Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Sleepy

Sleepy

02-10-2008 om 11:55

Kun je een baby 'leren' doorslapen?

Dat vraag ik me af. Als een baby op een bepaald moment overdag's genoeg voeding (5x200cc) binnen krijgt kun je hem dan leren doorslapen door middel van (bijvoorbeeld) een speentje geven als hij gaat huilen. Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen of ideeën hierover.

Alvast bedankt,
Sleepy.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Jessicah';

"Nee, dat is helemaal geen kolder. Koemelk is oorspronkelijk niet voor mensenbaby's bedoeld. Met het proces van omzetting in kunstmatige zuigelingenmelk wordt het wel zoveel mogelijk aangepast aan de behoeften van de baby, maar dat is verre van perfect. Bij teveel poedermelk kan dat belastend zijn voor de nieren van de baby, terwijl je onder de liter dat gevaar nauwelijks loopt. (tenzij het om chienese poedermelk gaat die net de nieren van 53.000 baby's vernield heeft, maar dat is een ander verhaal)."

Het is "Chinese" en oh, wat kon ik me druk maken als ik mijn kind eens een extra fles gaf. Zou ik zijn nieren nu hebben vernield? En gelukkig komt de poedermelk in Nederland gewoon uit een fabriek in Zoetermeer.

"Bij borstvoeding is dat gevaar er nooit, omdat die wel perfect past bij wat een zuigeling nodig heeft en kan verdragen en daarom kan de baby daar veilig netzoveel van drinken als hij wil. Er zitten geen maatstreepjes op borsten, omdat ze er niet op hoeven te zitten. Nergens voor nodig. Bij flesvoeding wel omdat te grote hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid van de baby kunnen zijn."

LindadR:"En dat het "normaal" is dat een kind naast je moet slapen? Net als hierboven wordt beschreven, kan ik echt niet slapen met een kind naast me."

Ja, dat is volstrekt normaal voor onze soort. Het is zelfs zo normaal dat baby's die de eerste 6 maanden niet op de kamer van de ouders slapen een veel hogere kans op wiegendood hebben.

"En daar gaan we weer, maak alle ouders maar bang omdat zij niet kunnen slapen met een kind in of naast het bed.

We zijn allemaal op de hoogte van de risico's en hoe deze verkleind kunnen worden, maar soms moet je (licht) afwijken van de regels. Een ouder die niet slaapt is ook niet bevorderlijk voor de gezondheid van een kind.

Groet,
Linda

Dirksmama;

"Zolang je *denkt* dat elke volwassene 7 a 8 uur als een blok slaapt en dat je dat hoort te doen zul je vermoeid zijn en over een gebroken nacht praten als je baby tussen middernacht en 5 uur even iets van je aandacht vraagt."

"In feite zijn er vrijwel geen volwassenen die 8 uur aan één stuk slapen, de meeste mensen brengen een deel van de nacht halfwakend door. Alleen, als ze \'s morgens wakker worden zijn ze dat al weer vergeten."

Ik kan je verzekeren dat ik niet waak, maar slaap.

"Als je dat weet, dan is in de nacht je kind helpen al een stuk minder vermoeiend."

Euh, nee. Ik blijf het niet leuk vinden om mijn bed uit te moeten.

"Eerlijk gezegd kan ik me niet veel voorstellen bij niet met je kind op de kamer willen slapen omdat elk geluid je wakker houdt. Echtgenoten slapen ook niet geluidloos, leg je die dan ook apart op een kamertje?"

Als het eens van ons beiden de nachtrust zou kosten, dan gaat hij of zij onherroepelijk apart.

Linda

Asa Torell

Asa Torell

03-10-2008 om 21:28

Eh linda

persoonlijk was ik helemaal niet zo op de hoogte van dit risico. Ja, wel eens iets over gehoord maar zeker niet, dat het net zo'n grote rol speelde als buikligging. Voor mijzelf sprekend ben ik dus wel degelijk blij dat Jessicah mij er over heeft geinformeerd.
En dat staat dan weer helemaal los van wat uiteindelijk je keuze is. Jij maakt die kennelijk nadat je bent geinformeerd over het verhoogde risico. (NB. Ik kan me deze keuze goed voorstellen). Maar dat kun je alleen maar doen, omdat je weet dat het risico bestaat. Terwijl je dat tegelijk niet wilt horen.

