Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Lieke28

Lieke28

04-03-2010 om 13:44

Wie laat mijn baby goed eten?

Hi Allemaal,
Nog niet helemaal hopeloos ben ik maar toch behoorlijk onzeker over het feit dat mijn dochte reen ontzettend slechte eter is. Onderhand is ze 7 maanden en met veel geluk eet ze een half potje groenten rond de middag.

Veder krijgt ze 's morgens rond de klok van 7 uur een flesje melk (babymelk) en om 11 uur ook eentje. Om 17 uur wil ze vaak dan ook wat drinken, helaas lukt een fruithapje niet. Het wordt met weinig smaak gegeten en al snel wordt het voor mijn dochter een frustratiemoment die ik het liefst uit de weg ga. Wil ze echt geen fruit dan krijgt ze een flesje melk.
Tussen 8 en 9 krijgt ze dan pap die ze vaak maar half opdrinkt en later vlak voordat wij naar bed gaan nog een keertje aangeboden krijgt. Dan drinkt ze hem wel op.
Ik laat haar extra drinken (babythee en babysap) omdat ik vind dat ze genoeg vocht nodig heeft.

Op dit moment komen boven twee tanden door, onder heeft ze al 2 tanden. Ik heb het idee dat ze daardoor flink wordt geplaagd.
Daarnaast ben ik ook onzeker over wat er in de boeken en op internet staat. Want in grote lijnen moeten de kinderen vaak al hele potjes kunnen eten enz. Om mij heen doen die kinderen dat ook, maar mijn dochter is wat dat betrefd een tikkeltje anders.

Mijn vraag is:
Moet ik gewoon afwachten tot haar tanden echt doorgekomen zijn?
Heeft iemand nog tips om het eten leuk te houden?
Wie kan mijn website aanraden waarbij concrete eettips staan?
Wie kan mij boeken aanraden waarin concrete tips te vinden zijn?

Ik ben benieuwd.
Dank jullie alvast!
Groetjes

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Alette

Alette

04-03-2010 om 13:53

Melk

Hi Lieke,

krijgt ze genoeg melk binnen, hoe groot zijn die flessen? Ik heb hier een jongedame van 8 maanden die door omstandigheden nog volledige flesvoeding krijgt (5x200 ml) met af en toe een fruit of groentehapje, en volgens de dietiste komt een kind op deze leeftijd op zelfs alleen melk nog niet tekort. Dus mijn enige advies is: zorg dat ze genoeg melk krijgt, beschouw de hapjes maar een beetje als extra, en vooral: hou het leuk. Ze krijgt er vast wel vanzelf zin in. Succes ermee.

Lieke28

Lieke28

04-03-2010 om 14:13

Zo had ik het nog niet bekeken.

Mijn dochter krijgt 2x 200 ml, die ze vaak niet volledig leegdrinkt. 's Avonds wil ze dan weer meer drinken en dan komt ze vaak op 300ml melk uit.
Bedankt voor je reactie!

MY2

MY2

04-03-2010 om 14:20

Rapley

Lieke,

je zou je dochter ook volgens de rapley methode kunnen laten eten. Dan bied je op de momenten dat jullie aan tafel zitten om te eten, ook eten in hand grote stukken aan.
Zo kan ze rustig alle smaken en structuren ontdekken, in het begin zal ze weinig tot niets binnen krijgen maar gaande weg zal je zien dat ze meer gaat eten en daardoor ook minder melk zal nemen.
En op deze manier hou je het eten gezellig, omdat ze op haar eigen tempo mag eten/proberen.

Als je googled op rapley vind je meerdere sites waar het omschreven staat

eef!

eef!

04-03-2010 om 14:28

Inderdaad rapley

Ik wilde dit ook adviseren. Wij hebben hier zeer goede ervaringen mee met ons oudste zoontje. Op een hele gezellige, ongedwongen manier krijgen ze steeds meer binnen. Met ons tweede kindje gaan we het zeker weer zo doen. En inderdaad, fles- of borstvoeding blijft de komende maanden nog de belangrijkste voeding.

Sascha2

Sascha2

04-03-2010 om 16:09

Ook

Nou, daar zat ik dus ook al aan te denken. Mijn derde dronk lange tijd alleen maar borstvoeding, wilde geen vast eten. Pas tegen de tijd dat ze een maand of 9 was, ging er zoetjesaan wat in. Ik ben bij haar begonnen met de Rapleymethode en dat ging prima. In het begin leverde het weinig calorieën op, want niets was leuker dan spelen met het eten. Maar zoetjesaan ging het beter. Nu is ze net twee jaar en ze eet als een bootwerker . Mijn eerste en tweede aten juist erg goed in het begin. Zij zaten al gauw aan vast eten en dat zonder morren. Maar, toen de oudste 14 maanden was en toen de tweede 19 maanden was, was het bij beiden over. Ik heb bijna twee jaar 'strijd' gehad met het warme eten. Allebei weigerden ze het steevast, wat ik ook voor ze klaar maakten. En dat ondanks de vliegende start.
Wat ik wil zeggen is, dat je je nu niet onzeker moet voelen over hoe het zal gaan. Je kunt niet in de toekomst kijken. Dat maakt natuurlijk niet, dat je je niet onzeker voelt over hoe het nu gaat. Realiseer je, dat alles een fase is en dat het over een tijdje alweer heel anders zal gaan. Groeit je dochter goed? Ziet ze er gezond uit en heeft ze voldoende volle luiers? Ik zou er geen strijd van gaan maken, die kleintjes voelen meer aan dan je weet. Strijd over eten maakt niet, dat ze meer gaan eten, is mijn ervaring.
Sterkte, want die onzekerheid voelt heel vervelend, he?

