Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Mayte*

Mayte*

28-08-2009 om 09:44

Commentaar op vaak voeden baby

Ik moet dit even ergens kwijt hoor. Er zijn namelijk veel vrouwen in mijn omgeving (moeder, zus, vriendin en buurvrouw) die min of meer laten doorschemeren dat ik veel te vaak voed. Ze hebben zelf allemaal flesvoeding gegeven en benadrukken allemaal het belang van een voedingsschema en het aansturen op regelmaat en ononderbroken nachten. En ja, een schema is er niet. Baby is 5 weken jong en drinkt zeker 10, maar misschien wel 12 keer op een dag. Ik houd het zelf niet bij, want het doet er ook niet toe. Hij groeit geweldig goed (nu al 1,6 kilo boven geboortegewicht) en ik vind het fijn om te doen.
Vanwaar dan die onrust (en bezorgdheid) in mijn omgeving? Is dat herkenbaar? Hoe gaan jullie daar mee om? Steeds uitleggen dat dit nou voeden op verzoek is of gewoon negeren?

Groet, Mayte


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Mar

Mar

28-08-2009 om 09:54

Nou ja zeg!

Aangezien jij duidelijk geen probleem hebt en je baby ook niet, zou ik het maar gewoon negeren.

Sommige mensen willen net iets te graag hun kennis met je delen (soms zelfs tegen wil en dank) en dan kun je je afvragen: wie heeft daar eigenlijk het meest aan? Blijkbaar diegenen zelf in dit geval

Blijf lekker voeden en zeg eventueel nog tegen je omgeving dat ze zich nergens zorgen over hoeven te maken, want dat de tussentijd vanzelf langer wordt als de baby groter wordt. Borstgevoede baby's laten zich nou eenmaal niet in een strak schema drukken.

Ga zo door, je doet het geweldig!

Tja

hier heb ik eigenlijk weinig commentaar gekregen op hoe we het doen, enige die wat moest zeggen was mijn schoonmoeder die het opvallend vond dat we dochtertje troosten als ze huilt, volgens haar is het belangrijk dat kinderen ook zichzelf leren troosten.

Goed bedoeld hoor, maar voor mij een teken dat we haar weer iets te vaak gezien hebben.

liora

liora

28-08-2009 om 10:36

Commentaar

Ach ja, tis ook nooit goed! Ik kreeg van iemand commentaar toen ik mijn zoontje tijdens een feestje de hele avond op de arm wiegde (daar kon hij weleens heel moe van worden) en van dezelfde persoon kreeg ik een maand later commentaar toen ik dezelfde baby even liet huilen in zijn bedje (waarom pak je hem niet op).

Het is vervelend en maakt onzeker, waarom stoppen die mensen er niet mee?

Liora

Waarom commentaar

Dat begrijp ik nou ook nooit. Denken mensen dat dat prettig is, om ongevraagd een mening te krijgen over de manier waarop je het belangrijkste in je leven behandelt, voedt, verzorgt? Denken mensen sowieso dat er maar één manier is waarop dat (het beste) kan? (zie ook de eindeloze discussies op dit forum over bepaalde niet nader te noemen onderwerpen .
Maar soms is het echt uit bezorgdheid: mijn moeder vond ook dat ik mijn kindje te vaak voedde, dat kon wel oplopen tot 13x per dag, al was dat geen regel. Maar zij had geen moreel oordeel over het aantal voedingen, ze vond het moeilijk om mij zo moe te zien. Dan nog hielp het niet, dat ze commentaar had, maar in haar geval (en miss. geldt dat ook voor sommmige vrouwen uit jouw omgeving, Mayte?) kwam het echt voort uit pure bezorgdheid en onwetendheid mbt bv. Toen ze eenmaal zag dat mijn baby op die "ongeregelde" bv goed groeide, en ik weer wat bijtrok, was ze dan ook gerustgesteld.

Kari1

Kari1

28-08-2009 om 12:11

Daarvoor

heb je nou precies twee oren gekregen, 1 voor in en 1 voor uit...
Lekker doorgenieten!
Kari

Mayte*

Mayte*

28-08-2009 om 12:48

Haha

Da's een goeie Kari, die hou ik er in.

Ik denk idd dat het bezorgdheid over mijn welbevinden is. En daarnaast ook onwetendheid en een soort onbewuste bemoeizucht.

