Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Lees ook op

Borstvoeding vraag.

Allereerst: ja ik weet dat BV het beste is voor je kind. Die discussie wil ik hier dus ook niet opstarten.

Ik ben zwanger van mijn vierde kindje. De eerste 2 hebben nooit BV gehad, omdat ik dat niet wilde. Bij de derde wilde ik het wel. Dat zou ons laatste kindje zijn, ik wilde het toch een keer meegemaakt hebben en ging er ook vanuit dat het gewoon zou lukken. Ik ging borstvoeding geven!
Na de geboorte (in het ziekenhuis) werden we een beetje aan ons lot over gelaten, niemand die me vertelde hoe ik de kleine aan moest leggen of even kwam kijken of ik het wel goed deed ofzo. Misschien omdat het de derde was, dat ze dachten dat ik ervaring genoeg had ofzo, maar ik vond dat wel vervelend. Heb de kleine zelf aangelegd (wel bvcursus van de thuiszorg gevolgd, dingen gelezen e.d.) en onze zoon dronk en was een tevreden baby. Dat bleef zo in de kraamweek, tot dag 6. Hij bleef afvallen, meer dan zou mogen maar volgens de kraamverzorgster had ik hem goed aangelegd en omdat hij tevreden was en wel (hoewel niet voldoende) natte luiers had maakte ze zich er geen zorgen om. Wel even gekolfd om te kijken hoe het met de toeschietreflex en hoeveelheid melk zat, de laatste dag. Nou dat was dus niks... Ik kreeg nog geen 20cc gekolfd! Toen ging ik me zorgen maken, baby bleef afvallen, ik heb te weinig melk, ik doe iets niet goed, je kent dat wel. Werd verder niet op ingespeeld door kraamzorg en nitwit die ik ben, ik zei er niks van. Na 2 weken ben ik overgestapt op flesvoeding omdat mijn zoontje nog steeds niet aangekomen was. Lang verhaal, maar mijn punt is: dit had anders gekund. Ik had mijn mond open moeten doen (kost me normaal ook geen moeite), er had beter begeleid moeten worden, enzovoorts, enzovoorts.

Nu wil ik deze keer beter voorbereid zijn want ik wil het toch wel gewoon nog een keer proberen. Hoe pak ik dit aan? Zijn er andere cursussen die ik zou kunnen doen, zijn er sites waar ik qua leesmateriaal wat aan zou kunnen hebben, dat soort dingen. En bovenal, heeft dat zin? Had het inderdaad anders gekund, of is dit een kwestie geweest van botte pech en heeft die voorbereiding er weinig mee te maken. Ik wil het ook gewoon een keer gedaan hebben, maar dan moet mijn kind er wel beter van worden natuurlijk.
Of... Ligt het aan mij, kan het zijn dat ik gewoon niet genoeg voeding had ofzo?
Sorry voor het lange verhaal, ik hoop dat er reacties komen!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Esmee

Als ik je verhaal zo lees denk ik wel dat je kwa cursussen enzo goed voorbereid was. Zelf ben ik ook niet zo van de cursus zeg maar. Ik heb mijn twee kinderen gevoed, vrij lang gevoed, en dat ging meestal zonder problemen. De jongste was wel als borelingske een beetje van een lui drinkertje maar dat duurde maar een dag of vijf.
Nee als ik jouw verhaal lees, denk ik, 'Esmee die moet maar eens gewoon relaxen nu', niet lullig bedoeld hoor, maar als je er teveel mee bezig bent gaat het denk ik ook niet goed, stress is niet goed, dat werkt averechts op je TSR etcetc. En natuurlijk als je twijfelt, voel geen gene maar vraag het hen. Desnoods zeg je op voorhand ' tja ik ben een beetje onzeker op dit gebied willen jullie me aub een beetje extra begeleiden' zonder dat ze dan weer te opdringerig worden he.
Over je kolfopbrengst kan ik niks zeggen, ik en kolven dat ging niet samen LOL, maar als ik me zo bedenk dat denk ik dat die hoeveelheid zo gek niet was. De eerste dagen heb je geen 'melk' maar colostrum en je borsten moeten op gang komen he.Hoe werk je hieraan? Door je kindje goed en veel aan te leggen en door zelf te relaxen.
Het is alleszinds het proberen meer dan waard!

liefs,

Jenneman

Ohja

Waar je altijd met je vragen en twijfels terecht kan is het borstvoedingsforum.nl, daar zitten hele lieve meiden die je zeker kunnen steunen en tips geven.

