Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
schoonma

schoonma

16-08-2010 om 09:33

Vraag voor rembrand [vanaf geboorte alleen gekolfde melk geven?]


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rembrand

Rembrand

22-08-2010 om 12:01

Kiki.

Maar hoe komt het dan dat jij het wel weet, en andere vrouwen niet ?
De Noorse video die jij bedoeld ken ik wel. Ik laat hem ook nooit zien omdat ik sommige beelden eerder ontmoedigend vind dan stimulerend.
Ik laat gewoon ( ook een hele oude ) video zien met de basisprincipes van het aanleggen, en de rest vertel ik zelf bij.
M.

Tirza G.

Tirza G.

22-08-2010 om 12:17

Kiki

Leuk dat je meedoet! Al die dingen die jij noemt (taggen in Google enzo) gebeuren al. Alles wat niets kost (aan geld/moeite) wordt door de bvorgs gebruikt. Wat je níet kunt, is zorgen voor bezoekersaantallen - daarin is die andere site sterker.
Van alles wat je aandraagt, kan ik je de keerzijde geven. Je bent in je zwangerschap niet gewezen op kolfrecht. Als ik dat doe bij een zwangere vrouw, beginnen ze te zuchten. Goeie help, éérst maar eens bevallen, ik weet niet of ik dat zie zitten hoor - kolven op m'n werk, dat vind ik zó'n gedoe.

In Scandinavie zijn de bv-cijfers níet zo hoog geworden door overheidscampagnes. De bvcijfers zijn omhoog gegaan nadat het bevallingsverlof op een jaar was gezet. Binnen 5 jaar rezen de bv-cijfers de pan uit, een bij-effect van de emancipatie. De emancipatie van de vrouw is in Scandinavie in de jaren 70 van de vorige eeuw anders verlopen dan hier.
Hier was de claim van een baby op jouw borsten/lichaam iets waarvan je bevrijd moest worden. Níemand had recht op jouw lichaam, ook een baby niet. De kv-industrie kwam in die dagen tot gróte bloei, die namen die positie gráág over. In Scandinavie weigerden vrouwen om hun lichaam uit handen te geven aan de industrie. Borstvoeding geven is net als ongesteld zijn en zwanger zijn een natuurlijke functie van het vrouwelijk lichaam en de maatschappij dient zó te worden ingericht, dat vrouwen die functie ook kunnen uitoefenen. Een groot verschil, ook in attitude naar borstvoeding en kind toe. Hier in NL is bv iets wat je als vrouw "alleen maar zelf kunt doen", pffff jemig, zwaar hoor. In Noorwegen in bv iets wat je alleen als vrouw maar zelf kunt doen.

Tirza

Merel78

Merel78

22-08-2010 om 20:54

Kolfrecht

nou da's blijkbaar ook erg afhankelijk van waar je woont, welke vk-praktijk, want beide keren dat ik zwanger was (twee verschillende praktijken) ben ik op het kolfrecht gewezen. dus daar zit ook nog wel een verschil in.

Liora, dank voor het compliment.

groetjes, Merel

Kolfrecht bestaat niet

Je hebt in Nederland helemaal geen kolfrecht.

Wel heb je als moeder in Nederland al meer dan honderd jaar wettelijk het recht om te zorgen dat je kind je melk krijgt. En er zijn meerdere manieren om dat in te vullen.

Toch wel triest hoe Nederland is afgezakt...in de tijd dat het voedrecht wettelijk werd vastgelegd was Nederland een koploper op dat gebied...moet je nu eens kijken...

xx

xx

23-08-2010 om 15:54

Volgens mij heeft een moeder wel rechten om te kunnen kolven

Zie hieronder aangehaalde tekst van FNV:

"Wettelijke rechten
Als je borstvoeding wil geven en je bent weer aan het werk dan heb je, tot je kindje negen maanden is, het
recht om op je werk te kolven of borstvoeding te geven. Een kwart van je werktijd mag je gebruiken om te
kolven (of borstvoeding te geven). Op een werkdag van 8 uur kan dus maximaal twee uur gebruiken
worden om te kolven."

Verder dient je werkgever een ruimte beschikbaar te stellen om rustig te kunnen kolven. Zie ook arbowet- en regelgeving, arbobesluit en beleidsregels.

Voor zover ik het weet moet je werkgever indien je dat wilt met het bovenstaande rekening houden. Wel is het uiteraard handig om dit in een vroegtijdig stadium al aan te geven. ( Zelf ga ik volgende week weer aan het werk en zal 3x op een werkdag gaan kolven.)