Puck2

Puck2

03-10-2008 om 21:51

Lindar, lezen en niet uit verband rukken

Linda, je leest niet wat ik schrijf. Ik schrijf dat ik het nooit echt erg heb gevonden. Dat is wat ander dan denken "jankerd ga slapen". En eerlijk gezegd ben ik heus wel eens met wat tegenzin mijn bed uit gestapt en had ik liever dat mijn kind door sliep maar volgens mij heb ik nooit gedacht "jankerd ga slapen". En als een ander dat wel denkt dan ben je echt nog geen ontaarde moeder, kennelijk kan de één zich er wat makkelijker bij neerleggen dan de ander. En ik ben wat dat betreft gewoon heel makkelijk.

-Wendy-

-Wendy-

03-10-2008 om 22:00

Eens met puck

Natuurlijk zou ik het lekker vinden om 's ochtends een keer van de wekker wakker te worden ipv midden in de nacht van mijn half jaar oude dochter. Maar toch heb ik het nog nooit echt erg gevonden om er 's nachts uit te gaan en kan ook enorm genieten van deze nachtvoedingen. Zelfs nu het er op het moment weer twee zijn.

Wat ik moeilijker vind is mijn driejarige dochter die soms om zes uur wakker wordt en dan meteen voluit gaat!

Nou, nou

Nou, nou, wat een discussie!!!! Wat wordt er toch veel gedacht, gelezen en geschreven op dit draadje! Ik persoonlijk denk, zoals sommigen misschien ondertussen wel al begrepen hebben, dat we elkaar waarschijnlijk nooit zullen begrijpen omdat we gewoon allemaal anders zijn en anders met onze "problemen" omgaan. Wat voor de ene moeder een probleem is, is dat blijkbaar voor een ander niet. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet.

Mijn ervaring is gewoon dat ik het als zeer frustrerend ervaren heb toen ik bij mijn eerste dochter bij vier en een halve maand ineens weer eruit moest en van alles probeerde om haar te laten doorslapen. Toen had ik niet bepaalde boeken gelezen die ik nu wel gelezen hebt, boeken waar ik me zeer goed bij voel en die me erg aanspreken en die me helpen om nu bij mijn tweede dochter op een andere manier naar bepaalde dingen te kijken, zoals bijvoorbeeld nachtvoedingen.

Ik ben blij dat ik niet de enige ben, had al het idee dat andere mensen op dit draadje mijn reacties niet erg konden waarderen, al wat ik zeg zijn alleen goedbedoelde woorden die misschien sommigen kunnen helpen en heel duidelijk bij anderen absoluut niet aanslaan.

Succes allemaal

Oh, en nog een ding

Nog een iets wat ik wilde zeggen. Ik denk dat we niet mogen vergeten dat onze kleintjes gewoon mensen zijn en in bepaalde gevallen hetzelfde kunnen reageren als ouderen. D.w.z. hoe slapen wij ouderen als we een slechte dag gehad hebben, met stress zitten, problemen hebben op ons werk of wat dan ook? Waarschijnlijk slecht. Ik denk dat kleine kinderen en vooral die onder een jaar hetzelfde doormaken. Ik heb in elk geval al gemerkt bij onze kleinste dochter dat ze meer wakker wordt als we overdag heel veel dingen gedaan hebben, ik haar slaapjes weer eens heb moeten onderbreken of andere dingen die voor haar misschien "stresserend" zijn.

Volgens de slaapexperts verwerken we 's nachts allerlei emoties die we overdag meegemaakt hebben, ik neem aan dat dat bij babies hetzelfde is en ik kan me goed voorstellen dat ze daar door wakker worden. Ik weet dat we met die kennis niets geholpen zijn voor wat betreft het feit dat wij dus ook weer wakker gemaakt worden en er uit moeten, maar voor mij (en ik hoop voor sommige andere moeders, en ik weet zeker voor sommige andere absoluut niet) helpt het mij om dat een beetje in mijn achterhoofd te houden. Ze worden echt niet wakker om ons te pesten, zoals een student van me eens stug volhield!!!

