Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Luda

Luda

15-10-2008 om 11:26

Slapen

Hallo,

Vast al heel vaak aan de orde geweest maar het blijft voor mij een belangrijk punt: slapen.

Hoeveel slaapt jullie baby. Ik weet van dit forum dat dit erg veel scheelt, maar ik wil het zo graag goed doen. Mijn zoon van nu 4 was een moeilijke slaper en daar heb ik echt een soort trauma aan overgehouden. Zoon 2 is nu 10 weken en slaapt al veel beter maar af en toe twijfel ik zo aan mezelf.

Hoe lang kan een baby van 10 weken tussen het slapen door opblijven? Ik laat hem nu ongeveer een uur tot vijf kwatrier op en dan denk ik dat ie weer moe is. Maar ik kan de slaapsignalen niet altijd herkennen geloof ik. Dus als ie dan aan het huilen is in bed dan twijfel ik weer of ik het goed heb gedaan.

Verder vind ik het zo frappant dat hij overdag na korte huiltjes gaat slapen en 's avonds lukt dat gewoon niet. Met als resultaat dat we oneindig met hem op de arm lopen. Als hij dan in slaap valt en we hem in bed willen leggen wordt ie meteen weer wakker. Het klinkt misschien heel egoistisch maar ik heb na een lange dag behoefte aan tijd voor mezelf en dan wil ik gewoon dat ie gaat slapen. Van dat gehannes (want zo voelt het dan) raakt ie zo lijkt het alleen maar meer overstuur en dan zijn we zo een paar uur verder. Het lijkt erop dat we hem niet kunnen helpen in slaap te komen.

Hoe gaat dat bij jullie? Slapen jullie babies gewoon elke keer zonder te huilen?

Bedankt,
Luda

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ritme

Mijn dochter is nu 4 maanden en heeft vanaf de geboorte al geen ritme. Ik leg haar pas in bed als ze tekenen van vermoeidheid geeft. (wrijven in de ogen, gapen, mekkeren) Ze gaat dan zonder te huilen slapen. Meestal is ze zo'n 1,5 tot 2 uur wakker. Maar soms ook wel eens 3 uur... geen peil op te trekken.

Toen emma net geboren was was ze heel de avond wakker. Dat schijnt ook vaak voor te komen bij zulke kleintjes. Het verschoof vanzelf naar een uurtje of 8.

groetjes lisa

Hier

Mijn dochter is nu bijna anderhalf, maar ik deed het in het begin net zoals jij. Meestal was ze zo'n uur tot anderhalf uur wakker, soms iets langer en ik hield daarbij ook de signalen in de gaten waar lisa het over heeft: gapen, mekkeren, in de ogen wrijven. Mijn dochter had altijd een inslaaphuiltje, ik heb mezelf echt moeten leren niet gelijk naar haar toe te gaan. Meestal sliep ze binnen tien minuten, duurde het langer dan was er vaak wel iets aan de hand (of nog niet moe genoeg, of toch nog weer een natte luier of zo). Een makkelijk kind met slapen, ja, dat hebben we. Zonder meer. Aan de andere kant hebben we haar op een gegeven moment (en dat was al met een paar weken oud) haar toch laten huilen, omdat we ook merkten dat ze 's avonds wakker was (als wij wilden slapen), terwijl ze overdag dan heel veel sliep. na 2 dagen laten huilen was het huilen ook over,in de zin dat ze dan binnen 10 minuten sliep over het algemeen.
bij ons werkte het om dat dus even door te zetten, zij leerde zelf in slaap te vallen, zonder dat ze hierbij elke keer door ons 'gestoord' werd. Ik hield dan een kwartier, 20 minuten aan, huilde ze daarna nog, dan ging ik kijken of ze verschoning nodig had, of ze honger had, en het dan nog een keer proberen (max 15 min.) Huilde ze daarna nog haalde ik haar eruit.

Voor ons werkte dat (zonder overigens ons kind overstuur te laten worden, dat hielden we wel in de gaten); ik weet dat hier al veel discussies zijn geweest over het al dan niet laten huilen, het is niet mijn bedoeling om die discussie hier weer aan te gaan zwengelen. Kijk dus naar wat jij en je man prettig vinden en niet prettig vinden, en probeer daar je aanpak op aan te passen. Ook wel handig als je daarin op 1 lijn zit, dat hadden mijn man en ik in het begin namelijk niet, en vooral dat leverde frustatie op.