Juul M

Juul M

21-10-2008 om 07:45

Vragen!

Ten eerste, in het ziekenhuis mogen ze nooit aannemen dat je een ervaren moeder bent. Er zijn trouwens regelmatig moeders die bij de eerste kinderen geen borstvoeding gegeven hebben en het nu wel willen. Mijn advies is, blijf in het ziekenhuis en elke keer als je gaat voeden, bellen! Ik weet niet hoe het in NL zit, ik werk in Australie als verloskundige. Daar vertellen we altijd dat als ze weer gaan voeden, even te bellen zodat we kunnen kijken hoe ze het doen. Niet alle vrouwen doen dat en dan kom je kijken rond de tijd dat je baby verwacht weer te voedden, en dan hebben ze baby al gevoed en tja, wat moet je dan? Dan vraag je of het goed voelde, deed het pijn, etc. etc. en vraag je ze de volgende keer aan de bel te trekken en doen ze het weer niet. Dan is het maar hopen dat ze het goed doen of dat je ze een keer 'betrapt' terwijl ze aan het voeden zijn....

Dus, zodra je gaat voedden, bellen zodat ze je kunnen helpen. Daar moeten ze geen problemen mee hebben en met plezier doen. De adviezen die je krijgt, moeten hetzelfde zijn, verschillende suggesties om te proberen (bijvoorbeeld hoe de baby vast te houden, football hold, cradle hold) maar advies en raad dus hetzelfde. Verder zullen er vast wel lactatie deskundigen/clinics zijn waar je langs kunt komen nadat je uit het ziekenhuis bent ontslagen. En je moet onthouden, borstvoeding geven is niet baby-borst en doe ze maar samen. Dat werkt niet. Zowel moeder als baby moeten het 'leren'. Soms heeft de baby het zo onder de knie, andere keren doen ze bijvoorbeeld de mond niet wijd open en tong omhoog. Andere keren is het een uitdaging voor de moeder, bijvoorbeeld grote borsten, platte tepels, techniek die bijgewerkt moet worden.

Kijk naar DVD's nadat baby geboren is, dan is het heel anders en wat ook belangrijk is, gelijk na de bevalling, baby skin to skin, dus bloot tegen bloot. Baby daar lekker laten liggen zonder te storen voor het eerste uur en ze zeggen dat baby dan op een of andere manier zelf naar de borst kroelt en aanlegt, en vaak nog goed ook! Ik heb het nooit gezien omdat de dokters (en moeders) vaak ongeduldig zijn en baby willen checken, wegen, prikken, etc.

Dus het is doorzetten als je het echt wilt, de meeste vrouwen kunnen gewoon borstvoeding geven, vragen om hulp zovaak je maar kan tot dat je er zeker van bent. Vooral niet gaan stressen, dat werkt averechts. Geef jezelf de tijd.

Maar... als na al je doorzettingsvermogen het niet meer ziet zitten, niet schuldig gaan voelen. Uiteindelijk moet jezelf en je baby er goed bij voelen, dat is het belangrijkste.

Waarom het niet lukte bij je laatste baby weet ik niet. Misschien niet lang genoeg aan dezelfde borst, niet goed aangelegd.. TSR is afhankelijk van zoveel dingen dat 20ml eruit krijgen niet altijd veel zegt, zeker omdat je zo te horen zo gestressed was. Soms kan je borst vol zitten, maar kolven krijgt er niets uit. Die hormonen ook!

Of er meer voor te bereiden valt of dat zal helpen... ZO te horen heb je je goed voorbereidt zover je jezelfkan voorbereiden want pas als je je baby bij je hebt, heb je pas door hoe lastig het kan zijn.

Nou, dat is wat ik zover kan verzinnen. Misschien dat Mieke wat meer adviezen kan geven. Heel veel succes!
Juul

Tink

Tink

21-10-2008 om 11:45

Cursus

Ik denk dat een cursus volgen wel degelijk zin heeft (heb er nóg spijt van dat ik dat bij mijn eerste niet gedaan heb), en verder veel lezen... hier op OO is een prima vraagbaak over borstvoeding, en op www.borstvoeding.com vind je ook een hele hoop interessante artikelen.

