Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
schoonma

schoonma

16-08-2010 om 09:33

Vraag voor rembrand [vanaf geboorte alleen gekolfde melk geven?]


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Tirza: voedingscentrum

"Er bestaat niet of nauwelijks neutrale informatie over gezonde voeding. Ja, een klein beetje, door het VOedingscentrum. Die pretenderen onafhankelijke informatie te geven."

Nou, dat Voedingscentrum daar heb ik niet zo'n vertrouwen in. Ze geven soms rare adviezen en zijn nu wel erg aan het populariseren. Lange tijd adviseerden ze om baby's/kleine kinderen smeerworst te geven (getver, nou niet bepaald gezond voedsel - en dit advies is door de consultatiebureau's en kinderdagverblijven "vermenigvuldigd"), en nu waarschuwen ze om vooral niet te veel smeerworst te geven. En zonder ergens een woord over het veranderen van hun standpunt. Tja...
Het Voedingscentrum gooit het de laatste tijd ook wel heel erg op een akkoordje met de voedingsindustrie, waardoor ze allerlei industriële "voedselinnovaties" propageren in plaats van gewoon gezond eten dat niet uit een fabriek komt.

Rembrand

Rembrand

18-08-2010 om 23:42

Dc.

Het is een vertaling van het volgende artikel : http://www.fix.net/~rprewett/evidence.html
De wetenschappelijke referenties staat erbij, maar ik kan alleen maar abstract boven halen.
M.

Rembrand

Rembrand

18-08-2010 om 23:45

Kiki.

Die "idiote niet bewijsbare statements" worden dus in draadjes als deze gevraagd door vrouwen die hun vraagtekens hebben bij de gezondheidsaspecten van borstvoeding/moedermelk.
Je ziet toch zelf dat het draadje gaat verzanden in een welles/nietes verhaal ?
M.

Tirza: borstvoedingspropaganda

"de teminologie waarmee bv is omgeven bol staat van termen als "volhouden en doorzetten". Het lijkt wellicht of alles rooskleurig wordt afgeschilderd, maar juist die ondertoon van afzien en volhouden vind ik altijd wonderlijk."
Ik heb de bv-voorlichting (folders, websites, boeken, etc.) wel als te rooskleurig ervaren en dat maakte het voor mij juist moeilijker (en dat kan toch niet de bedoeling zijn, jammer is dat). Ook achter dat "volhouden en doorzetten" zit een rooskleurige gedachte: dat als je maar volhoudt en doorzet, dat het dan wel lukt. Het feit dat borstvoeding ook wel eens niet goed kan gaan, wordt weggemoffeld of gebagatelliseerd. Het motto is dat "onvoldoende melkproductie" een fabeltje is en dat als je maar vaak genoeg aanlegt dat de borstvoeding dan zal slagen.
Nou, ten eerste zijn er dus gewoon gevallen waarbij er, om wat voor reden dan ook, niet voldoende melkproductie is. Het lijkt mij dan het beste om zo snel mogelijk aan de bel te trekken en in actie te komen, in het belang van de baby, in plaats van te blijven doormodderen en te proberen om nog vaker aan te leggen.
Ten tweede zijn er grote verschillen in de melkproductie bij verschillende moeder-kind combinaties. Een moeder met een krappe melkproductie heeft het gewoon veel zwaarder dan een moeder met ruim voldoende melkproductie. Krappe melkproductie betekent een kind dat snel ontevreden is, vaak wil drinken, vaak 's nachts, etc. Dat kan ontzettend zwaar zijn. Als dat nou gewoon eens erkend wordt i.p.v. het advies "dan leg je gewoon wat vaker aan".
Ten derde wordt het idee verspreid dat bv en kv niet samen zouden kunnen gaan en dat een flesje kv het einde van de bv betekent. Dat is gewoon niet waar, in veel gevallen kan het wel, mits de kv op verstandige, gedoseerde en gedisciplineerde wijze wordt aangeboden (maar dat moet altijd met kv). Juist de combinatie bv en kv kan er voor zorgen dat de bv wel mogelijk is/blijft. Ik heb zelf de bv altijd met kv moeten combineren omdat ik veel te weinig mm had, maar nu mijn zoontje bijna 3 is krijgt hij nog steeds bv (en natuurlijk geen kv maar wel koemelk). Dat kan dus ook.

"Borstvoeding geven is in NL ... een kindgerichte keuze. ... De fles geven is een moedergerichte keuze"
Dat woord "keuze", dat ook de hele tijd in bv- en kv-voorlichting opduikt, daar heb ik me ook zo aan geërgerd. Tja ik had "gekozen" voor volledige bv, maar het heeft helaas niet zo mogen zijn. En ik gaf kv zonder daarvoor "gekozen" te hebben. Er zou veel meer erkend moeten worden dat er niet altijd een vrije keuze is. Ik vind "keuze" ook te veel vrijblijvend, het riekt naar geforceerd iedereen (iedere "keuze") in zijn waarde laten. Waarom niet gewoon zeggen: borstvoeding heeft de voorkeur, probeer dat zoveel en zo goed mogelijk, maar als het niet lukt zijn er gelukkig goede alternatieven voorhanden in de vorm van verschillende soorten kv.
"De fles geven is een moedergerichte keuze, dat doen vrouwen omdat het "handig" is voor zichzelf en daar heeft de baby geen keuze in.' Nou, het kan ook dat flesvoeding het leven van een baby redt, of de levenskwaliteit van de baby verbetert - als de bv niet goed lukt of niet mogelijk is.

