Gastro’ betekent maag en ‘oesofagus’ betekent slokdarm. Reflux komt heel vaak voor bij baby’s. Men denkt dat ongeveer 1 op de 10 baby’s onder de 1 jaar er last van heeft. Bij kinderen boven de 1 jaar komt het minder voor, slechts bij 1 op de 100 kinderen.

Oorzaak van reflux

Onvoldoende ontwikkelde sluitspier

Waarom komt reflux bij je baby voor? In verreweg de meeste gevallen wordt het veroorzaakt omdat de sluitspier, een spier die tussen de maag en slokdarm zit, nog niet goed ontwikkeld is. Normaal gesproken moet deze sluitspier ervoor zorgen dat de maaginhoud niet meer terugstroomt naar de slokdarm, maar wanneer deze nog niet goed ontwikkeld is, werkt het allemaal wat minder goed. In het eerste jaar wordt de spier steeds sterker en daarom zijn de meeste kindjes na een jaar van de reflux af. Meestal wordt het ook minder vanaf het moment dat kinderen vast voedsel gaan eten.

Factoren die reflux verergeren

Bij alle baby’s is de sluitspier nog niet goed ontwikkeld, toch hebben niet alle baby’s evenveel last van reflux. Sommigen merken er gewoon niet zoveel van. Andere baby’s zijn er wat gevoeliger voor. Daarnaast zijn er een paar factoren die reflux in de hand werken. Bijvoorbeeld liggen. Als je baby plat ligt na een voeding kan de melk makkelijker terugstromen dan wanneer je baby wat rechtop ligt of zit. Dankzij de zwaartekracht blijft de melk beter waar het hoort: in de maag.

Te veel lucht binnenkrijgen tijdens het drinken of te veel melk in één voeding verergert de reflux ook. Het is ook niet verstandig om na een voeding druk met je baby in de weer te zijn. Denk maar eens hoe jij jezelf voelt als je met een volle maag in een achtbaan gaat.

Overige oorzaken reflux

In zeldzame gevallen wordt de reflux bij je baby veroorzaakt door andere factoren waar mogelijk een behandeling voor nodig is. Bijvoorbeeld door:

  • Afwijking in de hersenen waardoor de maag en darmen onvoldoende en dus trager bewegen. De maag en darmen worden aangestuurd door de hersenen. Wanneer je maag en darmen niet voldoende in beweging zijn, zorgt dit ervoor dat voeding te lang in de maag blijft zitten. Dit vergroot de kans op terugstromen.
  • De maag heeft een afwijkende ligging, het ligt bijvoorbeeld in de borstholte in plaats van de buikholte.
  • Koemelkallergie: een allergie voor koemelk kan ook reflux bij je baby veroorzaken.
  • Beschadiging van de slokdarm: het zuur uit de maag kan de slokdarm beschadigen. Je baby kan hier erg last van hebben en hoe meer zuur er door de slokdarm komt, hoe meer pijn je kleintje heeft. Gelukkig is dit erg zeldzaam en kan het goed behandeld worden.

Verborgen reflux baby

Verborgen reflux bij je baby zie of ruik je niet, maar je baby heeft het wel. Je ziet het niet omdat je baby niet hoeft over te geven. Toch kan je baby er last van hebben. Je kan dit merken aan het gedrag van je baby doordat hij veel huilt, slecht slaapt of niet wil drinken.

Refluxklachten en symptomen

Spugen

Hoe weet je of er sprake is van reflux bij je baby? Het meest bekende en opvallende symptoom is dat baby’s ‘mondjes teruggeven’ oftewel: spugen. Dit komt vaak voor, vandaar dat kersverse ouders altijd een beetje een zurig luchtje om zich heen hebben hangen en dagelijks schone kleding aan moeten doen. Sommige baby’s geven kleine mondjes terug, andere spugen wat meer. Vaak lijkt de hoeveelheid groter dan dat het in werkelijkheid is en krijgt je baby dus nog steeds voldoende voeding en voedingsstoffen binnen om goed van te groeien. De meeste baby’s hebben er ook niet zo’n last van. Ze spugen je onder en gaan daarna vredig slapen.

Huilen en overstrekken

Flinke reflux kan leiden tot pijn in de slokdarm en in het mondje. Je zal dan merken dat je baby gaat huilen tijdens of direct na een voeding en/of zich gaat overstrekken. Als je baby zich overstrekt houdt hij het hoofdje achterover en trekt hij een holle rug.

Refluxziekte

Sommige baby’s hebben er erg veel last van reflux. Zij huilen meer na een voeding, groeien niet goed of vallen af. Dit noemen ze refluxziekte. Als je baby refluxziekte heeft, dan doet het drinken zoveel pijn dat je baby dit liever niet meer doet. Het gevolg is dat de groei langzaam verloopt of dat je baby zelfs afvalt. Bij refluxziekte is de slokdarm van je kleintje schraal geworden door al dat zuur waarmee het telkens in aanraking komt. Soms kan het zelfs gaan ontsteken. Dat doet natuurlijk pijn en dat zal je baby je laten merken. Gelukkig komt het niet heel veel voor, maar mocht dit wel het geval zijn, dan kan de huisarts medicatie voorschrijven.

