Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Rein zeggen

Rein zeggen

08-10-2010 om 09:34

Overgaan op vast

Wij willen gaan kijken of onze baby van 4,5 maanden nu langzaam over kan gaan op vaster voedsel. Mijn vrouw gaat per 1 jan naar Amsterdam voor een studie, ik als fotograaf heb mijn klanten vooral hier dus kan moeilijker weg. Het is de bedoeling dat het kind veel bij mij zal zijn en borstvoeding is dan geen optie Zodra hij 5 maanden is willen we gaan kijken wat er kan. Beginnen met stukjes banaan en ander fruit, gekookte groente, stukjes brood (wel of geen korst??). Eventueel pureren van tevoren Hij kauwt echter nu al hard op de ringen (en onze vingers dus dat zal geen probleem zijn. Op 1 januari is hij 7 maanden dus in principe zou dat dus moeten kunnen om over te zijn op vast.

Iemand hier gedachten over en/of tips hoe we dit het beste aanpakken?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Rein: wat dingen

Zoals veel andere dingen met baby's ook, is dit eigenlijk niet zo hard te plannen. Het hangt van je kind af. Je hebt 'flesweigeraars'. Je hebt kinderen die bij te snelle introductie van andere voedingsmiddelen kramp krijgen en zes keer per nacht wakker worden. Je hebt kinderen die alles prima vinden. Ik neem aan dat je het model zonder display hebt gekozen? Dus je kunt niet even kijken wat de specificaties zijn van jouw kind. (sorry, geintje).

Wel is zeven maanden veel te vroeg om van de melk af te zijn. Dat gaat niet lukken. Tot het eerste jaar is melk de belangrijkste voedingsbron. Ergens tussen 9 en 15 maanden stapt je kind over en ga je naar de 300cc melkproducten toe met een substantieel aandeel voor andere voedingsmiddelen.

Ik zou het nieuwste boek van Stefan Kleintjes kopen. Da's een kinderdietist met goede praktische informatie die niet is gekoppeld aan een potjesproducent. Verder zou ik googlen naar Rapley, daar ben je al eens op geattendeerd door andere forummers. Veel informatie daarover is te vinden op internet. Het komt erop neer (heb ik met mijn borstbaby's ook gedaan) dat je alles wat je zelf eet, en dat 'mag' voor de leeftijd van de baby, gewoon aanbiedt in de vorm waarin je het zelf ook eet. Bijvoorbeeld het veelgeroemde stronkje broccoli.

Dingen om mee uit te kijken zijn gluten (brood), pindakaas, en nog wat meer allergenen zoal ei, schelpdieren, noten en zo. Heb het lijstje niet helemaal paraat. Bij allergische aanleg in de familie wordt het lijstje langer en wordt geadviseerd om 1 nieuw product per keer (week of paar dagen) te introduceren.

Verder is het advies om tot 6 maanden alleen maar melk te geven, dat zullen andere forummers je ook nog wel uitleggen. De doorlaatbaarheid (permeabiliteit) van de darmen ontwikkelt zich in het eerste jaar. Hoe later je dingen introduceert, hoe dichter de darmen zijn, dus dan komen er minder grote brokken van de moleculen waaruit je eten is opgebouwd in de darmen. Communis opinio is wel dat het zinnig is om daarmee rekening te houden.

Kortom: houd er rekening mee dat je de bv voor een groot deel door fv zult moeten vervangen, of door yoghurt en pap. Als je dat laatste doet kun je de fv overslaan. Daar kan je bij Stefan Kleintjes meer over lezen. Houd er verder rekening mee dat deze zaken lastig te plannen zijn en dat laissez-faire de beste methode zal zijn. Je kan nou eenmaal geen trechter op je kind zetten. Ik zou ook niet eerder vast voedsel introduceren vanwege de studie van je vrouw. Beetje onvergelijkbare grootheden. Als je kind tussen de 6 en 7 maanden went aan pap en yoghurt ben je er ook. Daarvoor hoef je niet de hele fruitmand en groentela in maand 5 opengetrokken te hebben.

Eigenlijk zit ik hier een beetje uit mijn hoofd de inhoud van dit boek uit te schrijven:
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/eten-voor-de-kleintjes/1001004002500297/index.html;jsessionid=867DA0303A086516F0B80037F707C27B.ps1510
..een aanrader!