Tirza G.

Tirza G.

19-08-2010 om 10:51

Hennah - stakeholder

Er is geen stakeholder voor borstvoeding. Oftewel: er is geen verantwoordelijke, geen eigenaar. Iedereen doet met borstvoeding wat-ie wil. De informatie die over borstvoeding wordt gegeven (en zeker op internet), is dan ook oncontroleerbaar. Er zijn 5 bvorganisaties in NL die zich hebben verenigd in een samenwerkingsverband en die zijn te vinden op borstvoeding.nl. Maar zelfs die 5 orgs hebben allemaal een verschillende insteek, van moeder-moeder-contact tot aan monitoring van de WHO-code.
Een blad als Ouders van Nu ofzo zal zich zelden of nooit wenden tot een bvorg voor informatie, die plukken zelf wat bij elkaar.
Het woord "keuze" wordt inderdaad gebruikt om het idee te geven dat er een keuze is. Dat is lang niet voor iedereen zo. Ik zou, als bvpropagandist, nazi - of hoe ik dan ook allemaal genoemd word, geen ander woord durven gebruiken. Als ik het heb over een "goed geinformeerde keuze" krijg ik al boze blikken. Nee, het is niet in alle gevallen een keuze. Maar wat wél jammer is, is dat de bv vaak sneuvelt op het altaar der onwetendheid. Stel je nou eens voor, in jouw geval, dat er álles aan was gedaan om de bv te laten blijven behouden. Er bestaan middelen (medicijnen) om je productie op te krikken. Wat nou als je gezin gewoon was doorgedraaid terwijl jij met je kindje in bed lag, als je werkgever geen moment had gemopperd, als er gewerkt was met donormelk. Maar dat soort dingen is in NL niet normaal, omdat ach, die bv, zó belangrijk is het nou ook weer niet. Zelfs niet als jij dat als moeder graag wil.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

19-08-2010 om 10:52

Overigens kiki, even terzijde

De site die jij quote maakt geen deel uit van de informatie zoals die door de borstvoedingorganisaties wordt verstrekt. Die orgs kun je vinden op borstvoeding.nl

Tirza

vlinder72

vlinder72

19-08-2010 om 10:59

Jammer

dat dit draadje nu weer verandert in zo'n zinloze discussie over alle voordelen van borstvoeding. Ik heb vier kinderen. Bij de oudste heb ik maandenlang gekolfd. Tot ik ongeveer zelf ter aarde stortte en toen greep mijn man in. Ik voelde mij zo schuldig omdat ik mijn kleintje het beste van het beste ontzegde. Na kind 2 heb ik niet eens meer aan bv gedacht. Ik werd gek van die druk die op je gelegd werd om toch vooral BV te geven. Kind 3 heb ik toch weer geprobeerd maar het lukte niet. Mijn tepels deden zo'n pijn. Kind 4 nu moest het lukken. Niet omdat het zo goed zou zijn maar omdat ik met vier kinderen het hartstikke druk heb en ik vond het idee om bv te geven om zo echt nummer 4 even aandacht te geven een fijn idee. Opnieuw problemen. Maar dit keer een betere kraamverzorger en een veel betere lactatiedeskundige en die wist wel syndroom ik had. BV bleef pijn doen maar het werd wel draaglijker en uiteindelijk heb ik mijn zoontje 8 maanden bv gegeven (weliswaar met bijvoeding). In tegenstelling tot veel mensen vind ik juist wel dat de nadruk teveel op bv ligt. Probeer als nieuwe moeder er maar eens achter te komen of je Friso, Nutrilon of iets anders moet hebben. Wat is het verschil? alle informatie gaat over babyvoeding vanaf 6 maanden en alles is natuurlijk even goed en fantastisch. Objectieve informatie is niet te vinden en dat is eigenlijk schandalig.

Kiki

Kiki

19-08-2010 om 11:28

Nee rembrandt

mensen gaan twijfelen doordat er van die waanzinnige zaken bijgehaald worden. En ik wil er geen welles-nietes spelletje van maken, want ik vind borstvoeding ook de beste keuze.

Maar als het al zo overdreven wordt zal het gezondheidsaspect ook wel overdreven worden. Zo gaan mensen redeneren en dat is verkeerd. Maar dat heeft die propaganda toch ook aan zichzelf te denken.

Als er dingen zoals IQ, wondermiddel tegen kanker bij moeder en kind, tegen endometriose, tegen meningitis, tegen jeugdreuma, tegen osteoporose

en deze vond ik helemaal cool 'MEER SLAAP VOOR DE MOEDER'
uhm sorry, maar dat is gewoon onzin. Ik heb altijd met veel plezier borstvoeding gegeven en met heel veel liefde, maar meer slaap? Je hoeft er de draadjes alleen maar op na te slaan om te weten dat dit niet zo is.

Ik heb zelf het idee dat baby's met kunstvoeding beter door de nacht heen slapen als borstgevoede baby's. Is niet erg, want ik vond het erg knus en gezellig zo 's nachts.