Luchtwegklachten door reflux

De maaginhoud kan soms ook in de luchtwegen terechtkomen. De luchtwegen kunnen hierdoor geïrriteerd raken en in het ergste geval kan er zelfs een luchtweginfectie ontstaan door bacteriën. Bekende luchtwegklachten door reflux:

  • Veel hoesten, meestal is dit een droge hoest
  • Problemen met ademhalen of zelfs astmatische klachten. Bij het uitademen kun je een piepend geluid horen en je baby kan benauwd zijn.

Wat te doen bij reflux

Reflux bij je baby is voor niemand leuk, gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het te verminderen. Onderstaande tips helpen meestal heel goed!

  • Niet plat laten liggen: tijdens het voeden is het goed je baby wat schuin te houden zodat het hoofdje hoger ligt dan de voetjes. Zo stroomt het beter naar beneden en blijft het daar ook.
  • Na de voeding rechtop: leg je baby na de voeding niet meteen neer, maar houd hem een half uur tot uur wat rechtop. Bijvoorbeeld op schoot, tegen je aan of in een draagzak.
  • Hoofdeinde bed omhoog: om ervoor te zorgen dat de zwaartekracht haar werk blijft doen, kun je het hoofdeinde van het bed omhoog plaatsen, bijvoorbeeld op wat stevige klossen. Zo kan de maaginhoud niet zo makkelijk omhoog stromen.
  • Doe rustig met je baby na de voeding: paardje rijden, dansen of vliegtuigje, dit soort leuke dingen kun je beter even niet met je kleintje doen na een maaltijd.
  • Laten boeren: belangrijk is dat je baby goed boert na een voeding. Houd je baby na een voeding tegen je aan waarbij het hoofdje, schouders en armpjes over je schouder hangen. Klop voorzichtig op het ruggetje en wacht rustig af. Soms kan het wel even duren voordat je baby een boertje produceert, dus geef na 5 minuten nog niet op!
  • Kijk naar hoeveelheid voeding: hoe meer voeding er in het maagje zit, hoe groter de kans dat het terug gaat stromen. Slurpt je baby behoorlijk wat voeding weg per keer, dan is het misschien beter dit wat te verminderen en je baby vaker de borst of de fles te geven met kleinere beetjes. Las dus pauzes in en let er vooral op als je borstvoeding geeft dat je baby niet te lang drinkt.
  • Geef je flesvoeding let dan op: dat er geen lucht in de speen zit tijdens het drinken, misschien helpt het om een andere fles te kopen die speciaal zijn ontwikkeld tegen reflux. Je kunt ook nog speciale kunstvoeding proberen gemaakt voor kinderen met reflux.
  • Geef je borstvoeding let dan op: dat je baby goed is aangelegd zodat hij geen lucht binnenkrijgt. Ben je onzeker of de borstvoeding wel goed gaat, schakel dan een lactatiekundige in!
  • Voeding indikken: het kan helpen de voeding iets in te dikken met johannesbroodpitmeel of rijstamylopectine. Dit kan bij borstvoeding (eerst even kolven dus) en kunstvoeding. Ingedikte voeding stroomt minder makkelijk terug dan dunne voeding. Ga je de melk indikken, zorg dan voor een speen met groter gaatje, geschikt voor pap. Probeer dit 2 weken en bekijk of de klachten afnemen. Pas er wel goed mee op, want ingedikte voeding kan soms andere problemen veroorzaken zoals darmkrampjes of verstopping. Merk je dit op, stop dan met de melk indikken.

Medicatie reflux baby

Als je de genoemde tips opvolgt dan zal de reflux bij je baby flink verminderen. In zeldzame gevallen mag het niet baten, gelukkig is er dan nog steeds een hulpmiddel: maagzuurremmers. Deze worden alleen gegeven als je alle tips geprobeerd hebt en je baby veel blijft huilen, slecht eet, groeit en slaapt. Maagzuurremmers verhelpen de reflux niet (dus blijf de tips proberen) maar zorgen ervoor dat de maaginhoud minder zuur is en zo minder irritatie veroorzaakt. De huisarts kan je de medicatie voorschrijven.

Wat kun je doen als je reflux bij je baby vermoedt?

Merk je wat refluxklachten bij je baby, dan kun je de genoemde tips proberen. Deze zijn ongevaarlijk en nooit verkeerd om toe te passen, ook al zou je baby geen reflux hebben. Helpen de tips niet en blijf je ongerust (bijvoorbeeld omdat je baby veel huilt, niet goed drinkt of je ziet bloed bij het braaksel) schakel dan je huisarts in. Meestal kan die door een aantal vragen te stellen, bepalen of er sprake is van reflux bij je baby. Mocht het nog onzeker zijn, dan kan er altijd nog een onderzoek gedaan worden in het ziekenhuis om het met zekerheid vast te stellen (of uit te sluiten). Tijdens dit onderzoek wordt er een slangetje ingebracht in de slokdarm die de zuurgraad kan meten.

Soms is er iets anders aan de hand dan reflux bij je baby, bijvoorbeeld een koemelkallergie. Koemelkallergie veroorzaakt veel overeenkomende klachten met reflux of kan de veroorzaker ervan zijn. De huisarts zal dit samen met jou verder onderzoeken.

Bronnen:

Thuisarts

Kinderneurologie

 

Lees ook: