Home » Artikelen » Veranderingen energierekening 2020

Veranderingen energierekening 2020

Door:

Ferdy Cornelissen

In 2020 gaat ieder huishouden besparen op de energierekening. Hoe zit dit precies? Ferdy van Independer legt het uit.

Energierekening omlaag zorgverzekering aanpassingen

Dinsdag was het weer zover: Prinsjesdag. De Minister van Financiën bood de Miljoenennota en de Rijksbegroting voor 2020 aan. Hierin staan de plannen die het kabinet op allerlei gebieden heeft. Bijvoorbeeld of de energiebelasting en heffingskortingen gaan stijgen of dalen. Voor wie dit niet zoveel zegt: deze kosten maken meer dan 30% uit van je energierekening.

Na jaren van stijging nu een daling

Dit jaar zijn de energieprijzen flink gestegen. Dit kwam door een verhoging van de energiebelasting en verandering in de heffingskortingen. Afgelopen maart werd toegezegd dat de verhoging zou worden teruggedraaid. Dat betekent dat de energierekening in 2020 omlaag gaat, wat natuurlijk goed nieuws is. Een gemiddeld huishouden gaat er komend jaar op energiegebied ongeveer 100 euro op vooruit. Wil je weten wat de veranderingen in de energiebelasting voor jou betekenen? Je checkt het eenvoudig in deze tool van Milieu Centraal. De belasting op gas wordt hoger dan de belasting op stroom. Dat maakt het interessanter om je woning energiezuiniger te maken, en minder gas te gebruiken.

Elektrisch rijden wordt verder gestimuleerd

Het kabinet blijft de komende jaren elektrisch autorijden stimuleren. De huidige belastingvoordelen zouden stoppen in 2021, maar blijven de komende jaren toch grotendeels bestaan. Tot 2025 betaal je bijvoorbeeld geen aanschafbelasting (bpm) en motorrijtuigenbelasting bij de aankoop van een elektrische auto. De bijtelling die je voor een zakelijke elektrische auto betaalt, gaat de komende jaren wel stapsgewijs omhoog. In 2020 gaat deze van 4% naar 8%.

Wijzigingen zorgverzekering in 2020

Op het gebied van de zorgverzekering verandert er ook het een en ander. Het merendeel was voor Prinsjesdag eigenlijk al bekend. Een overzicht van alle wijzigingen kun je vinden op de zorgverzekering 2020 pagina van Independer.

Ferdy Cornelissen

Meer over

Lees verder