Home » Forum » Ik moet stoppen met bv

Ik moet stoppen met bv

65 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
ayla
Kari heeft gelijk

wij hebben met 2 kinderen bij de dietiste gelopen ivm voedingsproblemen, beide keren is me uitgelegd dat kinderen met een jaar overkunnen naar gewone halfvolle melk. Kari zegt dat het daarbij om zuivel gaat en dat klopt, tot zuivel kun je, boter, kaas, melk, yoghurt, kwark etc tellen. Aan de 300cc kom je snel. Ik geef dreumes hier ook wel eens 's middags als tussendoortje een fles melk, weer 150 cc binnen. Je kunt gewone blanke yoghurt gebruiken of kwrk, doe je daar een scheutje roosvicee tussen. Melk drinken leert ze vanzelf wel. Ga haar niet te veel dwingen want dan bouwt ze een aversie er tegen op.

dc
Uhm

"ik probeer er het positieve ook van in te zien, nu kan ze eens op bezoek bij familie, eens slapen bij iemand anders voor een keertje zonder de kolfstress. "

bij 11 maanden kun je makkelijk een heel weekend weg zonder kolven, en bij terugkomst gewoon aanleggen.

Als je er geen zin meer in hebt, waarom zeg je dat niet gewoon. Ik vind dat je het heel slachtofferig maakt allemaal. Als je echt bv wil geven, dan doe je dat gewoon naast het andere eten, 's ochtends en 's avonds bijvoorbeeld.

Als je er geen zin meer in hebt, zeg dan gewoon dat dit een goede gelegenheid is voor je om te stoppen.

Persoonlijk wordt ik er een beetje boos over. Dit bericht plaatsen, veel reacties krijgen, en vervolgens alle goede adviezen compleet naast je neerleggen. En dan zeggen dat je tot huilens toe hebt zitten toekijken hoe graag je dochtertje de borst wil. Ja ja.

Kari1
Tjonge dc

"Als je er geen zin meer in hebt, waarom zeg je dat niet gewoon...Als je echt bv wil geven, dan doe je dat gewoon naast het andere eten, \'s ochtends en \'s avonds bijvoorbeeld."
Gewoon? Soms gaan dingen niet gewoon. Ik denk dat uma dat misschien wel had gewild, maar dat haar dochter dat "gewoon" niet deed.
"mijn meisje drinkt gewoon heel weinig als ze aangelegd wordt. de eerste 8 à 9 maanden gaf ik BV op vraag, dus dat kon wel tot 12x per dag oplopen...maar ik denk dat ze nu toch al een 3tal weken amper een paar lepeltjes vaste voeding wil. Alles gooit ze op de grond, enkel een yoghurtje gaat binnen...het lijkt erop dat als ze thuis is, ze enkel mijn borst wil en niks anders...ze drinkt een paar slokjes tot ze voor haar een gevoel van verzadiging heeft en dan stopt ze..."
Het probleem voor uma was nu juist dat haar dochter alleen nog maar de borst wilde, door vaak kleine beetjes drinken haar scherpste honger stilde maar daarmee een onvolwaardig voedingspatroon voor de leeftijd had. "Gewoon" 's ochtends en 's avonds de borst geven en daarbij van alles eten ging dus juist niet. Uma heeft de inschatting gemaakt dat voor hun de beste manier om dit te doorbreken was om even helemaal niet meer aan te leggen, anders zou het te moeilijk en verwarrend worden voor haar dochter. (en daarbij: "kolven is me nooit gelukt en ondanks de vele tips en pogingen wil ik mezelf die stress niet meer aandoen.")
Een ander persoon zou een andere keus gemaakt kunnen hebben, maar daar gaat het niet over. Ik vind dat uma, óók met haar gemaakte keus en afweging, nog best mag zeggen dat ze dat heel jammer vindt van de borstvoeding.
Kari

