Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
liora

liora

22-12-2009 om 13:04

Kosten fruithapjes

Hoi,

Heb net fruithapjes gemaakt: 6 potjes (ik vul de lege glazen potjes weer op) van 125 gram. De kosten voor mij: 3,40.

Als ik 6 potjes koop, ben ik 6x 91 cent kwijt = 5,46. Dat is een stuk meer, maar dan ga ik uit van olvarit en prijzen van Albert bezorgservice. Als ik een goedkoper merk koop, bijv. AH thuismerk dan denk ik dat de kosten van zelf maken of kopen weinig schelen. Klopt dat denken jullie?

Liora

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
liora

liora

22-12-2009 om 13:05

Nadere info

Ik heb biologische bananen gebruikt. In totaal vijf kleine bananen en vier peren.

Klopt maar deels

Het klopt denk ik maar ten dele: in potjes zit behalve fruit (of groente) vaak ook een flinke slok water. En in die potjes zit vziw geen biologisch fruit. Neem je goedkoper fruit dan valt je zelfgemaakte fruithap ook goedkoper uit.
Je moet geen appels met peren vergelijken

Groeten,

Temet

Trouwens

er zijn niet zoveel fruitpotjes van goedkopere merken in de handel denk ik. Misschien Kruidvat, maar dat weet ik eigenlijk niet eens. En in dat geval maar 1 smaak, vermoed ik (ik vind de keus in eigen merk potjes nogal beperkt).

Groeten,

Temet

Vic

Vic

23-12-2009 om 09:47

Vitamines

Voor oudste heb ik de fruit- en groentehappen altijd zelf gemaakt. De groente maakte ik van tevoren en vroor ik dan in, het fruit maakte ik per keer zelf. Voor jongste heb ik voornamelijk potjes gemaakt, nadat ik gelezen had dat door het van tevoren maken, invriezen en weer opwarmen nagenoeg alle vitamines verloren gingen. Fruit lijkt me helemaal lastig van tevoren maken. Wordt dat niet bruin?

Tirza G.

Tirza G.

23-12-2009 om 10:35

Pureren niet nodig

Boven de leeftijd van zes maanden hoef je voor een baby echt niet meer te pureren. Een beetje fijnprakken of "knuistgrote" stukje geven is prima. Scheelt een hoop gedoe

Tirza

liora

liora

23-12-2009 om 11:08

Maar wel erg handig

Tirza,

Het is wel handig om te pureren, dat eet een stuk makkelijker. Stukjes geven is prima, maar dan is het meer een beetje spelen, en als je wil dat je kind wat minder melk nodig heeft, wil je toch echt dat het fruit in de maag komt.

Vic, het wordt een heel klein beetje bruin, maar daar heeft een baby geen last van gelukkig!

Liora

Tirza G.

Tirza G.

23-12-2009 om 14:05

Eeeh.....

Ik zal het wel verkeerd begrijpen, maar lees ik nou goed dat je volwaardige voeding vervangt door fruit? Alleen al de calorische waarde van fruit ligt zóveel lager dan die van melkvoeding (om nog maar te zwijgen over de rest van de voedingsstoffen) dat je daarmee de groei van je kind negatief beinvloedt.

Tirza

liora

liora

23-12-2009 om 14:35

Tirza

Hoi Tirza,

Ik vind dit best vermoeiend van jou, zullen we dan allemaal nooit meer ons kind fruit geven?

Het is toch echt zo, dat van 6 tot 12 maanden het idee is dat je kind overdag steeds meer eet, en ook dat de hoeveelheid melk afneemt ten gunste van andere voeding.

Ik geef inderdaad een bakje fruit, met een paar schepjes pap (hele gezonde biologische pap) en dat vervangt niet een hele flesvoeding, maar in combinatie met het groentehapje en ander papflesje, scheelt het inderdaad net 1 fles.

En nog iets: ik ben al voor zes maanden begonnen en heb nooit het fruit onverteerd in de luier teruggevonden, zoals jij voorspelde.

Liora

Tirza G.

Tirza G.