Rein zeggen

Rein zeggen

08-10-2010 om 15:57

Boekje

dat boekje heb ik even bij de bieb gehaald, probleem is dat er zoveel mensen zijn als meningen. Ik lees (kookboek voor baby's, peuters en kleuters) ook dat je vanaf 4 maanden al kunt starten met het geven van gepureerde voeding en dat langzaam, in een paar maanden, opbouwen naar vaster.

Op dit moment krijgt hij eigenlijk al een papje in de vorm van met water aangemaakte nutriton, na elke borstvoeding, omdat hij veel spuugt. Dat gaat probleemloos, sterker nog, na enige aarzeling vind hij het nu prima en grijpt al naar de lepel om die in zijn eigen mond te doen, in ieder geval mijn hand te leiden. Hij heeft er duidelijk zin in. Grijpen naar de lepel en die in de mond proberen te stoppen zou pas rond 6 maanden moeten gebeuren als ik de boeken lees. Juist het feit dat hij dat al doet betekend in mij ogen dat hij er al aan toe is. We gaan gewoon kijken hoe hij reageert

Ja rein

..in een _kook_ boek zul je weer andere informatie vinden

Ik heb gewoon even de highlights voor je opgesomd.

Misschien voelt nog iemand anders zich geroepen...

Rein zeggen

Rein zeggen

08-10-2010 om 16:29

Keuzes keuzes

Tja we moeten gewoon kiezen...

wel grappig dat mensen die zeggen "er zit geen display op je kind" wel weten dat je pas na 6 maanden met vast moet beginnen . Misschien is die van ons er wel al en toe en misschien ook niet. Zoals ik al zei, het lijkt erop dat die van ons er wel zin in heeft iig.

Het is zowieso een maffe die van ons, met een hele hoop dingen verbazingwekkend vooruit volgens de meeste tabellen. Was met twee maanden al hele verhalen aan het vertellen, zit graag en wil ook graag staan, en zo nog wat dingen die nog een paar maanden hadden moeten duren. Maar omrollen, wat hij allang had moeten kunnen verdomt hij gewoon. Hij heeft het een paar keer gedaan, kwam erachter dat hij het niet leuk vond en blijft dus nu gewoon op zijn rug of zij liggen

vlinder72

vlinder72

08-10-2010 om 17:00

Rein

En ieder kind is ook weer anders.

Zo at mijn eerste echt alles. Nummer twee kreeg totaal geen vast eten binnen. Hij kokhalse alles er weer uit en voordat hij een maand of 8 was, was vast eten bij hem kansloos. Nummer 3 had een zware voorkeur voor groente. En dan weer onze vierde. Bij al onze kinderen zijn wij tussen de 5 en 6 maanden voor het eerst begonnen met een beetje andere voeding geven. Met het idee erachter dan hebben ze het rond de 6 maanden een beetje onder knie. Onze vierde had een gruwelijke hekel aan fijn eten. Hij at met 6 maanden brood met korstjes (en hij kreeg pas tanden met 1 jaar maar dat weerhield hem niet). Hij at liever eten uit een 8 maanden potje dan een 4 maanden potje (wij hebben geen bezwaar tegen potjes en zeker met onze vierde zijn wij nogal van het gemak). Hij is nu bijna 1,5 jaar en hij wil eten zoals wij dat doen. Dus gewoon een hele aardappel op zijn bord, groente en wat vlees. Hij wil ook niet gevoerd worden. Hij heeft zijn vorkje in de ene hand en met zijn andere hand propt hij het eten naar binnen .

Het is dus gewoon proberen. Ik weet niet wat jouw kindje lekker vindt. Ik vond zelf een stukje brood ideaal om te geven. Lekker knagen op een broodkorst. Ook goed voor pijnlijk tandvlees. Of een stuk banaan (knijpen ze wel fijn en banaan geeft vreselijke vlekken in kleding).

Ook hoogbegaafde baby's

zullen toch moeten wachten tot hun darmwand minder permeabel is. Die aanbeveling van zes maanden is onder ander gericht op allergieprophylaxe. En geloof me, als je een kind hebt dat door vroege introductie van allergenen onnodig allergieën ontwikkelt dan ben je niet blij... vooral omdat dat zich kan uiten in heel veel buikpijn en heel veel 's nachts wakker worden. Maar je bent in goed gezelschap hoor, er zijn heel veel mensen die bij 4 maanden met andere dingen beginnen.

