Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Mama Marjan

Mama Marjan

24-02-2009 om 11:42

Niet doorslapen: zit er doorheen!

Nou, ik dacht: ik post maar eens het allereerste item ooit over het niet doorslapen van baby's

Onze tweede dochter is nu ruim 5 maanden en eigenlijk een vrij makkelijk kind: ze huilt weinig, is overdag steeds zo'n 2 uur wakker, ik leg haar dan wakker in bed en ze slaapt lekker 1,5 tot 2 uur. Als ze tussendoor wakker wordt brabbelt ze wat en slaapt dan weer verder. Heel fijn. En eigenlijk is ze ook snachts makkelijk, als ik haar maar voed zo gauw madam het aangeeft. Wat er de afgelopen week weer op neer komt dat ik om de 3 uur ( of eerder) op ben. Het lijkt er ook echt op dat ze honger heeft, andere manieren van troosten helpen niets. Ik ben bang dat ik haar een verkeerde gewoonte aanleer, dat ze gewoon lekker tegen de borst aan wil liggen. Daarom heb ik haar van de week als "proef" een flesje gekolfde melk gegeven en dat gegeven terwijl ze gewoon in bed lag, dat dronk ze ook en ging toen weer slapen. Op een dag als vandaag dat ze snachts veel heeft gedronken, drinkt ze vervolgens overdag weinig en spuugt ze heel veel.
Ik wordt er onderhand zó moe van! Overdag bijslapen zit er niet in, want ons peutertje dendert de hele dag door. Bovendien is zij ook om 6 uur wakker, dus begint de dag al vroeg. Ik begin steeds meer te piekeren, om mij heen slapen alle baby's al máánden door. Ik merk dat ik me ook een beetje "schaam" dat mijn kindje ons snachts zo bezig houdt, alsof het een gevolg is van slecht ouderschap of zo...Ik heb lang verlof gehad, maar komende week begin ik met werken: op een nieuwe plek, 90% in 4 dagen, daarbij studeren. Ik dacht vooraf: met 5,5 maand moet dat makkelijk kunnen, maar nu zie ik er erg tegenop.

Nou, het is een beetje een lang zeurbericht geworden, maar ik hoop dat er mensen zijn met eenzelfde ervaring. Gingen juliie kindjes alsnog vanzelf doorslapen? Of heeft iemand tips? Zou het iets met de borstvoeding te maken hebben?

Alle tips zijn welkom!

Marjan


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Hier ook niet

Marjan, gedeelde smart is halve smart. Onze zoon van nu bijna 7 maanden komt ook nog steeds 2 keer per nacht voor een voeding. En het lijkt er ook niet op dat hier verandering in komt. Oudste zoon van vier hoeft 's nachts geen melk maar, maar kan ook nog wel eens spoken.

Dus ... ook hier een vermoeide moeder die de blauwe kringen onder haar ogen gelukkig kan camoufleren met wat make-up. De enige troost die ik je kan geven is dat het toch echt een keer gaat gebeuren dat doorslapen. Je schrijft dat je weer aan het werk gaat. Ik kan me voorstellen dat je daar tegenop ziet, maar als je jezelf niet te veel opjut dat je dochter dan 'moet' doorslapen omdat alle andere baby's dat toch ook doen, zou dat al veel schelen denk ik.

Ik durf niet te zeggen of het met de borstvoeding te maken heeft. Misschien zou mijn zoontje op flesvoeding wel doorslapen, misschien ook niet. Flesvoeding is in ieder geval geen garantie voor doorslapen. Mijn keuze om borstvoeding te (blijven) geven is hoe dan ook op andere gronden genomen.

'Go with the flow' en verzet je er niet tegen, dan kost het de minste energie. Heel veel sterkte in de komende tijd, en ik hoop dat als je weer eenmaal aan het werk bent en in dat ritme zit, het allemaal wel meevalt (je hebt op je werk in ieder geval even 'rust' van je oudste

