Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
liora

liora

15-05-2010 om 20:11

Pinda

Hoi,

Hoe is het ook alweer met pinda's? Ik dacht vanwege verstikkingsgevaar pas geven rond 5 jaar, maar vanaf wanneer mag je pindakaas op brood geven en zo?

Liora

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Weet het niet, maar

Weet het niet, maar mijn beide kinderen zaten al heel rap aan de pindakaas, vrijwel direct na de smeerkaas en smeerworst. Ik ben met 6 maanden begonnen met af en toe een stukje brood, mischien dat ze 7 of 8 maanden waren dat er regelmatig pindakaas in ging.

Of dit conform adviezen was weet ik niet, overigens. Ik ben zelf altijd erg makkelijk met pinda's en pindakaas omgesprongen (ben mijn zwangerschap ongeveer doorgekomen op boterhammen met pindakaas). Bovendien, mijn Indootjes moeten ook wel tegen pindakaas kunnen natuurlijk, anders gaat het niet met die sateetjes straks

Groeten,

Temet

Mayte*

Mayte*

15-05-2010 om 22:04

Pindakaas

Mag volgens kinderdietist Stefan Kleintjes vanaf 9 maanden. Mijn zoontje krijgt het al vanaf een maand of zeven zonder problemen. Hele pinda's zou ik ook pas geven als er heel goed en beheerst gekauwd en geslikt kan worden door het kind, zeker nog niet voor het derde, vierde levensjaar.

Kari1

Kari1

16-05-2010 om 10:09

Grappig

vind ik zulke dingen meestal, "Mag volgens kinderdietist Stefan Kleintjes vanaf 9 maanden." Stefan mag natuurlijk vinden wat hij wil. Maar onderbouwing is er niet voor. Je (bekende) naam en beroep gebruiken om dit soort persoonlijke gevoelens in algemene adviezen te vertalen vind ik mwah...
Pindakaas als broodbeleg kan als kinderen brood in hun eetpatroon hebben ingevoerd. Brood invoeren wordt geadviseerd vanaf een maand of zes. De onderbouwing van dat advies is na te zoeken.
Er werd (en wordt in verschillende buitenlanden) wel eens anders gedacht over dat pinda-blootstellingsadvies, er is inmiddels redelijk wat literatuur over dat (extreme) voorzichtigheid niet helpt bij het voorkomen van het ontstaan van een pinda-allergie. Staat ook wel wat over in het archief dacht ik.
Kari

Tirza G.

Tirza G.

16-05-2010 om 13:07

Amerikaanse moeders

(om dan nog maar eens wat in stelling te brengen) neigen naar het uitstellen van pindakaas - niet vanwege allergieen ofzoiets, maar puur vanwege het feit dat zo'n klodder pindakaas zo akelig aan je gehemelte plakt en een jong kind dat niet goed kan hanteren (ik ook niet trouwens).
Dat je kinderen sowieso geen klodder pindakaas zou moeten geven komt niet in hun hoofd op

Tirza

Pinda's vs pindakaas

Ik schreef, besefte ik nu, geheel ten onrechte dat ik altijd makkelijk met pinda's en pindakaas ben omgesprongen. Met pinda's ben ik helemaal niet makkelijk omgesprongen, behalve dan dat ik ze tijdens de zwangerschap zelf at. Maar mijn zoon kreeg zijn eerste nootje (pinda of noot, dat weet ik niet meer) geloof ik toen hij 3,5 was, en toen zaten partner en ik er met haviksogen naar te kijken of dat joch wel goed kauwde

Wat die Amerikaanse moeders betreft: ik snap niet waarom je dikke klodders pindakaas op het brood zou moeten doen. Dun smeren gaat ook, en dan plakt het niet erger dan smeerkaas of -worst, de favoriete kdv-broodbelegjes. Brood zelf plakt ook trouwens.
Dat ik dun smeer is overigens niet uit zorg voor moeilijk slikken of uit zuinigheid, maar omdat alles wat aan de handjes komt vervolgens overal gesmeerd wordt

Groeten,

Temet

Tirza G.