Sunja

Sunja

23-08-2010 om 17:26

Ja, het recht heb je

maar in de praktijk laat alles te wensen over, niet alleen de ruimte (tussen jassen in een garderobekast met om de haverklap mensen die iets uit hun jas nodig hebben), ook de reacties van mijn leidinggevenden (alleen maar mannen) al vanaf dat ik meldde dat ik zwanger was 'zitten we straks weer met die borstvoeding zeker'.
Ik heb alles voorzichtigjes aangekaart, op kalme toon gewezen op het recht van kolven/voeden, de tijd die er voor staat (die ik lang niet volmaak) en de ruimte die ervoor nodig is. Ik kreeg alleen maar reacties in de zin van dat ik dan zelf maar moest uitmaken of mijn werk het toeliet en dat ik niet kon verwachten dat ze een ruimte gingen inrichten die zo weinig gebruikt zou worden.
Ik ben er WOEDEND over, maar het is niet anders. En ik werk bij een gemeente!!!!!!!! Overheid dus.
Mijn eerste ben ik thuis/op het kinderdagverblijf gaan voeden. Dat duurde langer maar dan had ik in elk geval de kans. Zat ik op het kdv wel weer in een voorraadkast die niet op slot kon van binnen, en ja, er moesten wel beschuiten uit gehaald worden om de haverklap natuurlijk. Grrrrrrrrrr.
Ik ben nog met verlof, maar ga de strijd wel weer aan natuurlijk. En nu ik er toch over bezig ben, waar ik dus echt helemaal niet goed van werd waren de continue opmerkingen van (meest mannelijke) collega's, die mij denigrerend 'moeders' gingen noemen en dat grappig vonden. Die tegen andere collega's waar ik bij stond gingen zeggen 'jahaa, ik weet nu alles over borstvoeding...' of die moeilijk gingen doen over dat het niet altijd helemaal goed op de minuut te plannen is dat kolven/voeden.
Ik vind het wel heel zwaar hoor, dat recht 'opeisen'. Het is dat ik ook eigenwijs ben en echt maling heb aan die hele gemeente, maar wel degelijk neem ik al dat gedoe 'mee naar huis' zoals dat heet.
Ik vind dat je heel duidelijk kunt merken in mijn geval dat het niet geaccepteerd is en dat leidinggevenden helemaal niet weten wat bij de wet geregeld is of anders 'normaal' is. Zeker niet als hele managementlagen uit mannen bestaan.
Maar over een paar maanden ga ik er weer voor en dan denk ik gewoon: ik zit duizend keer liever met een kolf of mijn kind aan de borst dan in een of ander overleg. En bovendien: aan het eind van je leven, waar denk je dan aan als je terugdenkt: dat ene MT wat zo belangrijk was op je werk of je kind dat zo mooi gezond en leuk (niet dat dat perse door bv komt dus he!) is opgegroeid?!

xx

xx

23-08-2010 om 17:44

Sunja

Ik werk zelf ook bij een gemeente en zit in het management, bij ons doet niemand er moeilijk over. Ben zelf de enige vrouw in het MT. Ook niet dat de BV tijd gaat kosten, ik werk 32 uur en heb per dag dus 2 uur de tijd ervoor. Geen mopper geen gedoe, ik heb een ruimte weten te strikken die keurig op slot kan, op mijn eigen kamer kan de deur namelijk niet op slot, dus dat is ook niet echt veilig.

Ik snap dat je woedend bent. Bij mijn vorige werkgever (waterschap) werd ik ook voor gek verklaard dat ik op mijn werk ging kolven. Maar ik wil het beste voor mijn kindje en ga er dus volop gebruik van maken, wat best zal inhouden dat ik op mijn vrije dag thuis aan het werk zal zijn om het één en ander te compenseren, uiteraard vraag ik hier dan wel tijd voor tijd voor (krijg geen overuren uitbetaald.)

Het zal gerust lastig voor ze zijn, maar dat is dan even pech, als het even kan maak ik er tot die 9 maanden gebruik van!!!

Laat je niet kisten en geef aan dat je rechten hebt speel het desnoods via PenO zij weten precies wat er wel-niet mogelijk is.

Succes!!!

Sannie

Sunja

Sunja

23-08-2010 om 18:00

En nog iets

als bv meer en langer moet dan nu gebeurt (want is dat zo, moet het zo gestimuleerd worden omdat het te weinig gebeurt/meer moet?) dan is het een heel goed idee om het verlof langer te maken!

Merel78

Merel78

23-08-2010 om 22:28

Idd

ja, kolfrecht heb je volgens mij wel gewoon hoor, tot 9 maanden en max. een kwart van je werktijd. Dat het in de praktijk te wensen overlaat, dat is een ander verhaal en zeker niet hoe het zou moeten. Bij ons is het echt goed geregeld. Ik werk bij een jeugdhulpverleningsinstelling en op 1 locatie (niet waar ik werk) hebben ze een speciale kolfruimte, met lekkere stoel, een koelkast, deur die op slot kan enz. Ik heb dit aangekaart voor onze locatie (want meerdere zwangeren en veel vrouwen daar sowieso), en wat schetst mijn (toch nog wel) verbazing toen ik terug kwam van verlof: een eigen kolfruimte. Met een lekkere stoel, een deur die op slot kan, een koelkastje (met slot zelfs nog!). Hoewel het ook een flexplek is, ligt de afspraak er dat kolven voor gaat en dat die mensen er dan voor de time being uit moeten. Het komt overigens zelden voor, maar als dan weten ze van de afspraak en ze doen daar gelukkig helemaal niet moeilijk over.

