Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Lees ook op
Manon Bleijenberg.

Manon Bleijenberg.

17-02-2009 om 18:09

Nog maar 29% van de bevallingen thuis!


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Sascha2

Sascha2

26-02-2009 om 13:05

Drie keer ziekenhuis

Tja, je kunt er van tevoren over nadenken, maar hoe je bevalling gaat weet je van tevoren niet. Ikzelf dacht bij de eerste om thuis te bevallen. Was beïnvloed door de berichten dat het in een ziekenhuis een kille bedoening zou zijn, dat je thuis makkelijker zou bevallen doordat je in je eigen omgeving zou zijn etc. Uiteindelijk bleek dat zoonlief helemaal niet uit mijn buik wilde komen en ik werd ingeleid. Ik moest dus in het ziekenhuis bevallen, het werd uiteindelijk een vacuümpompverlossing en we moesten een nacht blijven. Maar de begeleiding was super, ik heb er een goed gevoel aan over gehouden en er was werkelijk niets dat kil overkwam. Na deze eerste bevalling besloot ik dat ik juist bij een volgende keer weer in het ziekenhuis wilde bevallen.
Mijn tweede zwangerschap verliep vanaf de 27e week in het ziekenhuis, want ik kreeg vroegtijdige weeen. Deze werden met succes tegengehouden en met 36 weken kreeg ik de laatste controle bij de gynaecoloog. Als alles goed zou zijn, zou ik weer terug naar de verloskundige gaan. Ergens baalde ik ervan, omdat dat zou betekenen dat ik halverwege mijn bevalling naar het ziekenhuis zou moeten, als ik poliklinisch wilde bevallen. Uiteindelijk was het met mijn kind goed, maar was mijn bloeddruk iets te hoog, zodat ik toch onder controle van de gynaecoloog moest blijven. Het werd dus sowieso een ziekenhuisbevalling en bij de eerste weeën mocht ik komen. Dat was maar goed ook, want het werd een zeer snelle bevalling, waarbij dochterlief in het vruchtwater bleek te hebben gepoept. Bovendien had ik erg veel bloed verloren bij de bevalling, dat had ik echt niet thuis willen meemaken. Door het bloedverlies moest ik bij de derde in het ziekenhuis bevallen, maar dat kon wel onder begeleiding van een verloskundige. Ik kreeg een locatieindicatie. Gaf me ook weer rust, omdat ik daardoor weer bij de eerste weeën direct naar het ziekenhuis mocht gaan ipv een aantal cm te wachten. Ook maar goed weer, dat ik meteen kon gaan, want ook dit werd een snelle bevalling.
Al met al weet je gewoon niet hoe je bevalling zal gaan. Voor mij gold dat ik alle drie de keren blij was dat ik in het ziekenhuis kon bevallen, ondanks mijn eerste uitgangspunt dat ik thuis wilde bevallen. Maar goed, alle drie de keren heb ik een goede ervaring in het ziekenhuis gehad. Geen vermoeide artsen of verpleegkundigen, geen overdaad aan bemoeienis maar ook niet aan mijn lot over gelaten.

Artikel begin februari

Ik las een aantal weken geleden dit artikel (hieronder geplakt) in het British Medical Journal over het baby sterftecijfer in Nederland wat op het moment het op twee na hoogste in Europa is.

Er wordt daar gewezen op het feit dat er in Nederland veel te weinig begeleiding van jonge artsen is tijdens de nacht en weekenden en dat dat misschien een van de belangrijkste redenen is voor het sterftecijfer. Dit is een probleem dat ik ook uit de eerste hand van Nederlandse collega's heb gehoord.

In dit artikel wordt ook aangegeven dat de helft van geplande thuisgeboortes toch door naar het ziekenhuis gaat. In een ander artikel (dat ik even niet terug kan vinden) werd geschreven dat de uitkomst van een bevalling met complicaties die thuis begint duidelijk slechter is dan een bevalling met complicaties die gepland in het ziekenhuis begint.