Ik merk dat ik me een beetje eraan erger dat ik eerst de moeite neem om een uitgebreid genuanceerd verhaal neer te pennen - geheel on topic, je vroeg erom - en dat je me dan op mijn eigen woorden wilt betrappen of vastpinnen of whatever. Die zes maanden is gewoon een aanbeveling, heeft niets met displays of individuele ontwikkeling te maken maar met voorkómen. En ik zuig het ook niet uit mijn duim.

"Iemand hier gedachten over en/of tips hoe we dit het beste aanpakken? " - ik bedoel maar.

Rein zeggen

Rein zeggen

08-10-2010 om 18:18

Smiley

rustig maar, het was een plagerijtje...er stond een smiley bij...niks serieus

hoogbegaafd? we zullen wel zien. Als hij maar gelukkig wordt. Ik bedoel maar te zeggen dat elk kind anders is en op een ander moment ergens aan toe is

Ok rein

ff te serieus gelezen...

Hadden hier in de straat ook een baby die bij 4 maanden zijn vader het vlees uit de mond keek... er zijn idd verschillen..

Tirza G.

Tirza G.

08-10-2010 om 20:24

Uit de mond kijken

is niet hetzelfde als willen eten. Met je autosleutels spelen is niet hetzelfde als willen autorijden. Een kind heeft een aantal motorische vaardigheden die de overgang naar andere voeding duidelijk markeren (even helemaal los van dat darmverhaal), namelijk: een poosje stevig rechtop kunnen zitten. Het beheersen van de pincetgreep (duim tegenover vingers kunnen plaatsen en dingetjes oppakken). Alles in de mond stoppen om te betasten. Het langzaam minder worden van de "zuigkussentjes" in de wangen. Het verplaatsen van de kokhalsreflex naar achter in de keel (zit bij een jonge baby voor in de mond).
Dat allemaal komt zo rond de zes maanden bij elkaar en dat is een uitgelezen moment om met andere voeding te beginnen.
Eten uit je mond kijken is geen motivatie, dat is een heel andere ontwikkeling, namelijk: volgen wat je doet en nabootsen. De baby weet namelijk niet dat jij éét - de dingen die je in je mond stopt, kent hij helemaal niet als eten. Hij kent maar een of twee dingen als eten: de moederborst en/of de fles. Hij kan nog niet beredeneren dat die groene balletjes die jij in je mond stopt bij jou hetzelfde effect hebben als aan de borst liggen bij hem: het opheffen van dat nare hongergevoel in je buik. Hij ziet alleen maar wat je doet en observeert dat. Als je een spijker in een plankje slaat is hij ook gewoon aan het observeren wat je doet. Dat is geen aanwijzing dat hij toe is aan het hanteren van gereedschap.

Tirza

Vic

Vic

09-10-2010 om 20:02

Hmm

Als je baby geen borstvoeding meer kan krijgen hoef je toch niet direct macaroni met kaas voor te schotelen? Je hebt ook nog zoiets als Nutrilon of Friso. Daar worden baby's ook groot van. Bij mijn kinderen ben ik overigens met 3,5 maand begonnen met groente/fruit. Volgens de huidige normen 'te vroeg', maar ze hebben er niets aan over gehouden. Beide kinderen zaten toen al aan een liter kv per dag, en hadden toch nog trek in meer.

Rustig aan!

"Op 1 januari is hij 7 maanden dus in principe zou dat dus moeten kunnen om over te zijn op vast."

Tot 12 maanden is moedermelk of kunstvoeding nog het belangrijkste voedingsmiddel. Ander voedsel is BIJvoeding. Dus helaas, ik denk dat er niets anders op zit dan te gaan kolven of kv bij te geven tot 12 maanden of langer (afhankelijk van je kind en de situatie).

Bij het overgaan naar "echt" voedsel, en zeker bij de Rapley-methode, is het van essentieel belang om geen druk op het proces te leggen. Vanaf 6 maanden kun je beginnen en het kind heeft tot ongeveer 12 maanden de tijd om te leren eten. Je moet het echt zien als een leerproces: aan tafel zitten, eten pakken, in de mond doen, mondgevoel, kauwen, slikken, ruiken, proeven, en dan natuurlijk het spijsverteringssysteem dat zich er op in moet stellen. Je bouwt bovendien de soorten voedsel langzaam op. Door goed te observeren en op je kind in te spelen kun je je kind een deel van de regie geven. Bij het ene kind gaat het vlot, bij het andere langzaam, dat is niet te voorspellen. Er druk op leggen werkt averechts en kan latere eetproblemen in de hand werken.

