Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op

Eerste fruithapje

Mijn meisje is nu 3,5 maand en ontzettend hongerig. Nog steeds wilt ze om de 3 uur een fles van minstens 150 ml., soms 180. Het probleem is dat ze vaak niet meer op kan dus ik heb al Nutriton toegevoegd om de melk te verdikken. Ook al Nutrilon voor hongerige babies geprobeerd, maar niks kan haar minstens 4 uur verzadigd houden. Een leidster van de creche waar ze in feb. naar toe gaat, heeft me aangeraden om dan maar te beginnen met warm eten of fruithapje met koek. Ik denk dat ze het wel lekker gaat vinden. Maar is 1 fruithapje net zo machtig als een flesvoeding? Ik neem aan dat de 1e keer niet zo vlot zal verlopen dus zal ik sowieso erna nog melk moeten geven. maar later als het beter gaat, kan ze dan minstens 4 uur er op teren? En wat is het ideale moment om het de eeste keer te geven? Wanneer ze echt honger heeft of zal ze dan te onrustig worden van die lepel?
Typisch dat ik dat niet mee weet van m'n zoon, nu bijna 5 jaar oud.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Bijvoeding pas vanaf 6 maanden

Zwelgje, het huidige advies is om pas met 6 maanden met bijvoeding te beginnen. Voor die tijd is het darmstelsel niet rijp genoeg om fruit of groente te verteren. Ze heeft er qua voedingsstoffen helemaal niets aan en kan er eigenlijk alleen maar last van krijgen. Nu beginnen met een fruithapje lijkt me eerlijk gezegd geen oplossing voor je probleem.

Waarom moet er trouwens per se 4 uur tussen de voedingen zitten? Komt ze anders over de 1 liter per dag heen? Of wat bedoel je precies? 4 Uur lijkt me behoorlijk lang voor zo'n kleine baby om het zonder voeding te stellen.

Gefeliciteerd met je dochtertje trouwens!

Chris

Zwelgje

Zwelgje

15-12-2009 om 17:37 Topicstarter

Volgens de ka

kan ik vanaf 4 mnd met fruit of groente beginnen. (Bij m'n zoontje begon ik zachtjes aan vanaf 3 maanden en nooit problemen gehad) Nu moet ik erbij zeggen dat Amélie best groot is voor haar leeftijd (63 cm, 7 kg). Vandaag heeft ze per voeding meer melk kunnen binnenkrijgen dan gebruikelijk; eerst 180 ml.+ verdikking en zodra die op was, nog eens 60 ml. gewone Nutrilon. Maar ik zal haar over krap 3 uur wel weer horen blèren. Krampjes zijn het zeker niet, ik herken haar manier van huilen als ze honger heeft.
Ikzelf vind het niet zo'n big deal dat ze om de 3 uur wil eten, maar volgens de richtlijnen moet ze het gewoon wat langer trekken met een voeding. Zelfs als ze 230 ml. heeft gedronken, houdt ze het niet langer vol. Ze krijgt zo 6 voedingen (in totaal 1 liter water, soms iets meer) op een dag en rond 21:00 gaat ze naar bed, slaapt tot 8:00 door. Zal ze daarom overdag meer willen?
Ik ben helemaal niet ongerust ofzo, vroeg me gewoon af waarom zelfs die speciale babyvoeding geen verschil maakt. Ze is een bolle baby maar niet verontrustend mollig.

Morgana Fata

Morgana Fata

16-12-2009 om 08:20

Ka?

Is dat een recent advies? Of van toen je zoontje zo jong was? Zelf was ik recentelijk in het ziekenhuis met mijn baby, en daar houden ze toch echt de 6 maanden richtlijn aan. De darmen zijn er gewoon nog niet aan toe, en sluimerende allergieën kunnen drastisch verergeren door te vroeg met bijvoeding te beginnen. Daarnaast krijgen ze er vaak krampjes van enzo. En zijn ze er mond motorisch nog niet aan toe.

De richtlijnen vind ik persoonlijk niet zo heel interessant. Kijk eens naar jezelf, eet je zelf maar 1 keer in de 4 uur? Nou, ik niet, tussen ontbijt en lunch gaat er toch meestal wel iets in. Kopje koffie, meestal nog wat erbij te eten. 4 uur is gewoon heel erg lang, zeker voor zo'n kleintje. Ze krijgt alleen maar melk he? Als ze nou straks 6 maanden is, dan krijgt ze tussendoor wel groente en fruit. dus als je dan een fles geeft om de 4 uur, krijgt ze tussendoor tenminste wat.
Als het mogelijk is, zou ik gewoon om de 3 uur een fles geven.
En ja, als ze doorslaapt en 's nachts dus niks drinkt, zal ze overdag extra willen.

Hanne.

Hanne.