- misschien helpt het om hem in zijn eigen kamer te troosten, niet oppakken maar wel laten weten dat je er bent?
- speentje? weet niet in hoeverre je voor-of tegenstander bent, maar bij ons hielp het met het inslapen.
- en het ene kind is het andere ook niet. Mijn dochter had haar slaap echt wel nodig, en was vaak niet te genieten als ze 2 of 3 uur wakker was. andere kinderen kunnen daar van jongs af aan toch veel beter tegen.

heel veel succes ermee

Loek

Asa Torell

Asa Torell

15-10-2008 om 20:20

Al langer geen draadje over geweest

Door dit draadje herinner ik me ineens dat er ongeveer een jaar terug vaak hierover werd gepost. (toen mijn kind nog in deze rubriek hoorde).
Waarin vooral het avondgedoe rond 10 weken steeds terugkwam... gek he, maar dat hebben dus heel veel babies. Aan het eind van de dag zijn ze misschien te moe en opgewonden om makkelijk in te slapen. Andere remedies dan gewoon maar de hele avond troosten waren er eigenlijk nauwelijks. Troosten = op schoot houden, of buiten wandelen, of in draagzak bij je, etc.
Wat ikzelf deed was gewoon elk uur de borst geven. (en dit kwam ook in veel andere postings voorbij). Daarna in bed - beetje slapen - weer huilen - weer eruit + borst, enzoverder. In elk geval huilde ze dan niet zo lang, dus was ik wel veel met haar bezig maar tenminste niet met die zieligheid van het huilen. Als je geen bv geeft zou je misschien ook de fles in kleine beetjes kunnen verdelen s avonds maar of dat werkt weet ik niet.
Overdag heeft mijn dochter tot langer dan een half jaar wel 4 a 5 x korte slaapjes van 45 min. gedaan, met daartussenin dus ook steeds maar kort wakker, misschien 1 a 1,5 uur. Klinkt dus hetzelfde als jouw kind. Ook bij dochter vond ik de moeheid vaak moeilijk te herkennen, en gek genoeg werkte het heel vaak (trouwens nog steeds, ze is nu 16 maand) om haar bij huilen weer uit bed te halen en het een half uur later nog eens te proberen. Dan lukte het vaak ineens prima.

Herkenbaar

Hier een zoon van bijna 4 en een dochter van bijna 5 maanden. Ik herken je verhaal, allebei de kids hebben dit ook gehad. Bij zoonlief werkte het heel goed om hem bij me te houden, hij sliep 'savonds vaak op mijn borst terwijl ik tv keek of zat te lezen. Mijn dochter ging van het troosten en bij me houden alleen maar harder huilen! Echt ontroostbaar, fles hielp ook niet. Uiteindelijk zijn wij begonnen met haar elke avond rond dezelfde tijd (19.00 uur) op bed te leggen. De 1e week heeft ze zo'n 1,5 uur liggen huilen. Niet overstuur! Af en toe even kijken, aai over haar bol, toedekken, muziekdoosje aan en weer weg. Uiteindelijk viel ze in slaap rond een uur of half 9. Meestal sliep ze dan de hele verdere avond, soms ook niet
Rond 23.00 uur de laatste fles en gelijk weer terugleggen, dit heeft nooit problemen opgeleverd.
Ik wens je sterkte, want ik weet nog goed hoe slopend die avonden zijn, maar... ze gaan over!
En oh ja, overdag. Hier een veelslaper, ze is overdag zo'n 2 a 2,5 uur achter elkaar wakker en slaapt dan weer een uur of 2. Ik let ook echt op haar en niet op de klok. Zodra zij begint te jengelen, ogen wrijven, oren trekken... Naar bed! Soms moet ze zich even in slaap huilen, maar dat is nooit langer dan 5 minuutjes jengelen.
Groetjes!

dc

dc

15-10-2008 om 22:26

Normaal

"Verder vind ik het zo frappant dat hij overdag na korte huiltjes gaat slapen en 's avonds lukt dat gewoon niet."

dat is echt heel veel voorkomend babygedrag dat 's avonds niet te troosten zijn. Je kunt je er tegen verzetten met alle frustraties vandien, of je er even bij neerleggen. Rond de 4 maanden werd het bij ons al een stuk minder.