Maar hoezeer ik het ook van me af laat glijden, het maakt bijvoorbeeld wel dat ik het minder prettig vind om in hun bijzijn te voeden.
Mijn zus heb ik vanochtend gezegd dat ik het bedekte commentaar niet meer op prijs stel, dat ze zich geen zorgen hoeft te maken. En toen kwam er een klein aapje uit de mouw; ze zou er zelf helemaal gek van worden zei ze. Die volledige onvoorspelbaarheid van borstvoeding en dat voortdurend beschikbaar moeten zijn. En ze had vooral veel bewondering voor mij.
De anderen zal ik er ook eens gewoon op aanspreken als ze het weer doen.

Sascha2

Sascha2

28-08-2009 om 14:43

Mayte

Herkenbaar hoor! Vooral bij mijn derde liep ik hier erg vaak tegenaan. Zij kreeg bv op verzoek en kwam iedere nacht zeker twee keer (waarbij ik de voeding van rond 06.00 maar als ochtendvoeding aanduidde, dat verzachtte de nachten ). Zelfs van mijn moeder kwamen allerhande goedbedoelde adviezen, die eigenlijk overkwamen als kritiek op mijn keuze. Ik had indertijd een ppd en ook dat zou mede te wijten zijn aan het geven van bv en alle vermoeidheid die daarbij kwam kijken. Ik kon gelukkig bij mijn eigen gevoel blijven en dat was: voeding op verzoek, ongeacht het tijdstip. Ritme van dochter volgen en verder niet over nadenken. Uiteindelijk reageerde ik niet meer op opmerkingen, ik werd een ster in het uiterlijk dankbaar aanvaarden van de tips en innerlijk vloeken . En nadat mijn dochter rond de 15e maand eindelijk ging doorslapen, waardoor de bv-periode over was (ze kreeg toen alleen nog in de nachten voeding), was ik erg tevreden. Ik heb het helemaal aan haar overgelaten en dat lukte ook. Nu verwacht ik medio oktober een vierde en ook haar wil ik weer volledig zelf laten bepalen hoe en wanneer er gedronken gaat worden.
Het grappige is, dat ik dit ook bij de oudste twee heb gedaan. Alleen had ik daarbij het geluk, dat deze twee veel eerder gingen doorslapen, namelijk met zes respectievelijk negen weken. En dat betekende een stuk minder commentaar.
Mijn advies: blijf naar jezelf en je kind luisteren. De meeste adviezen zullen heus goedbedoeld zijn, maar niemand kan inschatten hoe je kind in elkaar zit.

Asa Torell

Asa Torell

28-08-2009 om 16:05

Ik kan twee redenen bedenken

De eerste is dat die schema's er zo ontzettend in werden (worden) gehamerd dat iedereen die ze ooit heeft geprobeerd uit te voeren denkt dat het het belangrijkste in een babyleven is. Dit herken ik van mijn moeders verhalen wel, ze gaf wel bv maar 'moest' evengoed enorm werken aan het zo snel mogelijk naar 5 voedingen gaan. Bij mijn oudste had ik ook nog begrepen dat dit van belang was en ben ik zelf ook zo bezig geweest.
De tweede reden heeft vast inderdaad met een soort bezorgdheid te maken, zowel dat het geuit wordt als dat jij het hoort misschien? Misschien omdat je wel slaaptekort hebt en ze daar graag iets aan zouden doen?
Ikzelf had met mijn tweede ook het voeden op verzoek ontdekt (met dank aan OO) en ik zat op zo'n enorme roze wolk, ik vond het zo'n ontdekking dat je er gewoon absoluut niet over na hoefde te denken, dat ik eventuele opmerkingen volgens mij niet eens hoorde, of afdeed in mijn hoofd als 'oja die achterhaalde preoccupatie met voedingsschema's' - in deze trant sprak ik er in elk geval over met mijn moeder en oma.
Ik had hierbij wel veel aan de stukjes op borstvoeding.com over de geschiedenis van borstvoeding, zelfs twee voedingen per dag is ooit het advies geweest! En anderzijds zijn er culturen waar de kinderen elke 20 minuten een slokje nemen. Daardoor kon ik makkelijk denken dat het allemaal nogal arbitrair is en Kari's advies moeiteloos toepassen . (eerlijk gezegd moet ik tegenwoordig mijn best doen om niet de ongevraagd-advies-rol op mij te nemen bij anderen wat dit betreft...).
Ook een handige vond ik dat de meeste fv-ers wel ergens een 'ja want ik had niet genoeg' lieten vallen en dan kon ik goed pareren met de uitleg dat dat nou juist van die verkeerde schema-adviezen kwam. (een reactie waarop men dan wschl. ook Kari's advies toepaste, maar dat terzijde ).

