Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Lees ook op
Miep

Miep

10-03-2009 om 20:44

Stuitliggen en draaien

Mijn kindje ligt in stuit! Ben nu 35 weken, volgende week wellicht draaipoging door de gyn als kindje zich nog niet heeft bedacht. Wie heeft er ervaringen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Geen ervaring

maar ik heb wel afgelopen jaren regelmatig iets met stuit hier voorbij zien komen, als je in het archief kijkt zijn er heel veel reacties te vinden.

Succes !

Kan nog goed komen!

ik was gepland voor een draaipoging (versie heet dat toch?), sterker nog: ik lag al op de tafel, en er werd nog even met een echo vastgesteld hoe hij precies lag en...hij bleek de dag ervoor gedraaid! 37 weken en 5 dagen! De dag ervoor was nog met echo vastgesteld dat hij echt verkeerd lag...
Terugdenkend weet ik precies wanneer hij is gedraaid; ik voelde de avond ervoor in de auto opeens een toestand in mijn buik dat ik even dacht dat hij er zelfstandig vandoor ging.

Overigens, mijn zoon doet nog steeds alles ter elfder ure...het komt allemaal wel, maar geen moment te vroeg (van zindelijk worden, praten tot schoenen aan, jas aan, ik tel tot drie en dan...) Da's toen begonnen!

Succes,
Lies

Vic

Vic

11-03-2009 om 14:17

Niet nodig

Mijn oudste lag tot 36 weken in stuit, ik had al een afspraak voor een versie, en toen bleek ze spontaan gedraaid (had ik niets van gemerkt). Het zoontje van mijn vriendin lag ook in stuit. De bedoeling was om te gaan draaien en toen beviel ze onverwacht met 34 weken (supersnelle stuitbevalling).

Ervaring

maar wel alweer 11 jaar geleden! (eerste zwangerschap)
in de 37e week is ze door de gynacoloog gedraaid. Het was een fluitje van een cent. Het deed heeeel even verschrikkelijk pijn ( de gyn. zette zijn hand onder het kontje, ( zo net boven mijn schaambeen) en ik dacht dat hij er in mijn rug uit kwam! Maar omdat het zo snel was gebeurt, viel het me 100% mee, en wat was ik blij dat ik een paar weken later normaal kon bevallen!

Hier ook

HIer is mijn dochter ook nog gedraaid met 37 weken!

Ze is gedraaid door en tip van de yoga lerares:

als je je kindje veel voelt bewegen ga dan met je knieen op de grond op handen en voeten staan. Je rug om en om hol en bol maken. Het kindje heeft dan wat meer ruimte ik had het een paar keer gedaan, werd ineens misselijk van het draaien en bij de volgende echo bleek ze goed te liggen!

hopelijk draait je kindje nog.

Ik zou er niet voor gekozen hebben het te draaien. Ik hoor er zo slechte verhalen over... Ook een stuitbevalling had ik niet aangedurfd. Hoe er ik het ook vond, ik zou dan een keizersnee hebben gehad...

liefs lisa

mirreke

mirreke

12-03-2009 om 09:24

Ook zelf gedraaid

Mijn dochter is met 41 weken plus 1 dag geboren. Met 39 weken lag ze nog verkeerd om. Ik was niet van plan om haar te laten draaien, en heb zelf niet gemerkt dat ze is gedraaid. Dat heeft ze 's nachts gedaan. Mijn lief heeft het wel gemerkt, die werd wakker van het gewoel en gespartel in mijn buik, het schijnt een hele strijd te zijn geweest volgens hem. De dag erna naar vk, en ja hoor, gedraaid!
Moraal van dit verhaal, en van enkele hierboven: het kan zomaar dat je kindje spontaan nog draait.

Biene M.

Biene M.

12-03-2009 om 22:32

Toch even tegengeluid

Mijn oudste is spontaan van dwarsligging in hoofdligging gedraaid toen ik met 37+5 onderweg was naar het ziekenhuis voor een versie. Met 39+0 netjes in hoofdligging geboren.

Mijn tweede is met 37+0 spontaan van stuit naar hoofdligging gedraaid, de avond voordat ik naar het ziekenhuis zou gaan voor een versie. En met 39+0 weer spontaan in stuit gedraaid. Vervolgens in het ziekenhuis naar hoofdligging gedraaid, dat was een fluitje van een cent. Met 42+0 in hoofdligging geboren (4 kilo).

