Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Sunja

Sunja

08-10-2010 om 10:36

Vraagje gekolfde bv - rembrand?

Hoi bv-deskundige die dit leest! Deze vragen zijn vast eerder gesteld maar ik kon in het archief even niets vinden en als ik zit te googlen krijg ik allemaal tegenstrijdige berichten, dus nu vraag ik het toch maar even hier.

- hoe lang is gekolfde melk houdbaar in de koelkast? Ik dacht 3 dagen klopt dat?
- na hoeveel dagen in de koelkast kun je gekolfde melk nog invriezen? Ik bedoel dus verse kolfmelk die ik er net inzet, kan ik deze nog invriezen als ik hem morgenochtend deze tijd nog niet gegeven heb?
- en hoelang kan melk ingevroren blijven, maximaal 3 maanden toch? Ik weet dat het niet goed is te lang te bewaren, ook omdat voeding geschikt is voor een bepaalde leeftijd van je kindje.
- na hoeveel uur is je melk weer op peil? Ik heb net gekolfd en mijn kereltje van 3 maanden slaapt, maar wat als hij nou over een uur wakker is, heb ik dan wel voeding?
Nou, dat was het weer. Ik ben er echt helemaal uit en dat terwijl mijn oudste pas 2,5jaar is! En dan nog even dit: ik had 6 zakjes van 125ml in de vriezer en toen is door een stroomstoring de koelkast ontdooid terwijl wij een weekendje weg waren - grrrrrrrrrrrrrrrr, mijn hele voorraadje weg!! Maar dat hoort niet bij mijn vragen natuurlijk
bedankt!
Sunja

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rembrand

Rembrand

08-10-2010 om 11:06

Antwoorden.

Hoi Sunja,
Gekolfde melk (mits onder hygiënische omstandigheden gekolfd en bewaard) is vijf dagen houdbaar in de koelkast.
Als je je melk wilt invriezen moet dit binnen 24 uur na het kolven gebeuren. Tot die tijd moet de melk natuurlijk wel in de koelkast bewaard zijn
In een dubbeldeurs koelkast ( koel/vriescombinatie ***) kan je melk drie maanden bewaren. In een diepvries ( -20 graden) tot zes maanden.
De samenstelling groeit inderdaad met je kindje mee, maar dat betekend niet dat je melk van een paar maanden oud beter niet meer aan je baby kunt geven. Als je nagaat dat alle baby's die kunstvoeding krijgen gewoon dezelfde soort krijgen voor de eerste zes maanden begrijp je vast wel dat het niet erg is om wat oudere moedermelk gewoon te geven aan je baby. Beter dan geen moedermelk dus.
Des te vaker je borsten geleegd worden, des te sneller er weer nieuwe melk is. Je borsten maken tijdens het voeden ( en kort daarna ) juist weer snel melk aan. Als hij na het kolven snel weer komt is er dus al weer nieuwe melk beschikbaar. Als hij daar op dat moment niet genoeg aan heeft, zal hij zich gewoon wat sneller weer melden voor de volgende voeding. Je kunt op dat moment ook gewoon meerdere borsten aanbieden. Dit heet ook wel wisselvoeden. Hij krijgt dan meer melk binnen, en het is een sterke stimulans voor je borsten om melk te maken.
Balen dat je voorraadje naar de maan is
Het hoort niet bij je vragen, maar ik kan me voorstellen dat je dat echt niet leuk vond !
Groetjes M.

Sunja: plaats in de koelkast

Je vraagt het niet, maar toch nog een antwoord.
Als je de melk vijf dagen wilt kunnen bewaren zou ik hem achterin de koelkast zetten en niet in de buurt van de deur. Evt. kun je met een thermometer in een glas water de temperatuur van je koelkast controleren (thermometer bij de kookwinkel voor een paar euro). Soms bevriest de melk achterin, dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Maar het is wel veel beter als de melk echt constant op vier graden of lager wordt gehouden, en voor bij de deur gaat het eerder richting de zeven graden of daarover heen, als de deur vaak opengaat (en je niet een weekendje weg bent ;-( balen inderdaad, echt een gouden schat ben je kwijtgeraakt)).

Sunja

Sunja

08-10-2010 om 14:52

Dankjulliewel!

Dat is altijd weer fijn, gewoon een rijtje concrete antwoorden!
Wij hebben net een nieuwe koelkast en de temperatuur zou hetzelfde moeten blijven, hij heeft ook zo'n 'superfreeze' systeem dat automatisch in werking gaat als er iets 'warms' het ding inkomt. Maarja. Voor de zekerheid dus toch die melk in het midden. Bovendien was deze koelkast de schuldige van de stroomstoring (kortsluiting)!! ooow, wat baalde ik toen ik die zakjes leeg stond te gieten. Als het mij overkomen was bij mijn oudste toen ik een tijdje kolfde en liters in de vriezer had staan, had ik het productiebedrijf van de koelkast aangeklaagd )

eef!

eef!