Chris

Mythes

Marjan: "Ik begin steeds meer te piekeren, om mij heen slapen alle baby\'s al máánden door. Ik merk dat ik me ook een beetje "schaam" dat mijn kindje ons snachts zo bezig houdt, alsof het een gevolg is van slecht ouderschap of zo..."
Welnee, trap niet in de doorslaapmythe. Onderzoek heeft uitgewezen dat 35% van de 3 maanden oude baby's tenminste 6 uur per nacht achter elkaar door slapen en met 9 maanden loopt dit op naar 72%(1). Op de leeftijd van jouw baby slaapt waarschijnlijk ongeveer de helft niet door en dan hebben ze het over maar ZES uurtjes, niet eens een hele volwassen nacht. Volstrekt normaal dus.
Zelf heb ik 4 kinderen, de oudste en de jongste sliepen al heel vroeg door en de middelste twee pas heel laat. Mijn ervaring is dat het niet aan de opvoedmethode of borstvoeding ligt, maar gewoon aan met welk 'slaapprogramma' je kind op de wereld is gekomen.
Je kunt nu twee dingen doen of je probeert een één of andere slaaptraining bij je kind uit wat volgens een brits onderzoek uit 2001 ongeveer 10% kans geeft op een baby die tenminste 5 uur per nacht doorslaapt(2). Het nadeel daarvan is dat het de eerste tijd nog meer van je nachtrust vraagt.
Of je probeert het jezelf makkelijk te maken. Waar slaapt je baby op een eigen kamer of bij jouw op de slaapkamer. Volgens een onderzoek uit 2004 slapen borstvoedende moeders die de baby bij zich nemen juist meer dan moeders die flesvoeding geven (3).
Verder mis ik een aandeel van je partner in je verhaal. Kan hij niet s'nachts bij de eerste kik een flesje afgekolfde melk geven en je peuterje die om 6 uur al wakker wordt opvangen? Mijn man deed altijd de andere kinderen s'ochtends zodat ik met de baby wat langer kon blijven liggen. Die kinderen gingen trouwens ook wat later naar bed dan het gemiddelde nederlandse kind, wat bij hen tot gevolg had dat ze ook later wakker werden dan het gemiddelde nederlandse kind. Je kunt ook overwegen om s'avonds eerder naar bed te gaan. Je hoeft niet op te blijven tot de laatste avondvoeding. Eerst een paar uur slaap pikken is op de lange duur veel relaxter.
Niet stoppen met de borstvoeding om deze reden, hoor. Het geeft geen enkele garantie op doorslapen en juist nu je kind straks met bijvoeding begint en daar steeds meer van zal eten is het zo verschrikkelijk handig. Geen gezeur met hoeveel de baby nu binnen krijgt of het wel genoeg is, niet teveel, voedingsschema's en andere gedoe, maar gewoon op tijden dat jij iets eet, de baby ook wat aanbieden wat geschikt voor haar is en voor de rest bv op vraag. Met een baby zoals de jouwe, die misschien wel aardig wat voeding drinkt voorzie ik problemen als je met kv ineens aan een maximum per dag vast zit.

Hanne.

Hanne.

24-02-2009 om 13:41

Hier ook niet

Om je even een hart onder de riem te steken. Je bent zeker niet de enige met een kind dat niet doorslaapt.

Bij mijn jongste heeft het tot een maand of 8-9 geduurd voordat ze af en toe tot 6 uur doorsliep. Pas nu met 2,5 slaapt ze meestal de hele nacht door (niet om je te ontmoedigen)

Wat bij mij heeft geholpen is om er mee om te kunnen gaan is me er bij neer te leggen dat het nu eenmaal zo is, en er dus zo min mogelijk energie in te steken. Dus wel er uit gaan om te troosten / fles /borst te geven, maar je er niet meer over opwinden. Dan val je erna een stuk makkelijker in slaap.

Verder, maar dat was toen ze al wat ouder was, proberen om het troosten niet af te raffelen (liever 1x 5 minuten troosten dan iedere 10 minuten 1 minuut). Bij ons ging het vooral om aandacht/angst dus ook luchtbed neerleggen, en bij het kind verder slapen of kind in bed leggen.

En natuurlijk altijd de gouden tip op de momenten dat het kan vroeg naar bed gaan, of eens tussen de middag (oudste met pappa wat laten gaan doen), en natuurlijk ook pappa zo veel mogelijk 's nachts wat laten doen.

Dat laatste werkte bij mij overigens niet. Ik werd eerder wakker van het huilen en het zelf oplossen kostte minder tijd/energie dan man wakker maken en vervolgens zelf alsnog wakker liggen tot het probleem was opgelost.

Hanne.

Hanne.

24-02-2009 om 13:41

ik gaf flesvoeding, dus stoppen met borstvoeding is zeker geen garantie voor verbetering

Guinevere

Guinevere

24-02-2009 om 14:07

Troost (of niet)

Troost je, je bent zéker niet de enige met een niet doorslapende baby. Dus laat je niet te veel leiden door je omgeving met louter doorslapers. Het ligt niet aan jou!
Mijn oudste sliep met 8 weken hele nachten door. De jongste "kwam" tot 15 maanden elke 1,5 tot 2 uur! Nu is ie 22 mnd en meneer wil 's nachts nog steeds een flesje, één keer gelukkig en dan slaapt hij tot 7.00. En héééél af en toe slaapt hij een nacht door! Hoe ik vorig jaar op de been ben gebleven met zulke nachten is me nog steeds een raadsel, maar kennelijk kan een mens er tegen om 4 uur per nacht onderbroken slaap te hebben. Ik zag er niet eens uit als een zombie.
Als ik jou was zou ik het mezelf nu zo gemakkelijk mogelijk maken. Schiet niet in de stress, houd de kleine bij je in de buurt 's nachts en geef júist borstvoeding, want dan hoef je je bed niet uit. En je man kan één voeding met een flesje voor zijn rekening nemen, gedeelde smart is halve smart tenslotte.

Hier ook zwarte wallen...

