Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
An Eggens

An Eggens

27-05-2010 om 22:05

'verlengde kraamzorg'

Ik loop sinds enige tijd met het idee om een eigen bedrijf te beginnen. Mijn idee is dat ik nadat de kraamhulp weg is en de vader weer aan het werk is gegaan ondersteuning wil bieden aan `nieuwe` moeders, en dan voornamelijk op praktisch gebied. Huishouding, zaken rondom de baby die geregeld moeten worden, samen bekijken hoe je weer een ritme kan krijgen met je `nieuwe` gezin. Er dus eigenlijk letterlijk zijn bij jonge gezinnen thuis. Ik heb dit zelf enorm gemist na de bevalling van mijn kleine namelijk. Hoe is dit bij andere? Zou hier behoefte aan kunnen zijn? Hoor graag jullie mening...

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Merel78

Merel78

27-05-2010 om 22:13

Tja

Ik denk dat dit echt heel erg verschillend is, afhankelijk van hoe je zelf bent, hoe je baby is, of je een netwerk hebt, hoe je bevalling en zwangerschap zijn verlopen. Eerlijk gezegd, ik zou er geen behoefte aan hebben. Mijn zwangerschappen zijn zwaar (heb 2 kinderen), maar na de bevalling voel ik me letterlijk herboren en ben ik blij dat ik alles al snel weer zelf kan. Na de geboorte van de eerste had ik alle tijd om lekker aan te dreutelen, niet alles hoefde zo nodig. En de 2e ging zo lekker makkelijk in het ritme mee...dat liep eigenlijk vanzelf wel, zolang ik niet van mezelf verwachtte dat alles helemaal spic en span was.

Maar goed, ik heb dan wel makkelijk praten, want ik heb supermakkelijke kids en ik vind het heerlijk om zelf een beetje aan te rommelen. Dus misschien hebben anderen wel behoefte eraan.

Groetjes, Merel (moeder van een dochter van 3 en een zoontje van 3 maanden)

ps succes er in elk geval mee!

Hanne.

Hanne.

28-05-2010 om 08:26

Ik zou het niet willen

Misschien dat er best gezinnen zijn waar daar behoefte aan is, maar ik zou het niet gewild hebben. Ik heb heerlijk van mijn kraamtijd genoten, maar vond het ook minstens net zo lekker toen de kraam weer weg was en ik weer lekker m'n eigen ding kon doen.

Zit ook te denken waar je dan mee zou kunnen helpen. Huishouden, ach als ik de hele dag thuis zit kan ik ook best een half uurtje vrij maken om de stofzuiger te pakken.

'Zaken rondom de baby' wat heb je daar mee voor ogen. Ik hoefde niet echt veel te regelen voor de baby. Zoals mijn oudste het gisteren beschreef. Toen de baby klein was sliep ze de hele dag. Flesje, boertje, schone luier en weer naar bed.

Ritme vinden, tja, da's vast persoonlijk, maar ik ben niet zo van de ritmes, en met zo'n kleine had ik meestal het idee dat tegen de tijd dat ik een ritme vond zij het weer omgooiden.

liora

liora

28-05-2010 om 09:16

Ik wel

Hoi,

Ik zou dat wel hebben gewild. Niet bij mijn eerste maar wel bij de tweede. Ik ben alleenstaande moeder en dan is het heel pittig om na een week alles alleen te moeten doen. Gelukkig had ik nog zussen die voor me kookten en veel mensen die hielpen de oudste naar school te brengen en van school te halen, maar ik zou het wel fijn hebben gevonden om nog wat extra hulp te hebben. Vooral op de drukke momenten van de dag.

Alleen zou ik dan het liefst mijn eigen kraamhulp hebben gehouden wat extra dagen en liever niet weer een nieuw iemand.