Tirza G.

16-05-2010 om 22:02

Niet eens op brood

Gewoon een likje uit de pot op je wijsvinger. Gruwel.

Tirza

Rembrand

Rembrand

16-05-2010 om 22:07

Lekker juist ( ot ).

Zo'n lik pindakaas uit de pot vind ik juist heerlijk.......
M.

Allergie

Mijn oudste Indootje heeft een fikse pinda-allergie.
Merkte ik toen hij met 3 maanden na een boterham met pindakaas (door mij genuttigd) helemaal onder het eczeem zat.
Overigens kreeg ik tijdens de zwangerschap van de (engelse) arts het advies geen pinda te eten om pinda-allergie te voorkomen. Wat ik trouw opvolgde, niet beseffende dat er in de zoutjes die ik regelmatig at pindameel verwerkt was (etiket-informatie was ik het land waar ik woonde matig).

Maar voor de sate is het geen ramp hoor. Dat is namelijk ook heel lekker met ketjap manis (wel van die dikke).

Amerikaanse moeders smeren niet alleen peanut butter op brood maar doen er ook jelly bij. Vandaar het uitstellen, want dat is pas ECHT een kleefboel!

Alette

Alette

18-05-2010 om 13:57

Officieel advies

is met allergene producten te wachten tot een jaar (ei, vis, pinda, noten). Het advies om het pas later vanaf twee of drie jaar te geven is achterhaald, je voorkomt er een allergie niet mee en de reacties zijn vaak des te heftiger als er inderdaad een allergie is. Zeggen ze in het umcg. Heb behalve bij de oudste braaf de pinda laten staan. Gevolg: oudste geen voedselallergie, tweede pinda-allergie ...

Kari1

Kari1

18-05-2010 om 14:21

Daar staat

het umcg dan toch vrij alleen in denk ik Alette. Ik ken niet veel "officiële adviezen" die zeggen dat kinderen in hun eerste levensjaar geen vis, ei of noten mogen eten.
Kari

Puck

Puck

18-05-2010 om 15:38

Advies

Volgens mij is het advies wat Alette aanhaalt alleen als je kind een flink verhoogde kans op allergiën heeft doordat het erfelijk belast is via de ouders. En in dat geval worden noten nog steeds vaak afgeraden tot 3 jaar. Geen idee of dat achterhaald is zoals umcg zegt of dat dat alleen een uitspraak is van het umcg zelf.

Alette

Alette

19-05-2010 om 11:28

Puck heeft gelijk

het advies geldt voor allergische families, en inderdaad officieel nog die drie jaar als grens. Maar de prof hotemotoot van kinderallergologie werkt aan de onderbouwing om die drie jaar terug te brengen naar 1 jaar, omdat als een kind met drie jaar voor het eerst pinda krijgt en het allergisch blijkt te zijn, de reactie vaak veel heftiger is dan bij een kind van 1 jaar. Ik weet niet of het officiele allergische-advies inmiddels al is aangepast, het is wel wat ze daar nu zeggen: doe maar gewoon vanaf 1 jaar. Maar of ik babylief over een maandje ei of pinda durf te geven.... ze heeft al koemelkallergie, ik wacht toch liever een eerste bloedonderzoek af denk ik. Gelukkig nog nooit een anafalactische reactie gehad hier, maar wel hele zieke kinderen na simpelweg wat ei of een stukje pinda.