Anna3

Anna3

28-08-2009 om 17:01

Bv volgens vast schema

Iedereen moet z'n eigen keuzes maken, ik vind het prima als moeder 12x per dag voeden, heb er veel bewondering voor, maar wat ik wel een beetje jammer vind is dat bij dit soort discussies over bv op verzoek de indruk ontstaat dat het regel is om 10-12x per etmaal te voeden.
Ik weet eerlijk gezegd niet of ik dat zelf vol zou houden..
Eerlijk gezegd vind ik het wel begrijpelijk dat veel (westerse) vrouwen, die vaak na 3 maanden weer aan het werk moeten en gewend zijn om hun eigen leven te leiden, dan zeggen: ik begin er niet aan, de hele dag een kind aan m'n tiet.
Ik heb zelf een half jaar uitsluitend bv gegeven (met dank aan mijn werkgever), maar dat was bijna vanaf het begin 6 keer per dag. Niet omdat dochter niet vaker mocht, maar dat was wat ze aangaf. Volgens mij was het echt bv op verzoek, want er ontstond al heel erg snel vanzelf een tamelijk vast schema, zo elke 4 uur.
Ik zal vast ook wel geluk hebben gehad, overigens.

Asa Torell

Asa Torell

28-08-2009 om 17:10

Anna

In mijn geval viel er echt niets aan te bewonderen, het was trouwens ook eerder 8 a 9 keer. Maar het was pure gemakzucht, bij elk huiltje gewoon lekker niet nadenken hup aanleggen. (zo voelde het voor mij dan he, ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen dit zo ervaart). Daarmee had ik overigens weer geluk want dit ging bij ons zonder problemen als kloven, overproductie, etc die je wel kunt krijgen bij vaak drinken.
Mijn oudste zou denk ik uit zichzelf al wel redelijk snel op 6x zijn uitgekomen maar voordat het zover was ben ik enorm aan het hannesen geweest met uitstellen, rondsjouwen met huilend kind, piekeren wat er aan de hand was - en dat niet meer te hoeven vond ik dus juist een enorme opluchting bij de 2e. Ik vond al dat gepuzzel juist belastender.
Kortom wat ik maar wil zeggen is dat het helemaal geen te bewonderen actie voor het kind hoeft te zijn, dat voeden op verzoek. Kan ook gewoon juist gemak zijn voor de moeder.

Asa Torell

Asa Torell

28-08-2009 om 17:15

Wat ik wel belastend vond trouwens

waren de nachtvoedingen, vooral toen ik weer aan het werk was. Maar ja, ik ken genoeg voorbeelden van nachtbrakerij die geheel niets met voeden op verzoek te maken hebben dus ik had niet het idee dat in strakker voeden de oplossing lag.

Tirza G.

Tirza G.

28-08-2009 om 22:55

Ik volgde de harde lijn

Zodra ik commentaar kreeg op "alweer voeden" haalde ik subiet de koffie- of theekopjes weg. Kom op zeg. Een half uur tussen twee consumpties voor volwássenen, die er niet eens meer van hoeven te groeien....belachelijk.
Je hebt nét koffie gehad, over drie uur krijg je weer......
Wat voor mij een echte eye-opener was, was het feit dat volwassenen gemiddeld iedere anderhalf uur iets in hun mond steken. Kijk maar eens wat je zelf doet; ontbijt, koffie, lunch, glaasje water, koffie, dropje, glas wijn, avondeten, toetje (waarom? je hebt nét gegeten!), wéér koffie, appeltje, chippies........goeie help. En wij hoeven er niet eens meer van te groeien. Voor een baby is datgene wat uit jou of uit de fles komt, álles. Oók de koffie tussendoor.