Ik heb een pro-borstvoedings kinderdagverblijf met de mogelijkheid tot live voeden en moeders zijn daar zo blij mee. In Italië had je in musea speciale borstvoedingskamertjes waarin je je kindje rustig kon voeden (ideaal, dat wil ik in Nederland ook)
Zorg dat het kolfrecht nou eindelijk eens geïmplementeerd wordt binnen een bedrijf zodat een moeder niet op de WC hoeft te kolven en ook ruimschoots voldoende tijd krijgt om te kolven.

Dat zijn de zaken, waarin je als borstvoedingslobby echt het verschil in kan maken. Dat zijn de zaken zodat borstvoeding geven vergemakkelijkt.

Rembrand

Rembrand

19-08-2010 om 19:40

Kiki ( over kolfrecht ).

Even kort over het kolven. In Nederland hebben alle vrouwen kolf/voedrecht. Dit is in de nederlandse wet beschreven. Elke werkgever moet zijn werknemer de tijd geven om te kolven ( of te voeden ). De borstvoedingsorganisaties besteden hier regelmatig aandacht aan. ( bijv. in 2004 toen het voedingscentrum een campagne voerde over "borstvoeding en werk" om werkgevers te wijzen op hun plichten op dit gebied ). Ik merk dat de moeders zelf vaak de zaken niet handig aanpakken. Ze nemen genoegen met dat toilet om te kolven ipv een fatsoenlijke hygiënische ruimte. En zij durven niet te vragen waar ze recht op hebben. Ik zou blij zijn met wat meer goede voorlichting in spotjes op tv van het voedingscentrum over borstvoeding. Die banaan met overgewicht heb ik nu wel gezien
In Australië zijn ze hier al goed mee bezig. Ik ben benieuwd wat je wat van het spotje vind dat je via de volgende link kunt bekijken :


http://www.youtube.com/watch?v=VnReJeQrK0k
M.

Kiki

Kiki

19-08-2010 om 21:00

Kijk zoiets zouden ze zich hier ook mee bezig moeten houden

in plaats met het wereldwijd maken van vage onderzoekjes uit Bangladesh dat borstvoeding het wondermiddel is tegen al het slechte op aarde.

Op het moment dat je lukraak vage, nauwelijks aantoonbare, uit dubieuze onderzoeken komende (nou ja dat laatste weet ik dan niet) kreten de ether in slingert toon je je failliet als organisatie/beweging.

Ik weet van het kolfrecht af, ik heb me er uitgebreid in verdiept en ik weet ook dat een hoop werkgevers zich niet aan het kolfrecht houden en daar kan je beter op richten. Want daarom haken vrouwen af, want het kolven is zo zwaar. Nee, het kolven is helemaal niet zwaar, het kolven wordt zwaar gemaakt door niet mee-werkende bazen.
Kom maar eens met die vrouwen die bij mij op het kinderdagverblijf zitten praten. Die vrouwen haken vaak af nadat ze weer begonnen heeft en die vrouwen moet je voorlichten over het kolfrecht, over het combineren met bv en kv en dergelijke

Nee, in plaats daarvan krijgt een kolvende vrouw hier op Ouders Online van onder andere jou te horen dat ze beter live kan gaan voeden, want dat is immunologisch gezien beter.
Nou! denkt een kolvende vrouw die het al moeilijk heeft, als het dan toch geen sikkepit uitmaakt dan maar niet.

En dan wordt ik een beetje boos, want jij profileert je hier als borstvoedingskenner, (waar we allemaal erg blij mee zijn) ik in ieder geval wel, en dan zeg je zoiets.

Rembrand

Rembrand

19-08-2010 om 23:16

Kiki.

Ik denk dat je nu mijn posting wel erg uit zijn verband trekt. Wat ik antwoordde aan schoonma was het volgende ( alleen even de eerste zin ): "Ik heb wel een kleine aanvulling die voor sommige ouders toch een extra motivatie is om live te voeden".
Het valt mij namelijk op dat steeds meer vrouwen op voorhand al besluiten ( of erover nadenken ) om fulltime te gaan kolven ipv live voeden. Ze willen graag controle ( weten hoeveel eruit komt en hoeveel ze aan hun kindje moeten geven ) en denken dat fulltime kolven dezelfde voordelen heeft als live voeden. Als zo'n moeder mij om informatie vraagt dan krijgt ze die van mij, en dan vertel ik ook de info over de immunologische voordelen erbij.
En natuurlijk is het nog altijd vele malen gezonder om gekolfde melk te geven dan geen moedermelk.
M.

Rembrand

Rembrand

19-08-2010 om 23:21

Voorlichten over borstvoeding.

Hoi,
Nu heb je me helemaal ! In Nederland word er een heleboel gedaan om aanstaande voor te lichten over borstvoeding. Er zijn honderden vrijwilligsters die informatieavonden over borstvoeding geven. Veel kraambureau's en ziekenhuizen die hetzelfde doen. Ik werk bij een kraambureau en elke maand nodig ik aanstaande ouders uit om gratis drie informatieavonden over borstvoeding bij te wonen. Ik besteed o.a een hele avond aan het onderwerp borstvoeding en een baan. Ik denk dat je vergeet dat ouders zelf ook een stuk verantwoordelijkheid hebben als het gaat om informatie op doen ! Soms heb ik wel eens het idee dat het uitzoeken van een kinderkamer nog meer tijd krijgt dan het voorbereiden op de periode na de bevalling. Maar nu zeg ik vast weer iets lelijks.....
M.

Tirza G.

Tirza G.