Ik geef bv en in het begin lag hij ongeveer 4 uur 's avonds aan mijn borst of was hij hazeslaapjes bovenop me aan het doen. En dan was ik lekker tv aan het kijken of aan het bellen. Google eens op clusteren, dan kun je een hoop info en tips vinden.

Als je geen bv geeft, kun je misschien proberen hem lekker bij je te houden met een speentje? En een extra flesje melk tussendoor?

Luda

Luda

16-10-2008 om 08:57

Reactie

Bedankt voor de reacties!
Ik blijf het toch raar vinden dat een baby door heeft wanneer de avond begint en hij in bed wordt gelegd voor de nacht zal ik maar zeggen. Dit had mijn oudste zoontje ook namelijk. Maar goed, blijkbaar komt het vaker voor. We zullen onze weg nog even moeten zoeken want het lijkt ook elke keer weer te veranderen. Een tijdje terug dacht ik ook dat ie gewoon de hele tijd bij me wilde drinken en liggen, maar dat is nu niet meer. Hij drinkt nu gewoon en daarna hoeft ie echt niet meer als ik hem de borst aanbied.
Een speentje zou goed helpen bij hem alleen hij wil hem bijna nooit. Als het wel lukt blijft hij heel rustig en valt dan in slaap, maar heel vaak wil ie hem niet, spuugt hem meteen weer uit en krijgt zelfs soms van die kokhalsneigingen. Van de ene kant lijkt me een speentje handig als hij daardoor rustig in slaap valt maar volgens mij moet je dan ook regelmatigf terug als ie wakker wordt. Bovendien is het natuurlijk niet goed voor de mondmotoriek en op enig tijdstip moet het weer worden afgeleerd. Beetje dubbel dus. Maar goed als hij hem niet wil, dan houdt het sowieso op. Oudste wilde ook geen speen.

Overdag slaapt hij trouwens heel wisselend. geen dag is hetzelfde. De ene keer slaapt ie drie kwartier en de andere keer 4 uur, en alles daartussen in. Soms slaapt ie op een dag elke keer maar een uur en soms maakt ie twee rukken van 3.5 uur ofzo. Ik ben er nog niet uit of ik hier een ritme in zou moeten gaan aanbrengen. En of dat dan zou gaan lukken. Is drie uur slapen overdag eigenlijk te lang vinden jullie?
Mijn oudste sliep altijd maar een uurtje en dat vond ik echt heel vermoeiend, had het gevoel de hele dag met voeden en in bed leggen bezig te zijn. Dus de rust die ik soms meemaak met een slaapje van drie uur vind ik heerlijk!

Och ja we rommelen maar wat voort (zo voelt het soms echt, zou af en toe graag wat zekerder van mijn zaak willen zijn).

Groeten,
Luda

Diana

Diana

16-10-2008 om 10:33

Het goed doen

Hoi Luda

Wat zijn we toch allemaal vreselijk veel bezig met 'het goed doen'... (ik ook hoor!)Alsof er maar een goede manier bestaat! En dan ga je inderdaad erg aan jezelf twijfelen als jouw baby niet precies volgens de boekjes eet/slaapt etc en dan denk je dat je het wellicht 'niet goed doet'..
Heb zelf ondertussen geleerd dat je echt niet de enige bent! En toen ik bij mijn eerste ook zo bezig was met dat slapen (of in mijn dochters geval: niet slapen)vond ik het al heel fijn te horen dat het echt niet zo is dat je de enige bent en dat het dus niet aan jou ligt.
Anyway, geen tips dus, wilde alleen maar even zeggen: twijfel niet aan jezelf, je doet het hartstikke goed en geniet ervan zoveel je kan!

groetjes, Diana

dc

dc

16-10-2008 om 18:34

Luda

Mijn zoontje van 7 mnd slaapt elke dag ongeveer 3 uur achter elkaar, zo van een uur of 11.30/12.00 tot 15.00 u en soms zelfs langer. Gewoon van genieten dus als het gebeurt.

Met ritme ben ik al vrij snel begonnen. Niet te geforceerd, maar soms wel een half uurtje wachten om hem 's middags om dezelfde tijd in bed te leggen als zijn oudere broer, of juist om 10.45 wakker maken, zodat ik hem om 12.00 u weer op bed kon leggen. Maar ik was er niet heel fanatiek in, probeerde het gewoon een beetje te sturen, met goed resultaat.

Het helpt wel dat mijn tweede gewoon heel erg makkelijk is met slapen.