Tirza

liora

liora

29-08-2009 om 07:37

Tirza

Hoi Tirza,

Ik vind de vergelijking mank gaan want volwassenen slapen niet 18 uur per dag. Als je een baby 14 keer per dag voedt, dan komt hij toch niet aan voldoende slaap?

Liora

dc

dc

29-08-2009 om 08:02

12 keer is niet perse voeden op verzoek

ik had wel gewild dat iemand in mijn omgeving in het begin me erop gewezen had dat voeden op verzoek niet betekent dat je bij iedere zucht of halve huil maar gelijk weer moet aanleggen. Ik zat in het begin de hele dag ongeveer met de baby aan de borst en dat heeft geresulteerd in een oververmoeide baby en een oververmoeide moeder en een sfeer om te snijden.

En 12 keer per dag betekent om de 2 uur. En dan ben je wel een tijdje bezig. Het kan met borstvoeding geen kwaad, maar echt ideaal is het dus ook niet.

Ik zou toch eens kijken of je signalen van je baby niet verkeerd opvat. Wrijven in ogen, gapen, op hoofd krabben, achter oren krabben enzo betekent meestal dat een baby wil slapen.

Bij de 2e heb ik gemerkt dat je af en toe een paar dagen hebt dat je de hele dag aanlegt, maar dan is het weer een tijd een stuk minder.

Kari1

Kari1

29-08-2009 om 08:58

Cruciaal

is kijken naar je kind. Bij voeden op verzoek moet er wel oog zijn voor "het verzoek". En idd ben ik het met dc eens dat onrust, piepen etc. niét automatisch betekent dat er voedingsbehoefte is, het kan ook slaapbehoefte of contactbehoefte zijn. Dat leren kijken naar je kind kan in het begin best lastig zijn.
(Dit is iha hoor, niet gebaseerd op Mayte, als ik dat zo lees is iedereen daar uitermate tevreden!)
Ook het tellen van voedingen zegt niet altijd alles. De een telt de extra slokken na een half uur als wéér een voeding, de voor de ander horen die nog bij de voeding die net is geweest. Die laatsten hebben dan kinderen die al heel jong met 6 voedingen toekunnen.
Tirza, ik vind jouw harde lijn wel leuk gevonden. Maar helemaal opgaan doet het niet, je kunt kinderen natuurlijk niet met volwassenen vergelijken. Want als je dit doortrekt dan zijn nachtvoedingen
taboe: kom nou, je moet mínstens 8-10 uur zonder voeding kunnen! :-s
Kari

liora

liora

29-08-2009 om 09:39

En nog wat

Hoi,

Nog iets anders: het lijkt me nogal uitzonderlijk een moeder te treffen die fluitend 12 keer per dag voedt. De meeste vrouwen zouden gillend gek worden. Het betekent elke 2 uur een voeding, nooit langer dan 1 uur slapen, wie houdt dat vol en hoe lang hou je dat vol? Ik vind het heel verkeerd om bij voedingsadviezen alleen van de baby uit te gaan en de moeder maar te vergeten. Die borst zit wel aan een persoon vast en die persoon moet ook gezond blijven en zich prettig voelen.

Liora

Kari1

Kari1

29-08-2009 om 10:25

Liora

Het hangt m.i. ook samen met de definitie van "voeding". 12 x voeden betekent meestal niet 12 x minstens een half uur/drie kwartier bezig zijn, dus de klok rond max. 1.15/1.30 pauze tussen die voedingen. Vaak worden dan ook de keren dat het kind weer even 3 minuten aanligt en een paar slokken neemt geteld als "dat was weer een voeding". Bij BV gaat het meestal wat ongeorganiseerder toe dan bij FV; je maakt niet voor 3 slokken een flesje klaar.
Kari

Tirza G.

Tirza G.