Het is gevaarlijk om met bijvoeden te beginnen als het kind nog niet recht op kan zitten (verslikkingsgevaar). In het begin kan je het kind wel ondersteunen bij het zitten, maar je zult zien dat ook dan het kind nog niet lang kan zitten en dus ook nog niet lang achter elkaar kan "eten".

Ik had ook heel erg graag gewild dat mijn zoon al snel minder melk nodig zou hebben. Hij was al snel een goede eter, dus daar lag het niet aan; maar melk drinken bleef hij meer en langer doen dan ik verwachtte/hoopte (aan de hand van de bekende schema's). Een heel gezonde jongen die zeker niet te dik is/was, dus geen probleem hoor, maar ik vond het wel jammer van die melk. Hij minderde naar verloop van tijd zelf zijn melkinname, maar wel langzamer dan ik verwachtte/hoopte - dus inderdaad denk ik dat Rembrands uitloop van 12 naar 15 maanden zinvol is.

Kijk eens hier voor goede info:
http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/

Ik vond het belangrijk om een gevarieerd aanbod te geven van vooral veel soorten groente en het kind niets op te dringen. (Bij allergische kinderen moet je langzamer opbouwen.) Het voedselintroductieschema van Stefan Kleintjes hebben wij min of meer gevolgd, dat vond ik best lastig op den duur om te onthouden wat al wel of nog niet kan (na 12 maanden wordt het een stuk makkelijker) - maar waarschijnlijk heeft het er wel toe bijgedragen dat het proces bij ons zo goed verlopen is. Ik denk wel dat je er je gezond verstand bij kunt gebruiken en ook zelf wel deels kunt inschatten wat je kind aan kan (of anders merk je het wel) - en het kind geeft het ook zelf aan door bepaald voedsel niet te willen eten, dat moet je respecteren. Wij hebben het schema in grote lijnen gevolgd maar niet heel strikt:
http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/schema/
De uitleg en nuanceringen die in het boek (en niet op de website) gegeven worden bij het schema vond ik trouwens erg nuttig, dus wat dat betreft kan het zinvol zijn om het boek Eten voor de Kleintjes te kopen.

Mijn zoontje is nu drie jaar en hij is nog steeds een erg goede eter. En dat ondanks het feit dat hij veel te vroeg geboren was en sondevoeding de eerste zes weken had en problematische borstvoeding daarna. Dat zal voor een groot deel geluk en aanleg zijn, maar ik denk dat het ook mede te danken is aan de tijd en aandacht die we aan de introductie van het vaste voedsel hebben gegeven. De eerste tijd vond ik het best hard werken, maar tegelijkertijd was het voor ons zelf ook een positieve impuls om gezonder en gevarieerder te gaan eten en we hebben toen allerlei lekkere groenten (her)ontdekt, zoals pastinaak en zoete aardappel. En die investering in het begin heeft zich bij ons dubbel en dwars "terugbetaald", we hebben echt een hele fijne eter hier! (Maar succes bij de een is nooit een garantie voor een zelfde succes bij een ander ieder kind is anders...)

Kolven

Let op: kolven doe je niet alleen om melk voor je kind te "winnen", maar ook voor het op peil houden van de mm-productie en voor de gezondheid van de borsten. Wanneer de borsten plotseling te lang niet "geleegd" worden kan borstontsteking ontstaan. In situaties waarin ik geen mm kon bewaren (voor werk op reis bijv.) kolfde ik wel maar spoelde de mm weg (desnoods met een handkolfje op de wc).

Tirza G.

Tirza G.

10-10-2010 om 14:21

Behoefte aan meer

Groenten en fruit leveren vrijwel geen calorieen. Kijk maar eens wat we zelf meer gaan eten als we af willen vallen..........Echter, waar bananenprut zit kan geen melk zitten. Dus in feite vervang je een product wat honger oplost en groei bevordert (melk) door iets wat niets doet, alleen een beetje vullen.

Tirza

Rein zeggen

Rein zeggen

11-10-2010 om 10:10

Tips

dank voor alle nuttige info, het boek heb ik inmiddels bij de bied behaald. We gaan zeker niks forceren en het is het kind dat alles bepaald. Als hij geen zin heeft dan gaat het niet door en zoeken we een andere oplossing.