Anne Marie (VBN)

Anne Marie (VBN)

22-10-2008 om 18:23

Mogelijkheden

Hoi Esmee,

ik ken de cursus van jouw thuiszorg natuurlijk niet (of de inhoud), maar je zou eens bij jou in de omgeving kunnen informeren naar bijeenkomsten van de VBN (www.borstvoedingnatuurlijk.nl). Je kunt dan voor jezelf bepalen of deze bijeenkomsten wezenlijk anders zijn dan die van de thuiszorg, en in welke mate het een aanvulling vormt op de kennis die je al hebt. Voordeel kan zijn dat je de contactpersoon in je regio hiermee dan al leert kennen, zodat je haar misschien gemakkelijker belt ná de bevalling als je vragen hebt? Dat laatste mag je overigens altijd doen he, ook als je geen avonden hebt gevolgd!
Wat betreft je borstvoedingservaring bij de derde, er zijn heel veel redenen mogelijk waarom het toen niet goed ging. Kan zijn dat je productie niet goed op gang is gekomen, al zegt kolven niet zoveel, zeker niet als het een incidentele kolfsessie was. Het kan dus ook een andere oorzaak hebben...
Naast de tips hierboven gegeven om meer info te vergaren (dit forum, het borstvoedingsforum.nl, borstvoeding.com) kun je ook nog 'gewone' boeken lezen, je vind op www.borstvoeding.nl een lijst met boeken over borstvoeding.
Veel succes met je zwangerschap! Anne Marie.

Biene M.

Biene M.

22-10-2008 om 20:40

Esmee

Ik ben geen bv-specialist, maar wil wel zeggen dat ik het top vind dat je het weer wilt proberen!

Bij mijn oudste ging van alles mis en zag ik na zes weken geen andere mogelijkheid meer dan te stoppen met borstvoeding. Gelukkig is het bij mijn tweede wel helemaal goed gegaan, hij krijgt nu (7,5 mnd) nog volledige bv en gedijt er prima op. Ik ben erg blij met deze tweede kans die zo goed heeft uitgepakt en gun het ieder ander

Als ik met je meedenk, kan ik wel wat dingen verzinnen die je misschien kunt doen.

Als je in een omgeving woont waar je kunt kiezen tussen verschillende verloskundigen/ziekenhuizen, dan kun je kijken of er één het baby friendly certificaat heeft: http://www.zorgvoorborstvoeding.nl/index.php?page=/php/page_6.html. Ik ben de laatste keer in een baby friendly ziekenhuis bevallen en dat was echt goed! Helaas was de zorg bij het eveneens gecertificeerde kraambureau niet zo goed, daarom is het belangrijk om toch nog een keer naar zo'n cursus te gaan. Dan heb je zelf ook in je achterhoofd wat wel en niet goed is. Neem dat ook met je partner door, want rond je bevalling ben je immers niet altijd even helder en standvastig en mondig.

Wat mij goed is bevallen, is een bv-voorlichtingsavond bijwonen bij lactatiekundigen. Het was een avond voor aanstaande moeders én partners. Nuttig vanwege wat ik hierboven schreef. Bovendien was de drempel heel laag om ze te bellen toen ik een paar dagen na de bevalling een beginnende tepelkloof had. Ik heb nog vaak contact met ze gehad, meestal heel kort, bijvoorbeeld over de aanschaf van voedingsbh's en kolven.

O ja, kolven. 20 cc hoeft niet slecht te zijn! Meestal kolf je lang niet zoveel als je kind gewoonlijk drinkt en vooral als je gespannen bent is kolven een hele toer.

Veel succes, ik hoop dat dit keer alles van een leien dakje gaat!

Goede kraamverzorgster

Een goede kraamverzorgster is essentieel bij het slagen van de bv. Klikt het niet met haar of krijg je gewoon onvoldoende informatie, dan moet je dit altijd duidelijk tegen haar zeggen. Krijg je nog steeds geen goede info, neem dan contact op met het kraambureau en vraag (eis!) een goede kraamverzorgster!