Liora

Ik ook

had graag nog wat hulp gehad. na een zeer moeilijke bevalling en een week later ook nog een baarmoederontsteking, kon ik nog niet echt veel. mijn moeder heeft me geholpen, maar die moest ook vanalles regelen om mij te helpen. de kraamhulp heeft wel geprobeerd om nog een paar dagen langer te blijven maar dat mocht niet van de verzekering.dus voor vrouwen die een vervelende bevalling hebben gehad of alleenstaand zijn, is het wel een uitkomst denk ik.
liefs merry

Tja

Na beide bevallingen was ik ook wel weer opgelucht toen de kraamhulp was vertrokken. Dat had ook te maken met hoe die eerste week georganiseerd is: de kraamhulp komt op het moment dat het volgens het rooster moet, en de verloskundige en GGD-mevrouw komen binnenlopen wanneer het hun uitkomt. Lag je net op bed met wurmpje, ging de bel voor de hielprikmevrouw, die dingen.
Dus verlengde hulp lijkt me sowieso alleen handig als je zelf mag bepalen op welke tijd die dan komt.
Bij de eerste had ik wel een helpend handje kunnen gebruiken bij de borstvoeding. Bij de tweede had ik helemaal nergens behoefte aan, hooguit was extra hh hulp handig geweest (maar zonder ging ook uitstekend), en in dat geval kan je natuurlijk ook prima toe met een schoonmaakster, voor alleen huishoudelijke klussen heb je geen gespecialiseerde kraamverzorgster nodig.

Het probleem lijkt mij: je weet dit niet van tevoren. Aanvullende zorg kan handig zijn als je kind lastig blijkt, of het lichamelijk herstel valt tegen, of er zijn andere problemen. Als er geen problemen zijn zal menigeen blij zijn dat ze het rijk weer alleen heeft (nou ja, met de baby dan) en een beetje zelf de dingen kan regelen. Het lijkt me lastig om op zoiets een bedrijfje op te bouwen, helemaal omdat die hulp, neem ik aan, niet wordt vergoed en dus geheel voor rekening van de kersverse ouders komt. Daar wordt het enthousiasme denk ik niet groter van.

Groeten,

Temet

Biene M.

Biene M.

28-05-2010 om 09:46

Ik had het wel gewild

Mijn kinderen hebben de eerste drie maanden ontzettend veel gehuild en dat vond ik heel zwaar. Het had me heerlijk geleken als er bijvoorbeeld 's ochtends iemand was gekomen die zich met mijn kind bezig had gehouden zodat ik op mijn gemak kon ontbijten, douchen en aankleden. En dat die persoon daarna wat in mijn huishouden had gedaan, of voor de baby had gezorgd zodat ik wat in huis kon doen. Verder was het denk ik fijn geweest om wat moral support te krijgen en misschien ook wel tips van een professional die alles van dichtbij ziet en er haar licht over kan laten schijnen.

Als alles goed gaat en er over 7 maanden weer een baby komt, verwacht ik eigenlijk weer een huilbaby en ik zou op deze dienst (mits betaalbaar) alvast boeken. Mocht het nu opeens toch een makkelijke baby zijn (en ik redelijk fit uit de bevalling komen) dan zou ik het wel willen kunnen afzeggen of het aantal uren naar beneden bijstellen.

Biene M.

Biene M.

28-05-2010 om 09:50

Vergoeding en beschikbaarheid

Bij mijn laatste kind heb ik iets van 25 uur kraamzorg gekregen, terwijl ik volgens mijn verzekering recht had op 88 of zo. Het lijkt me dat mijn verzekering dus best nog wat extra's had mogen vergoeden als ik dat zelf had kunnen regelen. Maar goed, je krijgt natuurlijk geen zak geld van ze, dus ik denk dat je met een grote verzekeringsmaatschappij (hint: ik zit bij FBTO) een overeenkomst zou moeten afsluiten.

Verder lijkt het me voor jou lastig aan personeel te komen. In Amsterdam (en andere grote steden?) is er een tekort aan kraamverzorgenden. Of je moet echt meer gaan betalen en verpleegkundigen inhuren die vanwege de diensten niet meer in een ziekenhuis willen werken. Dan wordt het natuurlijk ook weer duurder voor je klanten.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

28-05-2010 om 14:11

Hmm

Ik kan me voorstellen dat er wel behoefte aan zoiets zou zijn bij 'moeilijke' babies die veel huilen en weinig slapen, waarbij de moeder totaal uitgeput is. Mijn oudste sliep erg slecht en ik had graag wat uurtjes extra bijgeslapen. Maar eigenlijk ben je dan een soort oppas in huis zodat de moeder bij kan slapen.