Mijn dochter is 8 maanden. Slaapt zelden een nacht door. Het is bij haar alleen niet de voeding. Ze hoeft niks te drinken 's-nachts maar is "gewoon" wakker.

Soms 6 x per nacht voor 5 minuten, soms 1x 1,5 uur elke keer anders. Breekt op inderdaad. Weet soms ook niet hoe ik de nacht ben doorgekomen. Mijn zoon is ook een slechte slaper geweest en slaapt sinds een paar maanden goed door. (hij is 3!)

Eens gaan ze doorslapen.... nu maar afwachten wanneer.

Geen tips dus maar wel medeleven!

liefs lisa

Dees 68

Dees 68

25-02-2009 om 00:48

Meer van het zelfde hier

Mijn zoontje is ook 5 maanden en slaapt ook nog niet door. En ik kan je eigenlijk ook niet meer vertellen dan er al genoemd is: maak je er niet druk om, maak het jezelf zo makkelijk mogelijk 's-nachts (leg je baby naast je (in?) bed en verschoon bij voorbaat geen luiers) en probeer het als een gegeven te accepteren. En vooral geef ook toe aan de slaap op het moment dat je de kans krijgt. Ik zit af en toe gewoon recht op op de bank te slapen met twee kussens achter mijn hoofd en als ik heel erg moe ben ga ik ook wel eens vroeg op de avond naar bed. Een powernapje van een minuut of 10 doet dan vaak al wonderen. Daarnaast probeer ik in het weekend en op woensdag (als mijn man de andere kinderen naar school brengt) wat uit te slapen. En op de andere dagen doet mijn man 's-morgens de kinderen en sta ik om 8.00 uur op om het af te maken en ze naar school te brengen. Zo red ik het nog niet om aan mijn gewenste 8 uurtjes te komen, maar is het wel te doen tot nu toe. Ik zag vooraf heel erg op tegen de gebroken nachten, maar al met al valt het me toch wel mee tot nu toe. En dan komt vooral ook omdat ik 's-nachts half en half slapend voed (soms zelfs helemaal, word anderhalf uur later wakker met een kind dat nog tegen mijn borst aan ligt...). Ik heb hier trouwens wel maatregelen voor genomen. Zo ligt mijn zoontje onder zijn eigen dekentje in mijn bed als ik hem voedt, ligt hij niet onbeschermd langs de rand en lig ik stijf als een plank naast hem (ook als ik slaap). Momenteel slaapt hij zelfs in het bed van mijn man (omdat die weer voor een paar nachtjes naar boven is vertrokken om wat bij te slapen). Echt gezellig is dat natuurlijk niet, maar het slaapt wel fijn moet ik zeggen...

Juul M

Juul M

25-02-2009 om 01:30

Zoals je leest...

Echt niet de enige. Mijn eerste 2 kinderen sliepen af en toe een nachtje door sinds ze 3 maanden waren, niet altijd, maar toch regelmatig. Tja, toen kwam nummer 3.... Denk je dat je het allemaal wel weet. Niet dus... Mevrouw is nu 2 jaar en 3 maanden en pas sinds een maand slaapt ze wat door. Soms tot 6 uur. meestal tot 5-5:30.
Nou moet ik er ook bij zeggen dat mijn oudste met 11 maanden of zo een periode had en die hebben we toendertijd laten huilen en huilen en huilen. Eerste nacht 3 uur lang! Na de 3de nacht was het over en sliep hij weer door. Maar dat was echt heel moeilijk en ik wist ook dat hij best kon doorslapen!

Misschien kan je je man een keer naar het bed sturen? Ik werk in het ziekenhuis en heel af en toe draai ik wat nachtdiensten. Tja, dan was ik er niet en moest mijn man opstaan, die gromt even naar haar, ze huilt 10-15 minuten en dan is het over. Ben ik thuis, nou, ze ging niet meer slapen hoor en wilde drinken....
Ik was dus altijd moe (en nog steeds). Gelukkig waren mijn oudste 2 op school dus kon een middagdutje tussendoor doen, maar die meid van me sliep ook overdag niet veel, 45 minuten.. helpen deed dat ook niet.
Misschien kan je iemand vinden die even op je peuter kan passen zodat jij tegelijkertijd even kan gaan slapen? Vaak doet een goede nachtrust al enorm veel goed!

Sterkte
Juul

zon

zon

25-02-2009 om 08:33

Ik ben ook uitgeput

Onze zoon van zes maanden slaapt ook niet door. Sinds kort zit hij wel op 1 voeding 's nachts maar is dan vervolgens klaarwakker. Het duurt meestal 1 a 2 uur voor hij pas weer gaat slapen. Daarnaast hebben we ook nog een dochter van 2 die bijna elke nacht wel een keer huilend wakker wordt en een dochter van 3,5 die er om 6.00 uur echt wel genoeg van heeft.
Gelukkig wisselen mijn man en ik elkaar wel eerlijk af 's nachts. Daarnaast slaap ik op zaterdag uit en af en toe laten we alle kinderen een nachtje bij opa en oma logeren. Helaas is dit natuurlijk bij lange na niet genoeg. Ik hoop zo dat het snel beter wordt. Ooit zullen ze toch een keer allemaal gaan doorslapen lijkt mij en ik verheug me daar echt verschrikkelijk op.
Sterkte in elk geval.