De conclusie aan het eind van de vereniging van verloskundigen dat vrouwen beter jonger kinderen kunnen krijgen is vast juist maar lijkt me momenteel niet de oplossing.

In antwoord op Manons stelling zou ik dus vinden dat iedereen de keus zou moeten houden maar ik zou persoonlijk liever in het ziekenhuis bevallen en dan het liefst eentje waar ik zeker weten dat de specialist binnen twintig minuten aanwezig is in geval van nood. (Heb natuurlijk ook wat last van beroepsdeformatie.)

Mariel (wel arts in Engeland, geen interesse in gynaecologe worden)

PS Hetty* jouw verhalen over de dood van jouw zoon hebben veel indruk op mij gemaakt toen ik ze voor het eerst las en ik denk er vaak aan tijdens dit soort discussies. Het feit dat je erover schrijft heeft dus zeker aan mij iets nuttigs geleerd over keuzes maken, bedankt.

Hier het artikeltje

Obstetric care must change if Netherlands is to regain reputation for safe childbirth

Tony Sheldon

The number of deaths of babies during childbirth in Dutch hospitals is considerably higher at night than during daytime, claim two leading clinicians writing in the journal of the Dutch Medical Association (Medisch Contact 2008;63:96-9).

A lack of 24 hour cover by gynaecologists could be to blame, say the authors, Gerard Visser and Eric Steegers, heads of the obstetric departments of, respectively, the Utrecht university medical centre and the Erasmus university medical centre in Rotterdam. They write that the figures elicit a "strong suspicion" that obstetric departments are less safe outside normal working hours.

However, they argue that the whole chain of obstetric care, including the Netherlands’ strong tradition of home births, needs to be scrutinised. Dutch obstetric care must "dare to make choices" and challenge "conservatism" if the country is to regain its leading position on perinatal deaths. The number of perinatal deaths in the Netherlands is 3.5 per 1000 births, the second highest in Europe.

Their article cites figures from the Dutch Foundation for Perinatal Registration covering 380 000 hospital births from 2000 to 2004. During weekdays the number of intrapartum and neonatal deaths was 23% higher between 11 pm and 8 am than during the daytime. At weekends the number of such deaths was 7% higher than during weekdays.

The professors say that, although gynaecologists have the final responsibility for patients, they are present on obstetric wards only during normal working hours, five days a week, before handing over to junior doctors.

Gynaecologists, they argue, are needed to interpret the monitoring of fetal heart rate or to avoid complications such as with the uterus or placenta, especially where women have a history of caesarean section. Such situations, they write, may require swift action not just from a gynaecologist but also from an anaesthetist, a paediatrician, and the operating theatre team.

Professor Visser said, "If you are there you act proactively. The moment you are home you are reacting: first there is a problem, and then they phone you. Most caesarean sections should be carried out within 30 minutes. That should be possible, but if you need an anaesthesiologist [and] a paediatrician, it can take longer.

"Do we want to pay for a healthcare system that has the same quality over 24 hours? If not, then we will not share the improvements seen in other countries."

They also pinpoint the need for midwives to be present for longer during home births. Although women who choose home births are deemed to be at low risk of complications, 51% are referred to hospital during labour because of difficulties in managing pain or a lack of progress with the delivery.

The Dutch Association of Obstetrics and Gynaecology said that, together with other professional bodies, it is now studying data covering the whole chain of obstetric care. The Dutch junior doctors’ organisation is opposed to gynaecologists being present on wards 24 hours a day, as this would remove an important part of training.

The midwives organisation described the statistics as alarming but said that the Netherlands should be proud of its system of obstetrics. It said it welcomes any review while emphasising the need to encourage women to give birth at a younger age.

Ik vind

Ik vind dat je als je in het zh wil bevallen, dat je dan (of het nou de 1e bevalling is of niet) zodra de bevalling begint!!! naar het zh moet kunnen.
En dat "beginnen" van de bevalling is hetzij het breken van de vliezen, hetzij de eerste wee. Wat er maar eht eerst komt. Dat rekenen ze als de start van een bevalling.