Kari1

Kari1

19-05-2010 om 18:53

ik vermoedde al zoiets Alette. Kinderen mogen i.h.a. best in hun eerste levensjaar aan de vis en het ei.
Ik vraag me zelfs af of dat advies geldt voor "allergische families". Wat is dan hun definitie daarvan? Telt b.v. een tante met hooikoorts ook? Meestal wordt een dergelijk advies gegeven voor kinderen die al een (andere) gediagnostiseerde voedselallergie hebben, en op deze leeftijd gaat dat dan meestal om een koemelkallergie.
Bloedonderzoek afwachten voor je kind heeft niet zoveel nut denk ik. Als er nog geen contact is geweest met het voedingsmiddel dan kan er ook geen reactie zijn. Allergie bouw je op. Bovendien is bloedonderzoek geen allergie onderzoek maar zegt het iets over sensibilisatie. Dat is de aanleg tot eventueel (!) allergisch reageren. Er hoeft dan vroeger of later niet een daadwerkelijke allergie te ontstaan.
Kari

Rembrand

Rembrand

19-05-2010 om 23:02

Onderzoek navelstrengbloed.

Hoi Kari,
Onderzoek van navelstrengbloed kan verhoogde Ige-waardes laten zien. Die kunnen wijzen op aanleg voor allergie.
Je kunt in de baarmoeder al een reactie krijgen op voedingsmiddelen die de moeder eet of drinkt.
M.

Alette

Alette

20-05-2010 om 11:39

Kari

Allergische familie is in dit geval hooikoorts en astma bij beide ouders, tweede kind koemelkallergie (overheen gegroeid) en pinda, allergie, derde kma (overheen) en ei-allergie en baby nu kma. En veel moeite met de introductie van alle vaste voedsel, maar dat lijkt nu sinds een week of wat compleet genezen.

Wat betreft bloed, dat is ingewikkeld. Een gevoeligheid kun je wel zien, maar dat betekent niet dat je erop reageert. En: mijn dochter heeft een hoog IgE voor hazelnoot. Maar: dat kan komen vanwege haar boompollenallergie OF omdat ze allergisch is voor hazelnoot. Uit de voedselprovocatietest kwam dat laatste niet, maar dan nog: bij elke dag hazelnootpasta op brood heeft ze veel meer eczeem. Tja, het is moeilijk.

En dan de nieuwste theorie: als je iets lange tijd niet eet kun je er na een tijd allergisch voor worden.... dus ze mag pinda maar moet het regelmatig blijven eten....anders is ze er straks alsnog allergisch voor, misschien....de wonderlijke wereld van de voedselallergie.

Kari1

Kari1

20-05-2010 om 13:49

Alette

Het is wel duidelijk dat in jullie familie allergieën welig tieren. Maar wat ik eigenlijk bedoelde is wat de definitie van het umcg is van "allergische families", dus wanneer hun advies van het eerste jaar geen vis etc. geldt. Tantes met hooikoorts? Meer? Minder? weet jij daar iets van?
"Een gevoeligheid kun je wel zien, maar dat betekent niet dat je erop reageert." Precies. Sensibilisatie betekent niet automatisch een allergie. "heeft een hoog IgE voor hazelnoot. Maar: dat kan komen vanwege haar boompollenallergie OF omdat ze allergisch is voor hazelnoot." Er is dus nog een mogelijkheid: ze is alleen gesensibiliseerd voor hazelnoot (of iets wat daarmee kruisreageert) maar of/wanneer er een allergie ontstaan zal is daarmee niet gezegd.
"Uit de voedselprovocatietest kwam dat laatste niet, maar dan nog: bij elke dag hazelnootpasta op brood heeft ze veel meer eczeem."
Dat lijkt tegenstrijdig. Waarom geldt een duidelijke en consistente (liefst dubbelblinde) vermeerdering van het eczeem niet als positieve provocatie?
"de wonderlijke wereld van de voedselallergie." Ja, zeker! Heel interessant gebied.
Kari

Kari1

Kari1

20-05-2010 om 13:56

Rembrand

"Onderzoek van navelstrengbloed kan verhoogde Ige-waardes laten zien. Die kunnen wijzen op aanleg voor allergie." Inderdaad: aanleg voor allergie. Of dat ooit zal gebeuren is afwachten. Babies met een heel hoog navelstreng IgE kunnen hun leven doorkomen zonder een enkele allergie, en babies zonder meetbaar IgE kunnen voor alles en nog wat allergisch blijken te worden.
"Je kunt in de baarmoeder al een reactie krijgen op voedingsmiddelen die de moeder eet of drinkt."
Vziw wordt aan zwangere vrouwen niet aangeraden om voedingsmiddelen te mijden om te zorgen dat hun kind geen allergie zal krijgen. Als die inzichten veranderd zijn dan zie ik graag je links van de onderzoeken tegemoet!
Kari

Rembrand

Rembrand

20-05-2010 om 14:24

Kari.