Maar borstvoedingtechnisch ben ik ook wel een voorstander van verlof langer maken, ik denk dat dit wel helpt!

groetjes, Merel

Geen kolfrecht

Je hebt in Nederland VOEDrecht. Kolfrecht is een te magere invulling van het recht dat je als vrouw hebt om te zorgen dat je kind melk krijgt.

Hee sunja

Werk jij in mijn gemeente?

Hier ook een garderobekast als kolfkamer.

En dan helemaal onderin de kelder. Ik kolfde meestal op mijn eigen kamer, als mijn twee andere (mannelijke) collega's met pauze waren. Was ook niet echt optimaal, want die vonden dat ook maar apart denk ik. Echt enthousiast waren ze er in ieder geval niet over.

We hebben niet dezelfde baas (gelukkig!), want die van mij heeft aangeboden dat ik ook zijn kamer wel mocht gebruiken als het nodig was en heeft me tot een jaar ongestoord laten kolven en extra thuiswerken.

Ik denk ook

Dat vooral het verlof langer maken helpt.

Ik ben bij de oudste met een half jaar gestopt omdat het echt niet meer te combineren viel met mijn werk en de lange reistijd die ik daarvoor had. En feitelijk heb ik hem maar 4 maanden volledige bv gegeven, want ik kreeg het echt niet bijgekolfd.

Bij de tweede heb ik het tot 10 maanden volgehouden waarvan tot 8 maanden alle voedingen. Met 8 maanden moest ik weer volledig aan de slag en heb ik de dagvoedingen laten vallen.

En de jongste heb ik een jaar volledig voorzien van bv. Dat is me alleen maar gelukt door heel rustig aan te beginnen, al mijn verlofuren en vakantieuren die ik nog had staan (veeeeel) achter mijn verlof aan te plakken en tot een jaar halve dagen thuis te werken.

Als ik vanaf 4 maanden had moeten gaan kolven was me dat echt niet gelukt. Dan had ik er allang de brui aan gegeven.
Bv is best fijn en makkelijk, maar in mijn ogen alleen als het zoveel mogelijk live gebeurt. Zodra er teveel gepompt moet gaan worden haak ik af, en krijg ik het ook niet meer bijelkaar gekolfd.

Sunja

Sunja

24-08-2010 om 15:40

Dees

Haha, dat zou een bak zijn. Maar ik weet het zeker van niet omdat er niemand kolft behalve ik in het gemeentehuis waar ik zit. En bovendien bestaat dat hele gemeentehuis uit glas dus zou ik net zo goed op het plein kunnen gaan zitten ALS mijn baas zijn kamer zou aanbieden )
Maar ik vind het vooral verbijsterend dat ik bij de overheid werk en dat de overheid bepaald heeft dat je wettelijke rechten hebt, en waar de CAO heel duidelijk is - en dat het dan nog zo'n 'gevecht' wordt. Ook omdat ik mij vooral mentaal onder druk gezet voel. Je moet wel heel stevig in je schoenen staan, wil je je niet laten ontmoedigen dag in dag uit!
Ja en dat verlof, ik heb nu een half jaar maar eigenlijk wil ik er alsnog een jaar van maken. Ik wil geen luxebeestje zijn ofzo, maar het bevordert de borstvoeding wel ja en ook de hechting van je kind. Maar dat is off topic en mijn zeer persoonlijke individuele mening (ik vind het eigenlijk niet kunnen om een kind onder een jaar naar het kinderdagverblijf te brengen, persoonlijke mening dus)

Hanne.

Hanne.

24-08-2010 om 15:48

Beetje off topic

>>Ik wil geen luxebeestje zijn ofzo, maar het bevordert de borstvoeding wel ja en ook de hechting van je kind. Maar dat is off topic en mijn zeer persoonlijke individuele mening (ik vind het eigenlijk niet kunnen om een kind onder een jaar naar het kinderdagverblijf te brengen, persoonlijke mening dus) < <

Even off topic.

Als je de hechting zo belangrijk vindt, pleit je er dan ook voor dat de vader het hele 1e jaar thuis is? Ik zie dit argument nl heel vaal langs komen, maar het gaat altijd om de hechting tussen moeder en kind. De hechting tussen vader en kind lijkt veel minder belangrijk te zijn.