29-08-2009 om 11:19

Nachten

Tja. Mijn baby's sliepen in elk geval geen 18 uur per etmaal. Baby's hebben een heel ander slaappatroon/ritme dan volwassenen en bovendien zijn er plénty volwassenen die 's nachts wakker worden, naar de WC gaan en even een slokje water nemen. Als baby kun je niks, je zult altijd moeten wachten tot het je gebracht wordt, zelfs als je alleen maar een slokje wilt. En 18 uur slapen: dat zou betekenen dat ze in 6 uur ál hun voedingen binnen moeten krijgen.
Een baby verdubbelt zijn gewicht in ongeveer zes maanden. Nou is een prulletje van zes maanden natuurlijk nog steeds maar een prulletje, maar als hij van 6 pond naar 6 kilo is gegaan, is dat wél een gewichtstoename van 100%. Dat krijgen wij niet voor elkaar zonder heel vaak en heel veel te eten.
Twaalf voedingen per etmaal betekent niet iedere 2 uur. Vrijwel iedere baby heeft een patroon van een langere slaapperiode ergens tussen middernacht en een uur of 5,6. Dan een voeding rond die tijd, net onder de ochtend dus. Dan volgt er vaak weer een wat langere slaapperiode, tot een uur of half 10, 10 uur. Weer een voeding. Dan gaat het in de middag wat dichter op elkaar zitten, 13.30, 15.30, 16.30, 18.00 en savonds doen de meeste baby's iets wat "clustervoeden" wordt genoemd, heel vaak aan de borst. Die periode valt meestal tussen 19-22 uur. Dan volgt er weer een langere slaapperiode - enzovoort. Dat is dus niet iedere 2 uur

Tirza

Mayte*

Mayte*

29-08-2009 om 11:59

Klopt kari en tirza

Er zitten soms lange periodes tussen de voedingen (soms wel 4 a 5 uur) en dan zijn er weer momenten dat je bijna voortdurend de baby aan de borst hebt.
Soms treft bezoek een baby die uren ligt te slapen, maar soms (zeker als ze 's middags of begin van de avond komen) ook een baby die na twee borsten gewoon weer van voor af aan wil beginnen. En als je al die keren aanleggen allemaal als voeding telt kom je al snel op 12 keer. Maar als je zo'n clustervoeding al 1 hele lange voeding zou zien geef ik er misschien maar 5.
Mijn zus had wel een gevatte opmerking trouwens. Ze zei:'jij geeft niet om de drie uur voeding, je geeft gewoon drie uur lang voeding'. En ja, dat is zeker aan het eind van de middag, begin avond bijna wel het geval. Erg onhandig, maar vast heel erg tijdelijk.

Het is in ieder geval fijn dat er herkenning is mbt het commentaar op het 'vele' voeden. Ik heb besloten het voortaan te negeren of, als het me stoort, het direct te benoemen.

liora

liora

29-08-2009 om 12:08

Tirza

Hoi Tirza,

Lijkt me dodelijk vermoeiend wat jij beschrijft! Ben blijf niet in die situatie te zitten.

Liora

Limi

Limi

29-08-2009 om 12:49

Ja, nu al

En ik ben nog niet eens bevallen
Ik heb al van zeker twee mensen (ongevraagd) gehoord dat ik met een peuter de baby maar zo snel mogelijk om de 4 uur moet gaan voeden, want om de 3 uur is zooooo vaak.

Bij de eerste heb ik om de 2-3 uur steeds 5-10 minuten gevoed, iedere dag op andere tijden. Ik hoop dat de tweede weer zo is eigenlijk. Het beviel me erg goed. Het is met die kleine beetjes namelijk veel makkelijker om eens iets eerder te voeden als je wegmoet. Het was overigens puur voeden, niet troosten. Ik had geen huiler en trouwens ook geen slaper.

Tirza G.

Tirza G.

29-08-2009 om 14:24

Liora

Hoe vaak voedt jij dan in de zes uur dat je baby wakker is?

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

29-08-2009 om 14:26

Toepasselijke slideshow

Ik vond hem wel toepasselijk in deze discussie De rest van het boek ben ik niet zo wild van, maar goed, daar gaat het niet om.

http://www.thefoodoflove.org/breastfeed-in-your-sleep.htm

Tirza

liora

liora

29-08-2009 om 15:31

Tirza

Hoi Tirza,

Inmiddels is hij wel al langer wakker hoor.

Ik voedde in het begin zeven keer per dag. Het is weleens acht keer geweest. En misschien tellen we inderdaad verschillend, want als ik links-rechts-links-rechts deed telde ik dat als 1 voeding. Alles binnen 1 uur telde ik als 1 voeding eigenlijk.