Goede tip, idd groente en fruit bevatten relatief weinig voedingsstoffen. Bananen zijn echter een uitzondering, daar moet je bij weightwatchers punten voor tellen . Maar appels enzo heb je helemaal gelijk. Goed om te onthouden en we zullen zeker zoveel mogelijk voedzame stoffen zien te vinden. In het boek wordt bv rijstmeel e.d. aangeraden en ook volle yoghurt is een optie.

Phoe lastig hoor allemaal. Maar vroeger waren we ook al heel vroeg over op vaste voeding bij ons thuis. Toen waren de potjes populair vanaf 4-5 maanden. Dat zien we zelf minder zitten, liever individuele producten in plaats van prut. We doen gewoon ons best en als de jongen er geen zin in heeft zoeken we een andere oplossing

Tirza G.

Tirza G.

11-10-2010 om 21:58

Banaan

Voedingsstoffen en calorieen zijn niet hetzelfde 100 gr banaan bevat een calorie of 80, 100 ml moedermelk zo'n 75. 100 ml moedermelk klok je zo weg, 100 gr banaan is zo ongeveer een hele banaan. Dat is nog een hele kluif voor een baby Zit je buik toch lekker vol met nutteloze bananenprut ipv een hoogwaardige kwaliteitsvoeding. Immers, het zou ondenkbaar zijn om een kind op volledige bananenvoeding te zetten. Daar zit écht niet alles in

Tirza

Kari1

Kari1

11-10-2010 om 22:16

Voeding en gezondheid

Rein, denk nog eens na over voeding voor babies en gezondheid. Een baby heeft melk nodig, en haalt daar tot 6 maanden ook genoeg voedingswaarde uit. In het tweede halfjaar worden er zo langzamerhand ook andere voedingstoffen toegevoegd omdat melk alleen dan niet meer geheel voldoet. De andere vakken van de voedingsschijf ( groente/fruit, brood/aardappels/pasta/rijst/peulvruchten, vlees/vis/ei/zuivel, vetten) komen dan ook aan bod. Gezonde voeding gaat bestaan uit elke dag uit elk vak eten.
Een kind van 7 maanden is nog een baby, een zuigeling. Niks “dus in principe zou dat dus moeten kunnen om over te zijn op vast.” Melk is nog een heel belangrijk voedingsonderdeel. Als borstvoeding geen optie meer is dan is de vervanging simpel: kunstmatige moedermelk. Waarom zou je je kind als voeding yoghurt willen geven, of rijstmeel, of banaan? Met een basis van zuigelingenmelk en proeven van hapjes groente, fruit, brood (die jullie eten) krijgt hij alles wat hij nodig heeft.
Kari

Nog geen gewone melkproducten

"en ook volle yoghurt is een optie"
Rein, tot 12 maanden moet de hoofdvoeding moedermelk of kunstvoeding zijn. Je kunt wel incidenteel een beetje met water verdunde volle melk of yoghurt geven, maar niet als regelmatige vervanging van moedermelk.

Dit komt door de eiwitten die in koemelk zitten. In kunstvoeding zit ook koemelk, maar daarvan zijn de eiwitten "gebroken".

Kari1

Kari1

12-10-2010 om 09:04

Verschil koemelk-mensenmelk

Ik ben het van harte met Hennah eens : "Rein, tot 12 maanden moet de hoofdvoeding moedermelk of kunstvoeding zijn. Je kunt wel incidenteel een beetje met water verdunde volle melk of yoghurt geven, maar niet als regelmatige vervanging van moedermelk."
Maar waarom koemelk niet zo goed is voor een jonge baby zit niet zozeer in de soort eiwitten, die zijn in de standaard zuigelingenvoeding niet gebroken. Die melk is gemaakt op basis van de "gewone" koemelkeiwitten. Dat is niet erg want dat soort eiwitten zitten er ook in mensenmelk. Waar het mis gaat is de hoeveelheid. Koemelk bevat een hoog gehalte aan eiwit en ook een hoog gehalte aan mineralen. Kalfjes hebben dat nodig, maar voor de nieren van mensenbabies is dat echt niet goed. Iedere diersoort heeft zijn eigen melk, en die is gemaakt naar de behoefte van de dierenbaby in kwestie. Zeehondenmelk b.v. bevat een grote hoeveelheid vet. Prima voor zeehondjes, maar niet voor mensenbabies of kalfjes.
De melkbehoefte daalt en de bijvoedingsbehoefte stijgt in het tweede levenshalfjaar, 0% bij 6 maanden en bij 12 maanden mag je gerust nog op 50% zitten. Met 7 maanden "over op vast" is onzin. Als borstvoeding geen optie meer is dan zul toch echt de voedingsfabrikanten moeten gaan spekken .
Kari

Kari

Vroegah

Rein, het is hier allemaal al een keer gezegd, zowel voorzichtig als minder omfloerst. De officiële richtlijn van de WHO en ook van de consultatiebureaus is niet beginnen met bijvoeding voordat je baby 6 maanden is.