08-10-2010 om 22:57

Hygiënische omstandigheden...

Is dat nog steeds kolf en flesje elke dag uitkoken? Ik doe dat namelijk bij mijn tweede zoontje niet meer. De kolf en flesjes gaan elke dag in de vaatwasser maar ik kook ze zelden uit. De melk staat regelmatig 5 dagen in de koelkast, en dan krijgt hij het gewoon nog te drinken. Is dit eigenlijk hygienisch genoeg? Eef

Sunja

Sunja

11-10-2010 om 17:16

Antistoffen?

En nog een aanvullend vraagje: mijn zoontje is nu alweer verkouden. Maar volgens mij is het goed nieuws dat ik dat nu ook lijk te worden. Klopt het dat als ik dezelfde verkoudheid krijg nu, mijn zoontje via de bv de juiste antistoffen binnenkrijgt en dus sneller zal genezen?
Ik hoop het tenminste De vorige verkoudheid is net twee weken voorbij en heeft zeker een maand geduurd namelijk... We krijgen het volgens mij allemaal van mijn oudste (2jaar) die sinds een paar maanden naar het kdv gaat.
Groetjes,
Sunja

Sunja

Sunja

11-10-2010 om 17:18

Eef

Hoi Eef, ik ben geen deskundige maar volgens mij telt vaatwasser (bovenste rek) op minimaal 70 graden als 'uitkoken', in de zin dat dat net zo hygienisch is. Ik deed dat bij mijn oudste ook zo. Nu heb ik zo'n magnetronsterilisator gekocht bij de Hema, ook heel makkelijk!
Melk 5 dagen in de koelkast is volgens mij te lang trouwens.
Groetjes,
Sunja

Sunja

Sunja

11-10-2010 om 19:24

Eef, sorry!

dus print ik even de antwoorden van Rembrand uit.... moedermelk WEL vijf dagen houdbaar in de koelkast!!

Rembrand

Rembrand

11-10-2010 om 19:54

Antistoffen.

Klopt als een bus. Hij krijgt via jouw melk de antistoffen binnen. Of hij daardoor sneller zal genezen durf ik niet te zeggen. Hij maakt zelf ook al antistoffen natuurlijk en hij was eerder verkouden als jij. Het kan inderdaad dat jullie al die virusjes oppikken van je dochter. Mijn oudste was op het KDV ook om de haverklap ziek
Mieke.

Fem

Fem

11-10-2010 om 21:35

Eerder genezen (rembrand, beetje ot)

Even een vraagje hoor, want nu wil ik er natuurlijk wel het fijne van weten. Vanwaar jouw twijfel of een kindje doordat het borstgevoed is eerder geneest van een infectie? Het klopt toch dat een borstgevoed kind doorgaans eerder geneest van een infectie dan wanneer het kunstvoeding zou krijgen? Door de antistoffen in de moedermelk? Bedoel je dat je dat niet met zekerheid kunt zeggen omdat er in de weg naar herstel meerdere factoren spelen?
Grtz Fem (binnenkort 2e stage, zou ik dan echt in feb op dat podium staan???)

Rembrand

Rembrand

11-10-2010 om 23:34

Fem

Immunologie is een pittig onderwerp waarvan ik niet durf te beweren dat ik er zo een boude uitspraak over kan doen. Feit is wel dat een baby die geen borstvoeding krijgt het puur op zijn eigen afweer moet doen. Een baby die wel borstvoeding krijgt krijgt ook de afweerstoffen van zijn moeder mee. Harde feiten over deze specifieke casus kan ik niet zo oplepelen. Maar ik neig er wel toe om te denken dat dit kindje door de afweerstoffen van zijn mama en die van hemzelf sneller zal genezen en beter bestand zal zijn tegen dit specifieke griepvirus.
Groetjes M.
( ik duim voor je volgende stukje opleiding hoor meis ).