Risama

Risama

25-02-2009 om 11:29

En hier ook...

Zoonlief is 6,5 maand en kwam tot 2 weken geleden iedere nacht om de anderhalf uur voor de borst. Hij krijgt nu 's avonds voor het slapen een bordje pap en slaapt dan van 20.00u tot ongeveer middernacht, dan borst en vervolgens nog 1 of 2 keer de borst. Na die eerste nachtvoeding neem ik hem gewoon bij mij in bed en stop ik er ook nog een keer of wat een speen in om de borst nog even uit te kunnen stellen. Als hij in zijn eigen bed ligt, moet ik er de hele tijd uit en daar heb ik dus geen zin meer in. Zijn zusje van ruim 20 maanden komt ook nog geregeld 's nachts en daar doen we nu uit gemakzucht even hetzelfde mee. Regelmatig liggen we dus met zijn vieren in ons niet al te ruime bed. Gelukkig slapen de oudste 2 wel door, want die passen er echt niet meer bij Mijn schoonmoeder vindt het belachelijk, maar mijn nachtrust is me toch echt even te veel waard. Ik ben anders niet te genieten en op deze wijze kom ik toch nog aan een redelijke nachtrust toe.

Overdag is het de makkelijkste baby die ik gehad heb, maar ook overdag slaapt hij nooit echt lang. Toevallig vanmorgn wel! Maar nu is hij wakker, dus ik ben nodig.

Sterkte!

Risama

Mama Marjan

Mama Marjan

25-02-2009 om 12:34

Wat fijn...

...zo veel support en herkenning! Dank jullie wel allemaal!
Zoals al gezegd is, is het piekeren en denken dat het niet normaal is nog het meest vervelend. Maar ik ben nogal gesteld op controle nu leer je dat wel af als je kinderen krijgt, ik kan me al meer bij dingen neer leggen dan voorheen maar soms met slaaptekort is dat weer even zó moeilijk! Zou heel graag altijd "zen" zijn en volledig intuitief mijn kinderen opvoeden maar dat lukt dus niet altijd. fijn dat anderen dat ook hebben!
Gisteravond om half 10 mijn bed ingedoken en vanmorgen uitgeslapen tot half 9 (man had vrij, die werkt ook goed mee hoor!) Dat helpt ook al om het wat positiever in te zien allemaal.
Voor ik kinderen kreeg had ik dit aspect trouwens niet zo zwaar ingeschat: voor ons zou dit een reden zijn om geen derde kindje te willen. respect voor alle vrouwen die zich staande houden met drie of vier kleine nachtbrakers!
Ik kan er weer even tegen en ga ook niet meer twijfelen over de BV. Ga zo meteen even lekker alleen de stad in, kids bij papa en mezelf even verwennen, recessie of niet, haha!
groetjes!

liora

liora

25-02-2009 om 13:15

Marjan

Hoi Marjan,

Nog even over die voeding: mijn zoon kreeg altijd flesvoeding en ging ook pas echt doorslapen nadat hij een jaar was. De nachtvoedingen hielden wel na een maand of 7 op, maar het wakker worden helaas niet.
In bed nemen vond ik altijd de beste oplossing.

Maar je hoeft dus niet te denken dat een baby met flesvoeding ineens doorslaapt.

Liora

Hier is het de reden voor geen derde

..ik blijf daar moeite mee hebben om het zo hard op te schrijven, maar toch is het zo.

Eerste tot anderhalf een radbraker. Kwam tig keer per nacht, alles geprobeerd. Tweede leek beter te gaan...maar die heeft een voorliefde voor een voeding om 4 uur (!!) gehouden tot hij ruim over een jaar was. Niets hielp. En als ik hem aanlegde om 7 uur had hij geen honger. Ja logisch zul je zeggen. Maar als we probeerden te rekken met speentje konden we er ieder kwartier uit van 4 tot 7. Vervolgens heeft hij nog tot zijn derde verjaardag angst gehouden dat hij mij niet zou zien 's ochtends. Dus toen ik voor mijn werk af en toe vroeg op moest riep hij me iedere ochtend om 5 uur. Dan kan je zeggen dat hij moet gaan slapen maar dan ben je dus wel al wakker.

Echt Marjan, gewoon volhouden. Maar het doet veel met je, slaaptekort. Ik zei altijd dat sektes dit gebruiken om mensen gek te krijgen... zo troostte ik mezelf dat het niet raar was dat ik er zo moe/sloom/neerslachtig/vreetziek van werd.