En dat het ´vroeger´ anders was, tja, vroeger kreeg mijn man ook sinaasappelsap toen hij 3 maanden was. Zoiets heet voortschrijdend inzicht.

Chris

Tijgeroog

Tijgeroog

12-10-2010 om 14:12

3 maanden?

Ik geloof dat ik met 6 weken al een sinaasappel-beschuit papje kreeg...

Sorry (kari1)

Dank Kari1, voor je verbetering, ik had inderdaad verschillende dingen in de gauwigheid doorelkaar gehaald. Het nadeel van gewone melk is dat er teveel eiwitten en zouten in zitten waardoor het een te hoge belasting voor de nieren is, vandaar dat het verdund met water moet worden. En er zit ook van alles niet in dat wel in moedermelk of kunstvoeding zit.

Rein, als het in de nieuwe situatie niet meer lukt om voldoende moedermelk te geven (ik kan me voorstellen dat het lastig is op grote afstand en bij veel afwezigheid), dan zul je (deels) moeten overgaan op kunstvoeding. Wat is het probleem dat jullie dat niet lijken te willen?

Borstvoeding, gekolfde moedermelk en kunstvoeding kunnen trouwens prima gecombineerd worden. Het hoeft dus echt niet het einde van de borstvoeding te betekenen, mits er met beleid gekolfd of afgebouwd wordt. Ik zou voor dat laatste een keer een lactatiekundige raadplegen die specifiek naar jullie situatie kijkt en advies kan geven hoeveel kolven nodig is om de borstvoeding op peil te houden, of hoe je misschien op een nieuw evenwicht van een combinatie bv/mm en kv kunt komen, of hoe de bv verstandig kan worden afgebouwd - afhankelijk van wat jullie willen. Ik heb dat zelf op twee momenten gedaan, voor een reis naar het buitenland bij 2 en 10 maanden, en beide keren viel de "kolfplicht" me mee.

Succes!

Kari1

Kari1

13-10-2010 om 09:35

Hennah

You're welcom.
Grappig dat je koemelk in baby-context "gewone melk" noemt, want het is natuurlijk juist ongewone melk. Zo zie je hoe we door ons spraakgebruik op het verkeerde been worden gezet.
Idd zou het verdund moeten worden vanwege het hoge eiwit- en mineralengehalte, en dan wordt de calorische waarde en het koolhydraatgehalte weer te laag. Daarvoor moet je er dan meel aan gaan toevoegen, wat jonge babies nog niet goed kunnen verteren. Van te voren koken vanwege de verteerbaarheid wordt dan nodig. Ook mis je gezonde vetten en nog veel andere stoffen. Kortom, laat de voedingsfabriek het maar voor je maken, dan heb je de beste benadering (maar 't blijft benadering) van moedermelk.
Kari

Rein zeggen

Rein zeggen

13-10-2010 om 19:42

Rondvraag

zoals ik geloof ik boven ook al heb gemeld, voorlopig gan we nog niet over, dat zal nog wel zeker een maand duren voor we iets gaan beginnen. Dan zit hij tegen de 6 maanden aan en dan kunnen we eens kijken waarmee we van start gaan, de tabel volgend. Daar ben ik wel uit nu en na een rondvraag is vrijwel iedereen het daarover eens. Toch zoals boven wordt gemeld, er zijn ook mensen die na 3,5 maanden al beginnen en de kinderen er niets aan over hebben gehouden. Ik heb alleen begrepen van de deskundige hier in het bv café dat je in dat geval de kans op allergieën verhoogt. Het hoeft niet te gebeuren, maar de kans is groter dus.

Hoever we dan medio januari zijn, als hij 8 maanden is, dat zien we dan wel weer. Waarschijnlijk zal het daarna idd kolven worden voor mama, of een combinatie van gekolfde en kunstmelk en vast. We zien het tegen die tijd wel.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.