Home » Artikelen » Zorgverzekering in 2019

Zorgverzekering in 2019

Door:

Ferdy Cornelissen

We gaan volgend jaar weer wat meer betalen voor onze zorgverzekering. DSW heeft als eerste zorgverzekeraar bekendgemaakt dat de premie in 2019 met 4,50 per maand stijgt. De komende weken zullen de andere verzekeraars ook volgen. Gelukkig is er ook goed nieuws: het eigen risico gaat niet omhoog (blijft 385 euro) en voor mensen met een laag inkomen stijgt de zorgtoeslag. Daarnaast wordt er een aantal vergoedingen aan het basispakket toegevoegd.

Nieuwe vergoedingen in de basisverzekering

De overheid wil volgend jaar meer aandacht besteden aan preventieve gezondheidszorg. Heb je last van overgewicht en vind je het moeilijk om gezonder te eten en meer te bewegen? Dan kun je in 2019 meer begeleiding hierbij krijgen van je huisarts. De kosten hiervan worden vergoed door je zorgverzekering. Meer over deze zogenaamde ‘gecombineerde leefstijlinterventie’ (GLI) lees je op de website van de Rijksoverheid.

Verder wijzigen er nog een paar zaken:

  • Er kan meer gebruik worden gemaakt van zittend ziekenvervoer voor een consult, onderzoek of controle in bijvoorbeeld het ziekenhuis.
  • Oefentherapie bij COPD wordt volgend jaar vanaf de eerste behandeling vergoed, met een maximum van 70 behandelingen. Nu vergoedt de basisverzekering deze vorm van oefentherapie pas vanaf de 21ste behandeling.
  • De eigen bijdrage voor bepaalde medicijnen wordt gemaximeerd op 250 euro per jaar.
  • Paracetamol, vitaminen en mineralen die je zonder recept bij een apotheek of drogist kunt halen, worden per 1 januari 2019 niet meer vergoed. De kosten hiervan zijn namelijk erg laag, gemiddeld iets meer dan een euro per week.

Voor 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor 2019 bekend hebben gemaakt. Er ontstaan waarschijnlijk grote verschillen. Ergens tussen eind september en 12 november krijg je bericht van je zorgverzekeraar over de premie in 2019. Vanaf dat moment kun je bedenken of je bij je huidige zorgverzekeraar wil blijven, of dat je even een vergelijking van zorgverzekeringen maakt om te zien of je bij een andere verzekeraar misschien beter uit bent.

Als eerste de nieuwe premies voor 2019 weten?

Wil je als eerste op de hoogte zijn van alle nieuwe zorgpremies? Meld je dan aan voor de Zorgpremie Alert van Independer. Dan krijg je een e-mail wanneer alle premies bekend zijn en je op zoek kunt gaan naar de best passende zorgverzekering voor 2019.

Ferdy Cornelissen

is werkzaam bij Independer. Als consumenten via Independer een financieel product afnemen, ontvangt Independer daarvoor een vergoeding van de bank of verzekeraar.

Meer over

Leeftijden: 

Onderwerpen: 

Lees verder