Ik zou het beslist niet aangekeken hebben. Een vaginale stuitbevalling is riskant voor je kind. Een keizersnede heeft toch meer risico's voor de moeder, zeker als ze daarna nog eens zwanger wil worden. Ook hebben kinderen die dmv een keizersnede geboren worden een vergroot risico op longproblemen. De risico's voor moeder en kind van een draaipoging (die in ± 50% van de gevallen slaagt) zijn veel kleiner. De afweging was voor mij dus snel gemaakt.

Hopelijk draait je uk nog spontaan! (Alhoewel, het spontane draaien van die twee van mij vond ik pijnlijker dan de uitwendige draaiactie in het ziekenhuis.)

Sterkte met de laatste loodjes en een goede bevalling gewenst.

Miep

Miep

13-03-2009 om 09:59

Biene m. (en andere dames)

Dank voor de reacties.. Ik ben geneigd met Biene mee te gaan, ik ga de versie zeker proberen. Wat niet wil zeggen dat beeb zelf niet zou kunnen draaien (mogelijk zelfs ook weer terug als ze hem met zijn koppie naar beneden hebben gekregen!). Ik vind een goede ligging erg belangrijk en heb daar wel iets voor over...

Maar als ik jullie verhalen lees, is 36(+0) weken dan niet erg vroeg voor een poging tot uitwendige versie?

Biene M.

Biene M.

13-03-2009 om 10:48

Termijn

Dag Miep,

Volgens mij is de richtlijn het tussen 36+0 en 37+0 weken te doen, omdat er dan nog genoeg vruchtwater is en het kind nog niet te groot is. Maar zoals je leest, is dat geen wet van Meden en Perzen. Het hangt er ook vanaf hoe de situatie in jouw buik is.

Bij vroeg draaien is de kans wat groter dat het kind weer terug draait en je nog eens voor een versie naar het ziekenhuis moet. Bij laat draaien is het risico wat groter dat het niet lukt.

Mocht het op een versie uitdraaien: probeer goed te ontspannen, dan gaat het een stuk makkelijker. (Niet makkelijk, buikademhaling terwijl iemand zo aan je buik aan het sjorren is.)

Succes, houd je ons op de hoogte?

Nog een bijdrage

Heb er zelf geen ervaring mee (er was nu even een verdenking van een stuitligging maar de echo wees gelukkig anders uit) maar een vriendin van mij wel. Ze vond de draaipoging niet plezierig, maar het lukte wel. Kind daalde vervolgens ongeveer direct in, waarmee vriendin fors in haar bewegingen beperkt werd (ze was tot dan toe een reuze fitte en vieve zwangere) maar waarmee de kans op spontaan terugdraaien natuurlijk wel afnam.

Kind werd dus netjes in hoofdligging geboren, razendsnel ook nog.

Zou mijn kind wel in stuitligging hebben gelegen dan had ik zeker ook een draai geprobeerd. Overigens zou die dan inderdaad tussen 36 en 37 hebben plaatsgevonden, als de echo tenminste geen problemen zou hebben aangegeven. Een keizersnee lijkt me ook niet direct een lolletje (nou ja, die operatie is tot daar aan toe, maar het herstel...) en een vaginale stuitbevalling al evenmin. Maar goed, ik ben dus de dans ontsprongen. Zal nooit weten of het kind daadwerkelijk in een stuit lag en vervolgens is gedraaid, of dat de vk zich vergiste.

Heel veel succes.

Temet

Termijn

Ik weet niets van termijnen waarop draaipogingen zinnig zijn, maar ik weet wel dat je niet kunt wachten tot de uiterlijke termijn waarop een baby nog kan draaien. M'n nichtje is namelijk met 41,5 week (!!) nog naar een stuit gedraaid. Haar broer draaide met ruim 41 weken van stuit naar gewoon. Beide spontaan. (en ja, daar is m'n schoonzusje in beide gevallen eem middag goed misselijk van geweest)

Annemarie

Annemarie

13-03-2009 om 19:55

Hier 2 keer een versie (nooit meer!!)

Hoi Miep,

Mijn dochter lag met 37 weken nog is stuit. Er is toen tweemaal een draaipoging gedaan. Maar beide keren mocht het niet baten. Persoonlijk vond ik het heel pijnlijk en emotioneel. Tuurlijk hoor je ook vaak succes verhalen, dat zou mooi zijn. Ik heb destijd uiteindelijk voor een geplande keizersnee gekozen en dat vond ik achteraf 100% meevallen.