23-12-2009 om 17:18

Wat ik al zei liora

Ik zal het wel verkeerd begrijpen. Je schreef: als je wilt dat je kind wat minder melk nodig heeft. Dat interpreteer ik als: je kind krijgt (ik noem even wat) een liter per dag en je wilt dat hij 750 gaat nemen. En dan vervang je een voeding van 250 door een fruitprutje. Zoals je het nu schrijft, komt het bíj de melkvoeding, die toch echt de belangrijkste voedingsbron blijft het eerste jaar.
Gepureerd fruit vind je inderdaad niet terug in de luier, dat valt namelijk niet op.

Tirza

liora

liora

23-12-2009 om 17:35

Tirza

Hoi Tirza,

Ik geef echt geen 250 gram fruit hee, dat lijkt me bizar veel, een volwassen portie.

Maar het is wel zo, zoals ik al schreef, dat kinderen meer vast voedsel moeten gaan eten en minder melk moeten gaan drinken, dus je moet ergens beginnen toch? En het is heel goed als een baby doordat hij meer vast voedsel neemt, minder melk gaat drinken.

Liora

Wat is er mis met melk?

Even in het algemeen, ik snap niet zo goed waarom zoveel mensen hun kind zo graag zo snel aan die vaste voeding willen hebben. Wat is er mis met melk? Ja, je moet ergens beginnen met het introduceren van vaste voeding. Maar ik lees best vaak dat moeders het advies van pas beginnen met 6 maanden negeren en al een week of 6 á 7 eerder beginnen. Terwijl melk dus tot het eerste jaar wel de belangrijkste voedselbron blijft. Wat is toch de gedachte hierachter? Waarom is het goed als je baby zo vroeg minder melk gaat drinken doordat hij meer vast voedsel neemt? Dat gebeurt heus wel, voordat je het weet eten ze je de oren van het hoofd .

Chris

liora

liora

23-12-2009 om 21:00

Nacht doorslapen

Hoi Chris,

Als mijn baby overdag genoeg eet en drinkt, wordt hij 's nachts niet meer wakker. Dat is dus al 1 voordeel.

Verder kost het echt tijd voordat een kind goed gaat eten en veel oefening, dus daarom moet je er toch echt aan geloven, vanaf zes maanden.

Liora

Mee eens

Je baby vaste voeding leren eten kost tijd. Rustig beginnen met zes maanden, liever niet eerder.

Wat ik overigens wel weer vreemd vind is dat melk tot 1 jaar de belangrijkste voedselbron is, maar dat je kind volgens de richtlijnen na de eerste verjaardag nog maar minimaal 300 ml melk per dag nodig heeft. Ergens in die 6 maanden zijn er dan toch wel wat flessen/bv-voedingen afgegaan.

Chris

Tirza G.

Tirza G.

23-12-2009 om 21:28

Minimaal 300

Meer mag

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

23-12-2009 om 21:32

Leren eten

Dat is waar, leren is een aangeleerde vaardigheid. Maar er zijn ook lichamelijke ontwikkel-punten van belang. Zo is het handig als je baby goed kan zitten, als hij de pincetgreep beheerst (duim tegenover wijsvingers zetten) en in de ontwikkelingsfase van "in je mond stoppen" is gekomen. Daarbij moet de kokhalsreflex zich van voor naar achter in de mond verplaatsen, de kauwspieren in de mond/wangen moeten zich ontwikkelen en de "zuigkussentjes" aan de binnenkant van de wangen moeten verdwijnen. Om over de darmrijping nog maar te zwijgen. Dat gebeurt allemaal zo'n beetje vanáf de 6e maand.
Baby's kunnen rond de 11-12 maanden al heel behoorlijk zelf eten als ze de kans krijgen (niet gepureerd, zelf pakken). Als je daar met zes maanden mee begint, kunnen ze het rond de 11-12 maanden. Als je er met acht maanden mee begint, ook.

Tirza

Ja, die zuigkussentjes!

Tirza, ik zag in een eerder bericht van jou die zuigkussentjes aan de binnenkant van de wangen al eens voorbijkomen. Echt nooit geweten dat baby's die hebben! En ook de andere dingen die je noemt, daarvan wist ik niet dat ze vanaf de 6e maand plaatsvinden.

Eigenlijk vind ik dat de cb's hier in hun groeiboekjes wel wat meer aandacht aan zouden mogen besteden. Hoeveel mensen weten dit nou? Het maakt het in ieder geval beter te begrijpen dat eerder beginnen met bijvoeding meestal weinig zin heeft.