19-08-2010 om 23:27

Politiek, kiki

Wat ik al eerder schreef: er is geen stakeholder voor borstvoeding. Er zijn géén betaalde krachten die de hele dag de tijd hebben om te vergaderen en te ontwerpen en te denken. Er wordt een kruímeltje subsidie gegeven door ministerie van VWS, waardoor er alléén wordt ingezet op de financiele aspecten die bv oplevert door de preventie van ziekten.
Met de politiek die nu naar rechts lijkt te neigen, is dat waarschijnlijk helemaal afgelopen. Rechts zet nooit in op preventie/volksgezondheid. Rechts zal ook werkgevers niet wijzen op hun rol in het kolven.
Deze politieke keuzes zullen de paar centjes die de afgelopen jaren geinvesteerd zijn in bv-campagnes door de overheid dus weer jaren achteruit zetten.

Tirza

Kiki

Kiki

19-08-2010 om 23:39

Nee, maar rembrand

bedenk toch even hoe zo'n bericht, van uitgerekend jou, over kan komen en ik bedoel dit niet vervelend en ik vind het heel moeilijk om het duidelijk neer te zetten zonder dat het rot over komt.

Jij bent de borstvoedingsspecialist op het forum. Mensen, ikzelf incluis, vragen jou om raad als ze borstvoedingstips nodig hebben. Ik weet niet of je het je realiseert, maar wat jij hier op het forum zet telt en wordt door mensen hier zeer serieus genomen.

Jij hebt het in je berichtje niet over de schoondochter van schoonma, je hebt het over moeders in het algemeen.
Je hebt het niet over het specifieke kolfverhaal van schoonma's schoondochter, je hebt het over kolven in het algemeen.

Ik kan dat dan gelijk visualiseren. Ik denk nou dan gelijk aan mijn onzekere zeer gestreste vriendin, die wanhopig probeert te kolven om de perioden dat haar kind bij mij zit nog enigszins op productie te blijven. Ik denk dan als zij zoiets zou lezen, ze ten eerste zichzelf nog een slechtere moeder vindt en ten tweede het bijltje er dan maar helemaal bij neer gooit.
En zoals mijn vriendin zijn er zovelen. Ik hoef de deur van mijn kinderdagverblijf maar open te trekken.

Dit soort observaties zit geen borstvoedende moeder op te wachten om eerlijk te zijn.

Ik denk dat als jij laagopgeleid bent, in een laagopgeleid beroep met een dominante baas, je niet goed voor je rechten kan opkomen en ik denk dat daar een taak ligt voor borstvoedingsorganisaties.
Want dat is wat ik doe met mijn klanten (als leek zijnde), probeer te bemiddelen met werkgevers die niet willen dat de moeders hier komen voeden. Gewoon praktische hulp te bieden, bemiddelen

Niet op het veroordelen, niet op het hameren van 'geef nu borstvoeding, anders ben je een slechte moeder, en zeker niet door borstvoeding als een soort mythisch wondermiddel te gaan beschouwen.

Kiki

Kiki

19-08-2010 om 23:47

En nog een keer rembrand

Het is nooit mijn bedoeling geweest om te impliceren dat jij geen voldoende informatie geeft. Maar informatie geven is gewoonweg niet genoeg. Je moet communiceren met werkgevers, zorgen dat er ruimtes komen waar vrouwen kunnen voeden. Want het is misschien sociaal geaccepteerd hier om in het openbaar borstvoeding te geven. Een hoop moeders willen daar niet aan, durven het niet.
Wat dacht je van al die gezinnen die hier de taal niet machtig zijn. Ik vergeet nooit meer, zwanger van mijn eerste, tijdens de zwangerschapsgymnastiek werd een vrouw helemaal aangevallen doordat zij na een traumatische borstvoedingsperiode bij haar eerste, het niet meer opnieuw wilde proberen. En dan kan je zeggen dat JIJ dat nooit doet en dat geloof ik echt oprecht. Maar feit blijft dat het gebeurt en regelmatig gebeurt.

OK, misschien is de site waar ik op zat te kijken niet de juiste site. Maar het is wel de eerste site die naar voren komt als je borstvoeding intikt in google.

Kiki

Kiki

19-08-2010 om 23:56

En nog een keer

en dan ga ik naar bed.

Tirza, Als er nu wordt ingezet waardoor op alleen de financiële aspecten die bv oplevert door de preventie van ziekten dan kan je dat geld net zo goed stoppen.

Want ik lees inderdaad geweldige glorieverhalen hoe borstvoeding alle vreselijke ziekten voorkomt en ik kan alleen maar denken 'Yeah right'
Dat geld moet naar die reclamecampagnes waar Rembrand net een linkje voor gaf, dat werkt.

Die propaganda van borstvoeding nu werkt voor geen meter en/of werkt alleen maar averechts.
Je hoeft er niet van alles en nog wat bij te halen. Zorg gewoon dat je de praktische obstakels voor die vrouwen verwijderd. Zoals kolfruimtes overal, borstvoedingshokjes, acceptatie live-voeden, werkgevers meekrijgen.