Allez, ik heb gezegd.

Miresa

Wendy

De eerste 6 maanden is de risico op wiegendood het hoogste, maar ook daarna heeft het op de ouderlijke slaapkamer slapen een beschermende werking. Dat geldt ook voor buikslapen. Het zijn twee verschillende risicofactoren, die elkaar versterken. Wat verder meespeeld is de ontwikkeling van de baby, over het algmen hoe ouder de baby hoe minder kans op wiegendood.
Er is een piek bij de 3 maanden. Sommige onderzoekers hebben dit in verband gebracht met dat dit net de leeftijd is waarop de gemiddelde baby overgaat op de eigen kamer en ook vaak op flesvoeding, wat ook een licht verhoogd risico geeft vergeleken bij borstvoeding.
De statistische cijfers zeggen verder dat baby's die per ongeluk op hun buik terecht komen meer risico hebben om aan wiegendood te overlijden dat notoire buikslapers. Jongens meer kans op wiegendood hebben dan meisjes en winterbaby's meer risico lopen dan zomerbaby's. Grote temperatuursverschillen tijdens de nacht zijn ook wel eens in verband gebracht met wiegendood.
Groetjes jessica

Lindadr

"We zijn allemaal op de hoogte van de risico\'s en hoe deze verkleind kunnen worden, maar soms moet je (licht) afwijken van de regels."
Helemaal mee eens. Jouw vraag over die regel 'normaal' was en de uitspraak over kolder van de literregel leek echter te suggereren dat je niet helemaal op de hoogte was van hoe de dingen werken. Het is niet zo'n punt dat ouders ervoor kiezen om van bepaalde regels af te wijken vanwege voor hen geldende redenen, maar wel dat veel ouders helemaal niet geinformeerd zijn over de risico's die er zijn of ze afdoen als kolder.
Ik vraag me trouwens af of de oorzaak van zoveel volwassenen die niet meer kunnen slapen met een kind bij hun op de kamer niet ligt aan het feit dat velen van ons tegenwoordig in het westen al vanaf baby af aan worden gewend aan een zeer stille slaapomgeving. En misschien zouden velen er wel weer aan kunnn wennen na een aantal nachten doorzetten.
Het hangt er maar vanaf wat cultureel gezien als juist beschouwd wordt. Biologisch gezien zijn baby's gemaakt om dicht bij hun ouders te zijn. Je kunt besluiten dat een pasgeboren baby er maar aan moet wennen dat hij in een cultuur geboren is waar dat niet vanzelfsprekend is en 'leren' in zijn uppie te slapen of besluiten jezelf weer te wennen aan het samenslapen om de behoeftes van je baby tegemoet te komen. Die laatste keus zal weinig worden gemaakt als je de opvatting hebt dat de behoefte van de baby om de aanwezigheid van de moeder te voelen niet legitiem is.
Groetjes Jessica

juno

juno

04-10-2008 om 14:41

Linda

Ik hoefde nooit uit bed want baby sliep bij ons.
De mijne sliep het eerste jaar nooit door, maar dat was nu eenmaal zo, houdt echt wel een keer op.

Sleepy: mijn ervaring, lang verhaal...

Na wat wij de afgelopen week hebben meegemaakt met onze baby van 8 maanden, neig ik te zeggen dat het mogelijk is een baby te leren doorslapen (in ieder geval de onze

Zij sliep vanaf drie maanden door, maar in onze vakantie is ze erg uit haar ritme gekomen en sinds dien werd ze wakker, ontroostbaar en voedde ik haar 1 a twee keer per nacht. Omdat ze aan de zware kant is, en voorheen niet voor voedingen kwam snachts, had ik niet de indruk dat ze dit echt nodig had, maar blijkbaar wel iets. Wij zijn daarom begonnen met haar wiegen en troosten en een speentje geven. (de speen vond ze al prettig). Vooral de laatste maand werd het van kwaad tot erger. Ze werd om het uur wakker en viel pas weer in slaap als we gingen wiegen en in beweging bleven. Zitten met haar was geen optie. Wegleggen ook niet.
De laatste week werd ze weer wakker zo gauw we haar in haar bedje probeerde te leggen. En huilen... heeeeeel hard. In het begin wilde ze nog wel tegen mij aan slapen. Later ook niet meer...
Vorige week heb ik besloten haar niet meer uit bed te halen. En wat denk je?... ze sliep na 1!!! nacht al weer door.