Het is verschrikkelijk

Chronisch slaapgebrek....het is afschuwelijk. Nooit heb ik kunnen bevroeden wat dát met je doet. Ik werd volkomen wazig, vergat dingen, werd gedeprimeerd, angstig, noem maar op. Op een gegeven moment zag ik zelfs dingen die er niet waren, niet echt psychotisch, maar in een flits, zo van hè?! staat daar nou een neushoorn langs de snelweg? Toen ben ik ook maar even gestopt met autorijden.
Hier hielp cold turkey, tot 2x toe. In beide gevallen ongeveer op dezelfde manier: wel erheen gaan, aaitje maar geen feestje, en weer weg. Dit dan door mijn man, als ik dit zelf had gedaan, hadden ze toch weer aan de borst gewild. De eerste heb ik gecoldturkeyd met 6 maanden, de ander met 9. Ben wel bv blijven geven, alleen niet meer 's nacts; ik had bij allebei heel sterk de indruk dat het meer om het ritueel ging dan om de voeding. En dat ritueel gunde ik ze best, maar niet ten koste van alles.....Ik weet nog dat een vriendin zei: "joh, je moet ook een iets leuks doen, iets voor jezelf", en ik kon alleen maar denken: ik WIL niks leuks, ik moet slapen!
Ik weet niet meer exact hoe lang het duurde, maar in beide gevallen sliepen ze na een paar dagen door. Zal heus niet bij iedereen werken, hoor, maar hier godzijdank wel.
Heel veel sterkte, je bent niet alleen EN het gaat ooit beter! Rust wanneer je kunt (ik ging vaak om 19.00 uur naar bed) en zorg zo goed mogelijk voor jezelf!

Julie mam van 2

Julie mam van 2

25-02-2009 om 17:16

Hier de tweede

Zo dat is dus ook mijn verhaal maar ik ben nu 11 maanden verder en nu zit hij weer in zijn 45 wekensprong en slaapt hij alleen nog maar in mijn armen met mijn tepel in zijn mond. soort speen... kan het nog erger? het probleem is dat er altijd wel een reden is om niet lekker te slapen. Verkouden, tandje, sprongetje, we hebben een B&B in huis, dus mag er niet gehuilt worden.
Ben bij osteopaat geweest, homeopaat maar niets helpt. Ik denk dat het gewenning is, en dat alleen een ontwenning helpt, de zg coldturkey methode. Maar wie gaat dat doen, want ik kan het niet. het is uiteraard ook een borstvoedingskindje en stoppen is nog steeds geen optie voor mij. misschien als ik opgenomen moet worden in het ziekenhuis wegens oververmoeidheden Maargoed, alle gekheid op een stokje. Ben uiteraard ook zwaar oververmoeid, mijn man slaapt al 9 maanden niet meer bij me. Tips zijn welkom maar ik geloof niet dat er een oplossing is...

liora

liora

25-02-2009 om 17:50

Gedrag

Hoi,

Even over grotere kinderen die niet doorslapen: dat vind ik echt een gedragsprobleem. Een baby van zes maanden slaapt heel vaak niet door, zie de link van Jessica.
Maar een kind van 2 jaar dat zijn moeder om 5 uur wil zien? Dan zou ik toch zeggen dat hij niet mag roepen of het dan maar negeren.

Ik vind dat in ieder geval een probleem van een totaal andere orde, en denk niet dat dat past in een draadje over niet doorslapende baby's.

Liora

Risama

Risama

25-02-2009 om 18:37

Aha die neushoorn!

Dat heb ik idd ook, dat ik soms dingen in een flits zie die er toch niet echt blijken te zijn. Had me nog helemaal niet gerealiseerd dat dat gewoon door oververmoeidheid kwam.... Heel stiekem dacht ik soms wel eens dat ik psychotisch raakte, maar ik voel me echt helemaal niet psychotisch, voorzover ik kan inbschatten hoe dat voelt.

Toch blijf ik vinden dat het allemaal wel te doen is, ja het is heftig, maar eens gaat hij toch echt wel doorslapen. Mijn oudste 2 waren ook moeilijke slapers en slapen inmidels al jaren goed. En ik ga me echt helemaal niets aantrekken van mijn omgeving. Ik hoef me toch niet te schamen omdat mijn kind nog niet doorslaapt? Dat is gewoon heel vervelend voor mij en verder kan ik er ook weinig aan doen.

Risama

dc

dc

25-02-2009 om 22:02

Een jaar

mijn jongste wordt morgen 1, en hij wordt nog steeds 1 keer per nacht wakker. Ik werk voltijd, dus bijslapen zit er ook niet in, ze zien me al aankomen met een kussen op m'n werk

Wel weet ik dat hij soms wakker wordt, even huilt en dan weer in slaap valt, dus ik wacht 10 minuten voor ik erheen ga. En als ik erheen ga, dan geef ik hem gewoon de borst en stop ik hem weer in bed. De snelste manier om allebei weer snel verder te slapen. Ik maak me er niet druk over. In het weekend slaap ik gewoon bij.