Bekend...

Onze jongste zoon is nu ruim drie maanden en het gedrag dat jij beschrijft, herken ik wel. Ook wij waren de eerste periode aan het modderen. Overdag redelijk probleemloos slapen (na een week of vier) en 's avonds polonaise..... Met onze oudste redeneerden wij al snel "darmkrampjes" en dit probeerden we op te lossen met pinken, rondlopen, etc. Met de jongste werkte dit alleen maar averechts. Oplossing; in bed leggen en even laten huilen. Na maximaal tien minuten was het leed alweer geleden en ging hij na verloop van tijd slapen. Een maand geleden, toen hij twee maanden was en net was ingeent, heb ik hem voor het laatst in slaap gepinkt / gewiegd. Sindsdien geven we hem een flesje rond 18.30 uur, even uitbuiken en naar bed. Hij moppert wel even als we hem in bed leggen, maar gaat eigenlijk het grootste deel van de avonden zonder morren slapen. En als hij moppert, duurt hij zeker niet lang.

Op een gegeven moment ken je je kindje en weet je wat werkt of niet werkt.

Succes,
Linda.

p.s. onze beide zoons bliefden ook geen speen. Alsof je iets mega-smerigs in hun mond stopt, zo keek de oudste en zo kijkt de jongste ook.

3 kids mam

3 kids mam

17-10-2008 om 09:03

Wij rommelen ook voort

Ik herken heel erg wat je schrijft. Ons zoontje is 9 weken en heeft ook nog totaal geen ritme. Soms slaapt hij bijna de hele dag, dan is hij overdag weer veel wakker, soms valt hij zelf in slaapt, dan moeten we weer een hele tijd met hem zitten, soms komt hij elke 2 uur en dan slaapt hij opeens weer 5 uur achter elkaar, kortom geen enkel ritme en het gaat nooit hetzelfde.
Gelukkig is het onze derde en ik merk dat ik daardoor een stuk makkelijker ben en me totaal geen zorgen maak. Bij de eerste twee probeerde ik veel meer ritme in te brengen, nu heb ik er vertrouwen in dat het vanzelf wel goed komt. Overdag laat ik hem in de kinderwagen slapen zodat ik kan gaan en staan waar ik wil en verder kijk ik naar mijn kind. Als hij moe is leg ik hem weg en als hij vanzelf gaat slapen dan is dat mooi, lukt dat niet dan neem ik hem in de draagzak of als ik rustig kan zitten op de arm en vaak valt hij aan de borst of met een speentje dan wel in slaap. 's avonds herken ik wel dat je gewoon een keer rust wil. Als onze zoon onrustig is ga ik lekker om 20.00 uur al met hem op bed liggen. De televisie zonder geluid of met koptelefoon aan en onze zoon laat ik dan lekker bij me op de borst liggen. Meestal wordt hij dan vanzelf rustig en valt hij gezellig bij me in slaap. OP die manier heb ik toch mijn rust.
Mijn tip is dan ook om je vooral niet druk te maken en het zo te nemen zoals het is. Mijn ervaring is dat als je je druk gaat maken, dit heel veel energie kost. Daarnaast voelt een kindje dat denk ik aan. Hoe ontspannender je als ouder bent, hoe ontspannender je kindje is. Bij de eerste 2 lukte mij dit ook niet zo goed en raakte ik al snel gestrest als ze na bijv. een half uur slapen alweer wakker werden of maar niet in slaap wilde vallen. Nu maakt het me niks uit en leg ik hem gewoon weer even aan, neem hem op de arm of ga wandelen en dit werkt heel goed. Succes!

w dries

w dries

20-10-2008 om 20:25

Slaapt door

wij hebben sinds 9 weken een schat van een dochter. de eerste weken hadden we het zelfde probleem. ze kon niet alleen in slaap komen. we hebben uren en nachten met haar op de arm gelopen en als ze sliep in bed gelegt in de hoop dat ze bleef slapen.
op het consultatieburo kwamen ze aan met een hand-out over rust en regelmaat. We hebben dat geprobeerd en het werkte. We hebben het boek aangeschaft en het gaat nu als een trein. Onze kleine meid is nu 9 weken en slaapt de hele nacht door...elke nacht. Om 10 uur gaat ze naar bed en tussen 7 en 8 komt ze pas aan!!!!
Het boek heet Regelmaat en Inbakeren en is van Ria Blom

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.