Sunja

Sunja

24-08-2010 om 16:10

Nog meer off topic

natuurlijk! ik ben ook voor meer vaderschapsverlof - en vooral over de verdeling van verlof etc, maar het hele verhaal ging om de borstvoeding in eerste instantie vandaar mijn focus even op mezelf. Het gaat mij ook niet alleen om hechting trouwens. Maar het is off-topic hoor, want ik weet hoe de meningen hierover verdeeld zijn en hoeveel discussies erover gevoerd worden!

Sunja en ook ot

Nee wij werken niet voor dezelfde gemeente (hier is maar heel weinig glas, tis een donkere betonnen blok).

En de gemeente is wat betreft ook maar een bedrijf. Zoveel stellen die arbeidsvoorwaarden bij ons ook niet voor. En als er iemand langdurig ziek is, wordt ie er ook gewoon uitgewerkt hoor. Wat dat betreft maakt het volgens mij niet uit of je bij een gemeente werkt of in het bedrijfsleven.

Ik ben ook voor gelijke rechten voor vaders en moeders, maar ik vind toch vooral dat ik zelf dat jaar moet hebben om bij mijn kind te zijn, jammer voor mijn man dus....

xx

xx

25-08-2010 om 12:35

Dees

Zo herkenbaar, ik krijg met kolven ook minder voeding bij elkaar, moet dan extra kolven op een dag om het te halen. Ik ben nu noodgedwongen aan het kolven omdat mijn jongste met refluxklachten kampt.

Volgende week meot ik ook weer aan het werk. Ons manneke is dan 4 maanden en heeft dan tot die tijd volledig BV gehad. Ik heb nog 2 liter in de vrieskist en die zal wel zo langzamerhand opgaan na volgende week...

Ook ik opteer voor een langer verlof, ik heb nu 17 weken gehad maar vooral door mijn vakantie erachteraan te plakken....

gr.
Sannie

Sunja

Sunja

25-08-2010 om 23:28

Dees, sannie

Hey dames, moeten jullie perse kolven - in principe mag je ook je kind voeden? Dan moeten de omstandigheden wel behoorlijk ideaal zijn (ik woon bijvoorbeeld dicht bij mijn werk) maar het kan wel een oplossing zijn. Wat ik ook wel eens deed met mijn eerste is 2 uur eerder naar huis gaan (van de 8 werkuren op die dag, dus precies wat er staat voor kolven/voeden), dan hoefde ik maar 1x te kolven en kon ik met hele strakke borsten net thuis komen om direct aan te leggen!
En ja, dat verlof. Ik denk dat we de politiek moeten gaan beïnvloeden Serieus! Als het allemaal zo belangrijk is, gezin als hoeksteen van de samenleving, gezondheid etc. Stel dat het nou wel waar is wat eerder in dit draadje aan de orde komt, dat bv goed is voor immunologie enzo, dan is het heel erg relevant nu met het nieuws rondom antibiotica en resistente bacteriën. Maar dat zal wel te ver gezocht zijn!

Dat doen je borsten ook niet, dat doet je brein. Het is mij ook verteld, in deze strekking, toen mijn kinderen op de nicu lagen om het geven van borstvoeding (kolven of irl aan de borst) te stimuleren. Je moet ook meteen kangaro-en, het liefst, zodra je de eerste keer komt om te zorgen dat die stoffen aangemaakt worden en borstvoeding opgang komt/blijft.

Je zegt weer eens dat iets onzin is maar zegt nooit waarom je dat vindt. Dat vind ik nu kul . Bewijs maar eens dat het onzin is, staaf zelf je eigen mening eens. Of misschien ben je alleen maar heel beperkt&kortzichtig.

xx

xx

26-08-2010 om 20:04

Sunja

Ik hoop dat ik 1x live kan voeden en 1x/2x kan kolven. Nu het met ons manneke iets beter gaat en de osteopaat wonderen heeft verricht, kan ik ook weer vaker live voeden. Wel is het zo dat mijn werk dit wat minder toelaat, veel vergaderingen en besprekingen, dus het moet echt tussen de bedrijven door. Wel ga ik echt gebruik van maken.

Bij mijn vorige werkgever ben ik juist een half uur later gaan werken omdat ik anders om 5.30 als moest gaan voeden, dat werd me teveel. Ik zit gelukkig redelijk dichtbij 15 minuten rijden, dus als mijn agenda het toelaat wil ik wel 1x heen en weer rijden en 2x kolven.

En dat verlof, ik ben een groot voorstander van meer weken na de bevalling, nu was het 12 weken en 5 weken vakantie, maar ik opteer voor minimaal 15 weken!!

HEt is niet alleen goed voor de baby maar ook voor moeders en ik vind het daarbij iets prachtigs, de natuur heeft het niets voor niets geregeld.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.