Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
hout anne

hout anne

10-01-2009 om 14:21

Lactose arme babyvoeding

Ben gister bij de huisarts geweest ivm met een aantal dingen die bij mijn zoontje opvielen (vaak de hik, extreem winderig en heel veel boeren, ondanks de bfree flesjes, zurig ruiken, veel slikken, etc). Huisarts denkt aan lactose intolerantie (en ikzelf ook, dit heb ik zelf ook (gehad en het is erfelijk) Nu gaf hij aan dat alle babyvoedingsmerken (dus o.a. nutrilon en friso) lactosearme melk verkopen. Nu kan ik van Nutrilon alleen soya vinden voor lactose intolerantie en bij Friso niets (ook op de websites gekeken) Soya is volgens mijn huisarts niet de oplossing, omdat veel baby's hier allergische reactie op krijgen. Mijn moeder heeft vroeger voor mij wel soya gebruikt, maar pas na 8 maanden, daarvoor gaf zij bv. Mijn zoontje is nu 9 weken, helaas kan ik geen bv geven.
Heeft er iemand ervaring hiermee?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
yonna

yonna

10-01-2009 om 16:17

Pepti of

Als je op koemelkeiwitvrije voeding zoekt vind je waarschijnlijk meer, Pepti van Nutricia is koemelkeiwitvrij, maar ruikt en smaakt niet echt lekker (lees vies). Mijn dochter wou het niet na de borstvoeding, toen zijn we Friso Intensief Hypoallergeen gaan proberen en dat wou ze wel drinken. Het ruikt en smaakt ook minder vies en is ook koemelkeiwitvrij. Je kunt het kopen bij sommige drogisterijen en bij de apotheek. Succes, bij ons heeft de overstap naar deze voeding wonderen verricht, na 6 maanden eindelijk een vrolijke baby, die niet meer avond aan avond huilde.

hout anne

hout anne

10-01-2009 om 17:07

Helaas heeft pepti geen zin

Dit is nl. voor koemelkallergie en koemelkallergie heeft idd te maken met de eiwitten in de melk, die kunnen ze dan niet afbreken. Maar lactose intolerantie is het niet afkunnen breken van lactose, de melksuikers dus. In pepti en HA zit dus wel gewoon dezelfde hoeveelheid lactose, alleen de eiwitten zijn dan al verknipt.

Pepti junior

is lactose arm, dat kun je wellicht wel gebruiken. Het is volgens mij alleen verkrijgbaar bij de apotheek.

groetjes Akka

Eerst maar eens naar een kinderarts dan!

Lactose-intolerantie bij babies is EXTREEM zeldzaam. Hun eerste levensbehoefte: moedermelk bestaat namelijk grotendeels uit lactose.

Normaal gesproken komt een lactose-intolerantie pas opzetten rond het derde levensjaar.
De ernstige vorm, die al jonger kan voorkomen, moet altijd vastgesteld worden door een kinderarts of ander gespecialiseerd arts. Alleen maar 'lactose-arme' melk is dan ook geen oplossing, meestal moet er dan ook medicatie gegeven worden.

Maar, heel vaak wordt een KEA benoemd als een lactose-intolerantie.

In elk geval, voor je gaat klooien met het eten van je kind, ga eerst bij een gespecialiseerd arts langs, zodat je kind als het LI is niet de nodige zorg en medicatie ontbeert.

Nog meer

Allergy care van Friso is ook lactose arm en Nutramigen van Mead Johnson ook.