En hij eet overdags heel veel, dus het ligt echt niet aan de voeding! Maar ik ben blij dat ik nog steeds bv geef, anders duurt het 's nachts allemaal een stuk langer.

Liora

dat zeiden meer mensen. Africhten die hap. Maar als een kind oprecht bang is en van zich laat horen word je daar altijd wakker van - ook als je het negeert. En kinderen van 2 zijn nog te jong voor grote als-dan verhalen. Dus het enige wat je kan doen is zeggen dat het te vroeg is. Geen service dus. Heb ik altijd gedaan. Dan was ik wel wakker.

Ik vind het er trouwens wel bij horen omdat het effect hetzelfde is. Namelijk slaaptekort.

Ik zit verder niet te wachten op een discussie over of het hetzelfde is of iets anders. In mijn ervaring had ik bij beide kinderen pas vanaf een jaar of 3,5 echt totaal ongestoorde nachten het grootste gedeelte van de tijd.

En in beide gevallen heeft me dat vreselijk goed gedaan. Ik gun het iedereen. Altijd, bij iedere leeftijd

ayla

ayla

26-02-2009 om 08:37

Hier

aylazoon wordt over 3 weken 2 en begint nu zo af en toe tekenen te tonen van doorslapen.
Vreselijk was het, er waren weken dat we uren met hem onder zaten, 2 tot 3 flessen per nacht. Ruzie midden in de nacht. Het erge vond ik vooral dat ik minder van hem kon hebben, ik vond hem vaak echt 'minder leuk', gewoon door die nachtelijke krijspartijen. Terwijl hij er zelf ook niet veel aan kon doen. Nu eenmaal met buisjes en geholpen aan zijn amandelen gaat het stukken beter en vind ik hem ook veel leuker. Al zijn er nog steeds met grote regelmaat nachten dat we eruit moeten.

angel3

angel3

26-02-2009 om 09:38

Fles en papa

Ik herken het van onze jongste. Oudste sleip vanzelf met 4 maanden zo n beetje door. Jongste dronk overdag met name op kdv vrij weinig en haalde het s nachts in. Ik was er echt klaar mee omdat ik echt het gevoel had dat ik een beetje bij de neus werd genomen. Tja klinkt raar want een baby doet dat niet bewust maar op de een of andere manier had ik er moeite mee dat ze s nachts in ging halen wat ze overdag dan minder dronk en ik had het idee dat het meer het lekker sabbelen bij mama was dan dat ze echt honger had.
Ik heb ijn man eruit gestuurd met een fles kunstvoeding. Het was heeeeeeeeeel snel over. Overdag ben ik gewoon bv blijven geven.
Ik weet niet of dit past in je principes maar het is het proberen waard. Of inderdaad cold turkey maar dan door papa. Als jij gaat met die melk en borstgeur dan is het veel lastiger.
Sterkte

Guinevere

Guinevere

26-02-2009 om 11:34

Bij ons hielp niets

Wij hebben álles uit de kast gehaald om meneer te laten doorslapen. Niets hielp, ook niet het overdag zó vol stoppen dat ie 's nachts misschien geen honger meer had. Helaas klokte hij 's nachts alsnog lekker stevig door met de bv, dus dat hielp niet. Vaste voeding geïntroduceerd, dan zou hij wel doorslapen. Nope. Kunstvoeding: nope. Negeren, speentje, flesje water: lag ie 2 uur later nog te krijsen....
Wat natuurlijk niet wil zeggen dat álle baby's van die hardnekkige nachtbrakers zijn als de mijne was, gelukkig niet! Dus ik zou zeker een paar tips gaan uittesten, mama Marjan!
En rodebeuk, je nam me de woorden uit de mond met je posting. En nog een toevoeging: nachtbraken kán op een gegeven moment overgaan in een gedragsprobleem, maar het moment waarop dat gebeurt is nogal wazig. Kwestie van op het juiste moment ingrijpen, maar zelfs dan is er niet altijd kans op succes. En ik kan Liora mededelen dat mijn nog steeds regelmatig nachtbrakende dreumes zéker geen gedragsprobleem heeft. Bij sommige kinderen hoort het er helaas gewoon bij. Dus Liora, ik hoop dat je het bij je a.s. baby niet aan den lijve hoeft te ervaren, ik wens het niemand toe!

Mamvantwee

Mamvantwee

26-02-2009 om 13:22

Het ging ook bij ons over....uiteindelijk

O ja, ook hier, in het archief is nog wel terug te vinden hoe zeer wij er doorheen zaten. Pas met 1,5 à 2 jaar sliepen ze door, en aangezien 1,5 jaar in leeftijd verschillen, duurde het hele feest 3 jaar.

Ook hier is deze ervaring één van de redenen om niet voor een 3e te gaan.

Trouwens, wij waren zó op dat we overgegaan zijn op negeren. Geen fles, geen speen, geen aandacht meer. Ik zag ook dingen die er niet waren, stond te tollen op mijn benen en werkte ook nog 4 dagen per week totdat ik instortte. Wij hebben de krijsende nachtbraker op een gegeven moment gewoon laten krijsen. Zoon was toen 1,5 ofzo. We deden allebei oordoppen in en lieten hem gewoon krijsen. Het heeft een keer 3 uur geduurd, vaak korter, maar na een tijdje was het over.