Wij hebben mailcontact gehad, ik weet niet of je dat nog weet. Naar aanleiding daarvan ben ik eens wat werkgevers gaan benaderen en bijna NIEMAND had überhaupt maar van het kolfrecht gehoord. Dat is toch schokkend. Dus daar kom je aan, als vrouw hormonaal na 16 weken afwezigheid, en je wilt een kwart van je werktijd kolven of misschien wel live-voeden en dan word je op alle fronten tegengewerkt. Dat is waarom vrouwen stoppen met borstvoeding, niet om de progaganda van de kunstvoedingsindustrie, maar omdat het ze op hun werk onmogelijk wordt gemaakt

Ik ben heen en weer gereden voor het voeden, omdat mijn jongste besloot dat de fles stom was. Ik vond het loodzwaar. Maar ik had geluk dat ik mijn eigen baas ben en dit dus gewoon kon doen.
Als werknemer had ik waarschijnlijk een serieus probleem gehad.

Kiki

Ik denk dat je helemaal gelijkt hebt. Het is het roeien tegen de stroom in dat het moeilijk maakt en als het dan ook al niet helemaal lekker loopt met het voeden (wat in het begin natuurlijk best vaak is) dan is de keus gauw gemaakt.

Ik hoor altijd verhalen van ja maar ik wil gaan en staan waar ik wil en dat is met een fles toch veel makkelijker. Ik heb daar altijd lak aan gehad en gewoon live gevoed en gekolft, waar ik ook was. En dan kom je best nog wel eens op de leukste plaatsen (in het strijkkamertje van een of ander recreatie-oord bijvoorbeeld), maar dat was vooral pas bij de 3e dat ik zo vrij was. Bij de 1e en 2e was ik veel bescheidener. En ik merk toch vooral dat borstvoeding als iets exentrieks gezien wordt. En dat je dat dan een paar maanden doet begrijpt men nog wel een beetje, maar daarna wordt het raar.

Dus daar zou wat mij betreft best wel iets aangedaan mogen worden qua campagnes en zo.

De keuze is het probleem

Borstvoeding of niet wordt in Nederland als een keuze van de ouders (of eigenlijk de moeder) gezien.
En volgens mij is dat gewoon het grootste probleem. Want in landen waar borstvoeding veel normaler is (bijvoorbeeld Scandinavie en Australie) HOOR je niemand over 'keuze'. Daar ga je gewoon borstvoeding geven.
Het feit dat het in Nederland als een keuze gezien wordt geeft het iets van vrijblijvendheid, want ja, het moet wel leuk blijven natuurlijk.

Vergelijk dat nou eens met de beval-cultuur in Nederland...hoeveel mensen hebben geen enorme kritiek op bijvoorbeeld de VS waar veel vrouwen *kiezen* voor een sectio. Als het om bevallen gaat is kiezen een vies woord. Maar dat borstvoeding voor een kind gewoon een mensenrecht hoort te zijn (onlangs in Indonesie wettelijk vastgelegd) DAT vinden ze in Nederland maar overdreven...

Ik hoorde trouwens van wat bv-kennissen in Australie en de VS dat dat volledig kolven een nieuwe trend is, die ook flink gepromoot wordt door een aantal kolffabrikanten. Toch wel zorgwekkend, want iets wat gewoon lastiger en meer werk is wordt voorgesteld als hip en handig (hee, waar hoorden we dat soort praat eerder in de reclame?)

Tirza G.

Tirza G.

20-08-2010 om 12:52

Kiki - geld

Jij wilt wel stoppen, maar ikke niet heh heh heh Al die zaken die jij noemt hebben één ding gemeen: ze kosten geld. En dat geld, dat IS er niet. De bvorgs in NL zijn vrijwilligersorganisaties en worden door niemand (en al zeker door werkgevers) niet voor serieus aangezien. Bovendien hebben ze hun handen vol aan het basiswerk: het helpen van moeders en baby's.
De overheid heeft het belang van borstvoeding voor de volksgezondheid ingezien en daarom het Voedingscentrum geld gegeven om een bv-campagne te draaien. Die draait nu een aantal jaar en probeert zoveel mogelijk bij iedereen en overal aan te haken en dingen op de agenda te zetten (werkgeversorganisaties, arbeidsjuristen, vakbonden) maar dat kost een tijijijijijd en energie: dat wil je niet weten. Alles wat je wilt en doet kost geld.
Ik wil bést met een moeder meegaan om met haar baas te gaan praten. Maar wie betaalt mijn kilometers? En zo simpel ligt het gewoon. En als ik geen zin/tijd heb, ga ik niet mee. Ik heb geen kantoor achter mij wat dan gewoon even een vervanger stuurt. En dat gééft allemaal niet, elke moeder die geholpen wordt is er eentje, maar het is veel te versnipperd en ongestructureerd. Ik ben het helemaal met je eens dat je als jonge moeder niet in de frontlinies zou moeten liggen om je recht te krijgen, maar ik zou niet weten hoe het anders moet op dit moment.
En over dat schuldgevoel: daarmee zet je alles en iedereen die iets over bv wil zeggen, klem. Schuldgevoel ís niks, je hebt er niks aan, het is nergens voor nodig en IK kan niet weten wat bij een ander schuldgevoel oproept. Maar het beperkt mij wel eindeloos in mijn uitingen. Als je als zwangere rookt en drinkt zegt de verloskundige er wat van. Dan voel je je schuldig, omdat je de gezondheid van je baby schade toebrengt. En dat doe je ook als je geen bv geeft - ik kan de boodschap niet in meer suiker verpakken. Als je dat een schuldgevoel oplevert, moet je misschien je energie richten op degenen die jou het bv maken onmogelijk maakten - en niet de boodschapper doodschieten.
Maar nogmaals: er is geen zin die je kunt zeggen over borstvoeding zónder dat dat iemand een schuldgevoel bezorgt. Er bestaat een organisatie in NL, de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk. Zelfs de náám is al genoeg om bij sommige vrouwen een schuldgevoel op te wekken. Zo natuurlijk is het allemaal helemaal niet, bij mij ging het helemaal niet vanzelf.

