Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Groeien doet soms pijn, dat weten we allemaal. Maar als het gaat om groeipijn bij kinderen, kan het soms moeilijk zijn om te weten wat er aan de hand is. Groeipijn is een veelvoorkomend probleem bij kinderen, maar liefst één op de drie kinderen heeft op een bepaald moment in hun jeugd last van groeipijn en dit kan soms voor veel ongemak zorgen. In dit artikel gaan we dieper in op de vragen die ouders hebben over groeipijn bij kinderen.
Groeipijn is een aandoening die vaak voorkomt bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar oud. Het ontstaat wanneer de botten groeien en de spieren en pezen overdag onder druk komen te staan.
Misschien herinner je het je nog van vroeger: een stekende of juist krampende pijn in je benen, net terwijl je probeert te slapen. Groeipijn pijnlijk, vervelend en komt erg vaak voor bij kinderen. De meeste kinderen hebben er last van wanneer ze tussen de 4 en de 8 jaar oud zijn. Meisjes kampen iets vaker met groeipijn dan jongens en krijgen er doorgaans ook op jongere leeftijd last van. Bovendien is groeipijn deels erfelijk bepaald. Als jij of jouw partner er als kind last van had, is de kans groot dat jouw kinderen het ook krijgen.
Groeipijn wordt vaak gevoeld in de benen. Je kind krijgt ineens last van pijnscheuten of krampen in de kuiten, de schenen of in de knie. De pijn komt eigenlijk alleen maar voor in de avond of ‘s nachts; de klachten zijn de volgende ochtend compleet verdwenen. Bovendien kunnen de klachten erger zijn na een drukke of actieve dag.
Kinderen hebben doorgaans alleen last van groeipijn in rust. De pijn doet zich niet voor tijdens het bewegen of het sporten. De pijnscheuten of krampen verdwijnen ook weer vanzelf. Dit kan na enkele minuten zijn, maar soms houdt de groeipijn ook tot enkele uren aan. Meestal is de pijn na 10 tot 15 minuten afgezakt.
Groeipijn komt vaker voor bij kinderen die snel groeien en is meestal van korte duur. Ongeveer één op de drie kinderen heeft wel eens last van groeipijn. Bij sommige kinderen komt groeipijn vaker voor dan bij anderen.
Kinderen die last hebben van groeipijn geven vaak aan dat ze last hebben van pijn. De pijnlijke plek kan variëren, maar het komt het meest voor in de benen. Soms gaat groeipijn gepaard met een abnormale zwelling, maar dat is zeldzaam. De meeste kinderen hebben last van lichte pijn die na een paar minuten verdwijnt. Het kan voor kinderen wel echt heel vervelend zijn, neem het dus zeker serieus en vraag je kind wat hij of zij fijn vindt.
Artsen vermoeden dat groeipijn ontstaat tijdens een groeispurt. Het lichaam groeit dan snel, waardoor de spieren en gewrichten worden uitgerekt. Dit kan pijnklachten veroorzaken en kan ook vermoeidheid geven.
Groeipijn bij kinderen duurt meestal een paar weken en verdwijnt vanzelf. Het kan soms ook wat langer duren. De pijn komt vaak 's nachts opzetten en kan je kind wakker houden. Weet dat dit ook weer een fase is die voorbij gaat en probeer je kind te steunen waar je kunt.
Nee, groeipijn veroorzaakt geen koorts. Als een kind koorts heeft, buikpijn of andere symptomen, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand.
Kinderen die last hebben van groeipijn ervaren meestal een zeurende pijn of scherpe pijnscheuten in de benen. Dit kan gepaard gaan met vermoeidheid en soms ook hoofdpijn. Sommige kinderen hebben ook last van pijn in de gewrichten.
Groeipijnen zijn heel vervelend en kunnen veel pijn en ongemak veroorzaken. Helaas is er niets aan te doen. Groeipijnen worden gezien als onderdeel van de groei en de ontwikkeling.