Nu zijn ze 3 en 4 en gaat het prima. Het chronische slaaptekort is nog niet over trouwens - gaat dat ooit nog lukken? - ik had van tevoren nooit gedacht dat dit zo'n gigantisch effect kon hebben op iemands welzijn.

Succes, ga op overlevingsstand!
Mamvantwee

Sascha2

Sascha2

26-02-2009 om 13:26

Fijn!

Altijd fijn om herkenning te vinden. Hier een meisje dat gisteren één jaar is geworden en steevast iedere nacht drie keer komt. Zo rond 01.00, rond 03.30 en rond 05.00. Sinds een week of twee slaapt ze na 05.00 wat minder goed in, maar dat vangt mijn man gelukkig op. Alles geprobeerd, maar het enige wat helpt (bij ons dan) is meegaan in het ritme van mijn meisje. Ze krijgt nog borstvoeding en inmiddels zie ik dat als een zegen (zag ik al, maar in combinatie met de onderbroken nachten is het prettig om als halfslapende zombie te gaan zitten met shirt omhoog. Als ik eerst nog een flesje moet gaan warmmaken ben ik stukken wakkerder zeg maar). Maanden heb ik er zo van gebaald, maar werkelijk niets helpt. Het hoort bij mijn dochter, denk ik. Sinds ik na mijn zwangerschapsverlof weer ben gaan werken heeft zij haar drinkpatroon drastisch gewijzigd. Overdag drinkt ze erg weinig (tegenwoordig nog maar 1 fles van 80 ml), om alles 's avonds en 's nachts in te halen. Als ze meer melk krijgt overdag, dan eet ze geen brood of warm eten meer. Zoals het nu gaat, is het voor haar in ieder geval het beste. Maar o, wat snak ik naar een nacht doorslapen! Of naar een nacht met maar 1 voeding.... Het komt wel, maar wanneer...
Overigens, dit is mijn derde kind. Mijn andere twee sliepen beide vrij snel door. Mijn oudste met zes weken al (och jee, waarom mijn derde niet ). Zo rond zijn derde verjaardag kreeg hij het in zijn bol om midden in de nacht wakker te worden en uit zijn bed te komen. Ik denk niet dat dat een gedragsprobleem was. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een kind van drie jaar bewust midden in de nacht wakker gaat worden om vervolgens te huilen. Wel denk ik dat het een gedragsprobleem zou kunnen worden, als het te lang door zou zijn gegaan. Aan de andere kant denk ik dat het ook een gedragsprobleem zou kunnen worden als je de reacties van je kind snel afdoet zonder te kijken naar het waarom. Het blijft moeilijk om daar een goed evenwicht in te vinden, maar het is zeker niet zwart/wit.
Natuurlijk gaat dit draadje over het niet-doorslapen van een baby en niet over het niet-doorslapen van oudere kinderen. Maar nu we toch bezig zij om de draadstarter een hart onder de riem te steken past het er wel bij: immers, er zijn kinderen die al als baby heel vroeg gingen doorslapen (mijn zoontje bijvoorbeeld), maar op latere leeftijd ineens weer onderbroken nachten krijgen. Kijk dus niet naar andere ouders, bij wie de kinderen wel al snel doorslapen. Vergelijken heeft zo weinig zin.
Neem op tijd je rust, ook al is dat moeilijk met nog een peuter. En besteedt inderdaad vaak de zorg even uit. Zo zou je ook bijv. je oudste even een nacht en een dag kunnen uitbesteden, zodat je overdag even samen kunt bijtanken. Dat haalt de onderbroken nachten niet weg, maar wel een zorg voor je oudste.
Sterkte, want het is killing!
Sascha

Mama Marjan

Mama Marjan

26-02-2009 om 14:55

Heftig

Als ik het zo lees is mijn dochtertje eigenlijk nog heel jong. Zo zie je maar wat je eigen referentiekader doet....Mijn oudste dochtertje sliep met 2 maanden door van 11 tot 8, die moest ik wakker maken als ik naar mijn werk ging. Ik dacht dat dat normaal was (en mijn omgeving vond dat al rijkelijk laat!). omdat de jongste verder een stuk makkelijker is, dacht ik dat ze dat snachts ook wel zou zijn. Tja, aannames zijn nooit handig, en bij een baby al helemaal niet.

Ik besef trouwens heel goed dat de nu doorslapende baby's ook op oudere leeftijd kunnen gaan spoken; mijn oudste ging vanaf 18 maanden ook rondlopen, niet alleen willen inslapen, snachts bang wakker worden, noem maar op. Ik heb vaak genoeg met mijn zwangere buik naast haar op een matrasje gelegen (bij ons in bed wil ze niet slapen, wel feesten) en ook nu wordt ze geregeld wakker snachts.