16-12-2009 om 11:22

Is het wel honger?

Even los van de discussie of je op deze leeftijd wel fruit moet geven. Weet je heel zeker dat het honger is. Je geeft zelf aan dat het gebeurt na een fles van 150ml, maar in je laatste post zeg je dat ze ook na een fles van 230 ml het geen 4 uur redt.

Heeft ze niet gewoon flinke zuigbehoefte?

B...

B...

16-12-2009 om 13:11

Hongerige baby

hoi,

ik heb ook zo'n hongerig manneke.

Hij krijgt friso extra. Dus voor hongerige babies.
Is ook verkrijgbaar van nutrilon.
Misschien een optie?

groetjes

marsja

marsja

16-12-2009 om 15:35

Fruit

Fruit bevat erg weinig callorieen tov melk. Dus ik vraag me af of het nut heeft bij hongerige baby's. Bovendien is het niet goed voor de darmpjes, advies is niet voor niets 6 maanden.

Zwelgje

Zwelgje

16-12-2009 om 18:00 Topicstarter

Nee, echt honger

Het zou best kunnen dat ze gewoon een sterke zuigbehoefte heeft, zonder dat daar melk bij aan te pas hoeft te komen. Maar als ik er een fopspeen induw, heeft ze meteen in de gaten dat ze dát niet wilt.
Ze drinkt de ene keer 180, de andere keer 150 en soms zelfs maar 120 en dan weer 210, er valt geen vinger op te leggen. Ik denk dat haar gemiddelde 165 is. Maar het ziet er na uit dat ze nu steeds ietsje meer wilt dus het komt vast wel goed. 'k Vroeg me eigenlijk meer af of jullie kleintjes ook nog elke 3 uur willen, want het CB heeft als richtlijn 5 voedingen van minstens 230. Ben absoluut niet bezorgd dat ik op deze manier misschien wel een te dikke baby ga krijgen, maar m'n moeder kan zich lekker bemoeien en mij aan het nadenken zetten terwijl het misschien helemaal niet hoeft.
Wel blijf ik het raar vinden dat zowel die Nutrilon voor hongerige babies als de melkverdikking helemaal geen verschil maakt.
PS: het advies over het 1e fruithapje kreeg ik 2 wkn geleden van de KA in het CB. Ik zal nog maar even wachten, aangezien ook een vriendin van mij pas is begonnen met 5,5 maand.

Morgana Fata

Morgana Fata

16-12-2009 om 20:14

Honger

De ene baby heeft nu eenmaal sneller weer honger dan de andere. En de ene arts hangt meer aan gemiddelden dan anderen. Want dat is het he? Een gemiddelde. Alle volwassenen eten toch ook niet dezelfde hoeveelheden?
Mijn baby van bijna acht maanden drinkt nog steeds 4 keer in 12 uur en dan 's nachts nog twee, soms drie keer. Daarnaast eet hij een keer fruit, een keer pap en een beetje groente.

Gemiddelden

Ik zou me ook maar niet zoveel aantrekken van al die gemiddelden waar je baby aan moet voldoen. Jij ziet het best waar je kind behoefte aan heeft. Als je zeker weet dat ze honger heeft, dan zou ik haar niet een uur laten wachten tot ze weer 'mag' drinken. Mijn eigen kinderen hebben wel tot 8 maanden nog om de drie uur gedronken.

Zolang je niet meer dan een liter flesvoeding per etmaal geeft, is er niks aan de hand. En dat advies van je ka, ik zag in een ander draadje dat je in België woont. Volgens mij hebben ze daar andere ideeën over het starten met bijvoeding, maar voorzover ik het kan beoordelen is het toch echt achterhaald om met 4,5 maanden te beginnen. Het is in ieder geval niet in lijn met de aanbeveling van de wereldgezondheidsorganisatie die door de cb's in Nederland is geaccepteerd als richtlijn (of alle cb's in Nederland die richtlijn ook actief promoten is een ander verhaal).

Chris

Chris

Vic

Vic

17-12-2009 om 10:30

Tja

Ik wil er geen 'rokende opa' argumenten bij halen, maar bij de meeste baby's levert het geen problemen op als je eerder dan 6 maanden met een fruithap begint. Bij mijn oudste was 4 maanden het advies, en 6 als er allergieën in de familie voorkwamen. Bij jongste (5 jaar geleden) weet ik het advies niet meer, maar die hapte ook al ruim voor de 6 maanden een heel potje fruit weg. Toen ik met fruit begon zaten beide kinderen al een tijdje aan een liter kv per dag, dus daar mochten ze niet meer van hebben.

Hanne.

Hanne.

17-12-2009 om 10:51

Speentje is ook niet lekker

Een speentje is ook niet lekker als je zuigbehoeft hebt. Althans als ik mijn dochters moet geloven. Mama's pink is/was daar overigens wel erg geschikt voor. Die van pappa daarentegen weer niet.