Sascha2

Sascha2

26-02-2009 om 15:42

Mee eens geerke

Dat is precies de reden waarom ik bij de tweede en derde op voorhand al opgelucht was, toen ik hoorde dat ik sowieso in het ziekenhuis moest bevallen. In het ziekenhuis moeten bevallen betekent doorgaans veel eerder welkom zijn in het ziekenhuis. Waarom zou je moeten wachten? Zit je daar ineens met een ontsluiting die sneller gaat dan verwacht, of met een te ver gevorderde ontsluiting om nog in de auto te willen/kunnen zitten. Ik was oprecht opgelucht dat ik me daar niet druk over hoefde te maken.

2 keer ziekenhuis

en zeker de 1ste keer heeft dat allebei onze levens gered. Dochter zat 7 keer in de navelstreng gedraaid en is in de kamer erachter op gang geholpen en ik viel weg door het vele bloedverlies.
Ik, die dus ECHT thuis wilde bevallen en boos was omdat ik net voor de uitgerekende datum hoorde van de gyn.dat ik in het in het ziekenhuis moest ivm bloeddruk heb daar dus nu wel een andere kijk op!
Enne...ik was nog bijna te laat....want ik ontsloot erg snel, wat ik natuurlijk ook niet wist want echt zeer deed t toen nog niet. Kwam pas met dik 8 cm in het ziekenhuis aan( was dacht...als ze me maar niet terug sturen dat er niks is..)

2de is bijna op de wc geboren in het ziekenhuis, ook erg snel en wer geen persweeen... en weer een flinke bloeding maar die werd nu meteen gestelpt.
Ik ben nu dus wel echt voor een ziekenhuis bevalling..want het interesseerde me geen zier waar ik lag op dat moment!

Ziekenhuis

Ik heb dinsdag gehoord dat ik sowieso in het ziekenhuis moet bevallen, ook als de bevalling spontaan begint. Tot nu toe was het plan om thuis te blijven als het spontaan begint en naar het ziekenhuis te gaan (moeten) als ik ingeleid wordt, wat waarschijnlijk het geval zal zijn. Maar het kan me ook echt niet schelen hoor, gaan we toch gewoon naar het ziekenhuis!

Het belangrijkste is toch gewoon dat je kindje goed en bij voorkeur gezond ter wereld komt, wat maakt het dan uit of dat thuis of in het zkh is?

Fijne ziekenhuisbevalling gehad (ook olvg trouwens)

Begin vorig jaar,en ik kijk er met goede gevoelens op terug.

Redenen:
-Ik had erg pijnlijke rugweeen en kreeg een ruggeprik (midden in een weekendnacht!) die maakte dat ik de anderhalf uur met de laatste 5 cm ontsluiting heerlijk half sluimerend doorbracht (met vriendlief tukkend op een matrasje op de grond ernaast, had de verpleger heel lief voor hem gebracht.)
Als je weet hoe vermoeiend de dagen na een bevalling zijn dan is elk uurtje slaap meegenomen. Ik had wel al bij week 20 of zo al aangegeven dat ik een ruggeprik wilde.
-Mijn placenta kwam niet los, maar gelukkig was er een gynecoloog die dit onder verdoving kon weghalen en die mij ook heel goed heeft gehecht. Daarna kreeg ik heerlijk een ontbijtje en toen douchen en toen naar huis (wat een verschil met de kraamhulp voor wij nog koffie voor moesten zetten later die dag). Ik had wel langer willen blijven.

Als het een thuisbevalling was geweest was het zo gelopen:
Ik heftige rugweeen, vriend telkens vk bellen, zonder slaap beginnen met persen om 05.00 uur, na bevalling snel naar het ziekenhuis voor de placentaverwijdering, en dan waren er die week ook nog eens te weinig kraamverzorgers in Amsterdam, daar zal je maar met je bevalling zelf mee zitten zeg.