Vertel je kind wat er gebeurt als hij groeipijn heeft, zodat je kind gerustgesteld wordt. Het is voor kinderen echt vervelend en soms zelfs spannend om ineens pijn te ervaren die ze niet kennen en die niet meteen weer overgaat. Als je kind er moeilijk mee om kan gaan, kan het fijn zijn om samen ademhalingsoefeningen te doen om te ontspannen of een meditatie op te zetten, bijvoorbeeld op YouTube of Spotify.
Ook al is er niets dat je kunt doen tegen groeipijnen, je kunt de pijn wel verzachten om je kind te helpen wanneer hij of zij er last van heeft. Bij klachten van groeipijn kan warmte soms verlichting brengen. Een heerlijk warm bad of een warme kruik op de pijnlijke plek kan de pijnklachten verminderen. Ook het masseren van de pijnlijke plek kan verlichting geven, maar dit verschilt van kind tot kind. Soms helpt het ook om het been te strekken of om voorzichtige strekoefeningen te doen. Is de pijn erg intens of aanhoudend? Dan kan je jouw zoon of dochter ook paracetamol geven om de pijnklachten te verlichten en het inslapen makkelijker te maken.
Het is natuurlijk begrijpelijk dat jij je zorgen maakt als je kind veel groeipijn heeft. Een bezoek aan de huisarts kan rust geven. Een dokter kan uitgebreid onderzoek doen en andere oorzaken van de klachten uitsluiten.
Als je kind ernstige groeipijn heeft, kan de huisarts pijnstillers voorschrijven om de pijn te verminderen. Paracetamol kan bijvoorbeeld helpen om de pijn te verzachten.
Ook kan de huisarts advies geven over het masseren van de pijnlijke plekken en het toepassen van warmte, zoals een warme doek. Soms kan je ook doorverwezen worden naar een specialist voor verder onderzoek, maar in vrijwel alle gevallen gaat het vanzelf weer over.
Het is belangrijk om te onthouden dat groeipijn bij kinderen vanzelf overgaat en meestal na een aantal weken tot maanden verdwijnt. Groeipijn komt spontaan opzetten en gaat vanzelf weer over.
Als je kind last blijft houden van pijnklachten en dit gepaard gaat met andere symptomen, zoals een abnormale zwelling of koorts, is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts.
Je huisarts kan helpen om de oorzaak van de pijn te achterhalen en eventuele andere aandoeningen uit te sluiten. Ook kunnen zij advies geven over hoe je de pijnklachten van je kind kunt verminderen.
In sommige gevallen kan de huisarts verwijzen naar een kinderarts, bijvoorbeeld als de pijn aanhoudt of als er sprake is van andere klachten, zoals hoofdpijn of buikpijn.
Groeipijn is onschuldig, maar soms is er iets anders aan de hand. De pijnklachten van groeipijn kunnen namelijk ook symptomen zijn van een onderliggende aandoening. Wanneer is het raadzaam om naar de huisarts te gaan?
Ook als je kind vaker last heeft van groeipijn dan normaal is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Gelukkig zijn er manieren om de groeipijnen bij kinderen te verlichten. Een lichte massage van de pijnlijke plekken kan de pijn verminderen, of het toepassen van warmte voor minstens vijftien minuten. Laat je kind lekker in bad gaan en zet een ontspannen luisterverhaal op zodat je kind zich even ergens anders op kan focussen.
Ook kan het helpen om 's nachts een paar kussens onder de benen van je kind te leggen, zodat de benen wat hoger liggen en de groeipijnen minder worden.
Verder kan het helpen om je kind af te leiden van de groeipijnen, bijvoorbeeld door een verhaaltje voor te lezen of samen een spelletje te spelen.
Als de groeipijnen de volgende dag weer weg zijn, hoef je je geen zorgen te maken, je kind is weer een stuk gegroeid!
Het is goed om te onthouden dat groeipijn een normaal onderdeel is van de groei en ontwikkeling van een kind. Het is een tijdelijk ongemak dat veel kinderen vroeg of laat ervaren.
Helaas kan het soms hevige pijn veroorzaken, maar met wat liefde, ontspanning, geduld en afleiding komt je kind er vanzelf weer doorheen. Groeipijn is uiteindelijk een teken dat het lichaam in een groeispurt zit en dus goed groeit!