Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Kiki

Kiki

25-03-2010 om 21:44

Probleem met huisarts om borstvoeding. rembrand/tirza

Vandaag bij mijn huisarts de uitslagen van mijn bloedtesten opgehaald en ik blijk, zoals Rembrand mij al eerder tipte, een overactieve schildklier te hebben.
Daarom kwakkel ik al twee jaar met van alles en nog wat en val ik kilo's af.

Nou ja, fijn om te weten zeg maar, jammer dat ik het niet eerder wist.

Maar nu ... krijg ik geen medicijnen want die gaan niet samen met de borstvoeding die ik geef. Ik moet dus eerst stoppen met borstvoeding. Ik zat daar dus eerst met mijn huisarts in opleiding en die wist het niet en toen bij de echte huisarts dus. (een oude conservatieve man)
Ja lekker dus, leuk heb ik net geaccepteerd dat ik tot lengte der dagen borstvoeding aan mijn jongste moet geven, omdat hij de fles niet wilt. Bovendien doe ik niet aan afbouwen, bij mijn oudste zoontje ging het vanzelf en dat wilde ik bij de jongste ook zo doen.
Komt mijn huisarts hiermee ...
Toen ik dus uitlegde dat mijn zoontje de fles niet wilde zei hij koudweg 'alle baby's drinken uit de fles, je moet gewoon niets anders aanbieden'
Ja lekker zeg, ga op een huizenhoog dak zitten.

Kijk, ik denk zelf ik loop al twee jaar rond met deze klachten, die paar maanden extra maakt toch niet meer uit.
Maar ik heb hier meerdere keren gelezen dat dokters ook niets weten over borstvoeding (de mijne in geen geval, hij wist niet eens dat er een neusspray voor borstvoeding bestond) dus ik peil hier even de mening van de echte experts

-Kunnen medicijnen voor schildklier en borstvoeding niet samen
-Zijn er eventueel homeopatische medicijnen voor de schildklier die wel samen gaan met borstvoeding
-Als ik dan geen medicijnen kan krijgen, zijn er leefstijlaanpassingen die ik kan doen (mmm misschien had ik dit beter in gezondheid kunnen plaatsen)
-En als er alternatieven zijn hoe vertel ik mijn huisarts tactvol, dat hij een sufkip is en ik zijn werk aan het doen ben

Enne B-vraagje aan de experts. Hooikoortsseizoen is begonnen en ik heb tijdens mijn zwangerschap geleden zonder Xysal. Is er een hooikoortsmedicijn (liever geen neusspray, want ik word daar misselijk van. Die neusspray voor borstvoeding is al erg genoeg) dat ik kan gebruiken met borstvoeding.

Bedankt alweer!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rembrand

Rembrand

25-03-2010 om 23:54

Balen kiki!

Ik reageer even kort want het is al voorbij mijn bedtijd, maar ik wil je toch even geruststellen.
Ik zou me in ieder geval laten doorverwijzen naar een goede internist ! Huisartsen moeten niet zelf gaan dokteren bij schildklierproblemen is mijn mening.
Ik weet niet wat voor medicatie je moet gaan slikken, maar er is zeker medicatie mogelijk die wel samen gaat met borstvoeding. Het is wel heel bijzonder dat je zwanger bent geworden, want problemen met de schildklier kunnen zwanger worden bemoeilijken en problemen tijdens de zwangerschap veroorzaken. 90% van de vrouwen die een te snelle schildklierwerking heeft heeft de ziekte van Graves. Heeft je huisarts het daar over gehad ? Bij Graves kan ook een opnamestoornis van vitamine B12 voorkomen !!!
Voor zover ik weet zijn er geen homeopatische middelen voor een te snelle schildklierwerking. Op dit moment lijkt het me erg belangrijk dat je snel gezien word door een internist en dat er een echte diagnose gesteld word en een behandelplan. Zeker als je denkt dat je al twee jaar rond loopt met deze klachten !
Als je al eerder met deze klachten bij je huisarts was, en er is nooit op je schildklierfunctie geprikt dan mag je hem wat mij betreft wel vertellen dat hij een sufkip is. Ik ben geen arts en ik dacht er wel gelijk aan toen ik je verhaal las. Ik kom er morgen verder op terug.
Warme groet,
M.

Biene M.

Biene M.

26-03-2010 om 06:28

Hooikoorts

Hoi Kiki,

Wat zijn eigenlijk de voordelen van deze huisarts, dat je niet bij een bijdetijds exemplaar zit?