Ik ben nu weer zwanger en ga gewoon weer naar het ziekenhuis.

Wat ik zo gek vind

Is dat heel weinig mensen schijnen te weten dat van alle eerste bevallingen waarvan de vrouw thuis mocht en wilde bevallen er toch nog 51% in het ziekenhuis eindigt. In de meeste zwangerschapsboekjes en websites

Ik wist dat wel en dat is mede de reden dat ik voor een ziekenhuisbevalling koos. Ik bedoel als je 50% kans hebt dat je er terecht komt dan kun je beter een paar uur eerder gaan, als je de trap nog kunt aflopen (in mijn geval 3 steile trappen en geen lift).

Ik ben het eens met Temet dat het raar is dat de thuisbevalling als norm wordt gepresenteerd, zeker gezien het bovenstaaande.

Hetty,*

Hetty,*

26-02-2009 om 22:56

Marie

Fijn dat je wat hebt gehad aan mijn verhaal!
Ik probeer mijn verhaal altijd wel te vertellen, ook om mensen duidelijk te maken dat koorts tijdens de bevalling niet hoort en wat dan de symptomen zijn van die koorts. Ik had niet gewoon alleen een verhoogde temperatuur, ik zweette met het ene moment een ongeluk en het andere moment lag ik te rillen van de kou. Ik dacht dat het bij de weeën hoorde
Pas geleden ben ik geïnterviewd door een journaliste die een boel gaat uitbrengen over thuisbevallen. Mijn verhaal gaat onderdeel uitmaken van dat boek.
Groetjes Hetty,*

Jacobien

Jacobien

28-02-2009 om 23:35

3x thuis bevallen

Een uitzondering gaf de verloskundige aan. Maar mijn bevallingen verlopen zeer snel en gemakkelijk. Maar ik roep altijd maar; je moet bevallen waar je het prettigste voelt. En als dat thuis is, dan ook maar hopen dat het goed gaat en je alsnog niet naar het ziekenhuis moet.

Sandra

Sandra

01-03-2009 om 21:12

1 x ziekenhuis, 1 x thuis

De eerste keer (11 jaar geleden) ben ik bevallen in een klein ziekenhuis - ik had medische indicatie. Toen we belden dat de vliezen waren gebroken en de weeën waren begonnen, mochten we gelijk komen. Heel prettig. Bevalling ging heel vlot en relatief eenvoudig. Wel in een uurtje van 4 cm naar volledige ontsluiting, dat was even heftig. Ik vond het prima en ook persoonlijk in het ziekenhuis. Ik moest een nachtje blijven, helaas moest zijn zoontje in de nacht naar een andere ruimte, dat vond ik toch wel tegennatuurlijk. En manlief gewoon thuis, terwijl je juist bij elkaar wilt zijn .

Bij nummer 2 (7 jaar geleden) had ik ook medische indicatie, maar verloskunde-afdeling sloot tijdens zwangerschap. Moest toen naar het grote ziekenhuis in de stad - en daar hadden ze het véél te druk (want heel veel patienten extra uit het andere ziekenhuis). Er was niet eens tijd voor een controle tijdens de zwangerschap, hopeloos. Met specialist waar ik liep (daardoor ook medische indicatie) en verloskundige overlegd dat ik toch thuis kon bevallen. Met wat extra voorzorgsmaatregelen, dat wel. Achteraf had het niet uitgemaakt, de bevalling duurde slechts 20 minuten (4 weeën, 3 persweeën geloof ik). Dat ziekenhuis zou ik dus nooit gehaald hebben, was net op tijd bij m´n bed. Maar oh, wat fijn om die eerste nacht gewoon thuis te zijn!

Niet aan denken...

Ik moet er niet aan denken thuis te bevallen. Ik heb 2x medische indicatie gehad en dus 2 x in het ziekenhuis bevallen. Maar ook als ik had mogen kiezen zou het 't ziekenhuis geworden zijn.