Kari1

Kari1

12-10-2010 om 09:33

Niet simpel

Immunologie is een moeilijk onderwerp, en des te meer er bekend wordt des te meer er nog onbekend lijkt te zijn. Iedere beantwoorde vraag roept nog veel nieuwe vragen op.
Even mee brainstormen: ik vraag me net als Rembrand af of een ziek kind idd eerder geneest van een infectie door bij BV meegeleverde antistoffen. BV kan helpen om minder snel ziek te worden, maar dat is iets anders.
In BV zitten tegen infectie beschermende stoffen van verschillende soort. Bacterie-afbrekende enzymen, stoffen die het hechten van bacteriën aan het darmslijmvlies tegengaan, stoffen die de groei van goede darmbacteriën bevorderen (zodat er minder ruimte is voor slechte), anti-onstekingsfactoren, witte bloedlichaampjes, en ja ook antistoffen, vooral van de IgA groep (die het slijmvlies beschermen tegen binnendringen van vreemdgangers). Als een kind eenmaal ziek IS dan zijn deze verdedigingslinies dus gepasserd. Dan moet de verdediging uit het bloed komen, en dat zullen denk ik voornamelijk de mechanismen van het kind zelf moeten zijn.
Uiteraard geeft BV het kind daar dan wel de beste mogelijkheden voor omdat het het kind in de best mogelijke conditie houdt .
Kari

Fem

Fem

12-10-2010 om 18:01

Bedankt

..voor het duimen Mieke. Ben erg zenuwachtig voor de stage. Dus ik hoop dat mijn zenuwen me niet in de weg zullen zitten.
Ben nu een boek aan het lezen van Mary Broekhuijsen en daarin staat dat je kindje ook eerder zal herstellen wanneer het borstvoeding krijgt. Maar zo mag je dat niet stellen, begrijp ik na jouw uitleg Kari.
Fem

Sunja

Sunja

12-10-2010 om 21:24

Nog 1 vraagje

Sjonge denken jullie nu, wat doet die leek in onze discussie..?!! Maar ik heb nog 1 vraag: hoe lang kun je ontdooide melk in de koelkast bewaren en hoe lang erbuiten? Dus: ik zet nu een bevroren zakje in de koelkast, wanneer uiterlijk moet dat opgebruikt zijn? En: ik maak het klaar in de flessenwarmer en daarna wordt het niet helemaal opgedronken, binnen hoeveel tijd kan ik dan nog proberen dat het nog opgedronken wordt? En als het verse moedermelk is, die niet bevroren is geweest, maakt dat nog uit?
Ik ga er even vanuit dat je niet nog een keer kunt opwarmen (niet bij ontdooide maar ook niet bij verse moedermelk).
En voor wie nog zin heeft in het beantwoorden van een vraag: je mag zo'n zakje of flesje niet schudden weet ik. Waarom eigenlijk niet?
O.K. Ik ga er nu vanuit dat ik alles weer weet he, na dit! En ik heb vandaag voor het eerst een flesje (moedermelk) geprobeerd en gelukkig dronk mijn zoontje dit, dat vind ik dan toch weer een opluchting. Iemand anders kan hem nu dus ook voeden, toch een fijn idee. Maar nu weer snel over tot de borst want ik ben dus nu verkouden en hoop dat die antistoffentheorie waar is, want ik heb er echt heel wat voor over dat dat kereltje snel herstelt! En die kolfmelk is van eerder, dus daar zitten ze zeker niet in. Je zou mijn mannetje moeten zien, echt zielig. En mij 's nachts, na 5x voeden...

Kari1

Kari1

13-10-2010 om 09:27

Fem

"dat je kindje ook eerder zal herstellen wanneer het borstvoeding krijgt. Maar zo mag je dat niet stellen, begrijp ik na jouw uitleg Kari."
Kweenie of je het zo mag stellen, mijn vorige posting was een brainstorm maneuvre. Je zou kunnen kijken naar de literatuurverwijzingen die de schrijfster doet om die stelling te onderbouwen.
Uit de losse pols redenerend zou ik kunnen voorstellen dat BV bijdraagt aan herstel omdat het het minst belastend is voor het organisme, maar of daar bij BV overgedragen antistoffen (nog) een rol bij spelen weet ik niet. Die spelen wel een rol bij het minder snel ziek WORDEN.
Kari

Fem

Fem

13-10-2010 om 10:03

Sunja

Excuses voor de discussie. Tuurlijk willen we je vragen wel beantwoorden. Het is notabene jóuw draadje
Bevroren moedermelk die in de koelkast wordt ontdooid kan daar 24 uur worden bewaard. Buiten de koelkast 1 uur.
Eenmaal opgewarmde moedermelk dient binnen één uur te worden gedronken. Dat geldt voor zowel ontdooide als verse moedermelk. Eenmaal opgewarmde moedermelk beter niet nogmaals opwarmen.
Moedermelk kun je inderdaad beter niet hard schudden. Dit wordt aangeraden omdat sommige bestanddelen (eiwitten, levende cellen) dan kapot zouden kunnen gaan en hun werking (gedeeltelijk) zouden kunnen verliezen. Ook gaat het hele boeltje nogal schuimen wanneer je te hard schudt. Beter is dus moedermelk rustig te 'zwenken'.
http://www.borstvoeding.com/files/bv_bewaarschema.pdf
Via bovenstaande link vind je alle info over het bewaren van moedermelk. Ook kun je er doorklikken naar een pagina met info over het ontdooien van moedermelk.
Groetjes Fem