uma
Dc

wel dc,

ik leg helemaal niet alle adviezen van jullie naast me neer!
en zoals Kari zegt, het liep allemaal niet "gewoon goed".
en als jij het gevoel krijgt dat ik hier slachtoffertje kom spelen op het forum, tja, dan moet je mijn onderwerp hier maar overslaan.
mijn KA voorspelde 2 weken oorlog. ik geef het 2 weken.
drinkt ze nog geen melk na die tijd dan stel ik mij idd de vraag of ik toch niet beter haar opnieuw kan aanleggen, want JA ik ben nog altijd voorstander van BV.
we zijn nu dag 4 zonder dat ze melk drinkt, en ik volg jullie adviezen wat de zuivel betreft, heb ook opgezocht welke vitaminen ze normaal binnen moet krijgen. het lijkt me nodig vitamine D bij te geven, hoop dat ik alle andere stoffen kan compenseren door haar gevarieerd eten te geven.
in mijn naaste omgeving zijn géén mama's dus ben ik blij dat jullie meedenken!

uma
Mieke

een paar antwoorden:
om mijn dochter een goed eet/drinkpatroon aan te leren was ik al een 2 à 3 maanden bezig met haar op vaste tijdstippen BV te geven, net zoals jij beschrijft eigenlijk...('s morgens, na of voor haar middagslaapje, afhankelijk van hoe laat ze in slaap viel en als laatste keer 's avonds, na badtijd, voor ze ging slapen) maar ze bleef haar vaste voeding liever uitstellen tot haar borstmoment daar was.
mijn KA is inderdaad kort door de bocht gegaan.
ik voelde geen deur meer openstaan om in zijn voorstel of verandering van haar voeding nog BV te kunnen geven.
dat vond ik hard ja, en vandaag nog vraag ik me af of ik er goed aan doe.
ik kolf nu elke dag, 30ml, is niet veel, maar houdt mijn productie hopelijk "wakker"...
x

mamavogel
Uma

Toen mijn dochter een baby was wilde ze ook niet uit een fles drinken en babymelk heeft ze nooit gedronken. Toen ik minder borstvoeding ben gaan geven heb ik haar op aanraden van het consultatieburo yoghert aangelengd met water gegeven. Dan kan ze het uit een tuitbeker drinken en zo kreeg ze toch haar zuivel binnen. Nadat ze een jaar was geworden heb ik haar gewone melk gegeven dat wilde ze wel.

dirksmama
Waarom 2 weken strijd?

Waarom zou je in vredesnaam 2 weken strijd aangaan?
Vanwege het ouderwetse 'wil van een kind breken'?

Je kind eet nu voldoende andere dingen, zuivel krijgt ze ook genoeg, ik zou melk lekker laten waar het hoort: bij een koe.

Mijn dochter heeft ook periodes van moeilijk eten, en op de leeftijd van je dochter at ze vaak heel wat minder dan die van jou. Maar borst nam ze zonder problemen. Dus toen ik vond dat er meer ander eten in moest werd borst buiten de slaap- en troostmomenten een beloning: die krijg je als je zoveel hapjes op hebt.

Waarom ploeter je met een kolf nu? Als je dochter netjes eet wat je haar voorzet kun je toch gewoon borst als toetje geven?

3 kids mam
Uma

Ik herken wel iets van je verhaal. Onze dochter groeide ook weinig en dronk niet uit de fles. Toen ze met 8 maand ook geen borstvoeding meer wilde kreeg ze helemaal geen zuivel of drinken meer binnen. OP een dag dronk ze misschien maximaal 50 ml. Wel at ze vanaf dat moment erg goed. Eigenlijk compenseerde ze het gebrek aan drinken door te eten. Fruit, groente, brood, toetjes, alles ging in grote hoeveelheden naar binnen, hierdoor zorgde ze er voor net niet uit te drogen. Toch bleef haar groei achter, volgens mij juist omdat in melk (borstvoeding) veel calorieën zitten. Dit lijkt me voor jou dus juist een reden wel door te gaan met borstvoeding. Mijn productie was na een paar dagen borstweigeren al zo sterk terug gelopen dat ik het met een kind die bleef weigeren niet op pijl kon houden maar zolang je kind wil drinken zou ik het volhouden als ik jou was.

Uiteindelijk kwamen we er na ruim 2 maand van alles proberen achter dat onze dochter uit een rietjesbeker wel karnemelk met een klein scheutje diksap wilde. Dit is maanden het enige vocht geweest wat ze wilde. Toen stonden we overigens al op de wachtlijst bij een eetteam van het ziekenhuis omdat 2 maanden lang drinken weigeren natuurlijk wel zorgelijk was, gelukkig hoefde we daar toen niet meer heen.