Het is allemaal erg prijzig,maar wie weet kan je het vergoed krijgen.

groetjes Akka

Ardnax

Ardnax

10-01-2009 om 21:38

Dirksmama

En dan ?
Dan ga je naar een kinderarts en wat zegt hij dan ?
Ja mevrouw, de enige manier om een lactose intolerantie aan te tonen is een waterstofademtest...en die kan pas vanaf 4 jaar.
Dan krijg je dus wat mijn dochter had (aangeboren lactoseint.); 4 jaar lang buikpijn, altijd diarree, vaak ziek. En toen ze eindelijk aan de lactosevrije (écht vrij, ze kreeg van de hulpstof lactose in de vitamine tabletjes al last) verzuchtte ze gelukzalig dat ze eindelijk geen buikpijn meer had. Mijn hart brak ! (en ja, ook bv gehad)
Die kinderarts doet niet veel meer dan wat de huisarts al heeft gedaan; aan de hand van het klinisch beeld een diagnose stellen en gezien de voorgeschiedenis van de moeder zal hij ws. ook op de lactose int. uitkomen.
Ik weet maar één oplossing en dat is in de babyvoeding kerulac druppeltjes, zodat de lactose voorverteerd wordt. Aangezien je best (!!!!) voedingen 24 uur vooruit mag maken, kan dat dus ook.
Water koken, af laten koelen, melkpoeder erin, kerulac erin en verdelen in flesjes.
Of op de dure variant overgaan en de kant en klare babymelk kopen. Die mag voor zover ik weet langer open staan, zodat de kerulac goed kan inwerken.
Eventueel overleggen met je verzekering of je de meerprijs van kant en klare babymelk kunt declareren als je een artsenverklaring overlegt.
Succes,
Ardnax

Rembrand

Rembrand

10-01-2009 om 21:44

Ardnax.

Waarom kan die waterstofademtest pas vanaf vier jaar dan ?
Er zijn toch meer manieren om te testen ( zuurgraad ontlasting bijvoorbeeld ) ?
M.

Ardnax

Ardnax

10-01-2009 om 22:27

Rembrand

Zuurgraadmeting is een indicatie, maar kan door meerdere oorzaken komen. Niet specifiek lactose. Iedere intolerantie kan zure ontlasting veroorzaken en zelfs een verkoudheid of doorkomen van tanden/kiezen (overproductie van speeksel en daardoor maagsappen, waardoor de ontlasting zuurder wordt)
Alleen een waterstofademtest is specifiek voor lactose intolerantie.
En ik zie een kind jonger dan 4 jaar niet nuchter blijven, een beker smerige, zoete zuivere lactose drinken, daarna nog 3 uur niet eten én in datzelfde rotkamertje blijven en dan ieder half uur als een gek in een buisje blazen.
Grtz.
Ardnax

hout anne

hout anne

11-01-2009 om 10:56

Kinderarts

De huisarts eeft idd aangegeven dat bezoeken kinderarts ivm LI niet nodig is (zijn vrouw is kinderarts). De symptomen die mijn zoontje heeft zijn vrijwel gelijk aan die van mij vroeger. (ook bij bv had ik wel wat klachten, maar de lactose in moedemelk is meer lichaamseigen en daardoor beter af te breken). Bij ongeveer 7 maanden begonnen bij mij oorontstekingen nav de lactose intolerantie. Het heeft even geduurd voordat dit vastgesteld was, in NL was men minder bekend met dit probleem toen. Een Belgische kinderarts heeft het destijds vastgesteld. Mijn moeder is overgeschakeld op soya en de problemen waren vrijwel direct over. Nu nog kan ik weinig onverzuurde melkproducten verdragen. De verzuurde producten (zoals yoghurt, kaas etc)zijn lactose arm(er) en kan ik wel verdragen. Ik heb dus de lchte vorm van LI. En mijn zoontje waarschijnlijk dus ook. De makkelijkste manier om dit vast te stellen i overstappen op lactose arme of vrije (soya) producten. Maar soya raadde de huisarts af (zijn er mensen die hier ervaring mee hebben bij een 9 weken oude baby?)

Ik ga iig morgen de apotheek even bellen voor de peptie junior of 1 van de andere genoemde producten.
Bedankt!

Nutramigen!