Ook

Ik dacht ook aan rapley EN vooral ook aan meer melk. Ik zou een kind dat slecht eet geen sapjes of water geven om te drinken, maar gewoon melk. Tot ze beter gaat eten, en dan nog, water en sap vult, maar voedt niet, en in eten zit ook al vocht, dus ik zou zelf erg terughoudend zijn met water en sap.

Mayte*

Mayte*

09-03-2010 om 09:25

Tot 1 jaar genoeg aan melk

Bijvoeding heet niet voor niets bij-voeding, het komt naast de melk. Ik vind je dochter nog klein hoor om er al verwachtingen over de hoeveelheden op na te houden. 7 maanden, dan leren ze net een beetje eten. Mijn zoontje is ook 7 maanden en eet hier en daar wat hapjes. Het zet nog geen zoden aan de dijk wat calorieen betreft. Ik laat hem zelf aanprutsen met eten. Als het kan krijgt hij dezelfde groentes en koolhydraten als wij. Dus bijv. een paar stukjes aardappel en wat broccolli, een beetje mie en een paar sperzieboontjes. Niet gepureerd. Hij ontdekt spelenderwijs wat eten is. Het is een feestje voor hem om aan tafel mee te mogen doen en voor ons om naar te kijken. Een leuk boek wat je kan helpen is 'Eten voor de kleintjes' van Stefan Kleintjes. En ik vond zelf de filmpjes op borstvoedings.com van Rapley-ende babies ontzettend leuk en verhelderend.

Oefenen met eten

Lieke,

Ik heb heel goede ervaringen met de Rapley-methode, zoals die door Stefan Kleintjes in Nederland is doorontwikkeld. Het gaat er van uit dat je kind vanaf 6 maanden gaat leren eten, oefenen met eten, en met alles dat daarbij hoort: zitten, pakken, proeven, ruiken, likken, kauwen, etc. Moedermelk of kunstmelk blijft van 6 - 12 maanden de hoofdvoeding, daarnaast ga je naar hartelust en met veel plezier je kind laten kennis maken met eten. Prakken en pureren is niet nodig (maar kan best af en toe als je dat leuk vindt of als je kind dat lekker vindt). Potjes worden afgeraden, maar kunnen af en toe wel handig zijn bij tijdgebrek of op reis. Je hoeft niet te wachten tot er tanden zijn, de tanden zitten al vlak onder het tandvlees, daarmee kan een kind al goed kauwen.
Het allerallerbelangrijkste is om er geen druk op te leggen en het leuk te houden. Vooral niet opdringen! Zie het als een ontdekkingsreis, een ontwikkeling, een leerweg. Ook aanraken, ruiken en proeven zijn belangrijke stapjes. Het gaat er niet om hoeveel je kind binnenkrijgt. Dat komt vanzelf wel. Zorgen voor een goed aanbod en vertrouwen hebben, dat is het belangrijkste.

Je begint vanaf 6 maanden met stukken groeten en fruit, en langzaam bouw je dat op met broodkorsten etc. Als het het veilig en rustig wilt opbouwen kun je het voedselintroductieschema volgen, gaat het goed en zijn er geen allergieën in de familie, dan kun je naar eigen inzicht best versnellen. Je kind is daarbij leidend. Het ene kind is snel, het andere langzaam - respecteer het tempo en de voorkeuren van je kind, maar laat het wel kennismaken met een zo gevarieerd mogelijk aanbod.
Het idee hiervan is dat het kind vanaf het begin af aan goede eetgewoontes opbouwt, met plezier en avontuur, zonder dwang, zonder gezeur, zonder opdringen, zonder strijd; en dat daarmee latere eetproblemen (te veel of te weinig of te eenzijdig eten) voorkomen worden. Bij ons heeft het ontzettend goed gewerkt. In het begin hebben we er best wat moeite en energie gestoken, het was ook wennen, maar het was ook ontzettend leuk. En onze zoon, nu 2,5 jaar, eet nog steeds met veel plezier, heel gevarieerd (natuurlijk niet alles, dat doen wij zelf ook niet), en geeft goed aan wanneer hij genoeg heeft en wanneer hij meer wil.
Als je meer over deze methode wilt weten, zie dan de informatie op de website of in het boek van Stefan Kleintjes, en het bijvoedingforum (voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen):

http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/
http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/schema/
http://bijvoeding.freeforums.org/portal.php

Je kunt trouwens best naar eigen inzicht verschillende benaderingen combineren hoor.
Succes en veel plezier!

Wel genoeg melk geven!

O ja, wat de anderen ook al aangeven: bied je kind wel genoeg moedermelk of kunstvoeding aan, dat is van levensbelang op deze leeftijd! Volg daarvoor de aanwijzingen van het consultatiebureau of op het pak kunstvoeding. Als je kind een moeilijke drinker is, geef dan gerust vaker een klein flesje. Dat is zelfs beter dan weinig grote flessen. Ga gerust af op de behoeften en verlangens van je kind (en vergeet je eigen praktische (on)mogelijkheden natuurlijk ook niet). Het gaat om de totale hoeveelheid kunstvoeding per etmaal. Pas als je kind meer wil drinken dan de maximale hoeveelheid kunstvoeding, dan zou ik ook water of verdunde sap gaan aanbieden.
Bijvoeding is inderdaad BIjvoeding en levert op deze leeftijd nog geen substantiële voedingstoffen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.