Ik zou in jou geval toch weer proberen borstvoeding te geven en daarnaast alle soorten bekers (fles, tuit, rietjes etc te proberen) met daarin verschillende soorten zuivel. Uiteindelijk zal ze waarschijnlijk net als onze dochter wel iets accepteren.
Sterkte in elk geval.

uma
Aan jullie allemaal

heb mijn meisje net de borst gegeven (19.30u)
ze wilde maar niet in slaap vallen en beet in alles wat ze maar vond, deken, beertje, duim...
ik zag het nut er niet meer van in.
ze eet goed maar we knoeien zo met drinken en dan dat compenseren met extra zuivel, zucht.
er was geen enkel teken dat me gerust stelde dat ze ooit wel aan de fles wou, ze negeert ze gewoon, wacht op iets anders.
jullie reacties allemaal deden me twijfelen aan het advies van de kinderarts, twijfels die ik sowieso ook had. haar weinige gewichtstoename kan evengoed door een samenloop van omstandigheden gekomen zijn: bronchitis was daar één van.
ik zal goed letten op haar eetgedrag nu en zien of BV haar vaste voeding maaltijden beïnvloedt.
de arts zei idd, hou vol, mijn dochter (5 maand) heeft er 2 weken over gedaan voor ze aan de fles wou, wel ik denk dat mijn dochter van 11 maanden nooit aan de fles zal willen. En als ik dan de enige ben die ervoor kan zorgen dat ze toch melk binnenkrijgt is het dan niet absurd dat ik haar dat weiger?
(sorry, ik denk luidop, ook om mezelf goed te praten tov van medisch advies, stom eigenlijk)
tijd brengt raad, om af te sluiten met een mega cliché :-)

-Wendy-
Uma

Goed dat je je gevoel hebt gevolgd! Inderdaad, komt tijd komt raad, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat zo'n voeding voor het slapen gaan haar andere maaltijden zal beïnvloeden. Succes verder!

Wendy

Wiggie
Goed

Goed dat je bent blijven kolven. En fijn dat je meisje weer wilde drinken bij je. Ik denk dat je gelijk hebt en dat ze nooit de fles zal pakken. Het blijft toch zoeken en "rommelen" allemaal met kleine kinderen! Succes!

dirksmama
Succes!

Fijn dat je je kindje in elk geval weer aan de borst kunt nemen. Juist bij het slapengaan is het zo rustgevend.

Ik zou ook niet meer aan de fles werken. Ik weet dat je in Belgie woont, maar in Nederland wordt geadviseerd om met 9 maanden flessen af te bouwen en drinken in een beker aan te bieden, dus voor een meisje van haar leeftijd is het een beetje onlogisch om nog met een fles te beginnen.

Mijn kinderen dronken vrij snel goed met een rietje, en water uit zo'n bidonflesje (zoals Spa heeft).

uma
Lactose

dat vind ik dus ook, haar nu nog leren van een fles drinken is zo absurd...
een rietje werkt soms en sinds gisteren drinkt zo ook weer een paar slokjes water uit een beker.
ach, morgen is het waarschijnlijk weer anders hè.
heb wel even opgezocht wat een baby in het eerste levensjaar nodig heeft van stoffen/vitamines en blijkbaar halen ze toch 40% van hun energie uit lactose?
dat betekent toch dat melk/zuivel de grootste bron moet zijn van voeding.
het blijft toch moeilijk in te schatten hoeveel ze drinkt aan de borst. komt dat overeen met wat ik kon kolven toen ze niet dronk? want dat was maar 3O ml.
als je dan voor de rest gevarieerd vast voedsel geeft denk ik dat ze de nodige vitamines wel binnenkrijgt.
Juist vitamine D zou lastiger zijn op peil te houden in de winter want normaal komt dat via de huid binnen door zonlicht. misschien druppeltjes?
of ben ik er nu teveel mee bezig?
x