Ik ben toen ik net zwanger was op aanraden van mijn KNO-arts in het AMC overgestapt op ceterizine, antihisitaminicum in tabletvorm. Heb het nooit zelf gecheckt, maar het stond op het lijstje wat ze daar op de afdeling hadden aangelegd als zijnde een geneesmiddel dat goed samengaat met zwangerschap én met borstvoeding. Het was even wennen, want xyzal (wat ik daarvoor ook gebruikte) werkt wat sneller en ik werd in het begin een beetje duf van ceterizine, maar nu gebruik ik het dus al bijna drie jaar.

Wat je andere klachten betreft sluit ik me aan bij Rembrand: zorg dat je bij de internist komt. Sterkte er mee!!!

Ceterizine

Kiki, ik heb in de zwangerschap ook ceterizine voorgeschreven gekregen tegen hooikoorts. Volgens mij was het een van de weinige antihistamines die je mag gebruiken in de zwangerschap.

En die schildklier, balen inderdaad, maar wel fijn dat je nu weet waar je klachten aan te wijten zijn. Ik neem aan dat je huisarts je toch wel een doorverwijzing wil geven voor een internist? Anders lijkt het me echt tijd voor een ander.

Chris

marie

marie

26-03-2010 om 13:19

Productinformatie ool

Hallo
Had je hier ook al even gekeken?
http://www.ouders.nl/xpro2000-06.htm
succes

Aldi

Voordeel van cetirizine is dat het haast niets kost bij de Aldi.

Primavera

Primavera

26-03-2010 om 16:14

Ptu

Kiki, bij hyperthyroidie kan PTU gebruikt worden als er borstvoeding wordt gegeven, omdat dat maar voor een heel klein deel in de melk terecht komt. Zie http://www.vrouwenarts.nl/pagina/left/verloskunde/zwangerschap/zwangerschapsaandoeningen/schildklierziekte
Wat ik wel heel kwalijk vindt is dat ze je gewoon met hyperthyroidie hebben laten doorlopen voor en na de zwangerschap. Dat kan namelijk in geval van Graves problemen geven tijdens de zwangerschap zoals het niet goed groeien van de baby. Hebben ze ook op antistoffen geprikt?
Ik kan je van harte aanraden om zo snel mogelijk een specialist te zoeken die niet alleen op de hoogte is van schildklierziekten, maar ook het belang van belang van borstvoeding snapt.
En nee, niet alle baby's drinken uit de fles. Mij oudste vertikte het pertinent. Ze nam de flesspeen wel, maar hield vervolgens haar mond stil en slikte gewoon niet door en liet de melk weer uit het mondje lopen. Toen ze 3 was deed ik nachtdiensten van 10 uur en was 11 uur in totaal weg, maar ze bleef gewoon op mij wachten, de oppas kreeg er hoogsten een beetje met theelepeltjes in.
Groeten Primavera

Cea

Cea

26-03-2010 om 16:42

Kiki

Laat je apotheek er even goed naar kijken want er zijn wel schildkliermedicijnen die samen kunnen met borstvoeding. Wat betreft de hooikoorts, je kan ook loratadine gebruiken.
Groetjes van een apothekersassistente

Rembrand

Rembrand

26-03-2010 om 19:10

Cea.

Niet alle apothekers geven de juiste informatie
Het zou fijn zijn als ze allemaal gebruik maakten van het boek "medications and mothers milk" van Dr. Thomas Hale. Andere informatiebronnen zijn vaak toch nog te voorzichtig als het gaat om de overgang van medicatie in moedermelk.
M.

Marjanne

Marjanne

26-03-2010 om 21:22

Borstvoeding.com

Op de site van borstvoeding.com vind je een deel van de medicijnlijst uit het boek van Thomas Hale http://www.borstvoeding.com/problemen/medicijnen/medicijnlijst-nl.html
Marjanne

Kiki

Kiki

26-03-2010 om 21:49

Hoi iedereen

Dank jullie wel voor de reacties.

Vandaag mijn huisarts gebeld dat ik niet van plan ben te stoppen met borstvoeding, mijn baby nog geen half jaar is en dat ik en hij er gewoon nog niet klaar voor zijn. Dat de WHO twee jaar borstvoeding adviseert en dat ik het afbouwen aan mijn zoontje overlaat en niet aan mijzelf. Ook heb ik aangegeven dat ik het een heel storende reactie vond 'alle baby's drinken de fles'

Dan moest ik het maar zelf weten, maar ik heb wel een verwijzing voor een internist, daar kan ik over een paar weken terecht. Ook niet te snel trouwens zeg.