Tirza

Fransien

Fransien

20-08-2010 om 14:00

Borstvoedingsmythologie

Pffft, wat een onderzoeken toch allemaal. Tsja, borstvoeding is beter voor een kind, ja, antistoffen kunnen niet allemaal de darmwand passeren, maar het is geen wondermiddel tegen kanker en wat er al niet meer is, en het is al helemaal niet magisch. Het doet mij denken aan een paar voorvallen die ik bij 3 keer borstvoeding meegemaakt heb. Een van de grappigste was op het borstvoedingsforum, daar wilde de man van een van de voedende dames een pakje poedermelk in huis halen. Zijn vrouw had wel een kolfvoorraadje maar dat moest met zoveel egards behandeld worden en zo langzaam ontdooid, als hij met een hongerige baby zat (kind had geen ritme om de klok op gelijk te zetten helaas), zou hij helemaal gek worden. Mijn voorstel om gewoon de magnetron te gebruiken, te koken, maakt niet uit wat te doen zodat manlief ook ontspannen met kind kon zitten, werd finaal afgemaakt vanwege de kostbare antistoffen waar een kind werkelijk geen een van mocht missen. Einde van het liedje was dat vrouw niet weg kon en man toch poedermelk in huis haalde voor het geval dat. Of je dan zoveel verder bent...
Een andere was bij het consultatiebureau. Als je dan meldde dat je na een maand of 4 toch wat bijvoedde met poedermelk, was de reactie dat je dan nooit met borstvoeding had hoeven beginnen en dat je beter direct kon stoppen, het duurde hoe dan ook 3 maanden voordat de negatieve effecten van poedermelk geneutraliseerd waren en dan kon je pas weer met de positieve effecten van moedermelk beginnen. Bovendien zorgde het ervoor dat je kinderen dom werden, het was immers bewezen dat kinderen die uitsluitend borstvoeding kregen minstens 10 iq-punten slimmer waren, en dat was nou net het verschil tussen vmbo en havo/vwo. Mijn reactie of daarbij ook gecorrigeerd werd voor het iq van de ouders en de sociale status, die ook een redelijke rol spelen, werd als lastig weggewuifd, het was wetenschappelijk bewezen immers.
Ik heb heel veel gehad aan de borstvoedingsorganisaties, en aan de lactatiekundige bij ons in de buurt. Ik heb veel moeite gedaan om zelf te voeden en te kunnen blijven voeden, ook als dat ruzie op het werk opleverde en ik de wetteksten uitgeprint aan mijn leidinggevende heb moeten geven (en een slechte beoordeling kreeg op collegialiteit, productiviteit, flexibiliteit en nog meer van dat soort dingen). Maar ik heb ook in mijn omgeving veel onbegrip gezien, veel vrouwen die gewoon niet durfden tegen consultatiebureau, tegen onwillige bazen, tegen andere vrouwen (bijv de draak van de zwangerschapsgym van mijn oudste, zelfbenoemd borstvoedingsdeskundige, verweet mij dat ik geen borstvoeding gaf omdat zoveel krampjes als mijn oudste had niet samen kon met borstvoeding).
Mijn voorstel hier is om iedereen eerst in zijn waarde te laten en eerst praktische hulp aan te bieden, maar van borstvoeding geen magisch wondermiddel te maken, en al helemaal geen roze wolk. En ook eens het boek how to lie with statistics te lezen, het onderzoek over iq en borstvoeding is niet erg betrouwbaar te noemen.

Tirza G.

Tirza G.

20-08-2010 om 22:58

Pragmatisch (fransien)

Ik loop al lang rond/mee in bv-land, ook (meer nog haast zelfs) internationaal. Wat ik vanuit mijn eigen achtergrond gezien heb vind ik, na al die jaren, nog altijd een vreemd fenomeen. Op het moment dat je bv pragmatisch benadert en probeert om moeders goeíe informatie te geven, wordt dat na een tijdje altijd tegen je gebruikt. Of tegen de borstvoeding
Al zo'n 30 jr zegt "mijn" organisatie dat de meeste tepelkloven worden veroorzaakt door verkeerd aanleggen - en niet doordat de tepels niet zijn afgehard. Goeie informatie. Na al die jaren blijkt dat te leiden tot zéér krampachtige moeders die aanleggen tot op de mm nauwkeurig, die het liefst met een echo-apparaat zouden monitoren wat er in het babymondje gebeurt - terwijl je natuurlijk je kind gewoon aan zou moeten kunnen leggen achter in je halfduistere grot. Dóódgegooid word je met zit-lighoudingen, voorschriften hoe jij en de baby moeten zitten/liggen/kijken/zoeken/happen, mèn, als je dat allemaal leest begín je er niet eens aan. Terwijl baby het in de meeste gevallen helemaal prima zelf kan regelen - als hij de kans krijgt. Het zgn. biological nurturing. En nee, nu niet schieten. Die term heb ik niet verzonnen en ik kan het ook niet helpen dat hiermee de indruk wordt gewekt dat bv geven meer biologisch zou zijn.
Idem met het voor-achtermelkverhaal. AHA! Eindelijk weten we nu eens (wetenschappelijk aangetoond) hoe dat zit met voormelk, middenmelk, achtermelk en achterachtermelk. Een goed logisch verhaal, wat antwoord geeft op de vraag: hoe kan het dat ik me suf voedt en mijn kind tóch niet groeit. Welnu. Dat duurde korter, ik schat een jaar of 5. Toen zaten alle moeders zo'n beetje in een kramp dat 3 minuten voeden te kort was want dan Kwam De Baby Niet Aan de Achtermelk.