Wat ik gedaan heb is haar in bed leggen 20.00 uur (wakker). Even laten mopperen. Als ze "echt" begon te huilen weer naar haar toe. Haar haar speentje en muisje aanbieden. Laten huilen, maar wel bij haar blijven. Hand op haar borstkas en hummen. Laten merken dat ik er was. Speentje nog een keer aanbieden. Weg gaan als ze niet meer huilde. De eerste nacht werd ze nog wakker om half vijf. Toen heb ik het zelfde gedaan. Even een slokje water gegeven. Maar niet meer uit bed gehaald.
De nacht daarop werd ze om half vijf wakker, maar heb ik niet direct gereageerd op piepjes. Is ze weer in slaap gevallen en heeft ze tot 6.30 doorgeslapen. Als ze nu wakker wordt, huilt ze soms twee minuten, en slaapt dan weer door. Ze heeft in een week tijd geleerd zichzelf te troosten (niet meer afhankelijk van ons haar uit bed halen, rond dansen en zingen en weet ik veel wat om haar stil te krijgen).
Met laten huilen bedoel ik in mijn geval dus haar niet uit bed halen, maar wel naar haar toe gaan en laten weten dat ik er ben.
Mijn belangrijkste conclusie is wel in haar geval, dat het haar ook veel rust heeft gegeven niet meer uit bed getild te worden. Onze volledig goedbedoelde aandacht voor haar, heeft haar erg aanhankelijk gemaakt, en heeft gemaakt dat ze niet meer doorsliep. Het is nu duidelijk, voor haar en voor ons. Als ze snachts in bed ligt, dan wordt ze er niet uit gehaald (behalve voor een volle luier of als er echt iets blijkt te zijn waar ze last van heeft).
Wat een enorme opluchting. Wij gingen er ook bijna aan onder door, ze huilde zo hartverscheurend en hard, maar we konden niets voor haar doen, en we waren zooooo moe!
Wat ik er nog wel bij moet vertellen is dat we haar sinds vijf dagen twee van de vier voedingen half aanvullen met opvolgmelk, en begonnen zijn met rijstepap in de ochtend. Zelf heb ik niet het idee dat het hier iets mee te maken heeft, maar je weet het natuurlijk nooit.

Ik wens iedereen veel succes met hun kleintjes, het blijft een hele uitdaging, een genot maar ook een flinke klus wat mij betreft!
groeten Lunamaya

-Wendy-

-Wendy-

04-10-2008 om 22:01

Jessicah

Enerzijds ben ik wat gerustgesteld, mijn dochter is ruim zes maanden en belandt niet toevallig op haar buik, aan de andere kant juist weer niet. Twee factoren die elkaar ook nog eens versterken. Maar onze dochter wordt dus echt overal wakker van. Met de overige factoren probeer ik wel zoveel mogelijk rekening te houden en juist door haar op haar eigen kamer te leggen zorg ik voor rust. Hoewel ik er zeker niet dagelijks mee bezig ben, blijf ik het ergens toch best spannend vinden.

Bedankt voor je reactie.

Wendy

Fijn sleepy!

Wat fijn Sleepy dat het nu een beetje beter gaat! Ik duim voor je dat dit doorzet, dan kom je ook weer eens lekker aan je rust.
Groetjes!

Poeder

"En gelukkig komt de poedermelk in Nederland gewoon uit een fabriek in Zoetermeer."

Niet alle. In Zwolle en in het Noorden des Lands staan ook fabrieken die kunstvoeding produceren, verder komt een deel van de nieuwere merken uit andere landen, o.a. Polen.

Asa Torell

Asa Torell

05-10-2008 om 20:57

Heerlijk sleepy

hoop dat het zo blijft!