Succes,
Linda

EsmeePF

EsmeePF

23-10-2008 om 12:58 Topicstarter

Reactie

Ten eerste bedankt voor de reacties, tips en bemoedigende woorden! Dat helpt al

Biene: goede tip van dat baby friendly ziekenhuis. Ik heb het nagezocht maar het DeventerZiekenhuis heeft die kwalificatie dus al! En al bijna een jaar voordat ik daar bevallen ben. Weet niet wat er mis gegaan is, maar ik hoop dat het in andere gecertificeerde ziekenhuizen over het algemeen beter gaat! Ook mijn kraamzorgbureau is gecertificeerd maar ik had wel een net afgestudeerde kraamverzorgster en ach, ik had zelf ook gewoon moeilijker moeten doen natuurlijk. Ik heb me te makkelijk laten geruststellen.

Ik heb me wel weer voor die bv avonden van de thuiszorg opgegeven (wordt nu gegeven door iemand anders) en ik ben al even op zoek geweest naar nummers van lactatiekundigen en VBN in deze buurt. Dat gaat dus helemaal goedkomen. Ook heb ik me vast aangemeld op het borstvoedingsforum, altijd handig.

En tegen de tijd dat het zover is (duurt nog een week of 20 hoor) dan zal ik hier ook vast weer om tips en steun of gewoon eens een luisterend oor (of lezend oog eigenlijk) vragen.

Bedankt allemaal! Esmee

EsmeePF

EsmeePF

23-10-2008 om 20:32 Topicstarter

Mieke

Van de thuiszorg is het 3 avonden. Hoezo?

Mieke;

In beide kraamweken trof ik een kraamverzorgster die mij vroeg; "wat vind jij deze week het belangrijkste?", waarop mijn antwoord beide keren was; "het doen slagen van de borstvoeding".

Het aanleggen en voeden ging bij mij boven het ontvangen van bezoek, het smeren van beschuiten, het badderen van de baby en het kletsen op de rand van het bed. Eerst voeden, dan de rest. Alle tijd nemen voor het beantwoorden van vragen.

Ik merkte al snel dat ik alle informatie kreeg die ik nodig had. Hierdoor kwam de voeding snel en goed op gang en waren beide zoons lekker vlot aan het drinken en groeien.

Linda

Mieke ii;

"Hoe weet je als verse onwetende moeder of je kraamverzorgster goed is en de juiste informatie over borstvoeding geeft?"

Het is vaak ook een kwestie van de "klik", tussen moeder en kraamverzorgster.

Ik werk bij een organisatie die kraam- en thuiszorg biedt. Wij bellen na twee of drie dagen de moeder om te vragen hoe de kraamzorg loopt. Het is dan ook belangrijk dat je ene eerlijk antwoord geeft of je tevreden bent. Ben je niet tevreden, of klikt het gewoon niet (dan kan!) dan zijn wij verplicht de dag erna of desnoods dezelfde dag een ander te sturen.

Vandaar mijn kennis, in ieder geval.

Linda

Goed dus;

Dan kunnen we stellen dat onze beide werkgevers de zorg tijdens de zorg goed heeft geregeld? Voor de moeders die de kraamzorg via deze organisaties krijgen, lijkt het allemaal in kannen en kruiken.

Helaas wordt de enquete (ook bij ons) vaak pas ingevuld als de kraamweek ten einde is. Daarom is het heel belangrijk dat er na een dag of twee, drie even telefonisch wordt afgestemd of de zorg voldoende is.

Linda

Biene M.

Biene M.

26-10-2008 om 15:36

Enquete

Linda en Mieke, wat wordt er bij jullie met die enquetes gedaan? Ik had destijds behoorlijk wat dingen aangegeven waar ik ontevreden over was, en er bij gezet dat ik die graag nog verder wilde toelichten. Het verbaasde me dat ik er nooit meer wat van gehoord heb, maar misschien heb ik er gewoon te veel van verwacht?

EsmeePF

EsmeePF

26-10-2008 om 20:30 Topicstarter

Mieke

Ik heb inderdaad vandaag een mailtje gekregen van de contactpersoon van VBN waarin stond dat de cursus van de thuiszorg tegenwoordig ook door iemand van VBN verzorgd worden. Bij de vorige cursus die ik deed was dat nog niet het geval dus ik ben benieuwd hoe het deze keer zal zijn.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.