Ik ben bij mijn jongste pas met 7 maanden serieus begonnen met bijvoeding. In het begin bakte hij er weinig van, maar opeens was daar dat omslagpunt en begon hij heerlijk weg te eten. Drinken uit een gewone drinkbeker ging ook meteen prima. Nu, met 16 maanden drinkt hij uit alle bekers die je hem voorzet. Het liefst helemaal zelluf en als er niet teveel inzit gaat dat ook zonder knoeien. Ik bedoel maar, het komt echt wel.

Chris

Tirza G.

Tirza G.

23-12-2009 om 22:15

In deze tijd van het jaar

word ik altijd nostalgisch. Mijn zoon is van april en weigerde categorisch alle voeding anders dan moedermelk. Hij ontwikkelde zich lichamelijk snel, hoewel het een klein frutje was. Met oudjaarsdag was hij dus 8,5 maand oud en in het stadium van "langslopen" aan de tafel. Hij stekkerde stapperdestapperdestap dapper langs de tafel, recht op de schaal oliebollen af, leunde voorover, pakte er eentje en nam een behoorlijke hap.
Daar ga je dan met al je verantwoorde ideeen over het introduceren van andere voeding

Tirza

Kiki

Kiki

23-12-2009 om 22:31

Tja, als het je echt om de kosten gaat

zou ik het eigen merk van het kruitvat nemen.
Maar vers lijkt me zoveel beter en hoeft ook echt niet veel te kosten.

Als je niet pureert en gewoon stukjes geeft, heeft hij aan een banaan echt wel genoeg hoor. Nou weet ik niet wat een banaan kost, maar vast minder als 99 cent.

dc

dc

23-12-2009 om 22:43

Tirza - compleet ot

ik was vast van plan niet voor 6 mnd te beginnen met vaste voeding. Alleen kwam hij vanaf zo'n 5 maanden elke 2 uur om te eten, dag en nacht (bv). Toen begonnen flesvoeding aan te bieden voor het slapen gaan, geen verbetering. Pap erdoor, nog niets. Bij 5,5 maanden overstag gegaan en een potje gegeven. Dat potje is echt verslonden! Vanaf toen bijvoeding gegeven, en we trokken allemaal bij, doordat hij verzadigder was. En ik had echt geen melkproductieproblemen, de bv liep echt gesmeerd.

Hij is ondertussen bijna twee jaar, en eet nog steeds voor 2.

liora

liora

24-12-2009 om 08:01

Chrish

Hoi chris,

Misschien is de info van Tirza 'niet bekend' bij het c-bureau omdat het iets minder zwart-wit is dan Tirza beschrijft?

En ik denk dat veel baby's met 8,5 maand echt niet meer genoeg hebben aan melk, de mijne had met ruim vijf maanden al niet meer genoeg aan melk.

Liora

Waarom?

Liora, waarom trek jij Tirza's professionele kennis zo in twijfel? En er wordt nergens gezegd dat baby's met 8,5 maand alleen maar melk mogen. Tegen die tijd werken de meesten al best aardig wat brood, fruit en groente weg.

Even on-topic: ik zou ook eens kijken of je baby bananen lekker vindt. Je kunt ze goed prakken en op den duur kan je baby er gemakkelijk zelf stukjes van afhappen. Is veel goedkoper dan potjes.

Chris (die overigens zelf ook best lang potjes heeft gegeven)

liora

liora

24-12-2009 om 12:48

On topic

even on topic inderdaad: de hele draad begon ermee dat ik zelf fruithapjes maak!

Tirza G.

Tirza G.

24-12-2009 om 15:52

Waarom het cb het niet weet

Dat weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat ik de meeste CB's nog nooit heb kunnen betrappen op bv-kennis. Als je de richtlijnen van de CB's volgt, ben je tussen de 9-12 maanden van de borstvoeding af.
Naar mijn gevoel beschrijf ik het ook niet zwart-wit. Ik beschrijf de lichamelijke vaardigheden waarover een baby moet beschikken alvorens met vast voedsel om te gaan. Natuurlijk kun je eerder vast voedsel gaan geven, maar dit wil niet zeggen dat het lichaam van je baby er iets nuttig mee kan, dus waarom zóu je? Je kunt een pasgeboren baby ook schoentjes aantrekken, maar dat wil toch niet zeggen dat hij er lichamelijk al aan toe is om te lopen?
Baby's kunnen tot een maand of 12 op uitsluitend melk leven zonder tekorten op te lopen. Dat houdt wél in, dat je vaker zult moeten voeden - omdat moedermelk licht verteerbaar is. Ik zeg niet dat dat iets is om naar te streven, ik zeg dat dat zo ís. Of je dat wil voor jezelf en je baby - dat mag je helemaal fijn zelf weten.