Maar als de ouders zelf voor deze dienst zouden moeten betalen, denk ik dat het een lastig verhaal wordt. Hoe zie jij dat zelf?

Mayte*

Mayte*

28-05-2010 om 15:19

Huishoudelijke hulp

Dat is wat ik wel langer had willen hebben na alle drie mijn bevallingen. Met name voor boodschappen, koken, wassen en opruimen. Ik was in het begin zoveel tijd kwijt met voeden dat ik het een enorm gestress vond om ook nog te zorgen voor eten op tafel, schone was en een beetje een opgeruimd huis. Een paar uur extra hulp en dat gedurende een paar weken...ik zou er best wat voor over hebben gehad.

Ik kan me ook voorstellen dat het voor moeders die bijvoorbeeld een tweeling hebben gekregen, of die nog meerdere kleine kinderen hebben rondlopen, heel fijn zou zijn. Een vriendin van me is een paar weken geleden bevallen van een tweeling en heeft een zoontje van anderhalf. Zij zou een gat in de lucht springen als ze een beroep kon doen op extra kraamhulp.

Anna3

Anna3

28-05-2010 om 16:11

Ja!

Ik zou heel graag die extra ondersteuning willen hebben. Niet om zaken rond de baby te regelen, want dat zou ik het liefste zelf doen, maar om te koken, boodschappen te doen en het huishouden. Ik kon wel janken nadat de kraamverzorgster vertrokken was. Mijn man was was ook behoorlijk van slag door de geboorte, die zag helemaal niet waar ik behoefte aan had, en ging ook al snel weer werken.
Mocht ik nog een keer zwanger worden en goed door de eerste drie maanden komen, dan ga ik op zoek naar een particuliere kraamhulp, voor na die eerste week. Dit hebben mijn man en ik een tijd geleden al bedacht. Weet alleen nog niet waar ik die kan vinden.
Het scheelt misschien als je een makkelijke bevalling hebt gehad (ik ben ingeleid), als je familie in de buurt hebt (wij niet) en als je baby heel makkelijk is (mijn dochter was de eerste week een heel rustige baby, maar ging in de weken erna veel huilen).
Overigens heb ik (zomer 2008) ook maar 20 uur gehad, door 3 verschillende kraamverzorgsters.

rozenstruikje

rozenstruikje

28-05-2010 om 18:27

Ja hoor

Na de geboorte van mijn oudste had ik dat zeker willen hebben. Zij huilde heel erg veel, overdag en snachts, en toen had ik graag gehad dat iemand het een paar uurtjes over zou kunnen nemen van mij (man werkte toen 5 dagen per week). Ik denk dan ook aan tips en geruststelling dat je het goed doet want ik werd superonzeker van al dat gehuil. En ik had het denk ik ook wel heel gezellig gevonden. Ik zat toen met mijn verlof totaal 5 maanden aaneen thuis, in de wintermaanden dus veel binnen, met alleen maar fulltime werkende vrienden en familie om mij heen. Dus doordeweeks had ik erg weinig afleiding en dan waren die huiluren/dagen/weken echt verschrikkelijk.
Bij mijn tweede had ik 12 weken thuiszorg, drie dagen per week 3 uur en dat was dus geweldig. Omdat het heel druk was in de wijk en ik geen dringende indicatie ofzo had, kwamen ze altijd smiddags. Ik had liever tijdens het spitsuur smorgens of savonds gehad, maar goed. Als baby onrustig was, hield ze zich met hem bezig en kon ik iets speciaal met oudste doen. Ik ben ook regelmatig gaan bijslapen, dan zorgde ze voor allebei de kinderen. Het was echt heerlijk, even iemand met een vrolijk gezicht in je huis, die zo leuk was met je kinderen. (Ik lag toen in scheiding, dus echt gezellig was het niet thuis, vandaar).
Voorwaarde lijkt me wel dat je een of hooguit twee verschillende personen over de vloer hebt en heel belangrijk is dat het klikt.
Ben wel erg benieuwd naar het prijskaartje?