Hout anne,

Ik heb allemaal niet zoveel verstand van lactose intollerantie, kea enz. Ik weet alleen dat mijn zoontje van nu bijna 10 jaar dezelfde klachten had als jouw baby en dat hij daarbij ook nog eens zwaar onder de eczeem zat. Na overleg met kinderarts is ie toen 8 weken oud op de nutramigen gezet. Voeding met voorverteerde eiwitten en vetten en...ik kreeg van de ene op de andere voeding een totaal ander kind!! terwijl die eerste nutramigen voeding dus nog eens gemengd was met oude voeding ivm, gewenningsproces. Dus niet eens puur nutramigen!!! Eczeem bleef, maar alle andere klachten waren opslag verdwenen. HEt is voeidng met voorverteerde eiwitten en vetten. Toendertijd 50 gulden per blik. Wij kregen vergoed omdat we verklaring hadden vabn kinderarts.
SUcces...

Pilar

Kari1

Kari1

11-01-2009 om 11:21

Toch

sluit ik me aan bij dirksmama. Idd is lactoseintolerantie bij jonge babies EXTREEM zeldzaam. Daarom eerst alle andere mogelijke oorzaken uitsluiten voor je daaraan denkt. De Kerulac van Ardnax is een goed idee, daarmee kun dan een soort eliminatie-provocatie-eliminatie opzetten, je moet dan heel snel en heel duidelijk verschil merken.
Maar ik begrijp niet waarom je huisarts vindt dat je dat niet met soja kunt doen. Voor kinderen die allergisch zijn voor koemelk wordt dat onder het eerste jaar idd niet aangeraden omdat er een kansje bestaat dat ze ook daartegen dan een allergie ontwikkelen. Maar jouw kind heeft toch geen koemelkallergie? Die kan gewoon soja proberen.
"Bij ongeveer 7 maanden begonnen bij mij oorontstekingen nav de lactose intolerantie."Daar heb ik nog nooit van gehoord. Lactose-intolerantie geeft darm-problemen, buikpijn, gas, etc. Geen oorontstekingen. Ben je niet in de war met koemelkallergie?
Na laten kijken door een kinderarts of er iets anders achter de klachten zit lijkt me toch geen gek idee. Als ik je verhaal lees dan vraag me af hoeveel je HA weet van kinderen met soort klachten. Nutramigen, pepti junior e.d. zijn m.i. een veel te zwaar geschut. (Vraag de apotheek eens naar de prijs van pepti junior...en je kunt bedenken dat verzekeringsmaatschappijen ook eerst echt zeker willen weten of er geen andere mogelijkheden zijn.)
Kari

hout anne

hout anne

11-01-2009 om 11:29

Kari1

Nee, ik ben niet in de war met koemelkallergie. Toen ik ongeveer 4 was is bij mij de waterstofademtest gedaan en die wees idd LI uit.
De Begische arts was wel en bekend met de klachten van oorontsteking bij LI, alhoewel deze idd zeer zeldzaam zijn (in Belië zijn ze al veel langer bekend me LI en wordt het al veel langer serieus genomen). De klachten gingen ook over toen mijn moeder overstapte op soya. Daarnaast bleef zij wel producten als yoghurt, kwark en kaas gebruiken, maar ik heb geen last meer gehad van de oorontsteking.
Volgens mijn HA is latose intolerantie helemaal niet zo zeldzaam (in de lichte vorm) bij kleine baby's, niet bij het gebruik van een niet lichaamseigen melkvorm zoals koemlk (of bijv. geitenmelk oid).
Maar ik zal maandag de HA eens bellen over de kerulac, wellicht idd een betere oplossing om te proberen (want lactose arme melk is niet makkelijk te vinden!)

Ig bedankt!