Fem

Fem

13-10-2010 om 10:08

Link

De opgegeven link bevat info over het bewaren van moedermelk en een verwijzing naar een pagina over het opwarmen.
Zo.. wel volledig blijven he, Fem

Rembrand

Rembrand

13-10-2010 om 10:42

Schudden moedermelk

Hoi,
Over het schudden van moedermelk bestaan verschillende meningen. Het lijkt erop dat het nogal mee valt met het kapot gaan van antistoffen en levende cellen. Als moedermelk zo fragiel zou zijn zou dat immers ook raar zijn. Als je ziet hoe hard een toeschietreflex kan zijn
Het is inderdaad wel zo dat hard schudden een flinke schuimhoeveelheid op kan leveren en wellicht dat een baby daardoor flink kan gaan boeren als ze dat schuim opdrinken.
M.

Fem

Fem

13-10-2010 om 12:45

Heb daar onlangs zelf ook een hele interessante discussie over gelezen inderdaad. Ik noemde al expres dat ze kapot 'zouden kunnen' gaan. Wilde al niet keihard zeggen dat het ook zo is. Want het lijkt er op dat dit inderdaad allemaal wel meevalt.
Maar goed, blijft over dat je wel een erg luchtige milkshake krijgt

eef!

eef!

14-10-2010 om 21:21

Maar wat nou als...

ze toch die melk drinken die een dag te lang in de koelkast heeft gestaan of net iets te lang uit de koelkast is geweest of voor de tweede keer wordt opgewarmd of niet helemaal hygienisch is gekolfd? Verliest die melk voedingstoffen, of worden ze daar ziek van? Er wordt wel elke keer geschreven dat het niet goed is maar zie of ruik je het eigenlijk aan die melk?

Sunja

Sunja

14-10-2010 om 23:49

Milkshake

Grappig idee dat als ik nu een flinke toeschietreflex heb, mijn kereltje milkshake drinkt )

En bedankt voor de link Fem! Als ik hem dan het beste wil geven moet het zeker niet bedorven zijn natuurlijk.

Sunja

Sunja

14-10-2010 om 23:54

Nou moe, eef

Dat is ook toevallig: tegelijkertijd een posting en terwijl ik de mijne verstuurde dacht ik precies hetzelfde! Maar ik dacht ook niet nog meer te vragen )
Want weet je, heb je wel eens geroken aan zo'n zakje/flesje moedermelk? Dat ruikt sowieso zuur dus daar kun je het niet eens aan merken. Ik ben dus heel benieuwd naar de antwoorden!

Melk is geen steriele vloeistof

Er zitten dus al wat bacteriën in, plus allerhande voedingsstoffen waar die bacteriën prima op groeien. Als het dan ook nog lekker warm is, of een beetje warm en de bacteriën krijgen veel tijd, bijvoorbeeld twee weken in de deur van de koelkast die de hele dag open staat...

Dan krijg je exponentiële groei. 1, 2, 4, 8, 16.. voor je het weet is er ipv 1 bacterie een kolonie van duizenden bacteriën. En dat keer het aantal oorspronkelijk aanwezige bacteriën. Ook schimmelsporen uit de lucht kunnen hierin meedoen. Het groeiproces verandert door afbraakproducten ook de pH van de melk.

Eigenlijk geef je dus je kind als je melk voert een soort dierentuin-in-aanleg. En als je die melk te lang laat staan bij een te hoge temperatuur geef je een dierentuin ipv een voedingsproduct.

Rembrand

Rembrand

15-10-2010 om 10:09

Antibacteriële eigenschappen van moedermelk

Er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat de antibacteriële eigenschappen van moedermelk ervoor zorgen dat de bacteriegroei bij bewaren (onder de juiste conditie's) minder is dan altijd werd aangenomen.
http://lalecheleague.be/index.php?option=com_content&view=article&id=138&Itemid=27
M.

allicht zal eea weer gerelativeerd kunnen worden Mieke. Maar overeind blijft niettemin staan dat melk op den duur bederft. Toch?

Sunja

Sunja

15-10-2010 om 15:11

Zien/ruiken/reactie?