S@s
Vit.d

Hoi Uma,
Ik heb je draadje gevolgd zonder mee te schrijven. Wat fijn dat je nu je kindje weer aan de borst hebt!
Je vraagt je af of je kindje wel genoeg vit. D krijgt en of je druppeltjes moet gaan geven. Hier in NL wordt ons geadviseerd om je kind tot 5 jaar 5 druppels vitamine D per dag te geven. (als je geen flesmelk geeft)Is dit in Belgie niet zo?
Volgens mij kun je daar dus gelijk mee beginnen.
Groeten Saskia

Sascha2
Uma

Wat fijn dat je het uiteindelijk toch kunt doen waar jij en je dochter zich het lekkerste bij voelen!
Je kunt inderdaad vitamine d-druppeltjes geven, die kun je bij de drogist/apotheek kopen (bijv. van davitamon). Wie weet is dat in Belgie ook zo.
Wat betreft je vraag of je dochter net zoveel bv binnenkrijgt als dat je kolfde: nee, ze zal meer binnenkrijgen omdat een kind optimaal de melk uit de borsten krijgt en een kolf niet. Dus probeer je daar geen zorgen over te maken, tenzij ze tekenen van uitdroging vertoont. Maar dat zal wel loslopen, gezien het feit dat ze genoeg andere voeding krijgt (in fruithapjes zit bijvoorbeeld ook veel vocht).
Nog een tip voor het drinken uit een beker: ik meen me te herinneren dat je dochter al iets van yoghurt/kwark krijgt? Als de zuivel de dikte van yoghurt heeft zou je dat ook in een beker kunnen aanbieden. Omdat het wat dikker is, stroomt het er niet meteen uit (wat bij water wel het geval is). Zo kan je dochter langzaam aan leren om uit een beker te drinken. Trouwens, de bekers van Difrax hebben een uitsparing, dat maakt het ook weer wat makkelijker om te leren drinken.
Ik vind het trouwens knap hoe je steeds weer de informatie tot je neemt en er je eigen ding mee doet. Het is ook een hele nieuwe wereld die opengaat als je voor het eerst een kind hebt. Zeker als je in je nabije omgeving niemand of bijna niemand anders hebt om je zorgen mee te delen. Kom maar op met die vragen hoor :)

uma
Toeval

toeval of niet?
sinds ik weer BV geef eet mijn meisje een pak minder vaste voeding...
ik word stilaan gek met al die onzekerheden en vragen die door mijn hoofd spoken, en zo moe ook.
zou de arts dan toch gelijk hebben?
vorige dagen (de dagen zonder melk) at ze een héél bord warm eten en at ze 's ochtends een heel potje appeltjes, deze ochtend 1/3 van dat potje en daarnet maar 10 lepeltjes aardappel/groenten.
en ze is zo zeurderig en hangerig, van zodra ze in haar eetstoeltje zit wordt ze onrustig, enfin, daarstraks was ze dat heel de tijd...
ik zeur veel, sorry

dirksmama
He vervelend!

He nee, wat vervelend voor jullie! Ik snap hoe verwarrend dit nou weer wordt voor je.
Al vind ik 10 lepeltjes groente al heel wat, maar 't is minder dan een vol bord.

Misschien een beetje schipperen met wat je wanneer geeft, en de borst echt alleen als ze goed gegeten heeft?

dc
Als ik jou was

maar misschien heb je dit dus allang geprobeerd, dan zou ik de borst enkel 's ochtends en 's avonds voor het slapen geven. Ten eerste voor de duidelijkheid, en het houdt je productie goed genoeg op gang om weer binnen enkele dagen meer te gaan voeden als het nodig is.

Overdags dan enkel drinken uit bekertjes. En als ze geen melk wil, dan wat meer yoghurtjes enzo.