Wat heftig om te lezen wat voor effecten slaaptekort kan hebben. Veel herkenning: ik ben 's ochtends soms zo labiel dat ik in huilen uitbarst en de auto laat ik soms ook liever staan. Het is gewoon wachten op een langs denderende neushoorn

Ik ga zeker wat tips uitproberen. Voor cold turkey vind ik het te vroeg, troosten of een speentje door mijn man hebben we een week geprobeerd, maar het resultaat was altijd dat ik er na 1-1,5 uur alsnog zelf uitgimng om te voeden. \en dan ben je 's ochtends dus veel vermoeider dan na nachtvoedingen. Flesje gekolfde melk of kunstvoeding is in elk geval handig om te proberen. En aan apart slapen hebben mijn man en ik nog nooit gedacht, maar voor een enkele keer is dat wel heel handig.
Wanneer het een kwestie van gedrag wordt vind ik heel moelijk in te schatten. Ga voorlopig nog maar mee in haar ritme, ze zal snel genoeg groot zijn (als het mee zit zonder psychotische mama).

Ik heb nog wel één tip

of meer een spreuk:
De oplossing voor de nacht ligt altijd in de dag.
Daarmee bedoel ik dat het zinloos is om 's nachts te redderen en oplossingen te bedenken of met je partner te overleggen. Overdag ben je beter tot nadenken in staat. Maar meer nog bedoel ik ermee dat voor zover er al iets te doen is aan niet doorslapende kinderen je hun hele etmaal in samenhang moet bekijken. Het kan heel goed zijn dat wijzigingen in hun dagritme een oplossing bieden voor problemen in de nacht. Omgekeerd, kordaat optreden in de nacht levert vaak minder op.

Voor wat het waard is..

Sunja

Sunja

26-02-2009 om 22:22

Ook een tip

bij ons hielp het wel ons 9 maanden oude zoontje na 3 maanden nachtbraken om de 2 uur (...) 'gecontroleerd' te laten huilen. Dus inderdaad: als hij ging huilen 10 minuten laten doen, dan erheen: geruststellend praten, aaien over hoofdje en buikje, in bedje laten. Weer weg en 10 minuten laten huilen, weer erheen: alleen aaien over hoofdje en buikje en 1 zin zeggen (niet een tijdje praten dus) en dan weer weg, niet uit bedje halen. 10 Minuten later terug en even eruit halen, tegen je aan houden - geen drinken geven. Dan weer terugleggen en opnieuw beginnen met 3x 10 minuten. Dit in totaal 3 keer volhouden (dus ruim anderhalf uur) en dan even eruit, naar beneden of op jullie bed laten spelen etc. En weer opnieuw beginnen. Bij het cb zeiden ze dat de eerste drie nachten afzien zouden zijn, dan zou het beter gaan. Na 2 weken zou een ritme ontstaan en na nog eens 6 weken is dat ritme er dan ingesleten zogezegd.
Zoonlief heeft het EEN keer 40 minuten volgehouden (dus 1 cyclus van 3x 10 minuten en toen nog 1x 10 minuten) en slaapt sindsdien door. Alleen heel soms hoor ik hem nog een beetje huilen maar dat houdt na 2 a 3 minuten op. Tja! Wij zeggen nu nog tegen elkaar dat we gek zijn geweest die drie maanden, maarja je weet het natuurlijk echt niet vantevoren. Dit hele circus is nu 4 weken geleden, dus we zijn er nog niet. Maar het is een miraculeuze omslag. Overigens voed ik nog wel 1 keer, als we zelf gaan slapen (borstvoeding), dan slaapt hij wat langer door in de ochtend (tot 8 uur ofzo). Overdag gaat het ook veel beter, hij is ineens een gemiddelde baby in eten en slapen.
En veel mensen raden ook Elizabeth Pantley aan: Lekker slapen zonder huilen, hoor ik heel veel goede verhalen over.
Succes ermee want ik heb geen neushoorns gezien maar wel een heleboel vliegende dingen en ook dacht ik 's nachts vanalles te horen... En ik wilde ook heel serieus scheiden om nog maar niet te spreken van de aanvallen van totale depressiviteit. Ik ben nog niet bijgekomen maar iets beter gaat het wel en dat is veel waard.
Sunja

ayla

ayla

27-02-2009 om 11:58

40 minuten is niks

aylazoon houdt het met gemak 2 tot 3 uur vol. En als we naar hem toe gaan kwijst hij alleen maar harder daarna.

Had trouwens gisteren net zo'n grote mond moeten hebben. We zijn er vannacht zeker drie keer uit geweest, inclusief fles en om 5 uur was hij alweer wakkker

Mama Marjan

Mama Marjan

27-02-2009 om 20:11

Ayla

Het lijkt wel of ze kunnen (gedachten-) lezen hè? Je durft nét te zeggen of denken dat het beter gaat en dan wordt je er meteen op afgestraft. Gaat hier hetzelfde! Goedenacht!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.