Uitgeslapen

Ook ik ben na het weekend wat meer uitgeslapen en heb me voorgenomen dat ik de komende vier jaar geen nacht meer ga doorslapen. Dan kan het toch alleen maar meevallen?

Een inmiddels wat minder geirriteerde Linda.

p.s. ik blijf er wel nog steeds bij dat ik niet graag mijn bed uit wil. ik slaap nu eenmaal graag en veel.

Nijntje16

Nijntje16

06-10-2008 om 10:40

Leren doorslapen

Ik heb het zeker gedaan met mijn oudste dochtertje, toen ze wat langere slaapjes ging maken heb ik de voedingstijd de ochtend ook opgerekt naar een tijdstip dat ik menselijk vcnd, met een speen. Dus dat heeft even tijd gekost, dat ik er best een keer of wat uit moest achter elkaar, maar het is wel gaan werken. Ik heb vanaf het begin alles wat voor 7 uur 's ochtends gebeurde als 'nachttijd' behandeld, dus in stilte naar haar toe, geen lampje aan, alleen spen geven en aai over de bol en weer weg. Consequent volgehouden en nu (ze is net twee) slaapt ze gemakkelijk in het weekend tot 9 uur. Ik persoonlijk denk dat als ze om half zes wakker worden en je ere vanaf kleins af aan uit gaat, ze dus ook tot in lengte van dagen zo vroeg wakker blijven worden, gewenning dus.
Tweede is nu 2,5 maand en die slaapt ook al door en uit tot vaak wel 8.30 uur na de laatste voeding rond 23.30 uur.
Groetjes Nijntje!

Nijntje16

Nijntje16

06-10-2008 om 10:46

Wiegedood

Is het wiegedood of wiegendood?
Dat was eigenlijk de vraag niet die ik wilde stellen. Viel me op dat in de zijdelingse discussie die over wiegedood ontstond alleen maar sec het feit en de statistiek op werd gedreund over op eigen kamer vs slapen bij de ouder. Maar wat is dan de achtergrond van dat verhoogde risico?
Daarnaast vind ik het erg opvsllend dat ik hier nog nooooit op ben gewezen, twee kinderen verder, door een kraamhulp, consultatiebureau of wie dan ook. Terwijl een baby bij je in bed nemen volgens mij 10 keer gevaarlijker is. Maar mensen die opmerken dat te doen worden niet ongenadig met statistieken om de oren geslagen?
Groet Nijntje, die nooit de intentie heeft gehad florence nightingale te zijn maar wel een veel lievere moeder is als ze uitgeslapen is, en volgens mij is dat ook best belangrijk

Nee

In bed nemen is niet 10x zo gevaarlijk. Als je het maar volgens de regels doet.

sandra helmink

sandra helmink

06-10-2008 om 13:42

Jeetje

ik hoop voor alle moeders met wakkere baby's dat het snel beter gaat! Ik snap het helemaal dat je daar van af zou willen ook en schaam me haast om te zeggen dat ik dit probleem nu niet ken ( nu niet mijn zoon van bijna 11 is tot zijn 8e 7 keer per nacht wakker geworden en daar ging ik echt aan onderdoor!) mijn dochtertje is nu 3,5 maanden oud en slaapt van 19.45 tot 8.30 de volgende dag. Ik mag dus echt niets zeggen, ze krijgt borstvoeding en ik probeer alles te doen wat moet en wat veilig is maar ze slaapt dus wel op haar eigen kamer. Ben haast bang geworden door alle verhalen hier maar laat haar er toch liggen niet omdat ik haar niet bij me wil, nee zou haar het liefst op me plakken ook 'snachts maar ik ben dus ook zo'n iemand die van elk geluidje wakker wordt en dan echt van elk geluidje, zelfs nu ze op haar eigen kamertje ligt wel met de deur open maar ik hoor echt alles dus ik ben ook nog steeds moe niet omdat mijn kindje niet doorslaapt maar ik. En ik snap eigenlijk niet waarom dit de kans op wiegedood verhoogt net zoals nijntje zegt dit is dus mijn derde maar ik heb nooit van een kraamhulp ofzo gehoord dat dit niet mocht. Ik geef borstvoeding, de kleine ligt in een slaapzak, er wordt niet gerookt, ze ligt niet op de buik etc. Ik vind het nu echt eng! Groetjes sandra