Je bent het vast niet met me eens, maar ik ken genoeg vrouwen die het niet af willen wachten of hun volgende kindje wellicht ook allergisch is en toch enkele weken voor de bevalling op dieet gaan.
Als je kraamtijd al verziekt was door een zieke baby neem je liever het zekere voor het onzekere
Bovendien hebben deze moeders dan al vroeg gemerkt dat een allergie die in de beginperiode al getriggerd is later voor meer problemen kan zorgen ( en langer kan duren ). Overigens is dit vooral practice based !
M.

Alette

Alette

20-05-2010 om 14:56

Kari

Bij allergie in de familie wordt gekeken naar ons als ouders en eventuele broertjes of zusjes. Bij twee allergische ouder is de kansop allergie bij de kinderen 70 procent. Is bij ons op 75 uitgekomen 1x niets, 3x wel. )

Vermeerdering van het eczeem komt pas na enkele dagen en is dus niet eenduidig vast te stellen als reactie en ook niet dubbelblink. Ook zonder hazelnootpasta heeft ze opvlammingen maar met lijkt het vaker. Omdat ze niet ter plekke reageert (itt tot op ei, overal galbulten o.a.) is het niet duidelijk vast te stellen.

Bij hazelnoot ga ik ook af op eigen ervaring, een beetje kan wel bij mezelf maar van meerdere boterhammen met hzpasta wordt ik toch aardig beroerd. Niet zichbaar beroerd, achteraf benauwder dan ik dacht etc, dus hoe stel je zo een reactie bij een kind van 4 vast? Ze kijken naar uitslag, buikpijn en wegvallen nl.

Alette

Ben je bekend met de kruisallergie? Er zijn verschillende vormen van, ik ga nu weer twijfelen over welke combinaties precies. Ik dacht voor hazelnoot-appel-bepaalde boompollen maar ik weet het niet meer helemaal zeker. Ik werd ff getriggerd doordat jij zei dat die IgE waarden verhoogd konden zijn voor boompollen of voor hazelnoot, maar ik heb dus begrepen dat het soms boompollen EN hazelnoot zou kunnen zijn.

Kari1

Kari1

20-05-2010 om 21:48

Alette, umcg

De berekeningen van de kans op allergie zijn vrij algemeen bekend. Maar wanneer geeft het umcg nou dat geen vis en geen ei in het eerste jaar advies af? Bij een kans op -een- allergie van 70%? Ze staan daarin toch vrij alleen dan. I.h.a. is het advies om bij allergie in het gezin het eerste HALF jaar een hypo-allergeen melkproduct te gebruiken, bij voorkeur natuurlijk moedermelk. Daarna kan bijvoeding zonder speciale restricties worden ingevoerd. (En ook dat hypo-allergene melk advies begint te wankelen, er wordt getwijfeld of dat nou echt wel nodig is.)
Over die eczeemvermeerdering na hazelnoot, juist dan zou een dubbelblinde vaststelling heel nuttig zijn.
Kari

Kari1

Kari1

20-05-2010 om 21:58

Eens rembrand

Tuurlijk ben ik het met je eens. Als jij zegt dat je genoeg vrouwen kent die het niet af willen wachten of hun volgende kindje wellicht ook allergisch is en toch enkele weken voor de bevalling op dieet gaan, dan neem ik dat blindelings van je aan hoor. Of zo'n actie zin heeft is vers 2. Maar als iemand het zekere voor het onzekere wil nemen, en niet wil afwachten of je zonder op de dobbelsteen te blazen ook net zo vaak zes gooit: gewoon blijven blazen.
Heb je een idee hoe het zou komen dat deze practise based ervaringen in onderzoeken over deze onderwerpen niet evidence based konden worden?
Kari

