Koningsdag voor kids: ontdek hoe de Koningsspelen gevierd worden

Benieuwd hoe je kinderen op school de verjaardag van onze koning vieren? Op de laatste vrijdag voor Koningsdag worden op basisscholen door het hele land de koningsspelen georganiseerd. In dit artikel lees je alles over dit sportieve feest en hoe je zelf thuis de Koningsspelen kunt organiseren!

De Koningspelen op school

Ieder jaar vieren we in april Koningsdag. Op deze nationale feestdag vieren we de verjaardag van onze koning met spelletjes, lekker eten, vrijmarkten en heel veel gezelligheid. Deze dag is voor jong en oud. Maar kinderen vieren niet alleen op deze dag de verjaardag van de koning. Ieder jaar worden er op Nederlandse scholen namelijk de Koningsspelen georganiseerd. Tijdens dit feest doet de hele school mee aan sportieve activiteiten in het thema van Koningsdag.

Wat zijn de Koningsspelen?

Elk jaar vieren basisscholen door het hele land op de laatste vrijdag voor Koningsdag de Koningsspelen. Voor dit feest wordt alles uit de kast getrokken. Er worden koningsspelen spelletjes gespeeld, kinderen kunnen verschillende sporten uitproberen en leerlingen kunnen knutselen, dansen, versieren, lekker eten en gezellig samen spelen. Het is net zoals een sportdag, maar dan lekker in school en helemaal in het oranje.

De Koningsspelen zijn sinds 2013 een jaarlijks terugkerend evenement waar kinderen van basisscholen door heel Nederland naar uitkijken! Het is een geweldig initiatief van koning Willem-Alexander en wordt georganiseerd door de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation. De Koningsspelen draaien om gezond leven en actief bewegen en zorgen voor een dag vol sport en spel waarbij kinderen kunnen genieten van het samen zijn en plezier maken. Tijdens het koningsontbijt 's ochtends kunnen de kinderen samen genieten van een gezonde maaltijd om vervolgens met veel enthousiasme te starten met het sportprogramma.

De Koningspelen voor kinderen én ouders

De Koningsspelen zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor ouders. Het is een geweldige manier om betrokken te raken bij de schoolgemeenschap en samen met andere ouders en kinderen te genieten van een dag vol sport, spel en gezonde voeding.

Als ouder kun je je steentje bijdragen aan de Koningsspelen door te helpen bij de organisatie van de dag of door gezonde snacks en drankjes te maken voor de kinderen. Vraag de schoolleiding wat je kunt doen om te helpen en je zult versteld staan van de mogelijkheden, want er komt veel kijken bij het organiseren van deze feestelijke dag. 

Populaire spelactiviteiten tijdens de Koningsspelen

Jaarlijks doen meer dan 1,2 miljoen kinderen mee op de basisschool en het is een hele gebeurtenis. Wat is er nou leuker dan samen dansen en zingen op het themalied van Kinderen voor Kinderen? Elk jaar weer zorgt dit lied voor een feestelijke sfeer tijdens de Koningsspelen. Maar er is meer! De scholen worden versierd met oranje vlaggetjes en ballonnen en elke deelnemende school ontvangt een Sport- en Feestpakket van de organisatie. Hierin zitten allerlei gave sportitems om de kinderen nog meer in beweging te krijgen! En de scholen zijn helemaal vrij om hun eigen activiteiten te organiseren, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat dacht je bijvoorbeeld van trefbal, estafettes, sponzen gooien, zaklopen of blikgooien? Er is voor ieder wat wils tijdens de Koningsspelen!

Bootcamp

De bootcamp is de laatste jaren enorm populair als intensieve sport voor volwassenen, maar ook kinderen vinden een bootcamp supertof. Op het schoolplein moeten de kinderen een parcours afleggen met diverse obstakels. Onderdelen van deze hindernisbaan kunnen worden gemaakt met ringen, pionnen, evenwichtsbalken, matten en trampolines.

Estafetterace

Een estafetterace is vaak ook een onderdeel van de Koningsspelen. Dit kan een ballonnenrace zijn, maar ook een 3-benenrace, zaklopen of eierlopen. Deze spellen zijn echte klassiekers en blijven populair onder kinderen.

Oud-Hollandse spelletjes

Tijdens de Koningsspelen zijn oud-Hollandse spelletjes ook altijd populair. Koekhappen, spijkerpoepen, zaklopen, sjoelen, ringwerpen, hinkelen, knikkeren: het kan allemaal op deze dag. Op sommige scholen staat deze hele dag in het teken van oud-Hollandse spellen en activiteiten.

Knutselen

Vaak worden er op deze dag ook diverse knutselactiviteiten georganiseerd. Zelf je eigen kroon maken, een vlag kleuren of een mooie kleurplaat maken: het zijn slechts een paar suggesties. Vooral bij kleuters zijn creatieve activiteiten erg geliefd. Op de officiële website van de Koningsspelen vind je een aantal ideeën voor knutselactiviteiten.

Je eigen Koningsspelen organiseren

Heb jij kinderen op de basisschool en willen ze dolgraag meedoen aan de Koningsspelen, maar is het dit jaar helaas niet mogelijk? Of zijn jouw kids nog te jong voor deze feestelijke dag op school? Niet getreurd! Met onze tips kun je thuis je eigen Koningsspelen organiseren, helemaal in de sfeer van deze gezellige dag.

Lekker dansen en springen

De Koningsspelen worden elk jaar geopend met het themalied van Kinderen voor Kinderen. Voor 2023 is het themalied 'ZiggZagg'. Oefen het dansje en de tekst en doe lekker mee!

Speurtocht

Organiseer je eigen Koningsspelen speurtocht in huis of in de tuin. Verstop een vlag, kroon of andere schat en laat jouw zoon of dochter op zoektocht gaan naar de schat. Je kunt de speurtocht zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Oud-Hollandse spelletjes

Op de basisschool zijn oud-Hollandse spelletjes erg populair tijdens de Koningsspelen, maar ook thuis kun je hier een hele middag mee vullen. Je hebt er maar weinig benodigdheden voor nodig. Met een paar pionnen, een kleine bal, ringen, blokken, knikkers en een blinddoek zet je in een mum van tijd de leukste spelletjes op.

Knutselen

Een leuke kleurplaat, een masker, Nederlandse vlaggetjes, een kroontje, een Hollandse leeuw, slingers: er is van alles mogelijk om lekker te kleuren en knutselen voor de koningsspelen. Op Lady Lemonade vind je tal van leuke ideeën om mee aan de slag te gaan.

Doet elke basisschool mee aan de Koningsspelen?

Hoewel deelname aan de Koningsspelen niet verplicht is, is het een geweldige manier voor basisscholen om bij te dragen aan de gezondheid en ontwikkeling van hun leerlingen. Door te spelen en te bewegen, kunnen kinderen hun fysieke en mentale vaardigheden verbeteren. Daarnaast is het een leuke manier om de banden tussen leerlingen te versterken en de gemeenschapszin te bevorderen.

Of je nu thuis je eigen Koningsspelen organiseert of je kinderen meedoen op school, het is een dag vol sport, spel en gezelligheid. En het mooiste van alles is dat de Koningsspelen niet alleen leuk zijn, maar ook bijdragen aan een gezonde levensstijl en het bevorderen van sociale vaardigheden. Dus waar wacht je nog op? Trek je sportkleding aan, zet de oranje hoed op en help/ doe mee aan de Koningsspelen!