23 februari 2016 door Esther Storm

10. Inzittendenverzekering niet echt nodig

Ouders Online werkt samen met Independer, een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van geldzaken en verzekeringen. Independer voorziet ons van actuele informatie over gezinszaken en geld.

Vorige week bracht de klas van mijn jongste zoon een bezoek aan een museum in de buurt. Het was te ver weg om te lopen dus werden er ouders gevraagd om te rijden. Ook ik bood me aan, maar ik wist het antwoord al: als je geen inzittendenverzekering hebt, laat de school liever geen kinderen met ouders meerijden. Dat is geen uitzondering; veel scholen stellen deze eis. Waardoor veel ouders alsnog zo'n verzekering afsluiten.

Heb jij ook zo'n verzekering? Dan kan ik je uit de droom helpen. Met een inzittendenverzekering zijn je passagiers inderdaad verzekerd, maar dat zijn ze ook met de (verplichte) WA-autoverzekering.

Waarom houden scholen en verenigingen er dan toch zo strikt aan vast? Waarschijnlijk omdat de naam van de verzekering verwarring oproept. Met een inzittendenverzekering zijn alle inzittenden verzekerd voor schade na een ongeval, dus ook de bestuurder. En laat die nu net niet verzekerd zijn bij de WA-verzekering. Bij de WA-verzekering zijn alleen de passagiers verzekerd. Voor hen hoef je dus eigenlijk geen inzittendenverzekering af te sluiten.

Maar waar dient een inzittendenverzekering dan voor? Eigenlijk alleen maar voor het gemak. Stel dat je een ongeval krijgt en je hebt passagiers aan boord. Zij krijgen dan direct via de inzittendenverzekering de schade vergoed. Wie schuldig is aan het ongeval doet er niet toe. Met een WA-verzekering wordt diezelfde schade vergoed, maar kan het wat langer duren. Dat komt doordat verzekeraars eerst willen uitzoeken wie er schuld had aan het ongeval. Maar ook dan wordt alle schade gewoon vergoed.

Laat ik maar heel eerlijk zijn. Een inzittendenverzekering vind ik dus eigenlijk niet nodig. Dan maar niet rijden naar een schooluitje. Een paar maanden geleden heb ik 2 km door de stromende regen met de klas van mijn zoon naar de muziekschool gelopen (heen en terug). Dat was veel leuker!