1 december 2016 door Esther Storm

13. Beugels en slotjes

Ouders Online werkt samen met Independer, een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van geldzaken en verzekeringen. Independer voorziet ons van actuele informatie over gezinszaken en geld.

Omdat ik bij Independer werk, gebruiken kennissen mij nog wel eens als verzekerings-vraagbaak. Zo vroeg vorige week een vriendin aan mij, welke zorgverzekering ze moest afsluiten om een goede beugelvergoeding te krijgen voor haar zoon. Ze had een dure zorgverzekering, maar een beperkte orthodontie-vergoeding.

Dat moet toch anders kunnen, dacht ik. Maar dat viel nog best tegen, ontdekte ik, toen ik erin dook. Het vinden van de juiste orthodontie-vergoeding is beslist een hele opgaaf.

Eenmalig of ieder jaar opnieuw?

Om te beginnen moet je vooraf bedenken hoeveel vergoeding je wilt, en hoelang je kind een beugel zal dragen. Dat laatste is belangrijk omdat er verzekeraars zijn die maar één keer een bedrag vergoeden. Kies je voor een aanvullende verzekering voor orthodontie? Dan krijg je de vergoeding ieder kalenderjaar opnieuw.

Dus ben je 5 jaar lang bij dezelfde verzekeraar met hetzelfde pakket verzekerd, dan krijg je 5 keer de vergoeding voor orthodontie. Maar er zijn dus ook verzekeraars die slechts een eenmalige vergoeding bieden. In dat geval kun je 5 jaar bij dezelfde verzekeraar met hetzelfde pakket verzekerd zijn, maar krijg je de vergoeding toch maar één keer.

Gedeeltelijke vergoeding kán aantrekkelijk zijn

En dan zijn er verzekeraars die niet alles vergoeden, maar alleen een bepaald percentage (bijvoorbeeld 75% of 80% van elke rekening). Dat klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar het kan best zijn dat je daarmee voordeliger uit bent dan met een verzekering die 100% vergoedt. Want je betaalt mogelijk veel meer premie voor een volledige vergoeding dan voor een gedeeltelijke vergoeding.

Let op een eventuele wachttijd

Je kunt ook nog te maken krijgen met een wachttijd. Sommige verzekeraars vergoeden orthodontie namelijk pas als je daar minimaal een jaar verzekerd bent. Dan moet je dus eerst een heel jaar premie betalen, waarna je pas in het jaar daarop recht hebt op vergoeding. Let daar goed op!

Eén ding duidelijk

Kortom: allemaal haken en ogen waar je wel op bedacht moet zijn, als je je wilt verzekeren voor orthodontie. Maar één ding is in ieder geval wel duidelijk, namelijk dat je geen aparte orthodontie-verzekering kunt afsluiten. Orthodontie-vergoedingen zitten meestal in een gewone aanvullende verzekering, of in een tandverzekering.

En de algemene boodschap: bedenk eerst wat je ongeveer aan vergoeding nodig denkt te hebben en ga dán pas zorgverzekeringen vergelijken. Dan zie je meteen welke verzekering in jouw geval het beste is.

Mijn vriendin heb ik gelukkig goed kunnen helpen. Zij betaalt nu minder premie maar heeft wel een ruimere orthodontievergoeding. Daar doe ik het voor.

Meer informatie