Probeer bij het draaien inderdaad heel erg te ontspannen en mee te bewegen met de handen van degene die draait. Sterkte!

Annemarie

Juul M

Juul M

15-03-2009 om 13:25

Draaiing

In Nieuw Zeeland en Australie draaien ze niet voor 37 weken, het liefst met 37 weken. Dit omdat er het risico bestaat dat tijdens de draaiing je gaat bevallen of de vliezen breken en dan hebben ze liever een 37 weker dan een 36 weker. Veel later liever ook niet omdat dan baby groter is, vruchtwater begint af te nemen en dus minder ruimte om te draaien. Het succes van de draaiing is afhankelijk van hoeveel vruchtwater, welk nummer baby, grootte van de baby en de ervaring van degene die de draaiing doet en ook hoe diep baby met de billen in de pelvis ligt. Sommige draaiingen zijn makkelijk, andere wat moeilijker en dan natuurlijk slagen ze er niet altijd in. Weet niet precies de percentages, iets van 40% of zo. Van de babies die wel draaien, gaan er 3% weer terug naar een stuit.

Ik heb het zelf nooit gehad, maar kan wel de procedure vertellen die ze in Australie doen, inclusief welke injectie en medicijnen die je krijgt, maar weet niet of je die ook in NL zou krijgen. Van wat ik van de vrouwen hoor, het is afhankelijk van hoe makkelijk het draaien is hoe het wordt ervaren. En ja, het is erg oncomfortabel en het lijkt alsof iemand je ingewanden probeert samen te persen zoals iemand het beschreef. Maar de ene gaat hier makkelijker mee om dan de ander en als het zo gepiept is, dan valt het mee.

Het is idd afwegen of je het wilt proberen, het draaien. Hoe je tegen een stuitbevalling aanligt en natuurlijk een keizersnede. Alles heeft zo zijn risico's, voordelen en nadelen....

Succes in ieder geval en hopelijk gaat je baby lekker met het hoofdje omlaag en heb je een mooie bevalling.
Juul

May

May

18-03-2009 om 11:15

Hier pech bij draaipoging

Dochter lag in stuit, bleek bij bijna 37 weken. Dag erna naar het ziekenhuis voor draaipoging. Die mislukte, maar ik verloor direct daarna vocht en bloed. Even later bleek dat bij de draaipoging de vliezen gebroken waren....Ik ben meteen in het ziekenhuis gebleven en heb dezelfde avond nog een keizersnee gehad...

Miep

Miep

19-03-2009 om 19:33

Gelukt!

Dank voor de reacties. Vanmiddag de versie gehad en het is gelukt! Eigenlijk viel de behandeling me zelf 100% mee. Deed niet echt veel pijn, hoefde ook geen injectie om de buik te ontspannen (met alle bijwerkingen nadien).

Ze heeft een paar keer geprobeerd het kontje te pakken maar kreeg toen geen grip op het hoofdje (tegen mijn ribben aan). Daarna een keer hoofje eerst gepakt en toen flink in mijn bekken op zoek naar het kontje en voorzichtig draaien. Ik voelde wel haar vingers natuurlijk, en mijn vel op de buik, maar de baby binnenin voelde ik niet draaien. Wel zag ik het blije gezicht van manlief die een enorme bult en deuk zag verschijnen in mijn buik. Echo wees uit: alles lag nu goed!

Achteraf ook geen rare reacties, geen (echte) pijnlijke buik, hartslag baby oke. Nu maar hopen dat hij blijft liggen in deze positie. Ik ben in ieder geval zelf erg opgelucht dat het gebeurd is en vooral dat de bevalling er nu een stuk "simpeler" uit lijkt te zien.

Biene M.

Biene M.

19-03-2009 om 22:10

Fijn!

Fijn dat het goed gegaan is. Hopelijk blijft je baby netjes liggen en komt hij er straks ook netjes uit Plaats je nog een berichtje als je bevallen bent?

Groetjes, Biene

Mooi!

Fijn om een positieve ervaring te lezen, en het is toch wel een erg prettig idee dat de kleine er nu goed voor ligt.

Een voorspoedige bevalling gewenst!

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.