Ik heb even voor je nagezocht wat mijn kinderen rond de 4 maanden aan voeding kregen. Jongste is pas 3 weken, van de oudste heb ik het nergens opgeschreven dus ik heb maar 1 vergelijking. De middelste kreeg met 3 maanden 6x 165 ml en met 4 maanden 5-6x 200 ml. Daar zat 1 nachtvoeding bij, dus qua hoeveelheid is het vergelijkbaar, maar qua frequentie minder. Ik zou er niet zo'n probleem van maken als ze om de 3 uur komt.

Ik verbaas me er trouwens over dat je schrijft dat ze van het CB 5 voedingen van MINSTENS 230 ml moet krijgen. In het foldertje dat ik van het CB kreeg staat nl dat er MAXIMAAL 200 ml per fles wordt gegeven. In dat zelfde boekje staat als advies voor 3-5 maanden overigens 5 keer 150-180 ml voeding

Kari1

Kari1

18-12-2009 om 09:14

Mijn 2 centen

Je noemt je dochter hongerig. Ik zou zeggen: ze houdt meer van frequenter iets eten dan van minder vaak een groooote portie. Daar is niks mis mee. Als zij er behoefte aan heeft, gewoon om de drie uur geven, en zoveel ze dan wil (zolang ze niet de pan uitgroeit).
Kinderen van 3-4 maanden drinken volgens de gemiddelden geloof ik iets van 5 x 180. Een gemiddelde vrouw is meen ik 1.68 lang. Is er iets mis met je als je 1.60 bent? Of 1.78? Gemiddelden zeggen niets en zijn ook niet iets om naar te streven. Er zijn kinderen die 4x 230 drinken (5 x 230 is heel erg veel! de meeste kinderen zullen daar te hard van groeien), 4x 200, 5x 200, 6 x 160, 7x 120, en er zijn nog veel meer variaties.
Melk vervangen door fruit (minder vaak melk geven maar dan wel fruit "omdat ze niet eerder dan 3 uur mag komen") lijkt me geen goed plan. Het is de melk waar ze van moet groeien. Iets eerder dan 6 maanden beginnen met fruit lijkt geen nadelen te hebben volgens de huidige inzichten. Maar dat zijn dan hele kleine proef-beetjes, voor de smaak en de ervaring. NIET als voeding.
Kari

liora

liora

18-12-2009 om 16:18

Vraag voor kari1

Hoi Kari,

Even een vraag: mijn zoontje is ruim zes maanden en lijkt nu aan vijf keer 200 cc iets teveel te hebben, hij laat vaker wat staan. Tijdje geleden dronk hij die vijf flessen echt allemaal op.
Dus nu probeer ik hem vier flessen te geven en dat lukt de meeste dagen goed. Hij eet al fruit, maar groente soms maar een paar hapjes. Heeft hij nu genoeg aan 4x 200 cc? Hij weegt 7 kilo.

Groeten,

Liora

Kari1

Kari1

18-12-2009 om 17:37

Liora

"Heeft hij nu genoeg aan 4x 200 cc?" De enige die die vraag kan beantwoorden is je zoon.
Is hij tevreden en aktief? Dan gaat het goed. Ook als hij iets minder hard groeit, want dan past die groei op dit moment bij hem. Je kunt de benodigde hoeveelheid melk niet (meer) relateren aan het gewicht, trouwens ook die rekensommetjes daarvoor zijn alleen maar gemiddelden die niet zoveel zeggen over het individuele kind. Ook de hoeveelheid bijvoeding in relatie tot de hoeveelheid melk kan enorm verschillen.
Jij biedt aan en je kind neemt wat hij nodig heeft, hij bepaalt hoe vaak en hoe veel. Denk maar aan hoe het gaat bij borstvoeding (waar flesvoeding toch een afgeleide van is), daar zit ook geen metertje op. Dat gaat automatisch goed.
Kari

Rembrand

Rembrand

19-12-2009 om 00:20

Kari.

Ik ben het niet me je eens. Bij borstvoeding gaat het toch wel heel anders. Als een borst leger word gaat de baby automatisch stoppen met drinken op een gegeven moment. Verder maakt het bij borstvoeding niet uit hoeveel cc's een baby drinkt. Er zijn zat baby's die meer dan een liter drinken en gelukkig hoef je dan als moeder niet bang te zijn dat de nieren overbelast worden door een teveel aan natrium. ( wat de voornaamste reden is waarom baby's niet meer dan een liter kunstvoeding mogen ). Wat vooral een rol speelt bij het risico van overvoeden bij flesgevoede baby's is dat je als ouder graag die fles leeg wilt zien, en toch (on) bewust wat gaat zitten pushen om dit te bereiken. Een flesje kan je als het ware opdringen, en dat is iets wat bij de borst niet zal gaan. Met andere woorden; voeden op verzoek is het pas als je daadwerkelijk naar de lichaamstaal van je kindje kijkt. Dit is een stuk moeilijker als je kind geen borstvoeding krijgt.
M.

