Avondeten met kinderen een strijd? Deze tips maken het diner weer gezellig

Is het avondeten bij jullie ook zo nu en dan een enorme strijd? Huilende peuters, boze gezichten, weigeren te eten en rondvliegend eten: het gebeurt vaker bij gezinnen dan je denkt. Je wordt er als ouders soms moedeloos van. Je zou toch een keer ‘gewoon gezellig’ aan tafel willen om te eten, zonder tranen en ruzie. En als er ruimte is voor een goed gesprek, dan is dat de kers op de taart. Maar hoe doe je dat? Wij geven graag enkele praktische tips om de avondmaaltijd met kinderen (weer) gezellig te maken.

Eet samen

Een gezellige avondmaaltijd begint samen aan tafel. Het dagelijks leven kan druk zijn. Met werk, sportclubs, sociale verplichtingen en huiswerk is het soms lastig om tijd te vinden om allemaal tegelijkertijd aan tafel te zitten. Maar juist daarom is dit zo belangrijk. Tijdens de avondmaaltijd heb je even de gelegenheid om stoom af te blazen, met elkaar te praten over de dag en te genieten van elkaars gezelschap. Maak van aan tafel eten dan ook een goede (en gezonde, maar ook gezellige!) gewoonte.

Plan de maaltijd samen

Klagen jouw kinderen ook regelmatig over wat er op het menu staat? Voorkom deze onvrede door iedereen in huis te laten helpen bij de maaltijd. Er is tenslotte genoeg te doen. Van boodschappen doen tot de tafel dekken, ingrediënten snijden en roeren in de pan. Zelfs peuters kunnen al hun steentje bijdragen aan de maaltijd. Door de avondmaaltijd samen te bereiden én samen uit te kiezen, zal de strijd aan tafel zeker afnemen. Het proces wordt inzichtelijk en zo ontdekken kinderen wat er allemaal komt kijken bij het koken van een maaltijd.

Vermijd strijd

Kleine kinderen kunnen soms lastige eters zijn. Is jouw zoon of dochter erg eenkennig qua maaltijden? Of krijg je er doorgaans niet meer dan een paar hapjes in? Probeer hier dan vooral niet gefrustreerd of boos over te raken. Natuurlijk wil je dat jouw kind goed eet en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, maar in discussie gaan werkt vaak averechts. Vermijd strijd aan tafel en probeer het gezellig te houden. Verleg de focus van het eten naar het moment zelf. Dat zal voor iedereen de druk van de maaltijd halen.

Stel duidelijke regels op

Strijd aan tafel vermijden betekent natuurlijk niet dat je overal mee akkoord moet gaan en geen regels hebt. Het kan echter wel helpen om deze regels vooraf duidelijk te maken. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en hoeft er aan tafel niet meer te worden gediscussieerd. Zo kun je als regel instellen dat iedereen minstens één keer iets nieuws moet proeven of dat er van elke maaltijd minstens 5 hapjes moeten worden genomen. Zo zijn de verwachtingen duidelijk, maar houd je het gezellig.

Maak van eten geen straf

Om kinderen een goede relatie op te laten bouwen met voeding is het belangrijk om eten geen beladen onderwerp te laten zijn. Maak van eten dan ook geen beloning of straf. De belofte van een toetje na het leegeten van een bord kan de indruk wekken dat zoetigheid iets is dat ‘verdiend’ moet worden. En verplicht het bord leegeten kan het voor kinderen lastig maken om te luisteren naar hun eigen lichaam. Natuurlijk is het belangrijk dat kinderen voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, maar dit mag niet ten koste gaan van hun relatie met voeding.

Luister en vertel

De avondmaaltijd is het moment bij uitstek om met elkaar in gesprek te gaan. Na een lange dag is iedereen weer thuis en vol verhalen. Neem dan ook ruim de tijd voor de maaltijd en geef iedereen de kans om iets te vertellen over zijn of haar dag. Luister vol aandacht naar elkaar en geef iedereen de ruimte om zijn of haar zegje te doen. Is het voor sommige tafelgenoten lastig om uit zichzelf iets te vertellen of komt jouw puber niet verder dan ‘ja’ of ‘nee’? Dan zijn de gesprekskaarten van Vertellis een echte aanrader! Wie weet wat jullie allemaal te weten komen over elkaar.

Goed voorbeeld doet volgen

Het zal misschien voor iedereen in het gezin even wennen zijn als de regels voor de avondmaaltijd veranderen, maar goed voorbeeld doet zeker volgen. Als je zelf uitgebreid de tijd neemt voor de maaltijd, goed eet en volop vertelt over de dag, zullen de kinderen snel volgen. Zo zien jullie avondmaaltijden er voortaan een stuk relaxter uit. Eet smakelijk!