O.k., nu heb ik het idee dat ik mijn kindje een gemilkshakede dierentuin geef, haha! Ik zou het niet aan veel mensen zo uitleggen want er zullen er ook zijn die na dit verhaal onmiddellijk op de gesteriliseerde poedermelk met uitgekookt mineraalwater overgaan.
Maar even los daarvan, ik snap het van de bacteriën, maar je kunt dit dus niet aan de melk zien of ruiken? En wat gebeurt er met mijn baby als ik mij in de datum vergist heb bijvoorbeeld en ik heb gekolfde melk gegeven die langer dan 5 dagen in de koelkast heeft gestaan of wat meer vooraan dan de bedoeling was?

Sunja

rielex. Als je met water melkpoeder aanmaakt komen daar ook bacterien bij, je werkt tenslotte niet in een laboratorium. Dus als je flesvoeding opwarmt naar 37 graden en dan een tijdje op het aanrecht zet, of aanmaakt en vijf dagen in de koelkast laat staan...

kweeniehoor, dat zal niet veel beter zijn..

Sunja

Sunja

16-10-2010 om 15:54

Rode beuk

Nee gelukkig ziet mijn huis er niet als een laboratorium uit - quite the opposite zou ik zelfs willen zeggen )
En ik ben ook absoluut niet bang voor bacteriën. Maar ik heb wel mensen in mijn omgeving die er heel anders in staan. Het zoontje van een vriendin van mij moest direct zijn handen wassen toen hij het konijn had geaaid van mijn zoontje. Hihi, mijn zoontje stond met zijn handen op zijn rug te kijken. Dus daarom mijn opmerking, niet erg serieus bedoeld hoor.
Maar je ziet dus niets aan die kolfmelk, dat vind ik dan ergens 'raar', in de zin: aan al die geconserveerde dingen zie je iets als ze niet meer goed zijn. Ze schiften, stinken, verkleuren etc. Maar dat heeft moedermelk sowieso allemaal al, ook als het vers is - dus daarom zat ik mij het af te vragen van die dierentuin, of je die dan ook kunt zien of ruiken als ze met teveel worden )

Tirza G.

Tirza G.

16-10-2010 om 21:00

Moedermelk

is het best te vergelijken met hele schone, rauwe melk. Die melk kennen wij als mensen niet meer (of althans: nauwelijks), wij kennen alleen melk uit pakken en die is gepasteuriseerd of gesteriliseerd.
Moedermelk is niet steriel, maar wel schoon en heeft bacteriedodende eigenschappen. Het duurt lang voordat het buiten het lichaam echt bederft, waarmee ik dan bedoel: dat het ongezond wordt om te drinken. Of het nog lékker is, is wat anders

Tirza

Beestenbende

Als je een echte beestenbende in de fles wil, maak er dan eens eentje met bronwater uit een pak dat langer dan een dag open is (en bij voorkeur niet de hele tijd in de koelkast gestaan heeft), een pak poeder dat al over de helft is, en bewaar die fles eerst een paar uur.
En warm 'm tussendoor vooral ook een keertje op

Moedermelk die niet ingevroren geweest is krioelt van het leven, maar da's je eigen leven vooral, tenminste jouw cellen.

Kunstvoeding zo levenloos mogelijk klaarmaken lukt het beste als je de nieuwe adviezen van de WHO volgt: vers water tot 70 graden verhitten en daar het poeder mee aanmaken. Maar de bacteriesporen zitten er vaak al vanaf de fabricage in. De enige kunstvoeding die wel steriel is is kant-en-klare kv. Maar dan moet je wel elke keer een vers pak openmaken.

Sunja

Sunja

23-10-2010 om 21:00

Tja

maar mijn oorspronkelijke vraag over die antistoffen-theorie loopt een beetje in het honderd, in de zin: de verkoudheid van mijn ventje lijkt vandaag weer ERGER geworden in plaats van minder ( Hij is nu al 2 weken 'ziek'. En ik zit 's nachts 5x rechtop om te voeden, omdat hij niet kan slapen met een verstopte neus (hij doet zijn mondje niet open om te ademen), waah. Ik moet er niet aan denken dat dit nu het nieuwe ritme is. Help, wat als ik weer moet gaan werken. Ik ben allang opgeknapt dus mijn weerbaarheid heb ik duidelijk niet 100% kunnen doorgeven helaas.
En wat betreft beestenbendes: laat eens een pak melk buiten staan in de zomer, gewoon gepasteuriseerde koemelk - dat ziet er na 10 minuten al niet meer uit. Terwijl wij vroeger van de koe kregen bij onze buren en dat stond in die kannen uren buiten tot ze werden opgehaald...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.