Ik ken meerdere gevallen die tijdens persweeen naar het ziekenhuis moesten. pfff geen pretje lijkt me. En dan nog die zooi thuis.... Als een bevaling goed gaat ben je toch ook weer zo thuis? Ik vond het ook een fijn idee dat er hulpmiddelen ed en verpleging in het ziekenhuis is. Ik weet wel dat als je 's-nachts in het ziekenhuis komt er ook niet altijd een gyn aanwezig is, maar ik denk dat elke verpleegster al meer weet dan mijn man....

Ik kan ook wel voordelen bedenken hoor van thuis bevallen, maar mijn keus was het niet.

Daarom is het zo fijn dat je kan kiezen! En afschaffen? Nee waarom?

liefs lisa

Thuis = geen rotzooi!

Lisa,

Even een misverstand uit de wereld helpen. Thuis bevallen levert geen "zooi" op. Als je thuis bevalt, spatten niet van allerlei substanties tegen vloer en muren op. Zowel verloskundige als kraamverzorger zorgen samen dat je huis netjes aan kant is en dat er geen sporen van een bevalling te vinden is. Ik denk dat er thuis beter wordt schoongemaakt dan in een ziekenhuis. Bij mij thuis in ieder geval wel, zeker tijdens en na mijn bevallingen.

Linda

Inderdaad linda

Ik dacht toen ik het relaas van Lisa las precies hetzelfde! Ik ben 2 keer thuis bevallen maar voordat de vk en kraamverzorgster weg gingen was het keurig netjes gemaakt hier in huis hoor!

Sorry hoor

wist niet dat jullie boos werden

tja ik ken een ander verhaal vandaar! Die konden opnieuw witten in de slaapkamer. Wij kwamen daar kort na de geboorte en ik schrok ervan.

Kan blijkbaar ook anders.

groetjes lisa

Veiligheid

Puinhoop is natuurlijk niet zo belangrijk als veiligheid, laten we dat nogmaals benadrukken.

Mijn halve familie woont in Almere en een nicht van me vertelde dat de verloskamer in het ziekenhuis daar "na iedere bevalling met de hoge drukspuit werd schoongemaakt". Brrr... dat kan dus ook. Thuis bevallen kon daar een paar jaar geleden nog niet eens, vanwege een tekort aan verloskundigen.

Weet je zeker dat bij die kennissen iemand is bevallen? ;-P Bij mij is beide keren echt geen druppel van wat dan ook waar dan ook terecht gekomen, hoor.
Alleen de afvalcontainer / kliko zat bomvol met alle onderleggers e.d. die in het kraampakket zitten.

Linda

Linda

Bij die kennis braken haar vliezen pas toen het kind eruit kwam. Het was dus echt een "splash" zeg maar. Slaapkamer is niet heel groot dus zover hoefde het niet te "splashen" tot de muur.

Fijn dat ze het zo netjes bij je hebben achter gelaten.

Bij mijn zoon had ik ook aardig wat bloed verloren maar dat heb ik zelf niet zo meegekregen. Zag ook inderdaad de vuilnisbak vol zitten. Maar niet meer teveel aan denken...

liefs lisa

Hetty

Jouw verhaal en dat van je kindje Mica (Mika?) heb ik een aantal keren hier op Ouders Online langs zien komen. Dat heeft veel indruk op mij gemaakt.

Mede daarom heb ik besloten mijn bevalling in het ziekenhuis te doen.

Hetty,*

Hetty,*

09-03-2009 om 21:50

Viridantia

Ik ben blij met je keuze! Maar ik moet er ook eerlijk bijzeggen dat in het ziekenhuis natuurlijk ook fouten gemaakt worden, zie het verhaal van oa Mien en Fleur. Maar ik denk nog steeds dat als er wat fout gaat je toch daar op de beste plek bent en niet thuis.
Succes met je bevalling!
Groetjes Hetty, mama van Mika*, Kian, Diaz & Mischa

Als ik thuis was bevallen

had ik het nu niet meer naverteld...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.