Fransien, mag ik een schatting doen? Dat gesprek op het CB - was dat in of na 2006? Nestle is begin 2006 op de NL markt gekomen met babyvoeding en dat was precies hun marketingtechniek: wij leveren een slecht product. Er Is Niets Beter Dan Moedermelk. Nou, dan een stukje over jonge moeders die het soms moeilijk hebben en dan toch misschien eventjes voor een keertje flesje poedertje kiezen en daar hoef je héus geen schuldgevoel over te hebben. Maar jaaaaaaaaaa je doet wel alle positieve effecten van bv meteen teniet (met één flesje dus he....). Dus tja. Dan kun je eigenlijk net zo goed helemaal overstappen op poedertjes, dan maakt het tóch niet meer uit. En Nestle wilde je dan toch wel graag helpen.
Die ging snel, vele malen sneller dan het goed aanleggen en de voor-achtermelk. Bínnen zes weken hoorde je het overal: een flesje kv doet álles van bv teniet. Moeders schoten in een kramp en de bvorgs werden overspoeld met vragen als: hoeveel kv mag je geven in een week, help, ik kolf niet genoeg maar kan géén kv bijgeven want dan vergiftig ik mijn kind - met als resultaat, dat moeders met de bv stopten ipv Nestle een schop onder hun kont te geven.

Pragmatisch denker als ik ben zou ik willen zeggen: iedere druppel moedermelk is goud waard. Oók als het is bevroren, ontdooid, gemagnetrond, rondgeschud - enzovoort. Zelfs dán benadert het toch nog meer de voor de baby ideale voeding dan kunstvoeding. Maar ja, dat mag ik niet zeggen want dan ben ik een extremist.

Een leuke column (helaas wel in het Engels) in dit verband:
http://leakyboob.blogspot.com/2010/08/oh-my-gosh-im-lactivist.html

Tirza

Rembrand

Rembrand

21-08-2010 om 00:20

Tirza.

Amen !
Jij kunt het zoveel beter onder woorden brengen dan ik, maar ik denk hetzelfde ( alleen dan korter door de bocht en warriger..........).
M.

Rembrand

Rembrand

21-08-2010 om 00:22

Af en toe een flesje kunstvoeding.

Als ik merk dat een ouder de borstvoeding langer kan "volhouden" als er af en toe een flesje "stuifkoe" naar binnen gaat, ben ik de laatste die hele verhalen op gaat hangen over de nadelen van "dat éne flesje". Als ouders mij vragen of er nadelen aan af en toe kunstvoeding verbonden zijn vertel ik die wel. Geen rozewolkverhalen, gewoon de juiste informatie. Dat is waar ze mij naar vragen. Niets meer en niets minder.
M.

Dat éne flesje kv (fransien, tirza, rembrand)

Dat verhaal over het voordeel van 6 m. volledige bv/mm en hoe een enkel flesje kv dat kan verpesten, had ik ook gelezen maar dan wel uit "pro-borstvoedings"-kring (ik weet niet meer precies, borstvoedingsforum, bijvoedingsforum of borstvoeding.com). Het verhaal is dat er een speciaal laagje op de darmwand komt/blijft door bv en dat dit teniet wordt gedaan door kv (of juist andersom, ik ben het vergeten). Ik moet zeggen dat dit verhaal nogal deprimerend voor mij was, ik die met veel moeite probeerde gewoon zoveel bv te geven als mogelijk was maar dat moest aanvullen met kv, en waarvan het kind sowieso in het ziekenhuis al kv erbij had gekregen.
Veel opbeurender waren de boodschappen van het ziekenhuis "elke druppel mm is belangrijk", de lactatiekundige "bv kan prima met kv gecombineerd worden, jullie pikken zo toch nog heel veel voordelen van de bv mee en jouw melk is extra geconcentreerd, er zullen bijna zoveel antistoffen inzitten als bij volledige bv" en de huisarts "ja hoor als je lang doorgaat met bv (in maanden/jaren) krijgt je kind toch nog veel bv binnen".

Pffff

Ik kwam er ook pas veel later achter, de invloed van ook maar een beetje kv. Ik wilde dolgraag bv geven en heb dat uiteindelijk 12 maanden volledig en 2 maanden gedeeltelijk gegeven. Maar zoon had een infectie en geelzucht dus we konden niet wachten op volledige bv en hij heeft via de sonde kv gehad. Daar baalde ik achteraf well even van maar neem maar aan dat het toch zoon goed heeft gedaan.

Rembrand

Rembrand

21-08-2010 om 12:12

Hennah.

Je hebt het waarschijnlijk gelezen op www.eurolac.net
M.