Nijntje16

Nijntje16

06-10-2008 om 14:12

Nog een keer wiegedood

Heb erop gegoogled en stichting wiegedood zegt dat het de natuurlijke waakzaamheid moet zijn die preventief werkt in dit geval, dus ladies, vanaf nu helemaal geen oog meer dicht! Als ze kuchen en smakken niet, en als ze stil worden al helemáál niet.
Btw staat op diezelfde site ook je baby niet bij je in bed te nemen. Maar, call me stupid, ik ken de regels niet voor je baby bij je in bed nemen? Behalve je echt voornemen om niet bovenop je kindje te gaan liggen?
Groetjes Stupid

Juno

Juno

06-10-2008 om 18:13

Wiegendood

Men weet gewoon niet wat de oorzaak is van wiegendood en daarom komt men telkens met wat anders. En je natuurlijke instinct zorgt dat je niet op je baby gaat liggen. Behalve dan als je teveel gedronken hebt.

dc

dc

06-10-2008 om 20:20

Samenslaapregels

hier kun je een overzicht vinden:
http://www.babynatuurlijk.nl/index.php?p=13

Asa Torell

Asa Torell

06-10-2008 om 21:28

Nijntje16

Dat wiegedoodrisico van op de eigen kamer slapen heeft te maken met dat de baby juist de ouder moet kunnen horen (dus niet andersom! Vandaar dat ik hierboven schreef dat je dan zelf wel oordoppen in kunt doen...). Waarschijnlijk omdat het stressreducerend werkt voor de baby, maar dat weten ze dacht ik nog niet precies.
Dit heb ik overigens uit eerdere draadjes waarin Jessicah dit uitlegde, met links. Dus misschien schrijft ze het hier zelf nog eens duidelijker voor ons op dan ik kan doen.

Asa Torell

Asa Torell

08-10-2008 om 21:51

Eigen-kamer links

Die had ik overigens eens gesaved, zie mijn post in het draadje van dc hieronder. Ik weet niet meer of er ook iets staat over de manier waarop het werkt. (dus van die geruststelling).

Nijntje16

Nijntje16

08-10-2008 om 21:53

Samenslapen

Hoi,
heb de links bekeken, op zich interessant alhoewel ik me volgens mij uit angst dat ik er toch bovenop zou rollen het nooit zou aandurven, kindje in bed nemen.
Maar even privé-vraagje: als ik lees dat die kindjes jarenlang in bed bij de ouders liggen, en daarna nog een tijdje op dezelfde kamer, komen ma en pa dan nog wel in de gelegenheid om eens 'intiem' te zijn? Zonder de keukentafel te hoeven bezoedelen? Of word je er juist heel creatief van?
Groet Nijntje

Asa Torell

Asa Torell

08-10-2008 om 23:00

Zelf nooit gedaan

Ik heb zelf nooit baby in bed erbij genomen, dus dit weet ik niet. Oja, natuurlijk wel voor baby in de kamer. En daaraan hebben wij ons niet gestoord (evenmin als het merendeel van de mensheid). Maar goed, een ouder kind zou ikzelf alweer anders vinden.

dc

dc

09-10-2008 om 07:02

Baby

een baby wordt er echt niet wakker van. Beetje raar de eerste keer, maar je went eraan. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik in of uit bed de eerste maanden geen behoefte aan seks had.

En als je bang bent om op je baby te rollen, dan kun je een cosleeper overwegen als je toch samen wilt slapen. (ik had een babybay).

kiki van de bos

kiki van de bos

14-10-2008 om 14:25

Doorslapen

ik heb voor mijn dochter van 8 maanden het babyei gekocht. dit is een klein plactic ei waar geluidjes uitkomen en het maakt mijn dochter echt helemaal rustig. Je kan volgens mij googlen op "babyei" en dan vindt je er wel wat over. Ik kreeg het als tip via een ander forum en ik ben er erg blij mee.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.