Verder heb ik aangegeven dat ik het ongelooflijk vind, dat toen ik vorig jaar zo ziek was en maar bleef afvallen (ik had hier vorig jaar ook al een draadje over gestart en toen kwam ook die schildklier ter sprake) en maar bleef kwakkelen en ik ook bloedonderzoeken heb gehad er niets is uitgekomen.

Eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen dat ik de klachten na februari natuurlijk het grootste deel op zwangerschapskwaaltjes heb gegooid, wel bij de verloskundige aangegeven, maar die zei ook dat het bij de zwangerschap hoorde.

Maar goed, die bloedonderzoeken dus: daar is vorig jaar dus niets over die schildklier uitgekomen.
Hoe dat kon, daar kon hij me geen eenduidig antwoord opgeven. Misschien was het toen nog niet zo. Misschien dit, misschien dat. En toen heb ik ook gezegd dat bij schildklierproblemen en bloedarmoede en B12 tekort hand in hand gaan en dat ik ook zeker wil weten dat ik geen B12 tekort had. Want dat ik bijna alles van die symptomen herken en dat ik de uitslagen van de bloedonderzoeken niet meer vertrouw. Nou dat moest ik maar bij de internist bespreken.

Ik heb dit dus ook nagevraagd bij de lactatiekundige en die zei ook net als jullie dat die medicijnen wel samen konden met de borstvoeding. Maar een lactatiekundige was geen arts, aldus mijn huisarts en ik moest niet zelf gaan dokteren en niet alles op internet lezen, aldus mijn paternalistische huisarts. Ik doe mijn werk en hij doet zijn werk. Dus ik nogal geirriteerd dat hij zijn werk niet doet, want dat ik anders allang geholpen zou zijn.

Moet ik er nog bij zetten dat ik op zoek ben naar een andere huisarts? Lijkt me wel logisch toch

Zucht wat een gedoe zeg en ondertussen verlies ik kilo's. Wat een luxeproblemen zeg. Ik ga maandag de internist zelf maar eens bellen of ik niet sneller terecht kan. Ik leg het hele geval wel uit.

MirandaM

MirandaM

31-03-2010 om 16:11

Lactatiekundige heeft meer verstand van borstvoeding dan huisart

Hoi Kiki,

Fijn dat je nu weet wat er aan schort. Jammer dat je niet zo snel terecht kunt bij de internist. De opmerking dat de huisarts gaat over medicijnen, klopt wel maar dat zegt niets over zijn kennis van borstvoeding. Huisartsen krijgen maar zeer beperkt onderwijs over borstvoeding (ze moeten in hun opleiding zoveel meer leren). Een lactatiekundige (IBCLC) heeft een gedegen opleiding gehad, waarin ook medicatie een onderdeel is. Ze is alleen niet bevoegd om medicijnen voor te schrijven, dat zal de arts altijd moeten doen.

Misschien had dit wel eerder in je bloedtest opgepikt kunnen worden, maar de vraag is of er op getest is. Op zo'n labformulier kun je vele dingen aanvinken, maar dat wordt alleen gedaan als er reden toe is (dus als de huisarts of vk het niet nodig vindt, wordt het ook niet getest).

Groeten Miranda

Kleinedraak

Kleinedraak

31-03-2010 om 21:51

Cetirizine/loratadine

Hoi Kiki,

't is al genoemd, maar ik heb idd ook cetirizine geslikt tijdens de zwangerschap en loratadine tijdens de borstvoeding. Ik switch dus elke keer. Er is ook een telefoonlijn van het RIVM die artsen kunnen bellen voor advies over medicijnen bij zwangerschap en borstvoeding. Logisch natuurlijk dat niet elke arts al die medicijnen uit zijn hoofd weet, maar dat telefoonnummer zouden ze toch wel moeten kennen, lijkt me!

Kadonaj

Kadonaj

01-04-2010 om 21:06

Loratadine en 'shoppen'

Bij alledrie de zwangerschappen en borstvoeding kon ik loratadine (allerfree) gewoon gebruiken. De nederlandse bijsluiter zegt dat dit alleen in overleg met de ha mag, ze hebben niet genoeg informatie. Echter in zweden wordt dit middel al jaren veilig gebruikt en zijn de onderzoeken positief afgesloten! Fijn dat landen bij elk medicijn kennelijk het wiel zelf willen uitvinden...