Fransien

Fransien

21-08-2010 om 19:23

Tirza en rembrand

Allereerst, ik ben voor borstvoeding, al was het maar dat mijn kinderen daarop doorsliepen en op poedermelk niet, al maakte dat bij de jongste geen biet uit, die sliep pas na 11 maanden door, zucht. Maar ik ben ook nogal pragmatisch aangelegd, het moet wel te doen zijn zonder dat het hele gezin er aan onderdoor gaat.
Ja, dat gedoe met geen enkel flesje kunstvoeding was in 2006, en ik word er nog kwaad van, zo kon je werkelijk niet meer ontspannen kolven als moeder zijnde, en moet je zien wat er dan van je productie terecht komt. Het verwijt dat ik ook zonodig 3 dagen achter elkaar moest werken ipv max 2 dagen en dan de bv veel beter op peil kunnen houden, heb ik maar naast me neer gelegd, met zulke wijkverpleegkundigen heb je geen reclame voor poedermelk meer nodig. Gelukkig zijn er ook moeders die een tweede of volgende kind zelf voeden, die zijn meestal al een stuk relaxter, die zouden als wijkverpleegkundige aangesteld moeten worden, heb je tenminste iemand die niet alleen maar boekenwijsheid heeft.

Kiki

Kiki

21-08-2010 om 22:29

Geld

Volgens mij kan je al een hoop doen, zonder dat dit veel geld kost. Je moet de voorlichting gewoon veranderen.

Borstvoeding/flesvoeding raakt je persoonlijk inderdaad en de campagne is gewoon veel te aanvallend. Zo aanvallend dat zelfs de pro-borstvoedingsmensen zoals ik er af en toe geïrriteerd van raken.
En waarom worden borstvoedingsorganisaties niet serieus genomen, door vage niet aantoonbare claims op websites te zetten en ook al is er maar één echte borstvoedingsorganisatie in Nederland. Die komt niet als eerste naar voren in google. Terwijl je met wat simpele tags al kan zorgen dat je hoog in de google-lijsten te vinden bent.

Maar terug naar het voorlichten. Ik ben in mijn zwangerschap, bevalling en borstvoedingsperiode niet gewezen op bijvoorbeeld het kolfrecht. Het is dat ik er zelf van op de hoogte was.
Ik denk dat dit opgaat voor veel vrouwen en nog veel meer werkgevers.
Het is echt een kleine moeite om wat werkgevers te bellen, met groot resultaat weet ik uit eigen ervaring, zoiets zou een consultatiebureau best kunnen doen, in plaats van de (ver)oordelen omdat een moeder voortijdig stopt met voeden.
Als je zoiets organiseert, dus op die manier de obstakels verwijderd dan gaan vrouwen vanzelf door.

Ik werk veel met gastouders en ik merk gewoon dat gastouders veel inflexibeler worden dan in de periode dat ik met mijn werk startte. Ze willen eigenlijk gewoon niet dat een moeder komt live-voeden. Op de meeste kinderdagverblijven kan het ook al niet.
Jammer vind ik dat, want in een opvang zou het zo fijn zijn als je gewoon even heen en weer kon rijden voor de borstvoeding.

Ik ben momenteel bezig te bedenken hoe we dat bespreekbaar kunnen gaan maken.

Dirksmamma, misschien vind jij Scandinavië het summum, maar ik vergeet nooit meer tijdens de zwangerschapsgym dat we een introductiefilmpje te zien kregen over borstvoeding in Noorwegen. Misselijkmakend, dat is gewoon chantage. Als dat echt op die manier gaat vind ik dat geen voorbeeld. Een moeder moet er niet aan kapot gaan, dat gaat gewoon ten koste van moeder en kind.

Rembrand

Rembrand

21-08-2010 om 23:14

Noorse video.

Hoi Kiki,
Kan je in het kort vertellen waar de video over ging en waar die moeder kapot aan zou gaan ?
Overigens snap ik niet waarom jij niet op de hoogte was van het voed/kolfrecht. Heb je geen informatieavonden over borstvoeding bijgewoond of boeken gelezen ?
M.

Kiki

Kiki

21-08-2010 om 23:19

Rembrand

Je leest me verkeerd.
Ik was weldegelijk op de hoogte van het kolfrecht. Maar niet omdat het me verteld is, omdat ik het gewoon al wist.

Ik heb geen borstvoedingscursus gedaan, wel zwangerschapsgym. Maar daar kwam het niet ter sprake.

Wat ik van dat Noorse filmpje kon herinneren (en hij was echt heel oud) dat er een vrouw met haar kindje kwam en die groeilijn week af of zoiets.
Toen moest ze maar elk uur gaan voeden, dus die vrouw zei geloof ik iets van 'ja maar wanneer moet ik dan slapen' maar die arts was echt heel dwingend en vond dat niet relevant.
Wat me het meeste is bijgebleven is dat ze op een gegeven moment inzoomen op een tepel en dat dan lieten uitfaden naar een rozenknop Toen was ik er om eerlijk te zijn wel klaar mee. Heel die zwangerschapsgym was rampzalig, gegeven door een rampzalig mens en dit was voor mij de druppel
Maar goed, dat heeft verder niet met borstvoeding of iets te maken. Ik stelde alleen dat als het beeld wat dat Noorse filmpje schetst realiteit is in Scandinavie, ik erg blij ben dat ik hier woon.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.