Liora

Mayte*

Mayte*

29-08-2009 om 15:40

Dat durf ik dus niet tirza

Samen met baby en man in 1 bed. Het lijkt me overigens wel heerlijk, zoals dat eruit ziet. Ik wandel 's nachts heen en weer tussen het echtelijk bed en een logeerbed dat ik naast de wieg heb gezet (en zie er aan het eind van de nacht vaak uit zoals die vrouw in het eerste stukje van de slideshow). Daar voed ik dan wel liggend en ik val ook regelmatig in slaap met baby om pas wakker te worden bij de volgende voeding. Ik durf in het logeerbed wel te slapen met baby, omdat ik daar een dekentje op heb liggen (en geen dekbed) en omdat dat ik daar alleen mezelf in de gaten hoef te houden mbt het niet op de baby gaan liggen. Maar goed, dat logeerbed ligt lang zo lekker niet als ons eigen bed. Dus hobbel ik vaak midden in de nacht weer terug naar ons bed.
Hoe zit dat eigenlijk met dat advies om vooral niet samen met je baby te slapen?? Misschien moet ik er toch eens iets op verzinnen om wel samen met de baby te kunnen slapen in mijn eigen bed. Als je onder een gewone deken+laken zou slapen, kan het dan wel?

Tirza G.

Tirza G.

29-08-2009 om 16:02

Aha!

Dan is het gewoon een kwestie van definitie Liora Alles binnen een uur als voeding tellen is niet echt gebruikelijk Een Voeding is in NL de ene borst, dan de andere borst en dan klaaaaaaaar. Dat alles bij elkaar mag zeker niet langer dan een half uur duren. Tja. De avonden dat jij op de bank zit met je baby op je geplakt die je zo eens van links naar rechts schuift, passen daar niet in.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

29-08-2009 om 16:05

Mayte*

Via LLL kun je een infoblad bestellen/downloaden over veilig samen slapen. Dat je man op jullie baby gaat liggen, lijkt een groot risico, maar dat valt in de praktijk wel mee (zolang hij geen alcohol heeft gebruik en geen slaapmiddelen). Hoe vaak gebeurt het jou of hem dat je midden in de nacht op zijn arm of been terecht komt? Zelden, denk ik. Je hebt een soort ingebouwde sensor voor afstand.
Je hebt zélfs nog wel kans, dat je logeerbed gevaarlijker is, als de baby tussen de muur en het bed kan komen is dat een reeel risico. Kun je het logeerbed niet tegen het "grote" bed zetten? Of de wieg naast jullie eigen bed?

Tirza

Kiki

Kiki

29-08-2009 om 21:11

Ooo heerlijk vond ik dat

midden in de nacht voeden. Ik op mijn zij, beebje aan de borst. Kon ik nog een beetje verder liggen dommelen. Omdat het maar een of twee keer was viel dat nog wel mee qua vermoeidheid. Alleen hij en ik op de wereld.

Het was volgens mij niet voor niets dat toen mijn zoontje na 7 maanden afscheid nam van de borstvoeding (heb ik helemaal niets voor hoeven doen, ging vanzelf) ik vlak daarna de kriebels kreeg voor een tweede kindje.

Ik vond het samen slapen in het begin ook eng, dus ging heel krampachtig, mijn bed omhoog zetten en zittend voeden. Uiteindelijk was ik zo moe dat ik zo echt mijn ogen niet meer open kon houden. Toen ben ik dus gewoon liggend gaan voeden en toen bleek dat ik het niet eng was. Nou hebben mijn man en ik wel twee matrassen, dus de kans dat hij op de baby rolde was wel heel klein.

Ik had het later, toen mijn zoontje wakker werd van de tanden en de kiezen een stuk zwaarder.

angel3

angel3

30-08-2009 om 10:52

Baby hoger leggen

wij sliepen ook weleens met baby. De jongste wilde dat nooit, die wilde altijd in haar eigen bed maar de oudste wel. We legden hem dan helemaal bovenaan het hoofdeind in zijn iegen slaapzakje. Wij lagen een stukje lager onder het dekbed. Ging echt perfect!

Bastet

Bastet

30-08-2009 om 11:41

Mayte

Samen slapen kan wel degelijk,mits je je aan een paar spelregels houdt.Inderdaad geen dekbed,een goed geventileerde kamer,geen alcohol,drugs,etc.
Mijn kinderen hebben altijd bij mij geslapen toen ze jong waren,en ik heb er nog steeds goede herinneringen aan.En wat fijn dat het voeden zo goed gaat!!
Groetjes,bastet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.