Home » Artikelen » Week van het vergeten kind

Week van Het Vergeten Kind

Door:

Redactie Ouders Online

Ieder kind verdient een liefdevol thuis waar het mag blijven. Daarom richt de campagne van de Week van Het Vergeten Kind zich dit jaar op het keer op keer doorverhuizen van kwetsbare kinderen in opvanglocaties.

hartenhuis vergeten kind

In Nederland wonen de gelukkigste kinderen van de wereld. Toch geldt dit geluk helaas niet voor iedereen. Duizenden kinderen kunnen niet meer bij hun eigen vader en moeder wonen, omdat dit een gezonde en veilige ontwikkeling in de weg staat. Van 29 januari t/m 4 februari vindt de Week van Het Vergeten Kind 2019 plaats. Een week die bol staat van activiteiten waarbij kwetsbare, uit huis geplaatste kinderen centraal staan. Ze geven de kinderen en jongeren een stem, en laten ze zelf hun verhaal vertellen, waarbij ze in gesprek gaan met beleidsmakers die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de jeugdzorg in Nederland. Ze zorgen ervoor dat hun stem gehoord wordt in Nederland door een petitie te starten die ze willen aanbieden aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. En tenslotte zorgen ze er ook voor dat kinderen tijdens de Week van Het Vergeten Kind plezier beleven en genieten van de aandacht.

De carrousel van doorplaatsingen

Duizenden kinderen in Nederland kunnen niet bij hun vader en moeder wonen, omdat dit een gezonde en veilige ontwikkeling in de weg staat. Ruim 46.000 kinderen die niet thuis wonen, zitten in pleeggezinnen of instellingen. Deze beschadigde en getraumatiseerde kinderen hebben een stabiele omgeving nodig met een positief perspectief. De huidige realiteit is echter dat te veel kinderen gaan meedraaien in ‘de carrousel’ van de hulpverlening, waarbij ze continu moeten doorverhuizen naar een andere plek, groep of pleeggezin. Weer een rondje in de carrousel: opnieuw beginnen, andere gezichten, een nieuwe school en ondertussen proberen een warm en liefdevol thuis te vinden. Zo herstelt een kind niet van fysieke en mentale klappen. 

De petitie

Het Vergeten Kind zal samen met haar ambassadeurs en  jongerenraad de klok gaan luiden en de problematiek van het continu doorverhuizen van uit huis geplaatste kinderen zichtbaar maken, deze kinderen een stem geven en strijden voor verbetering van de situatie. De boodschap luidt: ‘Elk kind verdient een liefdevol thuis waar het mag blijven’. Op de website van Het Vergeten Kind kunnen mensen ter plekke een handtekening voor de petitie zetten.

Stichting Het Vergeten Kind roept iedereen op: steun de campagne en teken voor deze kinderen de petitie. Help mee om onnodige doorplaatsingen van uit huis geplaatste kinderen te stoppen, want elk kind in Nederland verdient een fijne, stabiele woonplek waar het mag blijven.

Hartenhuis

Om aandacht te vragen voor de jaarlijkse campagne, heeft Het Vergeten Kind een post-it art campagne bedacht om op een positieve manier iedereen eraan te herinneren dat we ons moeten blijven inzetten voor alle kwetsbare kinderen in Nederland, die vaak onzichtbaar zijn voor velen; het Hartenhuis. Zo kan iedereen vanuit eigen huis de campagne een warm hart toedragen. 

Redactie Ouders Online

Meer over

Reacties

Wordt er ook gekeken hoe deze

Wordt er ook gekeken hoe deze kinderen bij hun eigen ouder(s) kunnen gaan wonen, met een open blik? Wie geeft kind en eigen ouders een kans?

Lees verder