Kari1

Kari1

11-01-2009 om 13:16

Hout anne

"De Begische arts was wel en bekend met de klachten van oorontsteking bij LI". Hoe zit dat dan? Wat doet LI met je oren? Kun je dat eens navragen? Ik ben altijd benieuwd naar dingen die ik niet ken.
"Volgens mijn HA is latose intolerantie helemaal niet zo zeldzaam (in de lichte vorm) bij kleine baby\'s, niet bij het gebruik van een niet lichaamseigen melkvorm zoals koemlk (of bijv. geitenmelk oid)."
Nog zo'n theorie die mij nieuwsgierig maakt naar de gedachtegangen daarachter. Lactose is namelijk lactose, of dat nou uit mensenmelk, koemelk, olifantenmelk of wat dan ook komt. Dat maakt de darm niks uit, als er een relatief tekort aan lactase is (en dat is wat lactose-intolerantie is) dan kan dat lactose niet genoeg worden afgebroken en kan het darm-klachten geven. (Net zo goed als vitamine C vitamine C is, of dat nou uit andijvie of kiwi komt.)
"lactose arme melk is niet makkelijk te vinden", wel hoor. Zuigelingenmelk op basis van soja. Kun je uitleggen waarom je arts het geen probleem vindt dat je kind melk op basis van koemelk drinkt maar melk op basis van soja wel een probleem vindt? Die verklaring van dat evt. allergisch worden voor soja snijdt m.i. geen hout; de kans om allergisch te worden voor koemelk is zeker niet kleiner.
Dat zurig ruiken en veel boeren en slikken doet mij overigens eerder denken aan reflux dan aan LI. En refluxklachten schijnen ook gerelateerd te zijn aan koemelkallergie. Toch eens die KA?
Kari

Voordelen van een kinderarts

Een kinderarts heeft een bredere blik en meer mogelijkheden tot onderzoek dan alleen maar blind guesses van een huisarts op grond van verleden van een moeder.
Een kinderarts kan ook Ardnax's suggestie van lactase druppeltjes beter begeleiden.
Dat hij soja afraadt wijst er op dat hij toch de mogelijkheid van een KEA niet uitsluit. Een hoop van de klachten die jij noemt bij jezelf en je kind kunnen toch even goed op KEA en op reflux wijzen, dus zo raar is dat niet. Daarom denk ik ook dat inbakeren in jullie geval nu echt niet zo'n goed idee is trouwens, omdat er toch zat aanwijzingen zijn voor een medische contra-indicatie.

Het grootste voordeel van een kinderarts is verder van financiele aard. Een kinderarts kan een machtiging voor dieetvoeding uitschrijven. Lactose-arm. En daar zijn er heel wat van, daarom snap ik je zoektocht ook niet zo.

hout anne

hout anne

12-01-2009 om 08:38

Dirksmama/ kari1

Een gesprek bij een KA kan idd nooit kwaad, kan ik zelf gewoon een afpraak maken of moet ik doorverwezen worden?

Heb ik ook nog een vraagje ivm verkoudheid, kan dit ook met de andere klachten te maken hebben? Net als de extreme winderigheid waar hij last van heeft?
Die verkoudheid is vooral 'snachts heel erg. Hij wordt elk 1,5- 2 uur huilend wakker, terwijl hij hiervoor vaak 3 uur sliep, dan een fles (rond 11 uur) en dan 6,5 uur. Als ik hem dan troost en hij slaapt weer en ik wil hem terug in bed leggen dan begint hij (in zijn slaap) weer te huilen.
Ik moet zeggen, het is begonnen nadat ik bij het CB ben geweest maandag en hij de eerste inentingen heeft gehad. De eerste nacht was helemaal moeizaam, daarna heeft hij 2 nachten redelijk geslapen, alleen overdag helemaal niet, maar vanaf do op vrij is het dus helemaal over met doorslapen. Hij was daarvoor al verkouden (niest al vanaf dag 1), maar nu lijkt hij er echt last van te hebben.

ayla

ayla

12-01-2009 om 11:04

Kinderarts

ik heb met de klachten die jij beschrijft ervaring met 2 kinderen. De oudste had een reflux en dus geen intoleratie of allergie. De jongste werd ook eerst van verdacht LI te hebben maar naderhand bleek dat hij waarschijnlijk kma had. Ga naar een kinderarts en bespreek met hem wat er aan de hand is. Best kans dat hij een zuurtegraadmeting wil doen, hem op zowel koemelkvrije als op latosevrije voeding zetten (dus bijvoorbeeld nutramigen). Om Nutramigen vergoed te krijgen heb je ook een briefje van de ka nodig waarin bewezen staat dat hij 1 van beide aandoeningen heeft.