Ik weet verder niet waar je woont, maar het kan helpen om voor die internist eens te kijken bij andere ziekenhuizen. Hier in den haag hebben we vijf ziekenhuizen in de omgeving. Bij het ene ziekenhuis duurde het 6 maanden voordat ik naar mijn hart kon laten kijken, bij het andere ziekenhuis kon ik met 10 dagen (!) terecht (en dat bleek ook terecht! Want ik bleek lekkende hartkleppen te hebben...)

Succes en inderdaad, lose that doctor!!!

Mocht de internist het niet weten

Kiki als de internist het niet weet kan je het ook na (laten) vragen bij een gynaecoloog die zich specialiseert in endocrinologische ziektes tijdens de zwangerschap. Bijna alle grotere ziekenhuizen hebben een speciale kliniek voor zwangere vrouwen met schildklierproblemen, diabetes etc waar iemand zit die daar speciaal interesse in heeft.

Dat zijn ook goede mensen om te kennen als je nog een keer een zwangerschap overweegt.

Beterschap!

Mariel

Primavera

Primavera

02-04-2010 om 11:03

Let wel op dat veilig bij zwangerschap en veilig bij borstvoedin

Veilig bij zwangerschap is niet altijd gelijk aan veilig bij borstvoeding en andersom. Dat komt omdat aan de ene kant sommige stoffen wel door de placenta kunnen maar bijvoorbeeld niet in de moedermelk terecht komen. Of alleen maar in een korte periode na inname door de moeder in de melk aanwezig zijn en het gewoon een kwestie is van goed uitmikken met wanneer je live kan voeden.
Aan de andere kant terwijl het kind in de buik zit zorgt de moeder voor continue zuivering van het bloed. Een maal uit de buik moet het kind het echter zelf doen, maar lever en nieren van een kleine baby kunnen dat niet altijd aan. Hierdoor kan het voorkomen dat sommige middelen zich ophopen tot schadelijke concentraties in het bloed van de baby gewoon omdat zijn afbraakproces langzamer verloopt dan de constante aanvoer via de moedermelk.
In ieder geval zijn er voor hypertyroidie al veel wetenschappelijke studies geweest over het gebruik van medicijnen en borstvoeding. Vroegah de voordelen van borstvoeding nog niet zo erkend waren werd het inderdaad afgeraden. Tegenwoordig blijkt na onderzoek dat borstvoeding met gebruik van Methimazol of Propylthiouracil beter is dan flesvoeding. Zie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2726094/?tool=pubmed
Verder zou ik voor de zekerheid je baby goed laten controleren op eigen schildklierfunctie. Jouw onbehandelde hypertiroidie tijdens de zwangerschap kan (hoeft niet) namelijk gevolgen hebben gehad voor de ontwikkeling van de schildklierfunctie van de baby (en andere vervelende gevolgen, maar die zou je vlak na de geboorte wel ontdekt hebben).
Groeten Primavera

Kiki

Kiki

02-04-2010 om 22:35

Hoi primavera

Dank je wel voor je informatieve post en jij ook Mariel.
Ik ben zeker van plan de schildklier van mijn baby na te kijken. Gelukkig is hij verder helemaal gezond, dus ik ga er niet van uit dat er gevolgen zijn.

Ik was op zoek naar een andere huisarts, maar de huisartsen in de buurt hier in Den Haag schijnen afspraken met elkaar te hebben gehad dat je niet zomaar elkaars patiënten overneemt. Is nog best tricky en ik maar denken dat je zomaar kunt wisselen.

Ik wilde ook vragen hoe het met een eventuele volgende zwangerschap zal gaan, of ik dan die klachten weer overnieuw krijg. Ik wil uiteindelijk nog wel een derde kindje namelijk.
Ik ben al mijn vragen aan het opschrijven, op zich wel handig dat ik wat langer de tijd heb voor die afspraak is. Er borrelen toch iedere keer weer nieuwe vragen op