Tirza

Maar goed, het grootste nadeel...

Het grootste nadeel van fruitprut van te voren maken en invriezen is naast het extra werk en de extra afwas vooral dat het gewoon NIET LEKKER is. Binnen een uur na pureren gaat de smaak van zo'n fruithap enorm achteruit, de meeste vitamines zijn dan ook al weg. Ga je het ook nog eerst eens invriezen dan heb je helemaal een smakeloze, vitamineloze bruinige prutdrab.
Een beetje baby haalt daar de neus voor op, en ik geef ze geen ongelijk.

Gewoon vers geven, en als je een dag geen tijd hebt, dag er op geven. Wat je aan fruit dagelijks overhoudt meteen zelf opeten, voor jezelf is fruit ook goed.

liora

liora

29-12-2009 om 08:31

Dirksmama

Hoi Dirksmama,

Ik ga zo het Voedingscentrum eens even bellen over die vitaminen. Wat betreft de smaak heb je ongelijk, het is na ontdooien weer hartstikke lekker, had laatst zelf ook een portie gegeten.
Dat bruine klopt ook niet. Alleen het bovenste laagje is bruin, zodra je roert, wordt het geel.

Liora

liora

liora

29-12-2009 om 09:22

Gebeld

Hoi Driksmama,

Gebeld en wat blijkt: wat je zegt klopt niet. Er gaat wel een klein beetje vitaminen verloren maar er blijft nog heel veel over. Dus een ontdooid zelfgemaakt fruithapje is hartstikke gezond!

Liora

Ben ik niet met ze eens

Bij commercieel invriezen, dat heel snel op een heel lage temperatuur gebeurt gaat er misschien weinig verloren, maar bij zelfgemaakt toch wel hoor.

Kijk anders hier even:
http://www.vitamine-info.nl/bewaren_en_bereiden#pn137

--------------------------------------------------------------------------------

"5. Is invriezen een goede methode om vitamines in voedsel te conserveren?

Invriezen heeft geen groot negatief effect op het vitaminegehalte van voedingsmiddelen. Sommige soorten groenten en fruit worden geblancheerd voor het invriezen, om enzymen uit te schakelen die voor achteruitgang van de kwaliteit zorgen. Dit blancheren kan een verlies aan vitamine C veroorzaken (15 tot 20%).
Bij het invriezen van vlees, vis en gevogelte gaan nauwelijks vitamines verloren, omdat de vitamines in deze voedingsmiddelen (vitamine A en D) niet gevoelig zijn voor lage temperaturen. Bij het ontdooien zullen naast het verlies aan water ook wateroplosbare vitamines verloren gaan. BIJ HET INVRIEZEN EN ONTDOOIEN VAN GEPUREERD OF FIJNGESNEDEN VOEDSEL GAAN ER VEEL MEER VITAMINES VERLOREN DAN BIJ ONBEWERKT VOEDSEL. Tijdens het bewaren van ingevroren voedsel blijven de vitamines over het algemeen goed bewaard, mits de verpakking luchtdicht is afgesloten.
"
--------------------------------------------------------------------------------

Dus zelfgemaakt fruit invriezen levert misschien een beetje gemak op, maar je kind heeft er verder vooral vulling aan.

liora

liora

30-12-2009 om 19:44

Dirksmama

Jouw link zegt dat er vitaminen verloren gaan. Jij concludeert dat het vooral vulling is, dat is je eigen interpretatie.

Het Voedingscentrum geeft aan dat er vitaminen verloren gaan maar ook veel overblijven en dat het een goede en gezonde manier is om je baby fruit te geven.
Overigens, zolang je opvolgmelk geeft krijgt je kind daaruit alle nodige vitaminen en mineralen, fruit en ander eten geef je in het tweede half jaar om je kind andere smaken en structuren te leren eten. Dus ook daarvoor geef je fruit.

Liora

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.