Ga niet beginnen aan soja want mocht hij toch ene kma hebben dan is de kans groter dat hij een soja allergie opbouwt.

Wat je al kunt doen is hem op eigen iniatief Nutramigen geven, echter het is hardstikke duur en vies. Mocht hij LI of KMA hebben dan zou je binnen 3 tot 4 dagen effect moeten bemerken. Ondertussen kun je dan een afspraak bij de kinderarts regelen

MariaV

MariaV

12-01-2009 om 11:29

Inderdaad ayla

Ik ben het eens met mijn voorgangsters die zeggen dat het net zo goed KMA kan zijn. Bij mij in het gezin zit KMA (zoon) en LI (man) en de verschijnselen zijn gedeeltijk dezelfde. Ook ben ik het met Ayla eens dat je best zelf alvast kunt beginnen met Nutramigen. Als je baby het vies vindt, kun je het eerst mengen met de oude melk en het aandeel Nutramigen langzaam opvoeren. Mijn man was binnen 3 dagen van zijn klachten af nadat hij geen lactosehoudende voeding meer nam (LI), maar na een dag voelde hij al verbetering. Bij mijn zoon duurde het een week of drie voordat het weglaten van gewone melk hielp (dat was KMA). Soms moet je dus even doorzetten.
Maria

Nou

Juist enorme winderigheid en langdurige verkoudheden zie je erg vaak bij KEA. Ik zou echt om een verwijzing naar een kinderarts vragen!

Kari1

Kari1

12-01-2009 om 22:15

Hmmm

Dat alvast zelf beginnen met Nutramigen kan ook nadelen hebben. Het vertroebelt het onderzoek van de KA. De beste volgorde is onderzoek -> diagnose -> en daarna een op die diagnose gerichte behandeling.
Je weet nu niet wat er aan de hand is. Kan LI zijn, of KMA, of reflux, of een virusje waar hij niet lekker van is, of misschien wel helemaal niets medisch. Stel dat het beter gaat met de Nutramigen, en dan? Bij LI heb je dat niet nodig, er zijn betere (goedkopere) lactosevrije oplossingen. Bij KMA volstaat meestal iets als pepti ook genoeg. Het virusje is vanzelf overgegaan en de Nutramigen had daar niets mee te maken.
Laat eerst (spoedig) de KA naar hem kijken, dan kan er het gerichtste worden gehandeld en heb je het snelste het beste resultaat.
Kari.

ayla

ayla

13-01-2009 om 08:54

Kari

Bij baby's is het bijna onmogelijk om erachter te komen wat het is, LI of KMA. Die twee liggen qua kenmerken zo dicht bij elkaar. En bij die kleintjes kan je dus ook gene test doen. Bij twijfel zal er dus altijd gekozen worden voor een voeding die zowel soja als koemelk als lactose vrij is. En dat zijn er ook weer niet zoveel. Nutramigen is de meest gangbare. Je kunt dus wel zelf al eens overstappen naar Nutramigen en kijken of de klachten verminderen. De kinderarts zal daarna wel vragen om nog eens met koemelk te beginnen om te kijken of de klachten terug komen.

Ik zou alvast beginnen maar wel heel snel een afspraak gaan maken en niet zomaar op het oordeel van de huisarts afgaan

Kari1

Kari1

14-01-2009 om 09:32

Verschil van mening

"Bij baby\'s is het bijna onmogelijk om erachter te komen wat het is, LI of KMA." Ben ik niet helemaal met je eens. Als de klachten liggen in de sfeer van teruggeven, slikken, zuur etc. dan is LI nauwelijks waarschijnijk. Bovendien is het met een goede dubbelblinde eliminatie-provocatie-eliminatie wel van elkaar te onderscheiden.
"Je kunt dus wel zelf al eens overstappen naar Nutramigen en kijken of de klachten verminderen. De kinderarts zal daarna wel vragen om nog eens met koemelk te beginnen om te kijken of de klachten terug komen." Ja, en dan? Dan weet toch nog niemand of dat nou lag aan KMA of LI? En kan er dus nog steeds niet gericht worden gehandeld? Dat stelt een juiste diagnose alleen maar uit.
Vandaar dat ik er voor zou kiezen om eerst een KA naar mijn kind te laten kijken zodat die een goed diagnosetraject kan opzetten.
Kari