Rozenstruikje

Opstarten in de ochtend, een paar uurtjes voor jezelf of nachtna

Ik denk dat je maatwerk moet leveren. De een heeft meer behoefte aan iemand die bij de baby is totdat zij eindelijk opgestart, gedoucht en aangekleed is, een ander wil 2 uurtjes voor zichzelf in de middag, de ander wil 1 dag in de week. Weer een ander wil een nachtnanny voor de voeding en in slaap wiegen. Nog een ander wil dat ze de oudste 4 keer per dag kan halen en brengen naar school terwijl iemand bij de baby is. En weer een ander wil dat het hele huishouden wordt gedaan en om half zes een klaargemaakte schotel in de oven kan worden geschoven als manlief thuiskomt. En weer een ander wil dit allemaal tegelijk en sommige vrouwen weten niet wat ze willen of verwachten maar komen ineens toch met eisen.

Het lijkt me wel moeilijk vooraf in te plannen want je weet niet wanneer de bevalling is en wanneer de (verlengde) kraamhulp weg is. Kunnen mensen ook pas na de kraamperiode een beroep op je doen dan moet je ook maar net op dat moment iemand beschikbaar hebben.

Ik denk dat het in gezinnen met veel kleinere kinderen en schoolgaande kinderen een uitkomst zou zijn maar ja, hebben die het geld ervoor? En bij veel gezinnen blijft de vader de eerste 3 weken na de geboorte thuis, tenminste in mijn omgeving hoor ik niets anders. Als het vaderschapsverlof wordt uitgebreid heb je alweer meer concurrentie.En de echt zware gevallen hebben recht op thuiszorg dat ook nog eens door de verzekering wordt vergoed.

Waarom bied je niet ook extra uren aan tijdens de 1e week als men de kraamhulpuren te weinig vindt?

Succes met je bedrijf mocht het er van komen, viridantia

Marjanne

Marjanne

29-05-2010 om 16:47

Wie betaalt?

Nu kunnen 'de rijken' onder ons toch ook al extra zorg inkopen? Voor kraamzorg geldt een eigen bijdrage van 3 euro nogwat. Als je buiten je verzekerde uren uren bijkoopt moet je een dikke portemonnaie hebben.
Je 'krijgt' van de verzekering 88 uur maarrrrrr zij eisen ook dat die uren geindiceerd worden. Dwz je krijgt 49 uur als je BV geeft, extra uren en/of 2 dagen extra zorg (bij problemen) moeten door de verlosk getekend worden. Als je dagen in het ziekenhuis blijft gaan die van de kraamdagen af.
Ik weet dat thuiszorg erg moeilijk te krijgen is als je een partner hebt ( ook als die gewoon moet werken. Maar of dit voor de gemiddelde nederlander een oplossing is ????

Nancy

Nancy

29-05-2010 om 19:49

Zeker voor ouders van couveusekinderen!

Toen mijn tweeling thuiskwam naar maandenlang in het ziekenhuis te hebben gelegen omdat ze extreem te vroeg geboren waren kreeg ik maar 3 dagen 2 uur couveuse-nazorg! Ik had mijn kindjes nauwelijks kunnen verzorgen in de eerste maanden (dat deed de verpleegkundige staf want ze zaten vol plakkertjes en draadjes en sondes) en ik wist van toeten noch blazen. Ze kwamen thuis en wogen nog steeds minder dan een a term geboren baby en moesten derhalve vele voedingen per dag krijgen. Ik had vele vragen en was erg onzeker en angstig omdat ze al die tijd aan monitoren hadden geleden e.d. Nee, ik vond dat ik toch echt wel recht had op meer kraamzorg dan 2 uur per dag met mijn 2 kindjes....Ik weet het niet maar hoop dat eea veranderd (is) bij mij is het inmiddels wel bijna 11 jaar geleden...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.