Alette

Alette

21-05-2010 om 09:40

Rodebeuk

Ja, ik ben zelf bekend met de berkepollenkruisallergie (of zo), dus appel,abrikoos,banaan,nectarine,pruim,rauwe tomaat,aubergine,noten en honing.Steeds meer van het lijstje in elk geval. Doorgeslagen hooikoorts voor mij.

Wat betreft die hazelnoot: die IgE waarde komt OF omdat ze een allergisch is voor het eten van hazelnoot, OF omdat ze allergisch is voor de pollen van de bloeiende hazelnoot. (Of beiden natuurlijk....)

Alette

Alette

21-05-2010 om 09:52

Kari

Hoi Kari, de allergoloog daar is bezig om via onderzoek vast te stellen dat de grens van twee of drie jaar voor bv pinda´s die voorheen vaak werd afgegeven niet goed is. Of daar al onderzoeksgegevens van zijn, geen idee, ik ben ook maar een domme ouder.

Sowieso staan dacht ik de meeste allergenen niet bovenaan het lijstje dat ik van de dietiste kreeg qua introductie. Dus ben je er in de praktijk vaak pas aan toe als het kind al bijna een jaar is.

Die hazelnoot blijft moeilijk Kari, dochterlief is bijna nooit eczeemvrij, krijgt veel prikkels van buiten die ook invloed hebben op het eczeem. In de praktijk komt het erop neer dat ze alleen een snelle reactie op voedsel kunnen vaststellen, de langzame reactie telt niet.

Ik verschil hierin heel bijzonder eigenwijs van mening met de allergoloog. Sowieso zou in hazelnootpasta maar weinig noot zitten, en dan schijnt er ook nog een verschil te zijn tussen gebrande (commerciele?) noten en noten die je rechtsstreeks van een boom eet, die laatste zijn allergener, dacht ik. Maarre, sinds ik het vorige week spaans benauwd kreeg van een paar boterhammen (sorry snoepbui) met hazelnootpasta zie ik dat verschil niet meer zo.

Wat betreft die hypo-allergene voeding, tsja,bij mijn oudste overtraden we wat dat betreft alle regels en hij heeft nergens last van (wel een allergische aanleg, soms galbulten van buiten spelen, droge huid, beetje puberale huid al in gezicht terwijl hij 9 is), maar de daaropvolgende kinderen lijken wel steeds allergener te worden, en wij werden ook steeds voorzichtiger. Dus of de kinderen nu allergischer worden door voorzichtige introductie van voeding, zou kunnen. Babylief zit al vanaf een maand op Allergycare, en kan het minste hebben qua voedsel. Maar ze werd wel een stuk vrolijker van die A-care, net als mijn andere dochter destijds met drie maanden.

Ach, alweer een heel verhaal. Eigenlijk wil ik zeggen: voedselallergie is voor een deel een wetenschappelijk verhaal maar voor een ander deel als ouder je gevoel volgen, en ook wel een beetje het natuurlijke gevoel van je kind meevolgen (wel opletten dat je kind als gevolg daarvan niets meer lust).

Nog een laatste voorbeeld daarvan: dochterlief is niet allergisch voor walnoten, heeft geen verhoogde IgE, laatst voor het eerst een stukje walnoot gehad (ze is 5), vond ze niet lekker en een kwartier later lag ze op de bank met heftige buikpijn. Even later was het allemaal weer voorbij. Ze mag van mij dus nog best een keer een stukje walnoot, maar niet als ik alleen thuis ben want gevoelsmatig vertrouw ik het dus niet, maar IgE matig is er niets aan de hand.