ayla

ayla

14-01-2009 om 10:44

Kari

mag toch, een verschil van mening

ik heb diverse kinderartsen gesproken in het verleden, mijn kinderen waren altijd van die kwakkerlaars. En allemaal zeiden ze dat het bijna onmogelijk was om erachter te komen wat een kind heeft. LI of KMA.
Wat bedoel jij met een dubbelblinde eliminatie provocatie test?

jongste had hier heel veel darm problemen, zurige ontlasting, je rook het 3 kamers verder nog, dat was voor arts 1 reden om aan LI te denken, echter kinderarts 2 dacht daar anders over want zoonlief gaf ook vaak voeding terug, slikte vaak voeding weg, had last van zuur, dus of reflux of KMA. Soja was gene optie want met misschien een allergie wil je dat niet geven en zover ik weet heb je verder geen optie om LI te testen.

Maar ik hoor het graag, weer iets nieuws te leren.

Kari1

Kari1

14-01-2009 om 18:51

Ayla

"Wat bedoel jij met een dubbelblinde eliminatie provocatie test?"
Eliminatie = weglaten van het verdachte voedingsmiddel (dus lactose of koemelkeiwit). Provocatie = het weer toevoegen van dit voedingsmiddel. Dubbelblind = zowel de patiënt als de onderzoeker (in dit geval: de ouders en de KA) weten niet of en wanneer het voedingsmiddel weer wordt toegevoegd. Dat betekent dat b.v. de (ziekenhuis)apotheek gemerkte flesjes afgeeft waarvan alleen de apotheek weet wat erin zit. Als je onder deze omstandigheden een klachtendagboek bijhoudt dan kun je er goed uitkomen of een voedingsmiddel de boosdoener is en welk voedingsmiddel dan.
Er blijkt steeds meer dat dat dubbelblind daarbij erg belangrijk is. De ervaring bij het diagnostiseren van KMA is dat bij een open provocatie, dus als ouders en onderzoeker weten wat er gegeven wordt, er een grote mate van overdiagnostisering is.
Kari

ayla

ayla

15-01-2009 om 08:34

Kari

volgens mij kunnen we beter een apart draadje hiervoor starten.
Ik snap je onderzoeksmethode. Echter, naar mijn weten is er nog steeds geen voeding dat zowel lactose als soja vrij is. Buiten Nutramigen om dan. Dus het idee is heel leuk maar het produkt moet wel bestaan

Bijvoorbeeld

NAN Sensitive
Galactomin 17 en 19
Allergycare
Neocate
Nutramigen
Pregestimil

ayla

ayla

15-01-2009 om 11:39

Ja maar

Pregestimil is wel lactosevrij maar niet soja vrij, dus kans op een soja allergie
Neocate is net als Nutramigen en Allergycare zowel koemelk als soya en lactosevrij, dus als je deze geeft weet je nog niet waar het probleem zit
Galactomin, bevat helemaal niets dus wederom weet je dan niet waar het probleem zit.
nan sensitive kon ik zo snel niet vinden

Het is niet dat ik als een zeur wil overkomen maar ik wil alleen aangeven dat het heel moeilijk is om erachter te komen bij een baby wat hij heeft, LI of KMA. Geloof me, als er een manier was geweest dan had ik dat een jaar leden al lang gedaan.

