4 september 2013 door Debbie Spelt

04. Kiezen voor Sinterklaas en kerst

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering laat Debbie haar licht schijnen over het kiezen van speelgoed. Wat kiest ze zelf en hoe kies je als ouders?

Hoe werkt het inkopen van nieuwe artikelen? Heel simpel: luisteren, luisteren, en nog eens luisteren, naar de verhalen van ouders en kinderen. Wat vinden ze leuk? Waar zijn ze naar op zoek? Waar liggen de interesses? Wat waren hun ervaringen tot nu toe? En waar moet je óók nog aan denken? Zo ga ik gericht zoeken op internet en beurzen, en daar komen dan de spannendste spellen en het leukste speelgoed uit.

Neem de 'krijtspray'. De meeste kinderen vinden graffiti spannend en leuk. Maar je moet er als ouder toch niet aan denken dat ze met een verf-spuitbus uit je garage de hele stoep gaan onderkalken. Gelukkig is er nu een soort stoepkrijt-spray waarmee ze heerlijk hun gang kunnen gaan. Eén regenbui of een emmer water en het is weer weg, maar de graffiti-ervaring is hetzelfde.

Altijd leuk: speelgoed met magneten. Voor kinderen is het bijna magisch om uit te proberen waar die magneten allemaal aan blijven plakken, wat er wel en niet aan de magneten zelf blijft plakken, en waarom ze elkaar aantrekken of afstoten. Daar kunnen ze zich langer mee vermaken dan je denkt!

Ook schietspeelgoed is en blijft aantrekkelijk voor kinderen. Als ouder ril je natuurlijk van de gedachte dat ze iets ánders dan de veilige zuignap-darts gaan afvuren op het target, of – nog erger – op de poes van de buren of het vriendje uit de straat. Maar je moet kinderen ook een beetje daarin hun eigen gang laten gaan. En dan kun je ze beter getest en verantwoord speelgoed aanbieden dan dat ze zelf wat gaan klooien met pvc-buizen en elastieken.

Kortom, aanbod genoeg. Zowel in de winkelstraten als op internet. Maar hoe vind je zélf de spellen en het speelgoed waar je kind echt mee speelt? Op dezelfde manier als ik dat doe bij het inkopen. Dus: luisteren, luisteren, luisteren. En kijken natuurlijk.

Observeer je kind, kijk waar zijn of haar interesses liggen, en doe daar wat mee. Dan pik je vanzelf de leukste items van zijn of haar verlanglijstje, waar nu eens wel mee gespeeld gaat worden, en die dit jaar niet in een hoekje van de kelder of de garage terechtkomen.

Succes met kiezen!