Kari1

Kari1

21-05-2010 om 11:52

Alette, provocatie

Klopt, zo'n langzame dubbelblinde provocatie wordt eigenlijk nooit gedaan, men gaat vooral voor de directe (meestal ernstigere) reacties. Toch zou dat juist in gevallen als die van jullie wel zin kunnen hebben denk ik. Eczeem is onderhevig aan veel invloeden en wisselt daardoor sowieso. Of één bepaald voedingsmiddel daar dan aan bijdraagt is moeilijk in te schatten. Maar een proefopzetje kan b.v. zijn: 1 week boterhammen smeren met smeersel 1. Eczeemdagboekje bijhouden. Dan een week smeren met smeersel 2, dagboekje, smeersel 3, smeersel 4. In 1, 2 of 3 van de smeersels zit hazelnoot, in de andere 1, 2 of 3 niet. Pas na 4 weken wordt door de maker (apotheek?) van de smeersels bekend gemaakt waarin de hazelnoot zat. Aan de hand van het dagboekje moet je dan kunnen zeggen of er een duidelijke (genoeg om rekening mee te houden) relatie is tussen eczeemverergering en hazelnoot.
"Wat betreft die hazelnoot: die IgE waarde komt OF omdat ze een allergisch is voor het eten van hazelnoot, OF omdat ze allergisch is voor de pollen van de bloeiende hazelnoot. (Of beiden natuurlijk....)"
Nee. De verhoogde IgE waarde komt door een SENSIBILISATIE. Er hoeft helemaal geen allergie te zijn.
"dochterlief is niet allergisch voor walnoten, heeft geen verhoogde IgE, laatst voor het eerst een stukje walnoot gehad (ze is 5), vond ze niet lekker en een kwartier later lag ze op de bank met heftige buikpijn." Kan toch best wel een allergie zijn? Allergie zonder sensibilisatie (IgE verhoging) komt minder vaak voor dan andersom maar kan wel.
"Sowieso staan dacht ik de meeste allergenen niet bovenaan het lijstje dat ik van de dietiste kreeg qua introductie. Dus ben je er in de praktijk vaak pas aan toe als het kind al bijna een jaar is."
Ik blijf er even over zeuren. Want zo'n voorzichtig introductieschema geldt hooguit voor kinderen die zelf al een bewezen voedselallergie hebben. Geeft het umcg echt dit advies af voor gezonde kinderen uit "allergische families"? Dat zijn er namelijk heel veel. En dan zou Olvarit wel eens een waarschuwing op zijn potjes vanaf 6 maanden mogen zetten, daar zit ook vis en ei in...
Kari

Alette

Alette

21-05-2010 om 15:16

Kari

Goed dat je nog even de puntjes op de IgE zet, om het maar zo te zeggen, het zegt niet alles.

Op je laatste vraag over voedeladvies weet ik niet zoveel, mijn oudste had niets, pas bij nr2 kwamen we via een koemelkallergie in het circuit, nr 3 had dat ook en nu babylief ook al een koemelk allergie, dus ik heb alleen te maken met de adviezen voor kinderen die al een (in de praktijk) bewezen voedselallergie hebben. Dus zelfs bij potjes babyvoeding lees ik de etiketten want de voedingsindustrie gaat uit van het gezonde kind. En geef ze eens ongelijk, voedselallergene kinderen zijn nog altijd in de minderheid.

Kari1

Kari1

23-05-2010 om 14:28

Kijk

nu snap ik het umcg wat beter. Eerst zei je: het officiële advies is om met allergene producten te wachten tot een jaar (ei, vis, pinda, noten). Dat leek mij vreemd. Daarna werd het het advies voor kinderen uit allergische families. Nog steeds een beetje raar. Nu blijkt het te gaan om het advies aan kinderen die zelf al een voedselallergie hebben. Dat is beter te begrijpen. Maar ook daar zijn er meerdere offiële adviezen, die b.v. de leeftijdsgrens wat vis betreft bij 9 maanden leggen.
Kari

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.