Kari1

Kari1

19-12-2009 om 08:10

Valreep

want ik ben zo een tijdje weg.
"het risico van overvoeden bij flesgevoede baby\'s is dat je als ouder graag die fles leeg wilt zien, en toch (on) bewust wat gaat zitten pushen om dit te bereiken."
Daar ben ik het mee eens.
"naar de lichaamstaal van je kindje kijkt. Dit is een stuk moeilijker als je kind geen borstvoeding krijgt." Niet helemaal mee eens. Ook bij flesvoeding kun je je er prima van bewust zijn dat je kind de beheofte bepaalt. "Pushen" is een bewuwste handeling die je bewust kunt nalaten. ook bij de fles geldt: "Jij biedt aan en je kind neemt wat hij nodig heeft, hij bepaalt hoe vaak en hoe veel." Hoe zie je in dit verband overigens kinderen die, geheel of gedeeltelijk, moedermelk uit de fles krijgen? Risico op pushen?
"gelukkig hoef je dan als moeder niet bang te zijn dat de nieren overbelast worden door een teveel aan natrium. ( wat de voornaamste reden is waarom baby\'s niet meer dan een liter kunstvoeding mogen )." Kunstvoeding is nagemaakte moedermelk, ook qua natriumgehalte.
Kari

Elisabeth B.

Elisabeth B.

22-12-2009 om 20:53

Wat is waar

Rembrandt: “gelukkig hoef je dan als moeder niet bang te zijn dat de nieren overbelast worden door een teveel aan natrium. ( wat de voornaamste reden is waarom baby's niet meer dan een liter kunstvoeding mogen ).”
Kari: “Kunstvoeding is nagemaakte moedermelk, ook qua natriumgehalte.”
Wie heeft gelijk?
Zelf heb ik nul ervaring met kunstvoeding bij mijn eigen kinderen maar ik heb wel op twee baby’s gepast van vriedinnen die kunstvoeding gaven. In beide gevallen waren de instructies heel strikt: ‘hij MOET de fles legdrinken’ en ‘Ze mag NIET meer dan de aangegeven hoeveelheid’ (omgerekend inderdaad 1 liter). In beide gevallen was dat heel lastig: baby 1 wilde die fles met wel 200 cc (in mijn ogen heel veel) helemaal niet leegdrinken en ik had geen idee hoe ik dat voor elkaar moestkrijgen. Baby 2 werd ’s avonds wakker en had duidelijk honger maar ik had de laatste fles al gegeven en daarme het aangegeven maximum bereikt. Twee baby’s, allebei verschillende behoeften.
Ik hoop daarom dat Kari gelijk heeft want dat betekent dat ik terecht baby 1 niet geforceerd heb de fles leeg te drinken en dat ik baby 2 best en extra flesje had mogen geven.
Elisabeth.

Rembrand

Rembrand

23-12-2009 om 19:11

Elisabeth.

Ik heb altijd geleerd en begrepen dat bij meer dan een liter kunstvoeding de nieren van een baby overbelast worden.
Wetenschappelijke referenties kan ik even niet vinden. Ik ga weer even verder speuren.
M.

Elisabeth B.

Elisabeth B.

23-12-2009 om 20:38

Verpakking

Wat staat er op de verpakking van poedermelk? Als daarop staat dat een baby maximaal een liter poedermelk per dag mag, dan lijkt me dat je daar wel op mag vertrouwen.
Zelf heb ik het niet in huis dus kan niet kijken
Elisabeth.

Tirza G.

Tirza G.

23-12-2009 om 21:00

Die liter

heeft, voor zover ik weet, te maken met de calorische waarde. Koemelk (puur zeg maar, zoals wij het kennen uit een pak) heeft een veeeeeel hogere natriumwaarde dan moedermelk. Dat wordt aangepast, naar beneden bijgesteld, in kunstvoeding. En zo zijn er meer verschillen tussen koemelk en moedermelk. Koemelk wordt dus aangepast, sommige dingen er uit, sommige dingen er bij. En als dat allemaal gebeurd is, moet de calorische waarde nog op hetzelfde niveau gebracht worden als in moedermelk. En dát zorgt er voor, dat je van koemelk, in tegenstelling tot moedermelk, geen onbeperkte hoeveelheden mag geven. De vetten en suikers die in moedermelk zitten, leiden niet tot aanleg van vetcellen waar je later plezier van hebt. De vetten en suikers in kunstvoeding zijn anders en bovendien leidt de manier van voeden makkelijker tot te veel geven.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.