Ardnax

Ardnax

16-01-2009 om 09:25

Ja maar...., 2

Ayla zegt dat er geen voeding is die zowel lactose- als KM-vrij is. Dan worden er in ieder geval 3, ws 4 opgenoemd en dan komt er een ja maar.
Wat ik persoonlijk vind, is dat het bij een baby/dreumes die nog lang niet aan vaste of andere voedingsmiddelen vast zit helemaal niet belangrijk is of het nou LI of KMA is. Als de klachten maar weg zijn, toch ?
Over KMA groeien de meesten heen (ik ken veel baby's met een zogenaamde KMA, die als peuter opeens wel melk kunnen drinken) en bij een LI wordt naarmate je groter groeit, ook je kritieke niveau hoger.
Totdat je een allergietest kan doen, is het gewoon uitkijken en als je daarvoor hulpmiddelen ter beschikking hebt, moet je die met beide handen aangrijpen. En als er dus lactose- en KM-vrije voeding bestaat, ga je toch niet moeilijk doen ?
Grtz.
Ardnax

Kari1

Kari1

17-01-2009 om 15:41

Ja maar 3

“maar ik wil alleen aangeven dat het heel moeilijk is om erachter te komen bij een baby wat hij heeft, LI of KMA”, daar is dus achter te komen met eliminatie-provocatie. Daarvoor kun je voeding gebruiken die zowel lactose als koemelkvrij is (en die zijn er dus) maar dat hoeft niet, het kan ook na elkaar.
“En als er dus lactose- en KM-vrije voeding bestaat, ga je toch niet moeilijk doen ?”
Ik denk dat het wel uitmaakt om te weten wat de oorzaak van de klachten is. Iedere oorzaak heeft z’n eigen beste aanpak. Virus: uitzieken, reflux: antirefluxmedicijnen en -maatregelen, KMA: vermijden van koemelkeiwit, LI: vermijden van lactose. En dat heeft ook consequenties voor het uitbreiden van het dieet, wat snel genoeg aan de orde is (4-6 maanden, en dat is een leeftijd waarop klachten van reflux/KMA/LI i.h.a. nog niet verdwenen zijn en daar dus rekening mee moet worden gehouden). Als niet bekend is wat klachten veroorzaakt, is het verleidelijk om dan te veel weg te laten en door te gaan met het vermijden van b.v. én koemelkeiwit én soja én lactose, terwijl misschien maar 0-1-2 van de drie nodig is. Dat is medicaliserend en daarom nadelig.
Nutramigen is in veel gevallen niet nodig. Het is dan schieten met een kanon op een mug. En ja, dan is die mug ook dood. Maar die zou er ook aan kunnen gaan met b.v. pepti, sojavoeding, kerulac. Dat is ook een stuk goedkoper. En dat klinkt misschien flauw, maar alle overbehandeling (nog afgezien van de medicalisatie-nadelen) doet ook mijn ziektekostenpremie omhoog gaan….
“Totdat je een allergietest kan doen,” de enige echte allergietest bij voedselallergie is eliminatie-provocatie. Bloedonderzoek is geen onderzoek op allergie maar op sensibilatie. Sensibilisatie zonder allergie komt behoorlijk veel voor, en zo’n onderzoek dan als positief voor allergie beschouwen geeft ook weer veel overdiagnostiek.
Kari

Met andere woorden...

//klooi niet zelf, ga naar een goede arts!

hout anne

hout anne

18-01-2009 om 13:26

Kijk het eerst nog even aan

Ben nu eerst naar een osteopaat geweest (zie een paar draadjes hieronder). Het hikken is een stuk minder geworden en mijn zoontje is een stuk rustiger.
De winderigheid is er nog wel, maar ik eb niet het idee dat hij er zelf last van heeft.
Heb met nutrilon gebeld en die gaven aan dat als ik over zou stappen op soya (binnen het huidige merk) ik er wel rekening mee moest houden dat hij dan een week of 2 weer last van krapjes kon krijgen. Stap je over op een ander merk dan kan dat zelfs nog wat langer duren.
Dus mijn man en ik hebben bedacht dat we nu niet de boel overhoop gaan halen, nu het lijkt alsof hij nergens last van heeft verder. We houden hem goed in de gaten en mocht onze mening daarin veranderen dan gaan we idd eerst naar een kinderarts.
Iig iedereen bedankt voor de reacties!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.