Alles over huilende baby's: van tranen tot troosten

Bij de geboorte van je kindje is huilen nog een zeer welkom geluid. Het is het eerste signaal dat het goed gaat. Maar in de weken na de geboorte kan het huilen van je kindje je erg onzeker maken. Het kan echt wel een paar weken duren voordat je de verschillende manieren van huilen van jouw baby kunt onderscheiden. Heeft je dochtertje honger of wil ze een schone luier? Is je zoontje toe aan slaap of vraagt hij juist om wat aandacht? Het is puzzelen tijdens de eerste weken. En zelfs wanneer jullie elkaar goed hebben leren kennen, kan het soms nog moeilijk zijn om te weten waarom jouw kindje huilt. Zeker wanneer hij/zij meer huilt dan gemiddeld (baby’s huilen gemiddeld zo’n twee uur per dag).

Waarom huilt een baby?

Er kunnen vele verschillende redenen zijn waarom een baby huilt. Wanneer je kunt achterhalen waarom je kindje huilt, maakt dit het makkelijker om je baby te troosten omdat je gericht kunt handelen. De meest voorkomende redenen voor huilen zijn:

  • Darmkrampjes: Bijna iedere baby heeft wel eens last van darmkrampjes. Een kindje met darmkrampjes herken je aan hard huilen, een rood aangelopen hoofdje en veel trappelen met de beentjes.
  • Honger: Een baby die huilt van de honger draait zijn hoofdje op zoek naar de borst of fles, likt zijn lipjes of handjes en maakt smakgeluidjes.
  • Wennen aan het leven buiten jouw buik: Het is nogal een overgang van jouw buik naar de koude, lichte, lawaaiige buitenwereld. Reken maar dat je baby daar aan moet wennen.
  • Een volgende stap in de ontwikkeling: Vlak voordat je kindje iets nieuws onder de knie krijgt, kan hij/zij humeurig en prikkelbaar zijn.
  • Verveling: Ook jouw baby kan zich vervelen. En dat laat hij/zij jou weten door te huilen. Het is een letterlijke roep om aandacht.
  • Behoefte aan rust en regelmaat: Je kind kan ook huilen omdat het juist behoefte heeft aan rust. Best lastig dus om te weten of je juist wat extra aandacht en prikkels moet aanbieden wanneer je kindje huilt, of dat het juist tijd is voor ontspanning en rust. 
  • Alle indrukken van die dag verwerken: Soms heeft een baby de behoefte om gewoon even te huilen, als een manier om de prikkels van die dag te verwerken.

Luister naar je baby

Je luistert naar je kind, je biedt troost en hulp wanneer het huilt. Maar het kan ook goed zijn om wat meer observerend te luisteren naar het huilgedrag. Wat wil jouw kind vertellen door middel van het huilen? Door een paar dagen bij te houden wanneer je baby huilt, krijg je een beter beeld van het huilen. Misschien huilt je kindje wel meer of minder dan je dacht of ontdek je een patroon in het huilen. Sommige baby’s hebben een huiluurtje. Of misschien huilt jouw kind wel altijd rond dezelfde tijd omdat hij/zij dan moe is, honger heeft of er veel onrust is in huis. Door te observeren en huilpatronen te ontdekken, krijg je een completer beeld van het gedrag en kun je je kind beter ondersteunen. 

Luister naar jezelf

Net zo belangrijk als het luisteren naar je baby, is het luisteren naar jezelf. En dan vooral in het omgaan met het huilen. Uiteraard geef je gehoor aan je kind wanneer het honger heeft, wil slapen, een vieze luier heeft of even wat aandacht nodig heeft. Maar niet altijd is het huilen zo makkelijk te stoppen. En wat doe je als je kindje niet stopt met huilen? Reken maar dat je vanuit je omgeving genoeg adviezen en tips zult krijgen. En vaak zijn die tegenstrijdig. De ene persoon vindt dat je je kindje altijd moet troosten, de ander vindt dat je juist rust en regelmaat moet toepassen en je baby ook prima even kunt laten huilen. Luister vooral naar jezelf, je krijgt ongetwijfeld een hoop adviezen en tips hoe om te gaan met het gehuil van je baby. Ga niet gefrustreerd met je baby rondlopen wanneer dit voor jou niet goed voelt. Jouw onrust zal je dan enkel overbrengen op je kindje. Vind je het juist vreselijk om te moeten horen hoe je baby huilt? Dan is de methode van even laten huilen dus niets voor jou.

Ook deze fase gaat voorbij

Wanneer je baby veel huilt, kan dat heel overweldigend voelen. Zeker wanneer het huilen ook je nachtrust verstoort. Het kan dan voelen alsof dit nooit meer voorbij gaat. Maar dat doet het gelukkig wel. Vaak neemt het huilen na drie maanden af, al blijven sommige baby's huilen tot ze een half jaar of nog wat ouder zijn. Wanneer het huilen je te veel wordt, zoek dan hulp. Vraag de mensen om je heen zo af en toe een uurtje of langer bij je kindje te blijven, zodat jij even op adem kunt komen. Praten over je frustratie en onzekerheid over het huilen, kan ook enige verlichting brengen. Of misschien vind je het wel fijn om wat hulp te krijgen bij de dingen die blijven liggen omdat je veel bezig bent met je kind. Accepteer de hulp die je fijn vindt en bedank vriendelijk voor wat je niet verder helpt. Wanneer je je zorgen maakt om het huilen van je kindje, roep dan de hulp in van het consultatiebureau of de huisarts. Het is belangrijk dat je weet dat er lichamelijk geen reden is voor het huilen. Je kunt ook advies inwinnen bij een opvoeddeskundige, die samen met jou kan kijken hoe je zo goed mogelijk kunt omgaan met het huilen van je baby.

Lees ook: