Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Sunja

Sunja

25-11-2010 om 21:40

Hechting [en jong naar kinderopvang]

O.k., ik weet dat ik er echt heel erg in ben, maar hoe zit het nou met de hechting van een baby. Ik heb altijd begrepen dat vooral het eerste jaar belangrijk is en dat dan de basis wordt gelegd voor de rest van het leven. En dat het daarom eigenlijk beter zou zijn als een kindje pas naar de opvang zou gaan (welke soort dan ook) als het 1 jaar is.
Nu is dat bij ons niet haalbaar bij mijn tweede - nu 4,5 maanden - dus is hij gisteren gaan wennen (en werd ik gebeld na anderhalf uur of ik wilde komen - dit even ter indicatie van hoe het ging...) en moet hij 2 dagen naar de opvang als hij 6 maanden is. Maar nu hoor ik weer van allerlei kanten dat het juist beter is om een baby van een paar maanden weg te brengen dan een kind van een jaar. Omdat ze dan wennen aan die situatie ook en dit opnemen in hun systeem.
Wordt dit nu gezegd om mij moed in te praten/om moeders van hun schuldgevoel af te helpen, of is het echt waar en zou het in het belang van het kind beter zijn?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
dc

dc

26-11-2010 om 00:04

Geen idee

Het enige wat ik merkte was dat het voor babylief bij 4 maanden geen enkel probleem was, maar voor mij wel! En na een paar weken was ik er ook aan gewend. Met kind nummer 2 had ik vanaf het begin veel minder problemen, en hij ook niet.

Ze zijn nu 4 en 2 en prima aan mij (en hun vader) gehecht hoor.

Sunja

Ik werk op een kinderdagverblijf en merk zeker dat jonge babietjes sneller wennen en het naar hun zin hebben dan oudere, zeg vanaf 9 maanden. Ze hebben dan veel beter door dat hun moeder weggaat en dat ze alleen achterblijven dan als ze jonger zijn. De kindjes die bij ons al vroeg kwamen vinden het helemaal normaal om bij ons te zijn, al krijgen zij meestal ook nog wel wat moeite met het weggaan van moeder als ze rond die 1 jaar zijn.
Mijn ervaring is dus dat het voor het kind zeker niet verkeerd is om als jonge baby op een kdv te komen, denk zelf dat het meer de ouders zijn die er moeite mee hebben. Had ik zelf ook, maar nu ik zie dat m'n zoontje het naar z'n zin heeft, ben ik alleen maar blij dat ik 'm erheen heb gebracht.
Groetjes Marije

Hanne.

Hanne.

26-11-2010 om 09:04

Eenkennig

Als de kinderen wat ouder zijn (pak 'm beet vanaf ee maand of 7) worden ze op een gegeven moment eenkennig. Ik kan me goed voorstellen dat als je juist op dat moment je kind naar het kdv gaat brengen dat moeilijker wordt.

Sluit me daar helemaal bij aan

Ik heb werkelijk nooit gesnapt waar die adviezen vandaan komen om kinderen pas met 1 jaar na een kdv te brengen, precies om de redenen die Marije en Hanne aangeven. Mijn beide kinderen zijn met 3 maanden 4 dagen per week naar het kdv gegaan. Dat ging probleemloos, in de zin dat ze al snel gewend waren. De beenhangmomenten, zoals ik dat altijd noem, kwamen later, pas na 1 jaar. Bij allebei speelde dat er soms periodes waren dat ze moeilijk deden bij het afscheid (waarna ze trouwens snel weer bijtrokken), en dan ging het ineens weer heel lang goed.

Overal lees je dat kinderen eenkennig worden vanaf een maand of 9. Het ligt m.i. nogal voor de hand dat je de wenperiode bij de creche dan maar beter kan hebben gehad, in plaats van dat je daarna nog eens moet beginnen, met een kind dat oud genoeg is om eenkennig te zijn, maar niet oud genoeg om uit te leggen dat mama echt weer terugkomt. Tegen de tijd dat mijn kinderen eenkennig begonnen te worden waren ze op de creche al volkomen vertrouwd.

Beide kinderen lijken behoorlijk gehecht te zijn, maar er zal vast wel ergens een deskundoloog zijn die me kan meedelen dat ik het allemaal verkeerd heb gedaan en mijn bloedjes voor het leven heb verpest. Gelukkig ben ik die nog niet tegengekomen en leef ik tot die tijd in zalige onwetendheid

Groeten,

Temet

Tihama

Tihama

26-11-2010 om 14:44

Hechtingsonderzoeken

Grappig: ik heb toen ik zwanger was van de oudste ook dit soort vragen gesteld aan een universiteit.

De meest eenvoudige conclusie: kinderen kunnen zich aan meerdere personen veilig hechten en dat proces begint al heel jong. Vroeg beginnen is dus positief.

Als je meer wilt lezen dan kun je googlen op de namen Tavecchio en IJzendoorn. Allebei hoogleraren die hier onderzoek naar gedaan hebben.

Tihama

vlinder72

vlinder72

26-11-2010 om 19:25

Sunja

Ik snap dat je je zorgen maakt maar dat is echt niet nodig. Ik heb 4 kinderen. Mijn kinderen zijn allemaal naar het kinderdagverblijf geweest (drie dagen in de week). En ze zijn allemaal prima gehecht. Leuke kinderen die heel veel van papa en mama houden.

Onze jongste is nu 1,5 jaar en ondanks dat hij naar het kinderdagverblijf gaat ontwikkelt hij heel normaal. Dus met eenkennigheid. Op dit moment is hij heel jaloers. Als een van zijn broertjes bij mij zit dan duwt hij ze weg zodat hij op mijn schoot kan zitten.

Ik kan mij trouwens nogal ergeren aan geneuzel over hechtingsproblemen. Ik hoor nou nooit iemand over hechtingsproblemen als een vader fulltime werkt. Mijn kind houden net zoveel van mij als van hun meer dan fulltime werkende vader.

Dus geen schuldgevoelens en geen zorgen. En hou er rekening mee dat je kindje als het ouder wordt vast wel een periode heel hard gaat huilen als je weg gaat. Of (en dat is ook een heel rare gewaarwording) niet met je mee naar huis wil als hem op komt halen.

Vlinder

"Ik hoor nou nooit iemand over hechtingsproblemen als een vader fulltime werkt. Mijn kind houden net zoveel van mij als van hun meer dan fulltime werkende vader. "

Nou inderdaad. Hechten aan vaders gaat kennelijk stukken makkelijker dan hechten aan moeders. Wij plakken niet zo goed, vaders zijn zelfhechtend, zoiets.

Groeten,

Temet

Anna3

Anna3

26-11-2010 om 21:03

Beperkt aantal verzorg(st)ers

Volgens mij is het vooral belangrijk dat de baby (of die nu thuis is of op het kdv) door een beperkt aantal verzorg(st)ers wordt verzorgd.
Op het kdv waar mijn dochter naartoe gaat, werken ze helaas vaak met onbekende invalkrachten en zijn er veel personeelswisselingen.

Sunja

Sunja

28-11-2010 om 22:42

Gelukkig maar

Dat er zoveel nuchtere mensen op dit forum zitten! Ben ik toch enigszins gerustgesteld. Het is waar dat ik als moeder het er erg zwaar mee heb. Maar mijn zoontje ook: hij weigert zijn flesje te drinken dus eindigt dit huilend en overstuur, en word ik na een paar uurtjes gebeld om hem te halen. Maar ik heb goede hoop dat hij dit zal gaan leren, dat het wennen is.
Ik denk ook dat baby's sneller wennen dan kinderen van een jaar, maar van de andere kant is het toch wel tegennatuurlijk om als 'moeder' je kind ergens achter te laten, misschien is dit instinct nog wel een beetje te erg ontwikkeld bij mij )
En heel erg gelukkig heb ik een topplek gevonden, nu maar hopen dat alle pedagogisch medewerkers heel lang blijven, want dat geloof ik inderdaad ook dat belangrijk is. Mijn oudste had 8 verschillende pm'rs in 4 maanden en knapte toen definitief af (van kdv af gegaan)...

Babys op kdv

Even los van het hechtingsprobleem maak ik me zorgen om het feit dat de medewerksters in een KDV onmogelijk hun aandacht (goed) kunnen verdelen over de 7 kinderen die ze ieder onder hun hoede hebben.
Het gevolg hiervan is, lijkt mij, dat mijn baby straks de hele dag van de box naar zijn/haar bedje gebracht wordt en weer terug. Ofwel: weinig persoonlijke aandacht krijgt omdat de tijd er simpelweg niet voor is.

Ik begrijp heus wel dat ze niet de hele dag met mijn kind rond kunnen zeulen en ben zelfs zover dat dat vast ook niet gezond is maar toch; zo weinig aandacht en aan jezelf overgeleverd worden lijkt me ook niet goed.

Ben ik nu een overbezorgde toekomstige moeder??

Groetjes,
Regien
(15 wkn in verwachting)

vlinder72

vlinder72

29-11-2010 om 09:12

Regien

Nee, een op een aandacht zal niet de hele tijd mogelijk zijn. Maar dat is bij mij thuis ook niet het geval. Ik heb vier kinderen. Ik moet ook mijn aandacht verdelen tussen mijn vier kinderen en ondertussen het huishouden doen, eten koken en alle andere dingen die thuis moeten gebeuren. Mijn baby (nu 1,5 jaar) legde ik ook vaak van zijn bedje naar de box. Aandacht kreeg hij vooral 's avonds als de andere kinderen in bed lagen. Is niets mis mee. Het is een schat van een jongen geworden. En hij vermaakte zich prima op het kinderdagverblijf. Hoe drukker hoe beter. Tja, hij was nou eenmaal drukte om zich heen gewend van zijn broers en zus.

Nee, je bent niet overbezorgd. Je bent gewoon zwanger en een toekomstige moeder. En niemand kan zo goed voor je kindje zorgen als jij. Maar anders is niet verkeerd. het is alleen anders en daar wen je echt wel aan en je kindje ook.

dc

dc

29-11-2010 om 11:33

Andere kinderen

Inderdaad, een 2e kindje krijgt al een stuk minder aandacht, en de 3e en 4e helemaal minder hoor! Maar die krijgen dan wel aandacht van andere kindjes, net als op het kdv, en voor zover ik kan zien, vinden ze dat helemaal prima!

Ik zou me pas zorgen gaan maken als dingen niet goed gaan

Sunja

Sunja

29-11-2010 om 12:06

Hoeveelheid tijd

En laten we vooral niet vergeten dat er 168 uren in een week zitten, als je een aantal daarvan in het kdv bent met minder aandacht dan thuis blijven er nog genoeg over om overstelpt te worden met aandacht!
Het verschikt trouwens wel enorm per kdv, die aandacht - het is maar hoe het ingevuld wordt. Ons kdv hanteert 'ruim baan voor baby's'-principe en dat betekent heel veel persoonlijke aandacht op momenten dat het kan. Bijvoorbeeld bij het verschonen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.