Ben trouwens heel erg blij dat je het weer probeert. Sorry voor mijn eerdere negatieve reactie. Had echt m'n dag niet.

uma
Dc

dank je voor je bericht dc!
zat er toch een beetje mee in m'n maag, maar het blijft moeilijk hè communiceren via een forum, je weet niet met wie je praat, je kan de mensen niet echt inschatten...
je tip is goed. een BV 's morgens en 's avonds pas ik idd toe (zeker als ze naar de opvang gaat).
nu leg ik haar wat vaker aan omdat ze koorts heeft en ik toch zeker wil zijn dat ze aan genoeg vocht komt.
tja, je gaf het al eerder aan, het is een vreemd advies om BV te stoppen in functie van gewichtstoename, hoop dat ze bij de volgende weging toch gestegen is en ik het er eigenlijk niet meer over moet hebben.
maar ik denk toch dat we geen "makkelijke madame" hebben, wat eten betreft. een beetje agressief zelfs.
de manier waarop ze duidelijk maakt wat ze wel en niet wil, amai, dat belooft voor later ;-)
maar voor de rest, een schatje!

dirksmama
Koorts?

dat kan ook een verklaring zijn voor minder willen eten.

dc
Verschijnselen?

Zijn er andere verschijnselen? Oorontsteking? Opkomende tanden? Allemaal redenen om slecht te eten.

bij de mijne lopen z'n tanden nu al weken te werken. 3 tanden in 3 weken. Hij is ook afgevallen, en eet slechter. Ik ben juist heel erg blij dat ik bv geef, want dat eet hij juist nog wel heel goed. De rest lijkt pijn te doen.

uma
Opvallend

ik weet het niet dc.
wou dat ze het me zelf kon zeggen...
ja er komen tandjes door, ze heeft er nu 4 en er zijn er 2 die komen piepen.
de koorts is in de namiddag gezakt, ging een beetje op en af vandaag.
maar vanavond heeft ze weer amper gegeten, wel nog BV gegeven.
maar het is dus wel opvallend dat ze de dagen zonder BV wél al haar vaste voeding at en nu ik weer melk geef eet ze amper iets anders.
kunnen de tanden zijn, maar hoe weet ik dat zeker?

dc
Niet

het is een beetje uitproberen. Maar gezien het feit dat er in bv VEEL voedingswaarde zit, en je ook leuk antistoffen door kunt geven als ze ziek is, is afbouwen/stoppen met bv bij een kindje met koorts gewoon niet het goede moment.

Hou wel in de gaten dat ze genoeg natte luiers heeft, en dat als je een stukje huid pakt het weer gelijk goed terugspringt. Als je ook maar een beetje denkt aan uitdroging, ga dan naar het ziekenhuis (weet niet of dat rechtstreeks kan bij jullie?).

dc
En?

gaat het weer beter met je meisje? En met eten?

uma
...

de koorts is weg, maar om nu te zeggen dat ze "goed" eet, dat vind ik niet.
ik geef haar nu 3x BV (overdag) en deze nacht/ochtend om 5u ook nog 's, ze bleef maar huilen en na meer dan een half uur heb ik haar toch maar aangelegd...soms komt ze de nacht door zonder, en ik vind dat ze dat eigenlijk zou moeten kunnen nu maar ja, ze had duidelijk dorst/honger.
het blijft zoeken...
heb wel niet de indruk dat ze nu een hogere calorieopname heeft, wat toch nodig was, en haar meer aanleggen zal ook niet helpen want dan worden het weer kortere voedingen.
ik vrees dat ze nu in hetzelfde straatje zit als toen ik haar liet wegen bij de dokter.
maar ze is levendig dus probeer ik me niet te veel zorgen te maken.

dc
Mmm

"en ik vind dat ze dat eigenlijk zou moeten kunnen nu maar ja, ze had duidelijk dorst/honger. "

ik heb het idee dat je veel meer bezig bent met wat zou moeten en hoort, dan echt te kijken naar je baby. Volgens mij ben je door de kinderarts veel onzekerder gemaakt dan nodig. Je meisje is 11 maanden, en er zullen regelmatig periodes komen dat ze 's nachts opeens weer honger heeft. Ziek, tandjes, groeispurt. En dan is het heel handig dat je gewoon aan kunt leggen en dan allebei weer door kunt slapen.