Primavera

Primavera

07-04-2010 om 12:09

Kiki

Zijn alleen je schildklierwaarden bepaald of zijn er ook antilichamen aangetoond in je bloed? In de meeste gevallen blijkt hyperthyroidie namelijk veroorzaakt te wordt door een auto-immuun aandoening van antilichamen tegen je eigen schildklier. In zo'n 20% gaat het om een tumor in de schildklier, vaak goedaardig, in geval van twijfel wordt er een punctie gedaan.
In zeldzame gevallen is er iets met de hypofyse aan de hand.
Je kan ook nog een gewone ontsteking aan je schildklier hebben, waardoor je voor een periode teveel schildklierhormoon uitscheid. De oorzaak hiervan blijft meestal onbekend, alleen gebeurd het vaker na een zwangerschap.
Hoe het bij een eventuele derde zwangerschap gaat hangt erg af van wat de oorzaak van je overactieve schildklier is. Voor zover ik heb begrepen zijn het namelijk vooral de antistoffen tegen de schildklier in je bloed die kwaad kunnen en door de placenta heen komen. Hierdoor heb je meer kans op miskraam, malformaties en slechte groei van de foetus in de buik. De algemene medische consensus is in ieder geval om de schildklier met medicijnen te behandelen, het liefst voor je zwanger wordt om de eerste maand ook mee te pikken, maar zeker tijdens je zwangerschap om risico's te voorkomen.
Groeten Primavera

Kiki

Kiki

07-04-2010 om 22:17

Er zijn ook antilichamen aangetoond

Mijn huisarts had het over de ziekte van Graves, maar kwalificeerde me als een hopeloos geval, gelijk toen ik zei dat ik niet ging stoppen met borstvoeding. Het gesprek was toen snel over.

Ik moest het maar bij de internist navragen en daar kan ik pas over drie weken terecht. Kon echt niet eerder, heb ik nagevraagd.

Ik ben alles op papier aan het zetten, alle vragen en dingen die ik wil weten, want ik heb momenteel het geheugen als een goudvis.
Maar ook voor de eventuele klacht die ik nog ga indienen.

Ik heb iig wel medicijnen tegen de hooikoorts, ze werken alleen niet. Dat is wel weer jammer, ik mis mijn xysall

Xyzal

Waarom gebruik je dan niet gewoon Xyzal?

Dit zegt Hales er over:

I have a client who is prescribed Xyzal (levocetirizine dihydrochloride). Her doctor tells her not to breastfeed for the duration of the prescription plus a week thereafter. Can anyone tell me more about this anti allergy medicine? I am lactation consultant and like to get her baby as soon as possible to the breast. She has been using Tavegyl already for more than a week, so the baby hasn't been to the breast for far too long as far as I would say.

Jendy:

This is silly advice. Levocetirizine is the R-enantiomer(active isomer) of cetirizine(Zyrtec). Zyrtec is used every day in children, and often in breastfeeding mothers in this country. While we don't have any data on cetirizine and its transfer to human milk, its not been a problem thus far.

I would suggest that this product(levocetirizine) is fine to use in breastfeeding mothers with normal babies. Another choice she might consider is Claritin (not Claritin-D) and its over the counter.

Tom Hale, Ph.D.

Primavera

Primavera

08-04-2010 om 15:23

Inderdaad kiki, hopeloos geval

Inderdaad Kiki, hopeloos geval. Die huisarts van je, bedoel ik dus. Eerst laat hij je de hele zwangerschap onbehandeld rondlopen terwijl dat gevaarlijk had uit kunnen pakken voor je baby en vervolgens houd hij zijn vakliteratuur niet bij, noch respecteert hij de wens van zijn patiënten. Een huisarts kan ook in 3 minuten op Pubmed of andere medische databases opzoeken dat medicijnen goed mogelijk zijn met borstvoeding.
Groeten Primavera

Kiki

Kiki

09-04-2010 om 00:01

Volgens mij is mijn huisarts anti-borstvoeding ofzo

Dat moet haast wel. Hij vindt het iig niet belangrijk.
Maar ja, ik moet het er maar mee doen. Want de huisartsen hier in de buurt hebben onderlinge afspraken dat ze niet zomaar elkaars patiënten overnemen. Kan wel hoor, maar dan moet je stennis gaan trappen en daar heb ik even geen energie voor.

Maar ik ga morgen weer bellen over de Xysal, ik ken het nummer tegenwoordig uit mijn hoofd, maar ik moet echt wat anders want ik functioneer totaal niet op het ogenblik, door die hooikoorts. Wat ik nou heb, doet helemaal niets.
Claritine heb ik gebruikt, maar daar kreeg ik echt zware hoofdpijn van. Dat zou makkelijk geweest zijn, dat kan je gewoon kopen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.