Je zegt dat ze overdags alert en actief is. Maar eerder gaf je aan dat ze veel huilt. Hoe gaat het nu met het huilen en dreinerig zijn? Is er ondertussen gekeken of er nog een andere reden kan zijn behalve de borstvoeding?

uma
Nagel

de nagel op de kop DC!
de raad van de dokter doet me twijfelen terwijl ik diegene ben die mijn dochter het best kan aanvoelen...
ben eigenlijk niet zo van aard, sta meestal stevig in mijn schoenen en volg mijn intuïtie.
raar dat dat dan toch als het om mijn meisje gaat zo kan veranderen. Moet er maar eens mee ophouden en erop vertrouwen dat ik weet hoe ik haar het best verzorg.
Gisteren liep alles prima. Zowel eten, slapen, spelen, ... Een goeie dag. Maar het is zoals een vicieuze cirkel hè, als één dingetje niet klopt of niet goed gaat wordt al de rest ook moeilijk. Ik zal er moeten mee leren omgaan dat dat nu eenmaal ook gebeurt.

"Je zegt dat ze overdag alert en actief is. Maar eerder gaf je aan dat ze veel huilt. Hoe gaat het nu met het huilen en dreinerig zijn?"
Dat gaat op en af. Er zijn momenten dat ze de wereld wil ontdekken, ook zonder mij en er zijn momenten dat ik haar moet blijven vasthouden anders krijst ze de boel bijeen.
"Is er ondertussen gekeken of er nog een andere reden kan zijn behalve de borstvoeding?"
Neen, volgende maand moet ze haar vaccinatie krijgen en tot dan wil ik even geen dokter meer zien. Zoals je al zei, te veel adviezen brengen me in de war.
bedankt DC om dit nog even op te volgen.
groetjes

Sascha2
Uma

Blijf inderdaad bij jezelf hoor! Jij weet het het beste, het is jouw dochter en jij hebt je intuitie erbij. Daar kunnen geen vaste gemiddelde schema's tegenop. Dit klinkt erg makkelijk, weet ik. Ik heb inmiddels drie kleintjes en ook ik twijfel op veel tijden. Dat hoort erbij en dat houd je ook scherp.
Over de terugkerende hangerigheid: dit hoort volgens mij echt bij de leeftijd. Ze is 11 maanden oud, gaat de wereld ontdekken, zal steeds meer lichamelijk kunnen (kruipen, staan, lopen etc) en is daarbij ook wellicht eenkennig. Wat mijn ervaring is, is dat mijn kinderen steeds een tijdje hangerig zijn, soms ook een beetje verhoging etc, erg moe en slecht slapen. Meestal heb ik geen idee waar het vandaan komt, maar dan blijkt vaak ineens dat ze weer iets kunnen. Die hangerigheid is dan een soort voorbode voor een nieuwe ontwikkeling, zeg maar. Maar ja, dat weet je dan pas achteraf en tot dat moment maak je je zorgen, dat is normaal.
Probeer het eten te geven dat ze wil, ze komt echt wel aan haar gerief. Je lijstje van vaste voeding was prima, als ze iets minder pakt maar wel alert blijft, dan is het ook goed.
En een voorproefje voor de dreumes/peutertijd: vaak eten ze dan helemaal niet meer :) Zit je daar weer over in, maar daarvan leer je ook dat het wel los zal lopen. Maar wie weet eet jouw meisje juist dan prima!
Mijn tweede at tot 19 maanden werkelijk alles wat ik haar gaf. Ineens was het over. Nu is ze 2,5 jaar en eet niet warm. Heel voorzichtig proeft ze nu het een en ander, maar madammeke blieft het echt niet. Zo zie je maar, de babytijd zegt niet zoveel over hoe het over een jaar zal zijn.
Hou je taai hoor en probeer bij jezelf te blijven! Doe waar jij en je dochter je het beste bij voelen (wat het ook is, als je dat kunt doen dan is het goed). En blijf vragen stellen of spuien als je het even niet meer weet, daar is ool voor,
Sascha

dc
Osteopaat

ben je weleens langs een osteopaat geweest? Die zal je geen adviezen geven wat voeding enzo betreft, maar kijkt gewoon of er ergens een blokkade in haar lichaam is dat pijn kan veroorzaken. Het heeft bij mijn baby echt wonderen gedaan.

Nogmaals sterkte! En vergeet niet gewoon te genieten van de goede momenten.

uma
Het gaat super

bedankt allemaal voor de raad en ervaringen!
we gaan gewoon door met hoe wij er ons goed bij voelen en we zien wel voor de toekomst...
tot snel x

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.